Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop

Söndagsmatiné: Om Microsofts misslyckade telefonsatsning

Permalänk
Melding Plague

Söndagsmatiné: Om Microsofts misslyckade telefonsatsning

Windows Phone är officiellt död och begraven, men sett till mjuk- och hårdvara var det egentligen inga fel på Microsofts plattform. Söndagsvideon sammanfattar vad som gick snett.

Läs hela artikeln här

Visa signatur

Observera att samma trivselregler gäller i kommentarstrådarna som i övriga forumet och att brott mot dessa kan leda till avstängning. Kontakta redaktionen om du vill uppmärksamma fel i artikeln eller framföra andra synpunkter.

Permalänk

Jag ska kolla in denna. Men det är ett stort problem att tid är pengar och tillverkare har begränsad budget. Det finns prylar idag som Sonos högtalare, där tillverkaren främst prioriterar iPhone (av ett gäng anledningar). Skulle en annan aktör komma in med sin plattform och den är liten, så kan de glömma att få tillverkare av olika prylar satsa på denna.

Exakt samma dilemma har funnits på persondatorn och windows. Där övergången till mer webtjänster och de stora konsumentapplikationerna också finns på t.ex. MacOs gör problemet mindre.

Jag vill ha en öppen standard för mobilappar som alla stöder. vilket precis vad tanken med Java Me (J2ME). Och mobiltelefonerna gick emot detta, men sedan kom Apple och sa Vendor lock in is the future. Man kan påstå att Android inte är inlåst, men USA stänger ute Huawei så det är i högsta grad inlåst.

Jag själv anser nästan smartphones var lite roligare innan iPhone kom då vi kodade våra appar till dessa och delade dem, likaså var det fler open sourceprojekt. Det var väldigt lite fokus på pengar då det var väldigt svårt att få pengar för ens appar när det inte direkt fanns någon stor populär appbutik. (vilket såklart har nackdelar)

Permalänk
Medlem

Jag gillade verkligen Lumia. Har en 800 och 1520 som jag startar upp ibland.

Permalänk
Medlem

Jag var lyrisk när det kom ett alternativ till android. Köpte mig en Lumia 920, och till en början var jag supernöjd. Men efter några månader kände jag mig instängd. Jag blev begränsad och saknade så mycket ifrån androiden. Det fanns INGA VETTIGA APPAR. Ingen satsade på att göra appar till Windows phone. På något vänster lyckades jag få igång så jag kom in på swedbank, dock inget bankid..

Synd och skam. Dock var gränssnittet värdelöst i min mening. Hårdvarumässigt var den riktigt bra

Visa signatur

CITERA FÖR SVAR

Ah, MX Blues, the power of nuclear bombs at your fingertips!

13700KF / Gigabyte Z790UD / 32gb DDR5@6000mhz / Powercolor RX 6700 XT 12Gb / NZXT HALE90 750 / NZXT H2 White

Permalänk
Medlem
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Man kan påstå att Android inte är inlåst, men USA stänger ute Huawei så det är i högsta grad inlåst.

Vilket inte är så konstigt... Finns ju andra kinesiska tillverkare som inte är utelåsta.

OnT: Jag saknar Windows Phone men gillade helt ärligt 8.1 bättre än 10. Tror det var för att den tidigare kändes rappare. Man var van vid ett bra flyt på WP.

Visa signatur

||Ryzen 5800X3D, Asus TUF X570 Plus, 32GB RAM, Intel ARC a750|| Surface Pro 2017 || Samsung Flip 4|| Saab 9-3 Aero Cab|| BMW f750 GS 2023

Permalänk
Medlem

Min Nokia 920 var den bästa jobbtelefon en jag haft.

Permalänk
Medlem
Skrivet av HenrikM:

Min Nokia 920 var den bästa jobbtelefon en jag haft.

Hade också en sån. Kanontelefon. Stod pall för allt också. Det vara bara synd att vissa viktiga appar inte fanns eller fungerade korrekt.

Visa signatur

MSI Z370 PRO // Intel i5 8600K // GTX 3070 // 16 GB DDR4

Permalänk
Medlem
Skrivet av Cerd Moyen:

Jag gillade verkligen Lumia. Har en 800 och 1520 som jag startar upp ibland.

Indeed. Finns inget annat mobilt os jag varit mer vän med, och då tycker jag ex redan nu att det inte är direkt många saker jag stör mig på med ex iOS.
Hoppas hoppas...

