Hur många fingrar använder du när du skriver på tangentbordet?

Permalänk
Medlem

8 fingrar.. höger tumme samt höger lillfinger används sällan

Visa signatur

GUD VÄLSIGNE DIG!
Ryzen 7 5700X3D - 64Gb DDR4 - RTX2060 - Coolermaster Stacker
---------------------------- www.roaddogs.se ------------------------
------- Bofors Interstellar - A Star Citizen Corporation --------
---------------------------------- Twitch ---------------------------------

Permalänk

Jag använder 9 fingrar! Var med om en arbetsplatsolycka så mitt långfinger är av på mitten.
Det märks nästan aldrig när jag skriver utom när jag tänker på det. Ringfingret och pekfingret har typ automatiskt fördelat uppgiften att ta hand om höger långfingers tangenter.
Innan olyckan använde jag 10 fingrar.

Satt med dvorak ett tag och då märktes det faktiskt ännu mindre.

Permalänk
Medlem

9 (alltid space med höger tumme, vänster tumme är bara med i form av moraliskt stöd).

Sitter jag och utvecklar så är det ju sällan skrivhastigheten som är flaskhals (ligger vid normal text på 70-80). Icke fullständiga krav, testmiljöer etc, är ett betydligt större hinder än om någon skriver 30 wpm eller 90.

Så att utvecklare vill ha fancy-schmancy tangentbord är ju mestadels nörderi (kul dock och man får ju göra vad man kan )

Visa signatur

Att förespråka Mac på Swec är som att förespråka hybridbilar på en raggarträff i Mora.

Permalänk
Medlem

8 + vänster tumme till space. Det är väl den mest klassiska stilen, som jag lärde mig i skolan när datorer var nytt och de precis infört skrivlektioner.

Men det är inte så att man skriver snabbare ju fler man använder, såg någon som hade 230 WPM använda 3-4 fingrar. Han använde för det mesta bara pekfingrarna, helt sjuk teknik.

Permalänk
Medlem

Pekfingret, 15 wpm. Varför ha så bråttom.

Permalänk

Jag skriver rätt mycket i mitt jobb, så landade på 330 CPM (66 WPM), det är en hastighet jag är nöjd med. Har jobbat på fingersättning i perioder över åren, insåg också någon gång att jag endast använde tre fingrar per hand, och lyckats komma till att använda alla fingrar. Men höger lillfinger används ytterst sällan (egentligen bara till ä och höger shift). Att skriva rätt har vart viktigare än att skriva snabbt, så fingersättning är viktigt. Sen måste man såklart vänja sig vid tangentbordet...

Permalänk
Medlem

Använder nog 6 fingrar, tre på vardera hand. Ringfinger, långfinger och pekfinger.

Visa signatur

Endeavour OS(arch) - Cassini Nova

Permalänk
Medlem

9, alla utom höger tumme.

Har dock inte korrekt fingersättning, lillfingrarna används i regel bara för specialknappar (dvs enter/backspace för höger, shift/capslock för vänster, samt givetvis ctrl etc när man inte bara skriver vanlig text). Tror också jag inte är riktigt låst till vilket finger som används till vilken bokstav, även om det utgår från vanlig fingersättning, så kan shiftanvändande samt de positioner fingrarna är på från tidigare tryck också spela in.

Ska jag skriva mitt namn, Pontus blir det tex.
P: Hl skift + HL P
o: HL
n: HP
t: VP
u: HR
s: VR

H/V Höger/vänster
l lillfinger
R ringfinger
L långfinger
P pekfinger

För "P" använder jag ringfingret istället för att hade varit jobbigt att stretcha ring och lillfinger. Kan avända vänster skift också givetvis, men nu när jag bara testskrev blev det inte så, ingen aning om varför då jag tror jag normalt använda vänster skift mer än höger.
För "u" använder jag långfinger istället för pekfinger i denna sekvens då det är kortare sträckning från tidigare "o" än pekfingrets "n" samt mer tid sedan tidigare knapp för respektive finger, rätt säker på att det blir snabbare även om jag gör det bara för att det känns naturligt.
Vidare för "s" kan jag mycket väl använda långfingret istället då min vänsterhand ofta vill vila en knapp åt vänster.

