Kaffeclockers -- Allt för din perfekta kopp

Permalänk
Medlem
Skrivet av Gorian:

Jag har svårt att bena ut skillnaden mellan kaffebönor och espressonbönor. Kan jag göra espresso på kaffebönor? Och vice versa?

Espressobönor är medium till mörkrostade, och det beror på att ju mörkare rostning desto lättlösliga är oljorna i bönan. Eftersom en extraktion i en espressomaskin är under väldigt kort tid så behöver det vara bönor som är lättlösliga. Filterbrygg med espressobönor går bra, men göra espresso på en ljus bryggböna blir inte bra.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Fetskaft:

Espressobönor är medium till mörkrostade, och det beror på att ju mörkare rostning desto lättlösliga är oljorna i bönan. Eftersom en extraktion i en espressomaskin är under väldigt kort tid så behöver det vara bönor som är lättlösliga. Filterbrygg med espressobönor går bra, men göra espresso på en ljus bryggböna blir inte bra.

@gorian, jag håller inte alls med om ovan slutsats. Det går utmärkt att göra espresso på en ljus böna. Det som marknadsförs som espressobönor i daglighandeln är oftast sönderrostat skräp som varken gör sig som espresso eller filterbrygg. Köp några olika kaffesorter och prova dig fram till vad du tycker bäst om.

Visa signatur

:(){ :|:& };:

🏊🏻‍♂️   🚴🏻‍♂️   🏃🏻‍♂️   ☕

Permalänk
Medlem
Skrivet av GLaDER:

@gorian, jag håller inte alls med om ovan slutsats. Det går utmärkt att göra espresso på en ljus böna. Det som marknadsförs som espressobönor i daglighandeln är oftast sönderrostat skräp som varken gör sig som espresso eller filterbrygg. Köp några olika kaffesorter och prova dig fram till vad du tycker bäst om.

Om du tycker att det går utmärkt att göra espresso på en ljus böna så är det väl bara att säga grattis. Antar att du experimenterat länge med det och har riktigt bra utrustning? Alla baristas jag läst om när det gäller ljus rostning är väldigt eniga att det är en rejäl utmaning att göra espresso på ljusa bönor, och det gäller att du verkligt gillar syrligt kaffe. Gissar att du tycker en medium rostad mot det ljusa hållet är ljust rostat, men det är ju fortfarande en medium. Vilka ljusa rostningar gillar du att göra espresso på?
Vad menar du med sönderrostat skräp? För mörkrostat? Jag tycker inte man hittar rejält mörkrostat i vanliga handeln. Dåligt kaffe finns det däremot gott om, både medium och mörkt.
Sen kvarstår faktum att ju mörkare rostning desto mer lättlöst. Det går inte att komma ifrån.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Fetskaft:

Om du tycker att det går utmärkt att göra espresso på en ljus böna så är det väl bara att säga grattis. Antar att du experimenterat länge med det och har riktigt bra utrustning? Alla baristas jag läst om när det gäller ljus rostning är väldigt eniga att det är en rejäl utmaning att göra espresso på ljusa bönor, och det gäller att du verkligt gillar syrligt kaffe. Gissar att du tycker en medium rostad mot det ljusa hållet är ljust rostat, men det är ju fortfarande en medium. Vilka ljusa rostningar gillar du att göra espresso på?
Vad menar du med sönderrostat skräp? För mörkrostat? Jag tycker inte man hittar rejält mörkrostat i vanliga handeln. Dåligt kaffe finns det däremot gott om, både medium och mörkt.
Sen kvarstår faktum att ju mörkare rostning desto mer lättlöst. Det går inte att komma ifrån.

Tror jag har skrivit om mitt favoritrecept tidigare i tråden, men favoritbönan är definitivt Agua Nascente från Gringo. Tyvärr saluför de inte bönan längre, men även deras Fortaleza Bobolink var riktigt bra (och den tror jag finns kvar att köpa).

Under en liten insvängningsperiod skrev jag ner alla shots jag drog. Kanske är intressant för någon:

Hellre en utmanande böna som ger ett gott resultat, än en mörkrostad böna där man döljer bönans karaktär. Eftersom ljusare rostning framhäver bönans inneboende smaker vill jag även hävda att 4 gånger av 5 innebär mörkare rostning att man försöker dölja defekter i bönan. Därav sönderrostat skräp.

