Kan jag få tillbaka data från SSD

Permalänk
Medlem

Kan jag få tillbaka data från SSD

Jag upptäckte en dag att en mapp på SSD:n är helt tom. Jag vet inte när den blivit det men där var ett helt gäng word-dokument och .m4a-filer (ljudfiler från telefonen). Jag måste slarvat till det i nåt skede utan att uppmärksamma det.
Kan jag få tillbaka de filer som varit där? Hur?
Mvh Suz

Visa signatur

Suz

Permalänk
Rekordmedlem

Det är osannolikt att du kan återskapa filer från en ssd om de raderats och den hunnit köra trim. Är det fel i filsystemet finns det en liten chans att filerna finns kvar men hoppas du har en backup att återskapa från.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem

När filer raderas (tex. när du slänger filerna i papperskorgen) så körs TRIM på de friställda sektorerna som filerna upptog vilket innebär att i SSD-lagringen att sektorerna kopplas bort från diskens publika LBA-adressområde som OS och filsystem kommer åt och sätt på kö för radering (vilket kan ske redan efter några sekunder) och läser man de 'raderade' LBA_adresserna/sektorerna efter TRIM körts så läser man bara ut syntetiskt vid läsning tillverkade sektorer fyllda med '0'. - Din data är förlorad på riktigt.

Till detta körs också windows Trim i bakgrunden 1 ggr i veckan på all ledig diskutrymme på filsystemet (ungefär samma sätt som 'fstrim' i linux) vilket gör att sektorer som missades/skippades att göra TRIM på vid radering (windows kan hoppa över det av tex. prestandaskäl) - försvinner definitivt i denna raderings-svep.

---

Om dessa filer försvann från timmar till enstaka dagar sedan så kan du har tur att det finns en shadow-copy kvar fortfarande aktivt eller att du eller MS vid OS-uppgradering gjorde en återställningspunkt medans filerna var kvar (de använder också VSS-systemet precis som shadowcopy)

shadow-copy är inte direkt accessbar utan måste monteras mot en symbolisk länk innan du kan titta runt med lämplig file-explorer - det är en smula bökigt att få till faktiskt med kommandorader i powershell och böket är att få fram i vad de kallas/heter...

Permalänk
Medlem

You can also try recovery software like GetDataBack or R-Studio or similar. Most of them offer a demo, where you can scan your drive and see if the data is still there before you decide to buy it.

Visa signatur

If it's not broken, don't fix it.

Permalänk
Medlem

Du kan alltid prova förslagen som stolle99 föreslår, men på just SSD/NVMe är prognosen dålig just för att raderade filers sektorer nollställs mha TRIM och en räddningsrogram läser bara ut '0' på de sektorer som du hoppas på att de har data - läget är bättre om det hade lagrats på snurrdiskar då datadelen av filerna raderas inte[1] även när man raderar filer utan skrivs över först när platsen behövs till annan data i filsystemet..

[1] framtidens jättesnurrdiskar med MAMR och HAMR och shinglade lagring så kanske det finns 'risk' med TRIM även där av olika orsaker som 'jätte sektorer' för en shinglad del internt i disken och därmed behöver reallokera mm. och TRIM (SATA) och discard (SAS) är det enda sättet att tala om för disken att nu används inte dessa sektorer längre...

Permalänk
Medlem

I know that chance is low, but its better to try and maybe recover something, then not to try, because that is 100% fail

Visa signatur

If it's not broken, don't fix it.