Veckans fråga: Kan du tänka dig spelprenumeration?

Permalänk
Medlem

Skulle betala fint för en tjänst som har ”allt”, men tycker mest det är semi-bra grejor som kommer.

Game pass är väl på rätt väg med ”day one” releaser, men fortfarande ett för stort glapp.

Helt enkelt, för att en tjänst ska kännas ”värd” för mig så måste det till att den är så komplett att man kraftigt kan dra ner på sina vanliga spelköp.

Permalänk
Medlem

Jag köper loss enstaka månader när det är något speciellt jag vill spela. Skulle aldrig ha det tickande i bakgrunden.

Visa signatur

Fractal Design Define 7 | Asus ROG Strix B550-F Gaming | Ryzen 7 5800X3D | Dark Rock Pro 4 |16GB G Skill DDR4 @ 3200Mhz | Samsung 970 EVO Plus 1TB NVMe | Asus Rog Strix RTX 3080 OC | Corsair RM750X | AW3423DW

Nintendo Switch Oled TotK-edition | Playstation 5 SE | PSVR2 | LG OLED B9 65''

Permalänk
Medlem

Fattas ett par alternativ: Jag har gjort det tidigare men kommer inte göra om det (skulle jag markerat om det funnits), jag har gjort det och kommer göra om det om tillräckligt trevligt/häftigt/ruskigt/... spel dyker upp.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Thomas:

Jag kör Game Pass för att det blir för dyrt att köpa spelen.
Med deras erbjudanden kostar det runt 60 kr/mån i snitt sista året; 3 månader för 10 kr, sen 3 månader till för 99 kr, resterande 6 månader för 99 kr/mån. 703 kr för ett år.

Har på den tiden spelat igenom Ori-spelen, kört MS Flight Sim ett antal timmar, Slay the Spire typ 300 timmar, Forza Horizon 5, Astroneer, och lite annat som jag inte kört så länge.
På Steam blir det nåt i stil med 215 euro (2200 kr) för de spelen vid ordinarie pris. Lägger man till de jag testat utan att köra mer än typ 2-3 timmar så är det nog det dubbla.

Det beror väl på vad man spelar och om man har för vana att köpa nya spel vid släppdatum eller ett par år i efterhand. 703 Kr är MYCKET mer pengar än jag lägger på spel per år, så för mig är det otänkbart att ha en löpande kostnad.

Visa signatur

Nybörjare på Linux? Se hit! #15665841

Permalänk
Inaktiv

Det är en bra ide på sätt och vis men problemet för mig är att man ändå måste köpa spel

Permalänk
Medlem

Som gammal "Steam" användare på 15'th året nu, så har jag ett rejält spelbibliotek, och det som ofta är bra med Steam är att dom är ohört lojala med oss gamers, så spelen uppdateras och fungerar ofta i decennier.

Ogillar Netflix efterhanden eftersom filmar jag gillar titta på försvinner, och det finns sällan bra nya saker, och det blir flera och flera "online-film" butiker, och dom splittras upp så det blir extremt dyrt att prenumerera på dom alla för att få specifika titlar.

Det samma vil jag inte ska hända spelvärlden, jag vill inte ha spel spritt över 10-20 spelbutiker och 10'tals inloggningar och dependencies. hatar det. Så även om Epic ger bort spel gratis varje dag är det sällsynt att jag loggar på, då det är Steam och mina vänner jag chattar med och spelar med, gemenskapen och den gedigna spelsamling som alltid finns där för mig, inte nåt prenumerations grej som kommer och går.

Permalänk
Medlem

Jag spelar kanske en halvtimme i veckan i snitt. Ibland flera timmar lördag och söndag, men sedan inget på flera veckor. Har inte tiden att hinna med mer och samtidigt mina andra intressen och plikter.

Senaste långa spelet jag spelade var pathfinder kingmaker. Tog mig nästan fyra månader att spela igenom och då spelade jag extremt intensivt för att vara mig i min nuvarande situation.

Så prenumeration är inget för mig. Kanske om tio, femton år, när ungarna är vuxna och förhoppningsvis utflugna.

