SSD-tillverkare kapar livslängd med uppemot 78 procent till följd av mining

Permalänk
Medlem
Skrivet av KingCobra:

I det här fallet har ju Kryptovalutor en direkt positiv effekt för de vanliga konsumenterna. Garantivilkoren är nu ärliga, tillverkaren kan inte garantera att SSDn klarar det de innan sa att de skulle klara.

Det betyder att tillverkaren helt enkelt ljög om att deras SSD garanterat skulle klara det antal skrivningarna de tidigare lovat.
Så, tacka kryptobrytarna istället.
Nu är det nog en mer realistisk siffra de valt att gå ut med, för det är väl knappast så att de helt plötsligt bestämt sig för att tillverka sämre produkter?

Oavsett hur det vänds och vrids så är det här en klar nackdel för konsumenter då de reella garantivillkoren har försvagats.
Att tillverkaren rent numera rent hypotetiskt är ärlig har egentligen ingen betydelse med tanke på att du tidigare hade kunnat åberopa garantin i de fall du överskrider den tidigare satta tröskeln för skrivningar, vilket du inte längre kan.
Några direkta positiva effekter av kryptovalutor för vanliga konsumenter ser jag inte i övrigt.

Visa signatur

LG OLED77CX • Intel i9 10900K @ 5.0GHz • Noctua NH-D15 • ASUS Strix Z490-H • Corsair 32GB DDR4 3200MHz • GIGABYTE RTX 4080 • Phanteks Evolv X • Corsair RM 850W V2

Permalänk
Medlem
Skrivet av pahi78:

Förbjud Ljungs Hed uuuuuhhh

Förbjud speciellt Ljungs Hed!! Sicket jävla ställe!! Där går dem omkring och mine:ar Krysantemum som de sedan säljer dyrt i centraliserade blomsterkedjor på bl.a Stureplan. Och de sliter ut blomsterspannar i förtid! Fy fan alltså!!

Tror Jimmi Åkesson och den återupplivade Olof Palme är direkt involverade också, men du hörde det inte från mig.

Visa signatur

Hur många datorer är för många?

Permalänk
Medlem
Skrivet av medbor:

Du verkar ha helt rätt, jag mindes de gamla värdena från SSD för 10 år sedan. Då var typ 10000 vanligt om jag minns rätt.

Enligt tech radar är det typ såhär:
SLC 30-100k
MLC 5-30k
TLC 2-5k
QLC 1-2k
...

Är det värt att minska skrivuthålligheten så mycket bara för att få mer utrymme? TLC vs MLC är ju ’bara’ 50% skillnad i kapacitet, men 5x skillnad i livslängd...

Jag tror siffrorna för TLC och QLC kan skrivas ner mer än så för vissa NAND, vissa QLC klarar säkert inte mer än ett par hundra skrivningar men det finns även extrema exempel åt andra hållet också, IBM's flashcore-diskar de använder i sina Storwize-produkter använder numera QLC och klarar av upp mot 16000 skrivcykler.

Om det är värt det, beror helt på användningsområde och vad kunderna vill betala, men generellt har diskarna blivit så pass stora att det inte är ett problem, det är inte normalt användning för någon med 1TB disk att installera om ett 100GB AAA-spel 10 gånger varje dag och på så sätt slita ut sin SSD på mindre än 5 år.

Visa signatur

kill -s SIGCHLD `pidof Kenny`
bash: Oh my god, they killed Kenny
init: You Bastards

Permalänk
Medlem
Skrivet av Returtony:

Borde inte garantin på diskarna vara lite som nybilsgaranti istället? " Garantin följer bilen och upphör sju år efter första registreringsdatum eller efter 15 000 körda mil, det som först uppnås" fast med TBW istället.

Det är ju ungefär så det har varit, tillverkare anger ibland endurance men oftare DWPD och en garantitid, där DWPD är hur många gånger du kan skriva över disken per dag under åren, så om DWPD är 0,3 för en 1TB disk så kan du skriva 300GB per dag i fem år som mest för att hålla garantin - skriver du mer än så så gäller inte garantin, om du går över 5 år så gäller den inte heller.