Visa signatur

:(){ :|:& };:

🏊🏻‍♂️   🚴🏻‍♂️   🏃🏻‍♂️   ☕

Permalänk
Medlem
Skrivet av Fetskaft:

Om du tycker att det går utmärkt att göra espresso på en ljus böna så är det väl bara att säga grattis. Antar att du experimenterat länge med det och har riktigt bra utrustning? Alla baristas jag läst om när det gäller ljus rostning är väldigt eniga att det är en rejäl utmaning att göra espresso på ljusa bönor, och det gäller att du verkligt gillar syrligt kaffe. Gissar att du tycker en medium rostad mot det ljusa hållet är ljust rostat, men det är ju fortfarande en medium. Vilka ljusa rostningar gillar du att göra espresso på?
Vad menar du med sönderrostat skräp? För mörkrostat? Jag tycker inte man hittar rejält mörkrostat i vanliga handeln. Dåligt kaffe finns det däremot gott om, både medium och mörkt.
Sen kvarstår faktum att ju mörkare rostning desto mer lättlöst. Det går inte att komma ifrån.

Tror i slutändan definitionen av ljus och mörk är för svajig för att man ska säga att det är den enda parametern. Det man köper på Ica som kallas mellan är något helt annat än vad min lokala rostade kallar för mellan i alla fall, och de mörkrostade bönor jag fått hel i Koppars stora kafferesa ser absolut inte lika svarta och är absolut inte lika spröda som det som benämns som mörkrostat i handeln. Känns som att det råder nån slags mörkhetsinflation.

Utan att jag själv brygger espresso så kan jag tänka mig att det funkar fint med typ Zoegas eller Arvids ljus, men om du går till Drop Coffee och köper en ljus Yirgacheffe med mycket blåbär och citron så kommer det smaka surt och bli väldigt svårbryggt. Sen är det ju inte bara rostgraden som påverkar hur hårda bönorna är, utan odlingshöjd och massor av annat utanför rostningen påverkar ju hur en böna beter sig.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Lidodido:

Tror i slutändan definitionen av ljus och mörk är för svajig för att man ska säga att det är den enda parametern. Det man köper på Ica som kallas mellan är något helt annat än vad min lokala rostade kallar för mellan i alla fall, och de mörkrostade bönor jag fått hel i Koppars stora kafferesa ser absolut inte lika svarta och är absolut inte lika spröda som det som benämns som mörkrostat i handeln. Känns som att det råder nån slags mörkhetsinflation.

Utan att jag själv brygger espresso så kan jag tänka mig att det funkar fint med typ Zoegas eller Arvids ljus, men om du går till Drop Coffee och köper en ljus Yirgacheffe med mycket blåbär och citron så kommer det smaka surt och bli väldigt svårbryggt. Sen är det ju inte bara rostgraden som påverkar hur hårda bönorna är, utan odlingshöjd och massor av annat utanför rostningen påverkar ju hur en böna beter sig.

Ja olika bönor har olika egenskaper men alla bönor reagerar så att de blir mer lättlösliga med mer rostning. Det går inte att komma ifrån. Och det är anledningen att det är väldigt mycket svårare att få ut en vettig smak ur en ljust rostad böna vid espresso. Det ställer mycket högre krav på både kvarn och maskin. Det blir väldigt lite felmarginal. Och även om man kör längre extraktionstid för att det ska hinna lösas upp så kommer man få en surare kaffe än med en mellan- eller mörkrost. Just för att en ljusare böna har mer syra i sig. Det är väl i sig egentligen inget mått på kvalitet men det är ju inte många som skryter över sin sura espresso, hur komplex smaken än må vara.
Det är väl bara söka runt lite på nätet för att fördjupa sig lite. Man behöver inte söka länge för att se att det finns en konsensus inom yrkeskåren att en ljusrostad böna är mycket svårare att få till med espresso.