Permalänk
Medlem

Nej aldrig. Slutar hellre spela. Lirar ett fåtal spel många timmar så absolut inte värt det. Sen vill jag kunna spela spelet när jag vill och kanske om 10+ år och då känns inte prenumerationstjänster säkra nog då spelet kan vara bortplockat.

Enda anledningen jag kan tänka mig är om man är fattig tonåring eller student och inte har råd att köpa de spel man vill lira.

Visa signatur

Primär Dator: Asus Sabertooth Z97 Mark 2/USB 3.1 | Intel Core I7 5775C | 32GB RAM (DDR3 1600MHz) | Nvidia Geforce GTX 1070 (Asus Strix) | Corsair HX750i 750W | Fractal Design Define R5 | 3,5TB SSD + 3TB HDD + 64TB NAS + 36 TB Backup | Asus Xonar Essence STX II | Win10 Pro

Permalänk
Medlem

Eftersom jag spelar litet "i vågor" så är prenumeration inte min grej. Ligga och dränera pengar på något som jag inte kör är onödiigt.

Permalänk
Avstängd

För mig passar Gamepass bra. Jag spelar mest på XB och då har jag ju ett stort bibliotek av spel. Sen har jag inte så mycket tid att spela längre och därmed är det inte så viktigt att ha spelen direkt vid release eller så. Utbudet på PC-Gamepass har blivit bättre men fortfarande inte direkt super i mina ögon. Men Gamepass är ju riktigt billigt för vad man får ändå, även om jag nog inte hade köpt PC-varianten om jag inte hade en XB.

Sen köper jag ju fortfarande en del spel. Dock ytterst sällan till fullpris, men det har väl inte så mycket att göra med huruvida jag prenumererar på någon speltjänst. Däremot är det ju inte sällan jag köper ett spel när det är på rea för att det sen kommer på Gamepass strax efter rean är avslutad, vilket ju känns lite onödigt.

Gamepass har ett varierat utbud, det är många spel som jag har lagt ganska mycket tid på som jag aldrig hade köpt. Indie-spel och andra konstiga koncept. Sen får man ju allt fler "AAA-spel" som stannar kvar i tjänsten "för evigt" ju mer studios MS köper. Man kan förstås ha åsikter om dessa uppköp, men MS är ju ändå ganska trevliga att ha att göra med nuförtiden, hellre att de äger spelen jag vill ha eller spelar än typ Take2.

Permalänk
Medlem

Definitivt inte.

Har jag köpt ett spel så har jag det så länge som launchern/portalen finns. Prenumererar jag så förlorar man ofta det när man slutar betala.

Visa signatur

Endeavour OS(arch) - Cassini Nova

Permalänk
Medlem

nej inte min grej direkt, vill äga ett spel o inte hyra en tjänst..

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av HazZarD:

nej inte min grej direkt, vill äga ett spel o inte hyra en tjänst..

Man äger ju inte direkt spel i regel nu för tiden oavsett. GOG säljer faktiskt spel fortfarande (utan DRM, man kan ladda hem spelet och spara det hur man vill, och det fungerar för evigt), men Steam, Origin, Epic, Ubisoft och typ alla andra säljer licenser att få använda spel så länge som de känner för det. Går Steam under (osannolikt? Ja, definitivt de närmaste åren) kan man räkna med att bli av med alla sina spel där.

Visa signatur

Asus ROG STRIX B550-F / Ryzen 5800X3D / 48 GB 3200 MHz CL14 / Asus TUF 3080 OC / WD SN850 1 TB, Kingston NV1 2 TB + NAS / Corsair RM650x V3 / Acer XB271HU (1440p165) / LG C1 55"
Mobil: Moto G200

Permalänk
Medlem

Det jag skulle vilja veta är om någon faktiskt betalar max pris för gamepass. Känns som de flesta har någon deal med 10kr för tre månader, 99 i månaden.

Visa signatur

Här sitter jag och känner in rummet och spelar dataspel.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av BooliBoo:

Det jag skulle vilja veta är om någon faktiskt betalar max pris för gamepass. Känns som de flesta har någon deal med 10kr för tre månader, 99 i månaden.