Visa signatur

🖥️ Fractal Design Node 804 • Asrock Fatal1ty X99M Killer • Intel 5820K • Noctua NH-U12S • Corsair Vengeance 16GB • Gigabyte GTX 970 • be quiet! Dark Power Pro 550w • 2x Intel 520 120GB • 2x 1TB • 1x 3TB
💻 Microsoft Surface Pro (8GB/128GB)
 iPhone 11 64GB 🎧 SONY WH-1000XM3
🎵📲 SONY NW-ZX300 64GB [Region changed & Mr Walkman custom firmware loaded] + 256GB xtra • Audio Technica ATH-M50X

Permalänk
Medlem

Alla överöser windows phone med ära numera. Jag tyckte det var uruselt, sure UI'n var mer "responsive" än tidiga android, men den var ju också ful som stryk och allt var platta fyrkanter (lite som android eller iOS idag).
Windows phone var fast i moment22 då inga developers fanns så för plattformen utanför microsoft då de hade alldeles för liten userbase för att det skulle vara värt det så inga apps blev gjorda och personer som skulle köpa talefon sa "nä, det finns ju inga appar" så userbasen växte inte.

Kanske microsoft hade kunnat rädda WP om de tillåtit w32 api'n och man kunnat göra snabbports via visual studio till WP, men de är fast bestämda att avrätta den gyllene gåsen som fött dem under så många år än idag..

Visa signatur

2x Xeon E5-2699 v4, 256gb Quad Channel RAM, 2x nVIDIA 980ti
----
AMD Ryzen 5950X, 128gb Dual Channel RAM, 2x AMD 6900XT
----
Massiv amiga och 3dfx-samling.

Permalänk
Medlem

Hade helt förträngt att jag ägt en Samsung omnia 7. Fruktansvärt bra kamera. Svärtan var superb - därmed skärmen.
Sen lämnade den telefonen mycket att önska. Det fanns inga appar i appbutiken som kunde sätta igång lampan till kameran, bara en sån sak.
De flesta appar var bara junk, skräp, värdelöst. Det verkade inte finnas något engagemang vare sig från apputvecklare eller Microsoft eller ens deras samarbete för ett eventuellt ekosystem. Det hela anser jag fortsatte med Lumia-lurarna - superba skärmar, ruggigt bra kameror - men sen tog det stopp.

Visa signatur

If nobody hates you, you’re doing something wrong.

Permalänk
Medlem

Älskade mina två Lumia-telefoner, 920 och 1520. Utan tvekan de bästa telefonerna som jag har ägt. Avsaknaden av appar var emellertid ett problem (även om det inte störde mig så mycket; allt jag behöver är webbläsare och kamera)

Visa signatur

Modermodem från ONOFF och bildskärmsutrustning från Electrolux. US Robotics 28.8K telefonuppringd internetförbindelse. Har en förkärlek för tysk tjejpop.

Permalänk

Bodde korttidsboenden under en period 1-3 månader per bostad och hade lätt packning. Hade en Lumia med WP8 som jag kunde dela internet över USB till min dator därav slapp teckna ettårs abonnemang för bredband. Sen så hälsar Microsoft på och utan medgivande uppdaterar min telefon till WP10 under natten vilket fantastiskt nog... TOG BORT INTERNETDELNING ÖVER USB!

Kunde inte längre använda min dator därav blev jag tvungen att köpa en begagnad samsung galaxy för att återfå internetdelning över USB.

Visa signatur

Spelburk: R7 5700X | 5700 XT | 32GB RAM | MSI B350M PRO-VDH

Permalänk
Skrivet av Elakekocken:

De flesta appar var bara junk, skräp, värdelöst. Det verkade inte finnas något engagemang vare sig från apputvecklare eller Microsoft eller ens deras samarbetej för ett eventuellt ekosystem.

Och jag tycker det är rätt. Tid är pengar, att göra en massa olika versioner för att stödja en massa olika hårdvaror är slöseri på pengar.
Min elmoped har tex en mobilapp. Det är självklart att tillverkaren saknar helt intresse att utveckla en app för en till plattform.

När mobilerna tidigt 2000tal var så kraftfulla så de kunde köra en gemensam plattform j2me, så borde mobilerna nu 20år efter klara detsamma.

Permalänk

Windows Phone var underbart, startar mina lumia ibland. synd att apparna inte kom igång för os. . (fast min ena lumia kör windows 10 för arm )

Visa signatur

På tok för många datorer för att skriva här

Permalänk
Medlem

Har oxå en Lumia liggande som väntar på uppdateringar.

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Jag ägde aldrig en själv. Det jag däremot minns som det tydligaste och det som var svinjobbigt och gjorde att jag själv önskade ond bråd död till hela projektet var ju det att de försökte smitta Windows med telefontramset. Allt skulle självklart vara touchscreen och allt skulle vara modern UI. Det födde ett hat hos folk. Och jag tror att det kan ha varit en bidragande orsak till att det å sin höjd blev omtyckt av ett fåtal som verkligen gillade det.