Visa signatur

Redbox: Asrock B650 Lightning ATX, 7800x3D -20CCO, XFX 6950XT, 2x32GB Corsair Vengence 6400 CL32, WD SN770 2TB, Corsair RMe 1000, Lian Li Lancool 216, Peerless Assassin 120 SE
Purpbox: Z87-Pro, I5 4670K@4.2, Sapphire 290 TRI-X, 2x8GB Crucial Tactical@stock, Deep Silence 1
Samsung Evo 250+500GB + QVO 1TB, 2x1TB 7200RPM backup/lagring
Det var bättre förr: E5300 2600MHz -> 3640MHz, Celeron 300A -> 450MHz

Permalänk
Medlem

Jag pluggade med en tjej som skrev helt vansinnigt snabbt. Det lät, utan överdrift, som en kulspruta när hon skrev. Jag har aldrig tidigare eller senare sett nåt liknande. Det hade varit kul att få veta hur snabbt hon skrev. Nu minns jag inte ens vad hon heter, så inget jag kan fråga om i efterhand heller.

Visa signatur

Moderkort: Gigabyte X570 Aorus Master | CPU: AMD Ryzen R9 5900X | CPU-kylare: Noctua NH-D15 chromax.black | RAM: Corsair Vengeance LPX 64 GB (4x16) DDR4-3600 CL18 | GPU: Gigabyte RTX 4080 Eagle OC | SSD: 2 x Samsung 970 EVO Plus 1 TB NVMe + Kingston A400 480 GB + Samsung QVO860 1 TB | PSU: EVGA SuperNOVA G2 1000 W Gold | Chassi: Lian Li O11 Dynamic XL | Skärm: BenQ PD3200U @ 3840x2160 + ASUS ROG Strix XG32VQ @ 2560x1440 | Tangentbord: Corsair K68 RGB Cherry MX Red | Mus: Logitech MX Master 2S

Permalänk
Medlem

10 fingrar med korrekt fingersättning och tittandes på skärm då man skriver.
Retade kompisar till vansinne när jag flyttade om alla tangenter på tangentbordet och deras pekfingervalls gick åt skogen.

Permalänk
Medlem

Jag gick från en stil där jag använde mest min vänsterhand och två fingrar på högerhanden till att helt ändra sätt att skriva.
Touch typing är det jag anammat sen ungefär en månad.

Helt sjukt vad svårt det var för mig i början men nu flyter det på bättre även om jag inte är riktigt lika snabb än. Jag känner dock att jag kommer kunna bli snabbare framöver. Förut låg jag lite över 110 ord per minut och just nu ligger jag runt 80. Det tog mig dock säkert över två veckor för att ens nå 40 ord per minut då jag skrev fel heeeeeela tiden och vissa fingrar jag aldrig använt saknade känsla totalt.

Jag använde mig av sidan www.keybr.com för att lära mig men som sagt, jag har en del kvar att lära mig.

Visa signatur

"Happiness is only real when shared"

Permalänk
Medlem
Skrivet av Storebror89:

Jag skriver rätt mycket i mitt jobb, så landade på 330 CPM (66 WPM), det är en hastighet jag är nöjd med. Har jobbat på fingersättning i perioder över åren, insåg också någon gång att jag endast använde tre fingrar per hand, och lyckats komma till att använda alla fingrar. Men höger lillfinger används ytterst sällan (egentligen bara till ä och höger shift). Att skriva rätt har vart viktigare än att skriva snabbt, så fingersättning är viktigt. Sen måste man såklart vänja sig vid tangentbordet...

Vilket finger använder du till ö om inte höger lillfinger?

Permalänk
Medlem

Jag skriver med alla fingrar. Gjorde testet en gång och fick 76wpm, däremot 93% träffsäkerhet, skriver uppenbarligen ofta fel
Men jag har inte alltid skrivit med alla fingrar, tidigare hade jag en "spelskada" där jag alltid höll vänsterhanden över wasd. Jag fick aktivt träna bort det genom att öva på s.k. "touch typing".