Varför betala mer än nödvändigt? Jag lär inte sluta med Gamepass om de har tagit bort den möjligheten när mina månader är slut, men jag kanske inte kör på Ultimate utan nöjer mig med konsol-biten. Å andra sidan är det ju ungefär vad Netflix kostar och jag får ju ut mer nöje ur Gamepass än Netflix liksom.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Nyhet:

Den spelsugne behöver inte längre köpa enstaka titlar, utan kan för en mindre summa prenumerera på ett helt spelbibliotek. Vad tänker du om sådana prenumerationstjänster?

Läs hela artikeln här

Ja.

Önskar bara att man kunde göra det med alla spel. Typ en spotify fast för spel.
Dagens lösningar är halvkassa, alla ska ha olika spel på de olika plattformarna. Sonys tjänst är mig veterligen den sämsta, vad har dom? 10 - 20 spel på ps now.

Jag hade lätt betalat 500 pix i månaden om jag kunde spela alla spel som någonsin släppts på pc/konsol.

Permalänk
Medlem
Skrivet av terun:

Själv förstår jag inte hur man kan ogilla tanken med ett helt bibliotek av spel + nysläppta spel för runt en hundring i månaden. Suveränt koncept!

Väldigt simpel matte:
Du vill spela t.ex. nya Stalker 2.

Inköp pris på Steam runt 600kr.
Spela det på Xbox Game pass 100kr (200kr om du behöver två månader på dig)

Och då räknar jag endast standard priset och inte ultimate som brukar ingå i spelprenumerationer + alla andra spel som man även kan spela för priset...

Tyvärr fanns inte stalker på den prenumerarionstjänsten du redan prenumererade på så det blev 5 tjänster till

Simpel matte , spelet på gåva eller stor rea någonstans 0-300kr, 6 prenumerations tjänster 600kr månad, 7200kr per år då en minoritet skaffar och säger upp tjänster månadsvis.
Tyvärr gick det inte att modda spelet då det körs via molnet så det blev separat köp på gog i alla fall.

Permalänk
Medlem

Nej, jag skulle känna mig stressad att utnyttja abonnemanget. Försöker att minimera mängden abonnemang, lite enklare när man bor själv kanske. Med den lilla tid man har med andra hobbies inkl heltidsjobb så funkar det bra att köpa enstaka spel på Steamrea och spela dom. Har ändå för många spel som ej är genomspelade (men inte sådär 300 st : )).

Visa signatur

| 212965 00 ] == :^D * ==)

Permalänk
Medlem

På konsol har de flesta redan vant sig vid att betala för online, något man var beredd på när man köpte den.

Gamepass kostar inte så mycket extra och sedan tjänar man ju lite på att slippa köpa spel för releasepriser iaf.
Men hade det varit fullpris så kan man ju sluta i perioder.

En lika relevant fråga är hur det känna att ha betalt för hundratals digitala licenser på steam som man aldrig använder. Då är det ju lika bra att köpa ubi+ i två månader och tröttna på deras senaste spel som om man hade köpt det...

Jag är fortfarande löjligt svag för fysiska skivor.

Permalänk
Medlem

Vi har Game Pass Ultimate, betalde 1 200 kr för 3 år så... När det tar slut hoppas jag att guld-omvandlingen fortfarande fungerar, annars får jag ta mig en funderare om det är värt fullpris. Troligen blir det kvar ändå då barnen spelar mycket spel på XSX:en och även jag kör en hel del spel på game pass på datorn, har blivit rätt många timmar Hades, Dead Cells, Frostpunk, Dishonored-serien, Minecraft, Minecraft Dungeons osv...

Jag är inte heller någon som vill spela gamla spel igen så jag skiter i om de inte är kvar om ett par år och fysiska exemplar tar bara plats och stör mig.

Slutsatsen är att för mig med tre barn är det nog svårt att leva utan game pass. Det hade blivit dyyyyyyrt att köpa spel till Xboxen.

/hulle.

Visa signatur

A600, 2 MB Chipram, 85 MB HD, Extra diskettstation, Joysticks: Tac-2, The Bug och Wico Red Ball.
Zotamedu:"Kompressorkylning är nog det mest miljöfarliga du kan göra med en dator om du inte tänker börja elda brunkol i den."

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av lappen81:

Tyvärr fanns inte stalker på den prenumerarionstjänsten du redan prenumererade på så det blev 5 tjänster till

Simpel matte , spelet på gåva eller stor rea någonstans 0-300kr, 6 prenumerations tjänster 600kr månad, 7200kr per år då en minoritet skaffar och säger upp tjänster månadsvis.
Tyvärr gick det inte att modda spelet då det körs via molnet så det blev separat köp på gog i alla fall.