0,3 DWPD på 1TB blir ca 5,4TB endurance- problem är att nu om folk använder en sådan disk lite osmart så kommer de kanske skriva säg 0,4TB på en månad. Sannolikt vet tillverkaren i detta fallet att diskarna inte faktiskt kan hålla måttet för att brukas 100% på det viset, utan riskerar att dör tidigare i sådana fall.

Tänk dig att en biltillverkare erbjuder en ovanligt bra garanti- med ditt exempel säg att de ger sju år eller 25000 mil, men det handlar om en liten Smart fourtwo och de har slugt räknat med att den aldrig kommer köra så långt ändå då de flesta som kör en Smart inte kommer köra 3125 mil om året, och garantin ser fördelaktig ut i jämförelse med andra tillverkare.

Sedan börjar de märka att många som kör åt über eller driver enskild firma där de kör mycket eller dylikt köper just denna bil då den har sådan fördelaktig garanti och de inser att de snart kommer ha en väldig massa fall av människor vars bilar dör vid 20000 mil efter bara sex år - tidigare än garantin. De meddelar då att det är ett sådant problem med att folk använder bilarna på "fel sätt" att de måste halvera garantin framöver för alla, vilket givetvis inte spelar någon större roll för de som redan har bilen och kört den enligt villkoren de köpte med, det är bara ett sätt att skylla ifrån sig något de vet att de inte kan stå för på en grupp användare- utan de användarna hade de kunnat fortsätta sälja en falskhet, säkra i vetskapen att inte tillräckligt många skulle syna bluffen för att det skulle börja bli dyrt.

Visa signatur

Gamingrigg: MEG x570 ACE, 5950X, Ripjaws V 32GB 4000MT/S CL16, 6800XT Red Devil LE, HX1200i.
Laptop: XPS 9570 x GTX 1050 x 8300h + 16GB Vengeance 2666Mhz + Intel AX200
Valheim server: i7-8559 + Iris Plus 655 + 32GB + 256GB
Printers? Yes. Ender 5, Creality LD-002R, Velleman VM8600, Velleman K8200

Permalänk
Medlem
Skrivet av inquam:

Tycker det är lite skumt. TBW borde ju inte ändras, däremot skulle jag kunna köpa om de ändrar garantitid från 5 år till 3 år eller något. Men om de har diskar de säger skall kunna skriva 500TB tex och sedan ändrar man sig till att de endast kan skriva 250TB eftersom folk faktiskt börjar skriva till dem... då ljög man antingen innan eller hade inte en aning och chansade på en siffra som man nu inte vågar stå bakom.

Men, men... mining har än en gång skapat sämre förutsättningar för alla som gillar PC-hårdvara

Svårt att säga, men det finns samband mellan temperatur och antalet gånger du kan skriva till en minnescell. Där jag jobbar med embeddedsystem på fordon kravstället vi "x antal skrivningar vid X grader C" på flash/EEPROM för att inte få det specat vid 25C när användning kommer vara vid 125. Så jag ser det inte som omöjligt att antalet garanterade skrivningar är baserade på en gissning hur konsumenter kommer använda disken (kortare bursts med lång vila emellan) och en accepterbar risk att man har antagit fel om cellernas åldring/användarmönster. Nu ser det ut som att det antagandet har gått ut genom fönstret om disken kommer vara "maxtemperatur" nästan hela tiden.

Permalänk
Medlem
Skrivet av yrfhar:

Hm, vågar man köpa en begagnad SSD. Kan ju vara en Chia-disk?

Inte nu längre.. Burst fanns ju förut men de va inte så många som använde den om dom inte hade massa stora mekaniska i en server.

Permalänk
Medlem
Skrivet av sniglom:

Hur tänkte du nu? Om de tidigare TBW-värdena inte stämde har vi väl fått ärligare marknadsföring nu.

Nu kanske ja, men då var ju per definition marknadsföringen tidigare missvisande.
Sanningen är nog snarare att disken under "vanligt" användande klarar det högre värdet, men tack vare Chia-mining så vågar man inte anta att folk använder den så som tänkt och försämrar då garantin för alla.

Skrivet av Svantesson666:

Skillnaden ligger i hur det skrivs misstänker jag. Nu är jag absolut ingen expert i ämnet så rätta mig gärna om jag har fel. Men vid Chia-brytning görs extremt långa skrivningar. Vilket gör att din enhet aldrig får chans att varva ner och kyla av sig som den normalt sett annars hade fått göra.