Permalänk
Medlem

Sugen på en manuell kvarn runt 1000kr vad ska man lägga pengarna på? Normcore, Timemore eller ska man jaga begagnat? eller nått annat märke jag missat som är prisvärt för en en nybörjare?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Fetskaft:

Ja olika bönor har olika egenskaper men alla bönor reagerar så att de blir mer lättlösliga med mer rostning. Det går inte att komma ifrån. Och det är anledningen att det är väldigt mycket svårare att få ut en vettig smak ur en ljust rostad böna vid espresso. Det ställer mycket högre krav på både kvarn och maskin. Det blir väldigt lite felmarginal. Och även om man kör längre extraktionstid för att det ska hinna lösas upp så kommer man få en surare kaffe än med en mellan- eller mörkrost. Just för att en ljusare böna har mer syra i sig. Det är väl i sig egentligen inget mått på kvalitet men det är ju inte många som skryter över sin sura espresso, hur komplex smaken än må vara.
Det är väl bara söka runt lite på nätet för att fördjupa sig lite. Man behöver inte söka länge för att se att det finns en konsensus inom yrkeskåren att en ljusrostad böna är mycket svårare att få till med espresso.

Det säger jag inte emot, min poäng var att om någon säger att det funkar bra med en ljusrostad böna så kanske inte bönan är så värst ljusrostad i slutändan. Sen finns det ju många ljusare roster som inte alls är sura, beroende på region, odlingshöjd och process. Har druckit indonesiska ljusroster som haft väldigt mycket kropp och ingen syra alls, skulle nog kunna lura vem som helst att det var en mellanmörk böna som bara inte var särskilt bitter. En sån kan jag tänka mig passar bra som espresso, men precis som du säger blir de nog inte lika lätta att brygga.

Permalänk
Medlem

Fler än jag som tydligt märker av hur årstiden, eller rättare sagt den torra vinterluften påverkar malningen av kaffebönorna?
Sedan den kallare och torrare luften tog sitt grepp och landet så yr det malda kaffet runt, både i kvarn och vid utloppet.

Har en sådan kvar.

Visa signatur

Skärm: Acer XB271 HU, Keyboard: Corsair k95
Moderkort: Asus Prime-A Z690, GPU: RTX 4080
CPU: Intel i7 13700k, Ram: 32Gb DDR5 6000Hz
Chassi: Lian Li Lancool 3, Högtalare: ALTEC LANSING 5.1 THX
Disk 1: WD 850x 1Tb, Disk 2: WD 850x 2Tb,PSU: Seasonic Prime 1000w

Permalänk
Medlem
Skrivet av mattemaz:

Sugen på en manuell kvarn runt 1000kr vad ska man lägga pengarna på? Normcore, Timemore eller ska man jaga begagnat? eller nått annat märke jag missat som är prisvärt för en en nybörjare?

Kanske en: Zassenhaus Brasilia

Visa signatur

Skärm: Acer XB271 HU, Keyboard: Corsair k95
Moderkort: Asus Prime-A Z690, GPU: RTX 4080
CPU: Intel i7 13700k, Ram: 32Gb DDR5 6000Hz
Chassi: Lian Li Lancool 3, Högtalare: ALTEC LANSING 5.1 THX
Disk 1: WD 850x 1Tb, Disk 2: WD 850x 2Tb,PSU: Seasonic Prime 1000w

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nautilus011:

Fler än jag som tydligt märker av hur årstiden, eller rättare sagt den torra vinterluften påverkar malningen av kaffebönorna?
Sedan den kallare och torrare luften tog sitt grepp och landet så yr det malda kaffet runt, både i kvarn och vid utloppet.

Har en sådan kvar.
<Uppladdad bildlänk>

Vad har du för luftfuktighet? Jag har inte märkt av några sådana bekymmer, men vi har heller inte fått så torr luft än. Då är det mer variation beroende på vilka bönor jag kör tycker jag

Kör för övrigt med en Eureka Specialita

Dold text
Visa signatur

Ryzen 7600X - Geforce RTX 4080 - Custom Loop - Samsung 34" Ultra Wide
Intel i7 9700K - Radeon VII

Permalänk
Medlem

Gått från sån podkaffe till perkulator kaffe och vilken skillnad 😁
Kaffet blir kokhett med och det är perfekt med mjölk i.
En fråga? Vilket kaffe är bäst med perkulator.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Hondaxl:

Gått från sån podkaffe till perkulator kaffe och vilken skillnad 😁
Kaffet blir kokhett med och det är perfekt med mjölk i.
En fråga? Vilket kaffe är bäst med perkulator.