Måste man skaffa fem tjänster till om spelet inte finns på det man har?
Rätt extremt överdrivet räknat där. Och varför skulle det kosta 7200 kr per år (600 kr/mån) om man säger upp tjänster månadsvis...? Du räknar ju på att man har 6 st året om, men säger något annat.

Jag har klarat mig bra på enbart en tjänst (som aldrig kostar fullpris) i två år hur som helst.
Betalar under 10% av dina 7200 kr/år hittills.

Visa signatur

Asus ROG STRIX B550-F / Ryzen 5800X3D / 48 GB 3200 MHz CL14 / Asus TUF 3080 OC / WD SN850 1 TB, Kingston NV1 2 TB + NAS / Corsair RM650x V3 / Acer XB271HU (1440p165) / LG C1 55"
Mobil: Moto G200

Permalänk
Avstängd
Skrivet av lappen81:

Tyvärr fanns inte stalker på den prenumerarionstjänsten du redan prenumererade på så det blev 5 tjänster till

Simpel matte , spelet på gåva eller stor rea någonstans 0-300kr, 6 prenumerations tjänster 600kr månad, 7200kr per år då en minoritet skaffar och säger upp tjänster månadsvis.
Tyvärr gick det inte att modda spelet då det körs via molnet så det blev separat köp på gog i alla fall.

Men det är ju precis samma som för streamingtjänster och liknande. Du kan betala en (relativt) låg summa för att så tillgång till mer underhållning än vad du kan konsumera, men det är inte garanterat att precis den sak du helst vill ta del finns och bara för att en sak finns betyder inte det att den alltid kommer att finnas i tjänsten.

Om det är prisvärt eller inte beror ju helt på hur man nyttjar tjänsten. Jag betalar exempelvis mer för Netflix än jag gör för Gamepass, men normalpriset är väl ungefär samma. Men för mig och min familj så får jag ut fler timmar underhållning från Gamepass än från Netflix, så för mig är det en bra deal. Det hindrar mig heller inte från att köpa spel, när de är billiga exempelvis, och jag har ju ett digert bibliotek i Epic med mestadels gratisspel men också en del fynd exempelvis. Sen kan detta förstås gå för långt, att varenda liten utgivare ska ha sin egen tjänst eller liknande, vilket verkar vara vart vi är på väg när det gäller video, men det är ju inte fel med många tjänster egentligen bara det inte blir för dyrt. Man skulle ju också kunna växla tjänster så att man kör igenom säg alla ubisoft spel man är intresserad av ett år under ett par månader, sen går man över till EA och så vidare, och över julen kanske man kör Nintendo.

Permalänk
Medlem
Skrivet av lappen81:

Tyvärr fanns inte stalker på den prenumerarionstjänsten du redan prenumererade på så det blev 5 tjänster till

Simpel matte , spelet på gåva eller stor rea någonstans 0-300kr, 6 prenumerations tjänster 600kr månad, 7200kr per år då en minoritet skaffar och säger upp tjänster månadsvis.
Tyvärr gick det inte att modda spelet då det körs via molnet så det blev separat köp på gog i alla fall.

Skrivet av Thomas:

Måste man skaffa fem tjänster till om spelet inte finns på det man har?
Rätt extremt överdrivet räknat där. Och varför skulle det kosta 7200 kr per år (600 kr/mån) om man säger upp tjänster månadsvis...? Du räknar ju på att man har 6 st året om, men säger något annat.

Jag har klarat mig bra på enbart en tjänst (som aldrig kostar fullpris) i två år hur som helst.
Betalar under 10% av dina 7200 kr/år hittills.

Exakt. Är man dum nog att prenumerera på 6 st tjänster för att spela ett spel och dessutom sedan inte säga upp dem har man bara sig själv att skylla för att man vaskar pengar.

Jag aktiverar och säger upp tjänster månadsvis efter vad vi vill titta på för tillfället (streaming, just för spel har vi som sagt game pass ultimate snorbilligt). Varför ha t.ex. Netflix liggande och ticka när man aldrig tittar på det? Har aldrig mer än en streamingtjänst åt gången aktiv.