Men som sagt rätta mig gärna om jag tänker fel.

Skrivet av houze:

Det ni inte räknar med är olika användningsmönster, konsument-SSD:er är inte gjorda för att kontinuerligt skriva stora mängder, de är gjorda för att hantera enstaka större skrivningar och däremellan flertalet mindre skrivningar.
Jag antar med Chia att man överskrider den SLC-baserade skrivcachen gång på gång och därmed behöver skriva direkt till TLC/QLC som tål betydlig mindre skrivningar samt att kontrollern inte hinner städa bland NAND-cellerna och sprida ut skrivningarna till de celler som är minst slitna.

D.v.s. diskarnas TBW är beräknat på normal användning där man kan utnyttja SLC-cachen optimalt, SLC-cellerna klarar av 300 till 1000 gånger mer skrivningar än TLC och ännu mer jämfört med QLC. Block som ofta skrivs om ofta kommer förmodligen aldrig ens ut på TLC/QLC-celler utan lever sitt liv i SLC.

Så, TBW är inte totalt antalet skrivningar, det är totalt antalet skrivningar vid ett visst användarmönster.

Jag tror inte kylningen är något större problem, men att SLC-cache och att kontrollern inte hinner med att optimera datan för minst slitage på cellerna.

Skulle givetvis kunna vara det, TLC hanterar ju 3-10 gånger mer skrivningar än QLC.

Skrivet av cheben:

Svårt att säga, men det finns samband mellan temperatur och antalet gånger du kan skriva till en minnescell. Där jag jobbar med embeddedsystem på fordon kravstället vi "x antal skrivningar vid X grader C" på flash/EEPROM för att inte få det specat vid 25C när användning kommer vara vid 125. Så jag ser det inte som omöjligt att antalet garanterade skrivningar är baserade på en gissning hur konsumenter kommer använda disken (kortare bursts med lång vila emellan) och en accepterbar risk att man har antagit fel om cellernas åldring/användarmönster. Nu ser det ut som att det antagandet har gått ut genom fönstret om disken kommer vara "maxtemperatur" nästan hela tiden.

Ja, det är självklart så att hur disken används är det som påverkar. Men det finns ju inget som tidigare sagt detta. Så om man hade flera begränsningar så borde det framgå och listas även det och inte endast TBW värdet. Innan Chia var en sak så kunde det ju varit så att en SSD agerade cache disk på ett system med en massa data flödandes genom det, något som kunde ha samma effekt. Men det var inget som har lett till försämrad garanti för alla köpare av disken. Idag hamnar vi där och de som även installerar spel och låter dem ligga på disken under lång tid får en sämre garanti.

Visa signatur

Huvudriggen är en Gigabyte Aorus Xtreme | 128gb DDR5 6000 | Ryzen 7950X | 3080Ti
Utöver det är det för många datorer, boxar och servar för att lista :P

Permalänk
Medlem

Eftersom garantitiden inte ändras blir det ju ingen skillnad. Bara att RMA om den går sönder innan innan 5 år.
Håller man inte på med Chia blir det ju absolut noll skillnad så länge hårdvaran är densamma som förut.

Visa signatur

Ny dator: Acer Predator Orion 5000 (RTX 3080)
[ I7 3770K @ 4.6Ghz | Asus 980 Ti 6GB | 16GB | Asus P8Z77-V PRO | Samsung 830 128GB | Corsair H100 | Cooler Master HAF X | Corsair AX 850W | Samsung DVD±RW ] [ Sony AF9 65" | Sony WF-1000XM3 | HTC Vive | Huawei P40 Pro | PS4 Pro | PS3 Slim | PS2 chippad | PS Vita | DS Lite | SNES Mini ]

Permalänk
Medlem
Skrivet av Shiprat:

Det är ju ungefär så det har varit, tillverkare anger ibland endurance men oftare DWPD och en garantitid, där DWPD är hur många gånger du kan skriva över disken per dag under åren, så om DWPD är 0,3 för en 1TB disk så kan du skriva 300GB per dag i fem år som mest för att hålla garantin - skriver du mer än så så gäller inte garantin, om du går över 5 år så gäller den inte heller.

