Ok. Jag har nu googlat det mesta om de största scootrarna och det blir rätt rörigt till slut.
Har förstått att en laglig scooter (vi pratar sådana man står på) får gå 20kmh - och ha 250W motor. Correct?
Då finns ju ta mig tusan inte mycket att köpa. Xiaomi 1S Nordic Edition är en variant. Sen E-Wheels (norskt från början) e2s V2.
Men eftersom jag är så himla rädd att köpa en dålig produkt, så liter jag inte alltid på tester osv. Vill höra lite vad ni tycker här på forumet.
Sen var det detta med åkkomfort: Luftfylllda vs punkteringsfria (gummi rakt igenom?). Är det oftare man får punka på en sådan här mot en vanlig cykel exvis? Hur mkt sämre är komforten i de punkteringsfria (typ på grus eller grov asfalt).
Ös på med tankar om detta, modell osv... Insuper allt (midsommar snart) ni skriver!
Är själv 176 cm ca och landar väl på ca 92-94 kg. Inte mkt backar där jag bor, i vart fall inga branta sådana. Däremot en del längre backar med svagare lutning.
Stämmer. Det är 20 km/h och 250W kontinuerlig effekt som gäller. S1 Nordic Edition är framtagen för att klara bl a svenska lagkrav.
Har en precis sådan köpt förra våren, och är nöjd med den. Luftfyllda hjul, har aldrig fått punka. Tydligen ska de ha bättre däck på S1 än de hade på föregångaren 365, som hade en del problem med just punkteringar.
S1 är tyvärr lite trött i backar i originalutförande, även om de inte är branta. Den orkar inte hålla toppfarten. Intressant i sammanhanget är att fartminskningen i princip är en offset, ökar man toppfartstaket med 10 km/h, går den också nära 10 km/h snabbare när den sackar i samma backe.
Nu har jag förvisso inte kört så mycket med punkteringsfria hjul, men upplever att körkomforten är en helt annan med luftfyllda dito. Den största skillnaden skulle jag säga upplevs när man kör på bra väg där man alltid håller toppfart, som ändå har sina skavanker, trottoarkanter, etc.
När jag köpte min var Nordic Edition helt ny, och fanns bara hos ett mycket begränsat antal återförsäljare, som såklart tog betalt därefter. Originalversionen kunde fås en femhundring billigare. Den enda skillnaden är att NE är begränsad i firmwaren. Att ändra detta är extremt enkelt, du gör det på tre minuter över Bluetooth med en app i telefonen. Inga kablar, lödning, eller annat bök som man kanske kan förvänta sig.
Med anledning av detta ringde jag Länsförsäkringar (som jag har bil och bostad försäkrade i) och hörde lite vad som gällde. Cyklar och cykelolyckor omfattas av hemförsäkringen. De ville mena att de helt gick på originalklassificeringen om något skulle hända, eller att det med andra ord skulle kunna bli problem om jag smällde med en elscooter som inte klassades som cykel.
Förklarade vad jag stod i begrepp att göra, köpa den billigare 25 km/h-varianten och flasha den så den blev laglig. Resonerade så att vem som helst kan ju bygga en cykel från scratch själv utan att den behöver klassas, besiktas, eller något, bara den uppfyller lagkraven på en cykel, och att detsamma borde gälla en 20 km/h-elscooter, som ju i lagens mening är en cykel oavsett hur och när den blev laglig. Detta gick dock inte hem. I slutändan är det förstås de som bestämmer vad deras hemförsäkring omfattar och inte, och det fanns inget värde i att jiddra vidare.
De kom med något förslag om nån slags trafikförsäkring som kostade 4 papp om året. Tyckte dock det lät märkligt också, då problemet i grund och botten är att fordonet inte skulle varit lagligt att framföra på allmän väg alls. I slutändan skulle man väl stå där utan ersättning med den försäkringen också, om man orsakade en olycka.
Kontentan är att åtminstone då och för mitt försäkringsbolag var det enbart de modeller som kom lagliga från fabrik som gällde. Givet hur vanligt det är med olagliga elscootrar - de flesta är det - får man nästan anta att det första de gör är att kolla upp den saken om olyckan är framme. I slutändan är försäkringsbolagets hela affärsidé att casha in så mycket premie som möjligt, och betala ut så lite ersättning som möjligt.
Rent rättsligt har dock saken vad jag vet inte prövats, och då har det ändå skett mängder av olyckor på hyrscootrar, som åtminstone fram tills i år i princip utan undantag gjorde 25 km/h, och därmed inte klassas som cyklar. Det har väl rådit en del debatt om vad det eventuella brottet består i. I värsta fall kan det räknas som framförande av oregistrerat motorfordon, vilket kan vara rätt illa.
Det snackades redan förra säsongen om en höjning av den maximala tillåtna motoreffekten, man har klokt nog konstaterat att ett slött fordon har svårare att accelerera sig ur en situation. Toppfarten har också dividerats. Är man intresserad kan man kolla hur det gått med den saken.
Nu lurade jag dig att slösa bort ett par värdefulla sekunder av ditt liv på att läsa denna fullständigt poänglösa signatur!