/hulle.

Visa signatur

A600, 2 MB Chipram, 85 MB HD, Extra diskettstation, Joysticks: Tac-2, The Bug och Wico Red Ball.
Zotamedu:"Kompressorkylning är nog det mest miljöfarliga du kan göra med en dator om du inte tänker börja elda brunkol i den."

Permalänk
Medlem
Skrivet av Thomas:

Måste man skaffa fem tjänster till om spelet inte finns på det man har?
Rätt extremt överdrivet räknat där. Och varför skulle det kosta 7200 kr per år (600 kr/mån) om man säger upp tjänster månadsvis...? Du räknar ju på att man har 6 st året om, men säger något annat.

Jag har klarat mig bra på enbart en tjänst (som aldrig kostar fullpris) i två år hur som helst.
Betalar under 10% av dina 7200 kr/år hittills.

Skrivet av snajk:

Men det är ju precis samma som för streamingtjänster och liknande. Du kan betala en (relativt) låg summa för att så tillgång till mer underhållning än vad du kan konsumera, men det är inte garanterat att precis den sak du helst vill ta del finns och bara för att en sak finns betyder inte det att den alltid kommer att finnas i tjänsten.

Om det är prisvärt eller inte beror ju helt på hur man nyttjar tjänsten. Jag betalar exempelvis mer för Netflix än jag gör för Gamepass, men normalpriset är väl ungefär samma. Men för mig och min familj så får jag ut fler timmar underhållning från Gamepass än från Netflix, så för mig är det en bra deal. Det hindrar mig heller inte från att köpa spel, när de är billiga exempelvis, och jag har ju ett digert bibliotek i Epic med mestadels gratisspel men också en del fynd exempelvis. Sen kan detta förstås gå för långt, att varenda liten utgivare ska ha sin egen tjänst eller liknande, vilket verkar vara vart vi är på väg när det gäller video, men det är ju inte fel med många tjänster egentligen bara det inte blir för dyrt. Man skulle ju också kunna växla tjänster så att man kör igenom säg alla ubisoft spel man är intresserad av ett år under ett par månader, sen går man över till EA och så vidare, och över julen kanske man kör Nintendo.

Skrivet av Hulle:

Exakt. Är man dum nog att prenumerera på 6 st tjänster för att spela ett spel och dessutom sedan inte säga upp dem har man bara sig själv att skylla för att man vaskar pengar.

Jag aktiverar och säger upp tjänster månadsvis efter vad vi vill titta på för tillfället (streaming, just för spel har vi som sagt game pass ultimate snorbilligt). Varför ha t.ex. Netflix liggande och ticka när man aldrig tittar på det? Har aldrig mer än en streamingtjänst åt gången aktiv.

/hulle.

Ser att sarkasm inte riktigt fungerar här och var riktat mot inlägget jag citerade, sen är det ju upp till var och en om man vill lägga tiden på att jobba/annat eller säga upp och prenumererar på nya tjänster månadsvis. Jag jobbar hellre en halvtimme extra varje månad

Permalänk
Medlem
Skrivet av lappen81:

Ser att sarkasm inte riktigt fungerar här och var riktat mot inlägget jag citerade, sen är det ju upp till var och en om man vill lägga tiden på att jobba/annat eller säga upp och prenumererar på nya tjänster månadsvis. Jag jobbar hellre en halvtimme extra varje månad

Jag jobbar så lite som möjligt själv... Och min hantering av tjänster ligger nog snarare runt 90 sekunder/mån.

/hulle.

Visa signatur

A600, 2 MB Chipram, 85 MB HD, Extra diskettstation, Joysticks: Tac-2, The Bug och Wico Red Ball.
Zotamedu:"Kompressorkylning är nog det mest miljöfarliga du kan göra med en dator om du inte tänker börja elda brunkol i den."

Permalänk
Medlem
Skrivet av Hulle:

Jag jobbar så lite som möjligt själv... Och min hantering av tjänster ligger nog snarare runt 90 sekunder/mån.

/hulle.