0,3 DWPD på 1TB blir ca 5,4TB endurance- problem är att nu om folk använder en sådan disk lite osmart så kommer de kanske skriva säg 0,4TB på en månad. Sannolikt vet tillverkaren i detta fallet att diskarna inte faktiskt kan hålla måttet för att brukas 100% på det viset, utan riskerar att dör tidigare i sådana fall.

Var kommer 5,4TB från? 0,3DWPD är ju 730TB över 5 år.

Skrivet av Shiprat:

Tänk dig att en biltillverkare erbjuder en ovanligt bra garanti- med ditt exempel säg att de ger sju år eller 25000 mil, men det handlar om en liten Smart fourtwo och de har slugt räknat med att den aldrig kommer köra så långt ändå då de flesta som kör en Smart inte kommer köra 3125 mil om året, och garantin ser fördelaktig ut i jämförelse med andra tillverkare.

Sedan börjar de märka att många som kör åt über eller driver enskild firma där de kör mycket eller dylikt köper just denna bil då den har sådan fördelaktig garanti och de inser att de snart kommer ha en väldig massa fall av människor vars bilar dör vid 20000 mil efter bara sex år - tidigare än garantin. De meddelar då att det är ett sådant problem med att folk använder bilarna på "fel sätt" att de måste halvera garantin framöver för alla, vilket givetvis inte spelar någon större roll för de som redan har bilen och kört den enligt villkoren de köpte med, det är bara ett sätt att skylla ifrån sig något de vet att de inte kan stå för på en grupp användare- utan de användarna hade de kunnat fortsätta sälja en falskhet, säkra i vetskapen att inte tillräckligt många skulle syna bluffen för att det skulle börja bli dyrt.

Fast i detta fallet vore det att några kör sin bil på ettans växel med varvtal som gränsar till rödmarkering i 25000 mil medans tillverkaren tycker man ska köra normalt för att bilen ska klara 25000 mil.

Skrivet av inquam:

Nu kanske ja, men då var ju per definition marknadsföringen tidigare missvisande.
Sanningen är nog snarare att disken under "vanligt" användande klarar det högre värdet, men tack vare Chia-mining så vågar man inte anta att folk använder den så som tänkt och försämrar då garantin för alla.

Ja, det är självklart så att hur disken används är det som påverkar. Men det finns ju inget som tidigare sagt detta. Så om man hade flera begränsningar så borde det framgå och listas även det och inte endast TBW värdet. Innan Chia var en sak så kunde det ju varit så att en SSD agerade cache disk på ett system med en massa data flödandes genom det, något som kunde ha samma effekt. Men det var inget som har lett till försämrad garanti för alla köpare av disken. Idag hamnar vi där och de som även installerar spel och låter dem ligga på disken under lång tid får en sämre garanti.

Finns sedan 10 år tillbaka standarder för hur SSD ska testas, t.ex.:
JEDEC JESD218, Application classes for client & enterprise SSDs
JEDEC JESD219, Client & enterprise SSDs workloads.

Kollar man databladen för många SSD:er så anger de just JESD219 i samband med TBW.

Hittar dock inte att PNY anger JESD219 och att deras TBW innan ändringen var mycket högre än konkurrenterna, jämför man med 1TB diskar t.ex. Samsung 980 Pro eller WD Black så har de 600TBW medans PNY CS3030 hade 1665TBW vilket är 2.5 gånger mer. Det plus att jag inte hittar vilken testmetod PNY har använt ger ju lite rödflagg redan från början, de kanske klarar utsatt TBW men under några helt andra förhållande än vad som är gängse standard.

Visa signatur

kill -s SIGCHLD `pidof Kenny`
bash: Oh my god, they killed Kenny
init: You Bastards

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sanazin:

Oavsett hur det vänds och vrids så är det här en klar nackdel för konsumenter då de reella garantivillkoren har försvagats.
Att tillverkaren rent numera rent hypotetiskt är ärlig har egentligen ingen betydelse med tanke på att du tidigare hade kunnat åberopa garantin i de fall du överskrider den tidigare satta tröskeln för skrivningar, vilket du inte längre kan.
Några direkta positiva effekter av kryptovalutor för vanliga konsumenter ser jag inte i övrigt.