Vilket kaffe som är bäst är mest en smaksak, vad gäller ursprung och rostningsgrad. Sen är det malningen som skiljer, och då bör väl perkulatorkaffe bli bäst med medel till grovt, lite som presskaffe. Helst färskmalet med egen kvarn

Visa signatur

Ryzen 7600X - Geforce RTX 4080 - Custom Loop - Samsung 34" Ultra Wide
Intel i7 9700K - Radeon VII

Permalänk
Arvid Nordqvist-mannen
Skrivet av Gorian:

Jag har svårt att bena ut skillnaden mellan kaffebönor och espressonbönor. Kan jag göra espresso på kaffebönor? Och vice versa?

Det är ju samma sak basically men espresso bryggs med högre vattentryck, om jag kommer ihåg rätt. Aningen skillnad i rostning vad gäller temp/tid också.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Starric:

Vad har du för luftfuktighet? Jag har inte märkt av några sådana bekymmer, men vi har heller inte fått så torr luft än. Då är det mer variation beroende på vilka bönor jag kör tycker jag

Kör för övrigt med en Eureka Specialita

Vet faktiskt inte vad vi har för luftfuktighet Bor i Norrköping (Östergötland) så vi har haft vinter i någon månad eller så. Ungefär samtidigt som kvarnen började skräpa mer. Inte någon skillnad på det färdiga kaffet/espresson i koppen men lite surt att städa kaffepulver stup i ett.

Har kört samma kaffebönor i åratal så inte någon ändring av kaffesort, även om jag vet att det kan skilja på säsong och batchar på bönorna.

Möjligt att det kan vara malskivorna som börjar bli lite slöa, då dom trots allt gjort 12.000 malningar sedan den köptes.

Visa signatur

Skärm: Acer XB271 HU, Keyboard: Corsair k95
Moderkort: Asus Prime-A Z690, GPU: RTX 4080
CPU: Intel i7 13700k, Ram: 32Gb DDR5 6000Hz
Chassi: Lian Li Lancool 3, Högtalare: ALTEC LANSING 5.1 THX
Disk 1: WD 850x 1Tb, Disk 2: WD 850x 2Tb,PSU: Seasonic Prime 1000w

Permalänk
Medlem
Skrivet av Starric:

Vilket kaffe som är bäst är mest en smaksak, vad gäller ursprung och rostningsgrad. Sen är det malningen som skiljer, och då bör väl perkulatorkaffe bli bäst med medel till grovt, lite som presskaffe. Helst färskmalet med egen kvarn

Ok får ta och köpa en kvarn då:)

Permalänk
Medlem
Skrivet av Starric:

Vilket kaffe som är bäst är mest en smaksak, vad gäller ursprung och rostningsgrad. Sen är det malningen som skiljer, och då bör väl perkulatorkaffe bli bäst med medel till grovt, lite som presskaffe. Helst färskmalet med egen kvarn

Ja, jag kör med ganska grovmalet (nymalet) kaffe i min perkulator, jag tycker att det blir bra.

Permalänk
Medlem

Om man ska spendera 4000-5000kr på en espressomaskin på mellandagsrean, vilken ska man köpa då?
Funderar på följande. Har moccamaster idag och aldrig haft en espressomaskin.
https://www.mediamarkt.se/sv/product/_siemens-tp503r04-helaut...
Eller

https://www.tretti.se/hushall/kaffe-och-te/espressomaskin/pro...
Eller
https://www.elgiganten.se/product/hem-hushall-tradgard/kaffem...

Permalänk
Medlem

Vill man införskaffa sig en riktig retro kaffebryggare som nog är den coolaste som finns, så har man nu chansen:
Moccamaster Jubilee Model 68
https://www.tradera.com/item/342548/576757180/moccamaster-jub...
För mer info

Visa signatur

🖥️ Fractal Design Node 804 • Asrock Fatal1ty X99M Killer • Intel 5820K • Noctua NH-U12S • Corsair Vengeance 16GB • Gigabyte GTX 970 • be quiet! Dark Power Pro 550w • 2x Intel 520 120GB • 2x 1TB • 1x 3TB
💻 Microsoft Surface Pro (8GB/128GB)
 iPhone 11 64GB 🎧 SONY WH-1000XM3
🎵📲 SONY NW-ZX300 64GB [Region changed & Mr Walkman custom firmware loaded] + 256GB xtra • Audio Technica ATH-M50X

Permalänk
Medlem

Ska köpa en present till en ung person som skall flytta hemifrån och vad kan passa bättre än en kaffebryggare?