Troligt att det tar 90sekunder att säga upp och prenumerera på nya tjänster månadsvis

Permalänk
Medlem
Skrivet av lappen81:

Troligt att det tar 90sekunder att säga upp och prenumerera på nya tjänster månadsvis

Ja? Det tar typ 15 s att öppna appen, klicka på konto och sedan på avbryt prenumeration.

Att återaktivera kontot tar egentligen inte längre. Öppna appen, klicka på konto, klicka på aktivera prenumeration.

Sen heter alternativen olika i Netflix, hbo, Disney osv.

Naturligtvis hade det tagit lite längre att starta upp en helt ny tjänst men vid det här laget har jag konton på alla tjänster.

/hulle.

Visa signatur

A600, 2 MB Chipram, 85 MB HD, Extra diskettstation, Joysticks: Tac-2, The Bug och Wico Red Ball.
Zotamedu:"Kompressorkylning är nog det mest miljöfarliga du kan göra med en dator om du inte tänker börja elda brunkol i den."

Permalänk
Avstängd
Skrivet av lappen81:

Ser att sarkasm inte riktigt fungerar här och var riktat mot inlägget jag citerade, sen är det ju upp till var och en om man vill lägga tiden på att jobba/annat eller säga upp och prenumererar på nya tjänster månadsvis. Jag jobbar hellre en halvtimme extra varje månad

Eller så har man en prenumerationstjänst, betalar vad den kostar (en knapp femtiolapp i månaden för Gamepass Ultimate för min del) och köper spel från övriga tjänster när de är på rea eller när det passar. Vill man ha allt så blir det dyrt, inget konstigt med det, klarar man sig med ett mindre utbud så är det väldigt billigt att prenumerera.

För att fortsätta med mig själv som exempel så kostar alltså GP knappt 600 per år, vilket är ungefär vad ett nytt spel (till XB) kostar eller ett par-tre äldre spel på rea. Skulle jag få betala fullpris så är det ändå bara typ 1800 per år. De senaste månaderna kom exempelvis Psychonauts 2 dit som jag hade köpt direkt för fullpris om det inte fanns i tjänsten, så redan där har jag sparat in hela årets prenumerationskostnad. Du kanske tänker: "Men när spelet inte finns i tjänsten längre då, eller du inte vill betala mer? Vill du spela det då får du köpa det." Och så är det. Men ett några år gammalt spel är ju sjukt mycket billigare än samma spel när det är nytt, så det spelar inte så stor roll. Och jag lär inte säga upp GP så länge det kommer ett par sådana spel per år dit. Och förutom Psychonauts kan jag ju spela Forza Horizon 5 exempelvis som jag också hade köpt om det inte fanns i tjänsten, samma med Flight Simulator, Mass Effect Legendary Edition, Jedi Fallen Order och så vidare för att inte nämna den uppsjö indiespel som jag annars inte hade ägnat en tanke.

Permalänk
Medlem

Nej. Vill inte bli mjölkad av storföretag utan äga mina spel och tycker det är tillräckligt illa med alla launchers man måste dras med idag. Köpte EA play för att pröva BF2042 utan att behöva köpa smörjan men kommer inte förnya någon prenumeration.

Visa signatur

7800X3D//4090
MINT XFCE // W11 🤮

Permalänk
Medlem
Skrivet av Hulle:

Ja? Det tar typ 15 s att öppna appen, klicka på konto och sedan på avbryt prenumeration.

Att återaktivera kontot tar egentligen inte längre. Öppna appen, klicka på konto, klicka på aktivera prenumeration.

Sen heter alternativen olika i Netflix, hbo, Disney osv.

Naturligtvis hade det tagit lite längre att starta upp en helt ny tjänst men vid det här laget har jag konton på alla tjänster.

/hulle.

Ja men det förutsätter ju att man har konton på alla olika tjänster, sen får du lägga till tiden det tar att hitta ditt utbud som du nu anser att dom olika tjänsterna inte har eller saknar, tjänsterna ska betalas, etc, etc, etc, annat dolt skit (telefonförsäljare/marketing som man skriver antagligen skriver upp sig på) oavsett så är det betydligt mer än 90sekunder per månad / sammanlagt lägger du nog mer tid än vad du tror om du slår ihop det över månaden eller så ser du helt enkelt inte över utbudet varje månad och låter det löpa för att det är smidigt tills du känner för att avbryta.