Hur hade du tänkt att du skulle komma upp till 380 TB skrivningar utan att använda mining? Att flytta enorma mängder mediafiler fram och tillbaka för att nå upp till den mängden sliter varken mer eller mindre jämfört med att mina krypto.

Det går inte att skylla på någonting utan att denna tillverkaren inte alls kan hålla vad de tidigare lovat och att det nu
finns risk att kunden upptäcker det.
Det är inte miningen som orsakat detta, utan lögnen från tillverkaren som nu blivit avslöjad.
Tillverkaren är livrädd för att få betala garantireklamationer på något de aldrig trodde någon skulle märka.

Detta är BRA för oss kunder. Det sätter krav på tillverkarna att redovisa riktiga och ärliga siffror.

Visa signatur

Chassie Louqe Ghost S1 MKIII Limestone, Moderkort Gigabyte B550I AORUS PRO AX, RAM minnen G.SKill Trident Z Neo RGB 32GB, CPU AMD Ryzen 7 5800X, KylareNoctua Ghost S1 Edition, GPU Powercolor Radeon RX 6800 16GB, Systemdisk Samsung 970 EVO Plus series 500GB M.2, Sel/programdisk SSD 2x Samsung 850 EVO 120/500 GB, PSU Corsair sf750w, Skärm Samsung c32hg70 144hz,Mus Logitech g603 wireless gamingmouse, Tangentbord Logitech g613 wireless gaming keyboard

Permalänk
Medlem
Skrivet av Shiprat:

0,3 DWPD på 1TB blir ca 5,4TB endurance- problem är att nu om folk använder en sådan disk lite osmart så kommer de kanske skriva säg 0,4TB på en månad. Sannolikt vet tillverkaren i detta fallet att diskarna inte faktiskt kan hålla måttet för att brukas 100% på det viset, utan riskerar att dör tidigare i sådana fall.

540TB får jag det till

Skrivet av houze:

Var kommer 5,4TB från? 0,3DWPD är ju 730TB över 5 år.

Långa år du har

Jag tror det är som någon var inne på tidigare, TBW kommer från att de räknat på att ett visst antal diskar kommer dö inom garantitiden, och att ett högre tal låter bättre.

Antagligen ligger de nya värdena närmre ett "sant TBW", och även de nya värdena bör vara svåra för normalt användande konsumenter att uppnå inom garantitiden.

Vad som är bäst för konsumenter; ett värde nära vad som är framtestat, eller ett "uppblåst" värde?
Det första kan ju ses som ärligare, och mer sant, med de senare ger ju konsumenten i realiteten en starkare garanti eftersom risken att du har förbrukat garantin på grund av hårt användande minskar drastiskt

Visa signatur

CPU: R7 5800X3D | GPU: XFX 6900XT Merc 319 | MB: Gigabyte X570 PRO-I| RAM: 2x16 Corsair LPX@3600MHz CL18|Cooling: Scythe Ninja 5 (Noctua A12x25)|PSU: Corsair SF750|SSD: Samsung 970 EVO Plus 1TB + Corsair MP510 4TB + Samsung 850 EVO 2TB + Samsung 850 PRO 2TB|CASE:NR200P

Permalänk
Medlem
Skrivet av KingCobra:

Hur hade du tänkt att du skulle komma upp till 380 TB skrivningar utan att använda mining? Att flytta enorma mängder mediafiler fram och tillbaka för att nå upp till den mängden sliter varken mer eller mindre jämfört med att mina krypto.

Det går inte att skylla på någonting utan att denna tillverkaren inte alls kan hålla vad de tidigare lovat och att det nu
finns risk att kunden upptäcker det.
Det är inte miningen som orsakat detta, utan lögnen från tillverkaren som nu blivit avslöjad.
Tillverkaren är livrädd för att få betala garantireklamationer på något de aldrig trodde någon skulle märka.

Detta är BRA för oss kunder. Det sätter krav på tillverkarna att redovisa riktiga och ärliga siffror.

Som sagt, hur man än vänder och vrider på det hela så har tillverkaren försämrat garantivillkoren.
Dessutom verkar ändringen inte gälla retroaktivt så om man nu mot förmodan (oavsett metod) skulle nå tröskeln så kan man åberopa tidigare garantivillkor.