Hade gärna velat hade den absolut mest prisvärda lösningen för under 1000 kr då det är högst oklart i vilken utsträckning det faktiskt kommer kokas kaffe eller drickas andra alkoholhaltiga drycker direkt ur kannan.

Mvh

Visa signatur

Asus ROG Strix B650E-F - AMD Ryzen 7 7800X3D - 32GB DDR5 - Galax RTX 4090 Hall Of Fame OC Lab - Corsair MP700 - WD Black SN850 - WD Black SN850X - Samsung QVO 870 - WD Black HDD - Noctua NH-U12A Chromax - Fractal Design Define 7 - Seasonic Prime Ultra Gold 1000W - Alienware AW3423DWF QD-OLED

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aeig:

Ska köpa en present till en ung person som skall flytta hemifrån och vad kan passa bättre än en kaffebryggare?

Hade gärna velat hade den absolut mest prisvärda lösningen för under 1000 kr då det är högst oklart i vilken utsträckning det faktiskt kommer kokas kaffe eller drickas andra alkoholhaltiga drycker direkt ur kannan.

Mvh

Möjligen denna? Verkar dock fått lite blandade omdömen.. https://www.prisjakt.nu/product.php?p=1726723 Har ingen personlig erfarenhet av den annars kan man köpa en Hario v60 manuell (pour over) för drygt ett par hundralappar
https://www.prisjakt.nu/product.php?p=2356872

Vet ej om bryggaren är ok.. finns kanske billigare bättre
Permalänk
Medlem

Håller med angående Hario V60, det gäller ju att han gillar den typen av bryggning. Och har en vattenkokare.

Visa signatur

🖥️ Fractal Design Node 804 • Asrock Fatal1ty X99M Killer • Intel 5820K • Noctua NH-U12S • Corsair Vengeance 16GB • Gigabyte GTX 970 • be quiet! Dark Power Pro 550w • 2x Intel 520 120GB • 2x 1TB • 1x 3TB
💻 Microsoft Surface Pro (8GB/128GB)
 iPhone 11 64GB 🎧 SONY WH-1000XM3
🎵📲 SONY NW-ZX300 64GB [Region changed & Mr Walkman custom firmware loaded] + 256GB xtra • Audio Technica ATH-M50X

Permalänk
Medlem

Tack för era svar

Tror det hade varit bäst med en modell lik den @T4kti lade upp från Prisjakt, som brygger automatiskt och håller kaffet varmt.

Mvh

Visa signatur

Asus ROG Strix B650E-F - AMD Ryzen 7 7800X3D - 32GB DDR5 - Galax RTX 4090 Hall Of Fame OC Lab - Corsair MP700 - WD Black SN850 - WD Black SN850X - Samsung QVO 870 - WD Black HDD - Noctua NH-U12A Chromax - Fractal Design Define 7 - Seasonic Prime Ultra Gold 1000W - Alienware AW3423DWF QD-OLED

Permalänk
Medlem

@Aeig annars har du också Wilfa CM2S-A125
Som helhet brukar Wilfa vara ett bra märke när det kommer till klassiska kaffemaskiner. Moccamaster ligger ju lite högre i pris dessvärre.

Visa signatur

🖥️ Fractal Design Node 804 • Asrock Fatal1ty X99M Killer • Intel 5820K • Noctua NH-U12S • Corsair Vengeance 16GB • Gigabyte GTX 970 • be quiet! Dark Power Pro 550w • 2x Intel 520 120GB • 2x 1TB • 1x 3TB
💻 Microsoft Surface Pro (8GB/128GB)
 iPhone 11 64GB 🎧 SONY WH-1000XM3
🎵📲 SONY NW-ZX300 64GB [Region changed & Mr Walkman custom firmware loaded] + 256GB xtra • Audio Technica ATH-M50X

Permalänk
Medlem

Är det någon som har erfarenhet av Guldfilter till kaffebryggaren?