Själv har jag alltid tyckt att gränssnittet till Windows Phone och modern UI är väldigt klaustrofobiskt liksom. Det är ingen luft mellan ikonerna och allt är tätt packat och platt och trist. Så för mig hade det varit svårt att vänja mig om jag av någon anledning skulle haft en Windows Phone.

En annan sak som var dryg var att det saknades många appar. Och att de som körde plattformen ändå hävdade att apparna fanns där fast att det var obskyra tredjepartslösningar. Som om det skulle vara tillräckligt.

Sen att de drog med sig Nokia i fallet stör mig. Hade de fått göra egna flaggskeppslurar med Android så hade de varit bra och kunnat tävla med Samsung idag. Men de krokade arm med Microsoft istället.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Medlem

Jag saknar dem som fan.
Bästa telefonerna jag ägt, om man inte behöver några appar...

Och TANGENTBORDET har ännu inte fått någon konkurrent.

Ägde en Samsung Omnia 7 import från Tyskland, och ett gäng Luminor..

Visa signatur

Krusidullen är stulen

Permalänk
Medlem

Tragedi vad som hände, mycket trevligare plattform än android i många aspekter, men appstödet och ensam hårdvaruskapare (i princip) sabbade det mesta…

Permalänk
Medlem

Första windows (mobil) var ju ganska pluttrigt, men ändå intressant. Hade ingen själv, men hade möjlighet att pilla på en.
Lumia skaffade jag aldrig dels pga apputbudet, men mest egentligen pga GUIt.
Jag skulle absolut kunna tänka mig en Windowsbaserad lur om bara de basiska apparna finns och GUIt är trevligt.

Visa signatur

www.fckdrm.com - DRM år 2024? Ha pyttsan.

Permalänk
Medlem

Själv körde jag Palm(och HP måste jag väl säga för Pré3) smartphones tills de gick i graven. Underbart med trådlös laddning och fysiskt tangentbord. Var sugen på Windows Phone sen, men det verkade också dödsdömt (vilket det ju visade sig bli) så det blev Android i stället.

Visa signatur

| Core i7 3930K | ASRock x79 Extreme4 | 4*2GB GeiL PC3-17000 2133MHz DDR3 Ultra | EVGA GTX580 Classified | Point of View GTX470 | 1TB Samsung 850PRO | 2TB Samsung 850EVO | 4TB Samsung 860QVO | 1TB WD Raptor | 2TB WD Black | Cooler Master Real Power M850 | Corsair H80i | Cooler Master Cavalier 3 | + | Core i7 6700K | ASRock Fatal1ty z170 Gaming-ITX/ac | 2*4GB TeamGroup Xtreem DDR4 PC4-31200C18 3866MHz | EVGA GTX1080ti SC | 160GB Intel X25-M G2 | 1TB Samsung 840EVO | 2x10TB WD RED | Seasonic G-series 550W | Thermalright Ultra-120 eXtreme | Fractal Design Node 304 | + | 24" HP LP2475w | + | Surface Pro |

Permalänk

Jag hade en Lumia. Var nog en Lumia 720. En trevlig och snabb mobil trots blygsamma specifikationer. Tyvärr valde Microsoft att inte släppa Windows Phone 10 till den.

Finns där några alternativ operativsystem för mobiler? Vet att Canonical och Mozilla gav upp sina respektive satsningar. Lite tråkigt. Hade varit intressant med ett öppet alternativ.

Visa signatur

Bärbar Speldator: AMD Ryzen 5 5600H I Nvidia RTX 3050 Ti
Xiaomi Poco X3 Pro I Nvidia Shield TV V2 I PS4 I

Permalänk
Medlem

Kul att ni länkar till ColdFusion, grym kanal som jag följt ett bra tag!

Permalänk
Medlem

Grundproblemet var Microsofts hybris som vanligt ... vilket förstås ledde till en uppsjö av dåliga beslut.

Inte bara hade Windows Phone-plattformen kommit för sent när app-utvecklare redan kämpade med att utveckla för både iOS och Android. Jag har också hört att appar för äldre versioner av Windows Phone OS inte funkade när en ny Windows Phone-version kom.
Resultat: Ännu färre appar!

"Windows" är inte ett bra varumärke. Det ger inte någon pirr i magen på något sätt. MS-Windows är för många något man använder mest för att man illa tvungen i brist på alternativ. Sen hade Windows - och därmed telefonerna - fått mycket badwill av att användare tvingats på det touch-centrerade gränssnittet i Windows 8.