Permalänk

Alla. Kanske inte lika ofta att jag använder lillfingrarna. Har stora händer så de är lite utanför tangertbordet men det händer. Tummarna blir ju mest mellanslag och icke knappar som ALT/CTRL/SHIFT/ALT GR etc. Så åtta fingrar om vi räknar bara bokstäver.

Visa signatur

Hayabusa T3 | Venum Elite Evo | UFC Venum Pro Line

Permalänk
Medlem

Hela två styckena pekfingrar på tangentbordet.
Alternativt höger tummen på mobilens skärm.

Visa signatur

Ryzen 2700 - be quiet Dark Rock 4
MSI B450 Gaming Pro Carbon AC WiFi - G.Skill TridentZ 16GB 3200c14
MSI Ventus OC 2070S @ 0,750V - Samsung C27HG70 Curved 1440p 144hz
Fractal Design Define R6 Vit TG - Corsair rm750x v2
SSD Samsung 860 EVO @ 500GB - SSD Intel 660p @ 1TB

Permalänk
Medlem

7 fingrar!

Visa signatur

Stationär: RTX 4090 OC ASUS | Ryzen 9 5950X | G.Skill Trident Z NEO 3600mhz 32GB | Arctic Liquid Freezer III 360 | Corsair HX1000i | Asus Rog Strix X570-F Gaming | Samsung 990 PRO 2TB | Samsung 980 PRO 2TB | Fractal Design North XL

Jobbdator: MacBook Pro 16" i7 6C, 16GB ram DDR4, AMD Radeon Pro 5300M 4GB

Permalänk
Medlem

Alla 10.

Gymnasiet 2003 hade jag utbildning i "Touchmetoden" där jag lyckades knipa Godkänt betyg med 50% närvaro (kavlificerad för högre betyg men fick sänkt av närvaron) En utbildning i att skriva av texter utan att se tangentbordet och att använda rätt fingrar till rätt tangent.

Hur som helst sattes grunden där och jag använde sedan tekniken för att förbättra mitt skrivande på tagentbord. Det tog lite tid men när man väl tränat in det så är det väldigt effektivt.

Qwerty-designen har ju sitt ursprung från skrivmaskinstiden där bokstäverna är placerade för att påskynda skrivandet av de vanligaste bokstäverna (i engelskan dock).

Visa signatur

System: CPU: AMD Ryzen 9 3900X, MB: Gigabyte X570 Aorus Elite, Minne: Corsair 32GB DDR4 3200MHz, GPU: Asus GeForce RTX 2080 Super ROG Strix Gaming OC

Permalänk
Medlem

Använder alla fingrar utom höger tumme.

Permalänk
Medlem

Jag använder alla mina fingrar. Glöm dock fingersättning och allt sånt där dravel, jag knackade tgtbord innan jag visste sånt fanns och det gick lika bra för det :). Läraren ville ge mig IG i "skrivmarskinskunskap" för att jag inte kunde skriva med fingersättning, men när läraren såg hur fort och bra jag skrev utan så spelade det ingen roll längre om jag gjorde det "rätt" eller inte... fick full pott på kursen :).

Permalänk
Medlem

Upp till 8 fingrar.

Visa signatur

www.fckdrm.com - DRM år 2024? Ha pyttsan.

Permalänk
Hedersmedlem

Pek- och långfinger får göra 80% av jobbet. Ringfingret kommer in ibland. Lillfingret typ endast för Skift och Enter.

Enligt 10fastfingers skriver jag i 99 WPM på engelska (andra försöket efter en uppvärmingsrunda).

Min stil att skriva på tangentbord är självlärd. "Touch typing" är inget för mig. Skriver snabbt men med mycket fel (som rättas till allt efter som)

Permalänk
Medlem

Jag skriver skitskumt. Jag använder alla 5 fingrar på vänsterhanden, men bara pekfingret för att skriva på högerhanden. Jag använder även ringfingret på högerhanden för att klicka backspace om jag skriver fel. Detta på grund av att jag har brutit högerhanden tidigare, och försöker hålla skrivandet med den handen till ett minimum.