Det är dessutom ganska övertydligt att det är just mining som har resulterat i de försämrade villkoren.
Oavsett så är försämrade garantvillkor (även om de är baserade på ett lögn) inte bra för oss konsumenter, så det får stå för dig

Visa signatur

LG OLED77CX • Intel i9 10900K @ 5.0GHz • Noctua NH-D15 • ASUS Strix Z490-H • Corsair 32GB DDR4 3200MHz • GIGABYTE RTX 4080 • Phanteks Evolv X • Corsair RM 850W V2

Permalänk
Medlem
Skrivet av sweisdapro:

540TB får jag det till

Långa år du har

Jag tror det är som någon var inne på tidigare, TBW kommer från att de räknat på att ett visst antal diskar kommer dö inom garantitiden, och att ett högre tal låter bättre.

Antagligen ligger de nya värdena närmre ett "sant TBW", och även de nya värdena bör vara svåra för normalt användande konsumenter att uppnå inom garantitiden.

Vad som är bäst för konsumenter; ett värde nära vad som är framtestat, eller ett "uppblåst" värde?
Det första kan ju ses som ärligare, och mer sant, med de senare ger ju konsumenten i realiteten en starkare garanti eftersom risken att du har förbrukat garantin på grund av hårt användande minskar drastiskt

Hjärnsläpp- räknade 5.4PB men skrev 5.4TB men du har rätt med 0.54PB.

Jag skulle säga så här- för vardagligt komaumentanvömdande tvivlar jag starkt på att du någonsin egentligen behöver oroa dig för något av detta. Jag har då aldrig ens varit under 90% på störrs SSD ens när jag använt dem redigt hårt.

För saker som använder dem fullt ut... Ja man vet nog själv om man kommer skriva sönder disken. Känns som att detta inte behöver vara särskilt stor nyhet egentligen, om det inte vore för hat-clicks.

Visa signatur

Gamingrigg: MEG x570 ACE, 5950X, Ripjaws V 32GB 4000MT/S CL16, 6800XT Red Devil LE, HX1200i.
Laptop: XPS 9570 x GTX 1050 x 8300h + 16GB Vengeance 2666Mhz + Intel AX200
Valheim server: i7-8559 + Iris Plus 655 + 32GB + 256GB
Printers? Yes. Ender 5, Creality LD-002R, Velleman VM8600, Velleman K8200

Permalänk
Medlem
Skrivet av houze:

Var kommer 5,4TB från? 0,3DWPD är ju 730TB över 5 år.

Ingen aning, skulle ha varit 0.54PB men min hjärna låg kvar i sängen.

Visa signatur

Gamingrigg: MEG x570 ACE, 5950X, Ripjaws V 32GB 4000MT/S CL16, 6800XT Red Devil LE, HX1200i.
Laptop: XPS 9570 x GTX 1050 x 8300h + 16GB Vengeance 2666Mhz + Intel AX200
Valheim server: i7-8559 + Iris Plus 655 + 32GB + 256GB
Printers? Yes. Ender 5, Creality LD-002R, Velleman VM8600, Velleman K8200

Permalänk
Medlem

Var en nyhet för mig att TBW faktiskt gällde garantin snarare än vad kretsen i medelmått klarar av.

Visa signatur

🛜🫀: HP ProDesk 400 G3, i5 6500, 8GB DDR4, Intel X520-DA2
🐳🐧: AMD R5 3600 | Google Coral.ai | ASRock X570D4U-2L2T | Silverstone CS381 | 80GB DDR4 | 8 HDD BTRFS RAID1
⌨️🎮: R9 3900X | RTX 2080 LC | Acer XF270HUA | 96GB @ 3200 | MSI X570 MPG G EDGE WIFI | CORSAIR C70
🎞🎶: LG OLED55C8 | Epson TW3200 | Onkyo TX-NR646 | Infinity Reference 61/51 mk2 | Shield TV V2 | minhembio.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av sweisdapro:

540TB får jag det till

Långa år du har

Ja, det stämmer, vet inte hur jag räknade, fick med några hundår eller något annat i beräkningen

Visa signatur

kill -s SIGCHLD `pidof Kenny`
bash: Oh my god, they killed Kenny
init: You Bastards

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sanazin:

Nackdelen med kryptovalutor är att det även slår negativt mot de som fullständigt struntar i allt som berör ämnet. I det här fallet vanliga konsumenter med försämrad garantivillkor som följd.