Jag har alltid tyckt att Microsoft borde ha låtit telefon-OS:et varit sin egen grej, separat från Windows.
De hade ett kodnamn under utvecklingen: "Metro". Telefonerna borde ha kallats "Metro phones".
Sen kunde de ha gjort det möjligt att köra samma Metro-appar som på telefonen också på datorer — men som sin egen grej och inte ett påtvingat gränssnitt. Satsa på användarvänlighet och kompatibilitet och göra det enkelt för app-utvecklare: touch-app:ar med samma API och responsive design istället för att utvecklarna skulle behöva göra olika touch-appar för desktop, telefon och platta.

Visa signatur

För övrigt anser jag att tobak ska förbjudas.

Permalänk
Medlem

I grund och botten så var Windows Phone det bästa mobila OS:et jag har använt.

Det tog flera långa år innan Apple/Google introducerade funktioner som var standard på WP, t ex ett mörkt läge eller hur enahandsfokuserat WP var.

Även Nokia skapade riktigt bra hårdvara med sin Lumia-serie!

Jag minns också att WP var mycket bra optimerat även för budget-mobiler. Att använda en budget-Android på den tiden var en hemsk upplevelse.

Synd för oss konsumenter att WP inte lyckades (mest pga app-gapet).

Permalänk
Medlem

Nokia Lumia 800 med Windows Phone 7.5 Mango var fan den bästa telefon jag haft (för sin tid).
Snygg, skön att hålla i, perfekt storlek, bra amoled skärm, cleant och snabbt UI.
Allt man kan önska sig.

Den var så bra att den övertalade tre kompisar och min syster att skaffa en. De böt tyvärr ut den efter 6-12 månader på grund av det dåliga app-utbudet. Det var just på den tiden det blev mer och mer populärt med diverse olika appar och spel.

Jag bytte sedan till en Lumia 925 och sist Lumia 930.

Tyckte tyvärr operativsystemet blev sämre och sämre. Mot slutet när jag hade 930 kändes det inte lika responsivt på något vis.

Synd att Microsoft inte fick ordning på apparna. Hade gärna önskat att Windows Phone fanns kvar som telefon OS.

Jag gjorde några byten till Androidtelefoner efteråt men gillade aldrig Android. Det kändes inte lika cleant och responsivt.
Apple hatade jag på den tiden.

Men till slut blev det en Apple och nu finns det liksom inga andra alternativ för mig.

Visa signatur

hellre mer fps på skärmen än pengar på banken

Permalänk
Medlem

Trist att det egentligen bara finns 2 system på mobiler numera. Får hoppas Microsoft kommer in i matchen igen när man kan köra samma Windows på telefoner som på plattor, laptops och stationära datorer.

Visa signatur

ASUS P8Z68-v Pro i7 2600K@4.5, 32GB RAM, RX 580, 4K Samsung u24e590, Intel SSD, Seagate SSHD, LG BH16NS55 BD/RW, MacOS Monterey, Win 10+11, Linux Mint

Macbook Pro 2009, 8GB RAM, SSD, MacOS Catalina + Windows 7

Permalänk
Medlem

Det var ett riktigt bra och intuitivt OS! Har aldrig blivit kompis med Android så kör Apple, men tycker Windows Phone spöade IOS vad gäller smidighet.

Permalänk
Medlem

Hade en jobbtelefon med Windows. Vill minnas att en del appar saknades men annars bra.

Visa signatur

AMD RYZEN 5 5600X | RTX 3060Ti | MSI B450 GAMING PRO CARBON AC

I ett tidigare liv:
AMD 2600X | AMD 8350 | AMD Phenom II X2 555 Black edition | AMD Athlon 64 3700+ | Intel® Pentium® II | Intel® 486DX2-66

Permalänk
Medlem

Älskade min Lumia 920 snabb smidig bra batteritid och stöttålig som fan, men som för alla andra uselt app utbud och långsamt uppdaterad hårdvara och en underligt korkad uppdaterings väg (eller avsaknaden...) för OSet tog verkligen död på WP.

Dock finner jag alla klagomål på ui underhållande när många kramar IOS som perfektion vart var widgets, applådor/sortering, allt inte högst upp och det otroligt fula vitt/grått överallt med lite blått, mörka teman osv... Vi tycker alla olika men jösses vad folk var sura över "ingen luft och bara fyrkanter", själv undrar jag: varför slösa yta på på onödiga kurvor? Som exempel YouTube Premium pip spelaren har rundade hörn där de aktivt inte visar delar av videon....

Tror inte på MS återkomst inom det närmaste och har svårt att se någon bryta IOS/Android duopolet...

Permalänk
Medlem

Kör Launcher10 på min Android så jag har aldrig riktigt lämnat detta UI.
Skönt med Live Tiles som visar missade samtal, meddelanden, nästa möte i kalendern, fotogalleri m.m. direkt i fyrkanten.
För mig som inte använder så många appar så kommer jag åt det mesta direkt från startskärmen med ett tryck.