Jag skriver ganska snabbt generellt, och har senaste 2 åren haft toppar på 141 WPM. Kunde pusha 150+ innan jag sabbade högerhanden.

Visa signatur

Gaming: RTX 2070 & 3770k
Studier: MacBook pro retina 13
Ljud: QH-1339 & ett par rackans smidiga AirPods
Telefon: iPhone 6s plus
Skärm: ASUS 27" ROG Swift PG279Q med sån där g-sync

Permalänk
Skrivet av HenrikM:

Vilket finger använder du till ö om inte höger lillfinger?

Du har rätt, använder förmodligen lillfingret där, även om jag ibland råkar använda ringfingret istället...

Permalänk
Medlem

11... nej men 3 på varje hand + tummar för Alt, mellanslag och så.

Visa signatur

Ny dator: Acer Predator Orion 5000 (RTX 3080)
[ I7 3770K @ 4.6Ghz | Asus 980 Ti 6GB | 16GB | Asus P8Z77-V PRO | Samsung 830 128GB | Corsair H100 | Cooler Master HAF X | Corsair AX 850W | Samsung DVD±RW ] [ Sony AF9 65" | Sony WF-1000XM3 | HTC Vive | Huawei P40 Pro | PS4 Pro | PS3 Slim | PS2 chippad | PS Vita | DS Lite | SNES Mini ]

Permalänk
Medlem

Samtliga fingrar är involverade, men det är pek-, lång- och ringfingrarna som gör det mesta av jobbet. Tummarna används till space och alt/altgr, medan lillfingrarna används för shift, ctrl, win och enter.

Visa signatur

Intel i5 12600K | Asus TUF Gaming Z690-Plus D4 | Asus Geforce RTX 3060 Ti | 32 GB DDR4 | Fractal Design North | Corsair iCue Link H100i | Cooler Master V750 Gold i Multi

Permalänk
Medlem

Nio fingrar - vänstertummen dock bara för alt och för win-tangenten. Gör cirka 500 tecken/100 ord per minut.

Visa signatur

i7-12700K - Asus Z690-Plus D4 - Asus GeForce TUF OC 3080 - Corsair HX850 // Acer LG OLED42C2 // Intel NUC NUC5i3RYH // Synology DS214play // Synology DS1019+ // Ipad Pro 11" // Macbook Pro late 2016 samt Macbook Pro 14" 2021

Permalänk
Medlem

Samma här med hjälp av samma sidor.

Permalänk
Bildexpert

Alla, såvida jag skriver texter av olika slag. Ena lillfingret vilar alltid på vänster control, varav andra växlar mellan shift, enter och delete. Båda tummarna är nära space, varpå resten av fingrarna flyter runt. Det är inte alltid det går särskilt snabbt, men jag trivs med det.

Permalänk
Medlem

Använder den fingersättning som jag lärde mig i skolan när vi hade maskinskrivning

Visa signatur

Processor: Motorola 68000 | Klockfrekvens: 7,09 Mhz (PAL) | Minne: 256 kB ROM / 512 kB RAM | Bussbredd: 24 bit | Joystick: Tac2 | Operativsystem: Amiga OS 1.3

Permalänk
Medlem

Detta var en funderare. Skriver tydligen med 10 fingrar men inte närheten på jämnt fördelat. Men nu när jag tänker på det när jag skriver så har jag ju ett superudda val av fingerar för olika tangenter. Det beror på var handen råkar befinna sig som jag aktivt ändrar vilket finger jag använder för varje tangent, lite som om det hade varit ett piano och jag ska göra ackord. Förklarar iofs hur jag kan skriva utan problem med enbart höger eller vänster hand utan att titta på tangenterna. Vad i helvete har jag för speciella kommandorörelser?

Hmm, borde nog tag och faktiskt lära mig en riktig skrivteknik då jag skriver minst sagt en del. Kanske ska byta till Dvorak samtidigt så jag slipper ändra det jag har lärt mig och istället lär mig något nytt vilket kan vara lättare.

Visa signatur

Citera eller @philipborg om du vill att jag ska läsa dina svar.