Tror du missförstått hela problemet. Att en tillverkare tar bort "garantiår" är helt ok enligt mig, då du kan nöta ut alla nand eller likväl en skruvdragare. Ryobi vad jag vet har inte garanti på saker som gått x antal mil men har ett max på hur många år de måste stödjas. garantiår är nått som funnits för att marknaden såg det som en marketing thing.

Om du köper en toastol så förutsätter du att den funkar, finns ingen garantitid än vad säljaren vill ge (inte tillverkaren). Denne går i god för 1. att den funkar 2. att den föjler säkerhetsstandard som din regering satt 3. Att den inte imploderar 4. Att varan gör vad en utlovar. Och det är på den sista som de brister, om de garanterar 230 billion writes så ska de fan göra det också, sen om de håller längre är bara en bonus men då ska din data leva osäkert. Företagen ska inte få sätta sina nr4 som ett arbiträrt nummer utan ska vara det som garantin utgår från. Alla SSD har en counter av nån form så att se hur många writes en nand har är inte svårt.

Visa signatur

2x Xeon E5-2699 v4, 256gb Quad Channel RAM, 2x nVIDIA 980ti
----
AMD Ryzen 5950X, 128gb Dual Channel RAM, 2x AMD 6900XT
----
Massiv amiga och 3dfx-samling.

Permalänk
Medlem

Kan inte miners använda CPU kraft istället och köpa 24 kärniga CPU:er som den breda massan ändå aldrig köper!

Så trött på miners som sabbar hårdvarumarknaden. Satsa era pengar i fonder eller aktier istället!

Visa signatur

AMD Ryzen 7 5700X 3,4GHz
Asus GeForce RTX 4070 Dual OC 12GB
Asus ROG Strix X570-E Gaming
G.Skill Trident Z Neo DDR4 3600MHz 32GB
Samsung 980 Pro Series 1TB

Permalänk
Medlem
Skrivet av danedi:

Tror du missförstått hela problemet. Att en tillverkare tar bort "garantiår" är helt ok enligt mig, då du kan nöta ut alla nand eller likväl en skruvdragare. Ryobi vad jag vet har inte garanti på saker som gått x antal mil men har ett max på hur många år de måste stödjas. garantiår är nått som funnits för att marknaden såg det som en marketing thing.

Om du köper en toastol så förutsätter du att den funkar, finns ingen garantitid än vad säljaren vill ge (inte tillverkaren). Denne går i god för 1. att den funkar 2. att den föjler säkerhetsstandard som din regering satt 3. Att den inte imploderar 4. Att varan gör vad en utlovar. Och det är på den sista som de brister, om de garanterar 230 billion writes så ska de fan göra det också, sen om de håller längre är bara en bonus men då ska din data leva osäkert. Företagen ska inte få sätta sina nr4 som ett arbiträrt nummer utan ska vara det som garantin utgår från. Alla SSD har en counter av nån form så att se hur många writes en nand har är inte svårt.

Du är välkommen att tro vad du vill men faktum kvarstår, nämligen att garantivillkoren har försämrats för denna produkt. Man behöver egentligen inte krångla till det i onödan för att få fram en poängen, en försämring är just detta oavsett hur man väljer att se på saken

Visa signatur

LG OLED77CX • Intel i9 10900K @ 5.0GHz • Noctua NH-D15 • ASUS Strix Z490-H • Corsair 32GB DDR4 3200MHz • GIGABYTE RTX 4080 • Phanteks Evolv X • Corsair RM 850W V2

Permalänk

Crypto, fenomenet som fortsätter försämra konsument marknaden på nya av inuvativa sätt.

Permalänk
Medlem

Detta visar bara på att dom första siffrorna dom publicerade inte stämmer, och nu korrigerar dom närmare den verklighet deras produkter klarar av.

Visa signatur

Grundregel för felsökning: Bryt och begränsa.

Permalänk
Medlem

Verkar inte bara vara dessa diskar, kanske borde upp på framsidan @UndaC (UnderCover)