Jag har en MoccaMaster och använder Melittas vita blekta filter som jag sköljer ur innan jag lägger i kaffet, för att få bort så mycket pappersmak som möjligt. Jag har pendlat mellan färdigmalet kaffe och maler emellanåt bönorna själv, oftast mellanrost eller mellanmörk av olika slag.
I övrigt väger jag kaffet och kör 6 gram per deciliter iskallt vatten från separat vattenkanna (för att inte få i kafferester i bryggarens vattenbehållaren).

Jag har läst blandade recensioner om Guldfilter och har heller inte hittat någon bra jämförelse mellan olika guldfilter.

Visa signatur

| Asus ROG Strix G533ZW | Intel i9 12900H | GeForce RTX 3070Ti 16GB | DDR5 16GB 4800MHz | Windows 11 Pro |
| Asus ROG Strix G512LW | Intel i7 10750H | GeForce RTX 2070 8GB | DDR4 16GB 3200MHz | Windows 11 Pro |
| HP Omen 15 | Intel i7 8750H | GeForce GTX 1070 Max-Q OC 8GB | DDR4 16GB 2666MHz | Windows 11 Pro |

Permalänk
Medlem
Skrivet av galaXy:

Är det någon som har erfarenhet av Guldfilter till kaffebryggaren?

Jag har en MoccaMaster och använder Melittas vita blekta filter som jag sköljer ur innan jag lägger i kaffet, för att få bort så mycket pappersmak som möjligt. Jag har pendlat mellan färdigmalet kaffe och maler emellanåt bönorna själv, oftast mellanrost eller mellanmörk av olika slag.
I övrigt väger jag kaffet och kör 6 gram per deciliter iskallt vatten från separat vattenkanna (för att inte få i kafferester i bryggarens vattenbehållaren).

Jag har läst blandade recensioner om Guldfilter och har heller inte hittat någon bra jämförelse mellan olika guldfilter.

Ingen erfarenhet men du får ju mer partiklar och oljor i kaffet, så räkna med en smak som mer påminner om fransk press. Men det kanske du redan hade koll på.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Lidodido:

Ingen erfarenhet men du får ju mer partiklar och oljor i kaffet, så räkna med en smak som mer påminner om fransk press. Men det kanske du redan hade koll på.

Tack, nu har jag införskaffat ett Cores Guldfilter (ca 300kr) och bryggt ca 10 kannor med olika kaffetyper.
Jag kan direkt säga att jag gillar resultatet, det var inte någon natt och dag skillnad jämfört med vanligt filter, men känner att det smakar på ett annat sätt. Aningen kafferester kvar i botten på koppen, väldigt finkornigt så ingenting jag märker av när jag dricker.
Precis som du nämnde är det mer likt frank press i smaken, en lite råare smak av kaffeböna, det gillar jag.

Min upplevelsen var att vattnet rann snabbare igenom kaffet ner till kannan, som antagligen beror på att hålen i detta Guldfilter är större än på ett vanligt filter. Jag tyckte kaffet smakade ännu bättre när jag la på några % mer bönor än jag vanligtvis gör, eftersom vattnet inte är i kontakt med kaffebönorna lika länge.

Är det värt 300kr? Absolut!
Ni vet säkert känslan av att inte ha några kaffefilter hemma, det var en stor anledning till inköpet, bara det är värt priset för att alltid kunna brygga en kopp på morgonen!

Visa signatur

| Asus ROG Strix G533ZW | Intel i9 12900H | GeForce RTX 3070Ti 16GB | DDR5 16GB 4800MHz | Windows 11 Pro |
| Asus ROG Strix G512LW | Intel i7 10750H | GeForce RTX 2070 8GB | DDR4 16GB 3200MHz | Windows 11 Pro |
| HP Omen 15 | Intel i7 8750H | GeForce GTX 1070 Max-Q OC 8GB | DDR4 16GB 2666MHz | Windows 11 Pro |

Permalänk
Medlem
Skrivet av galaXy:

Tack, nu har jag införskaffat ett Cores Guldfilter (ca 300kr) och bryggt ca 10 kannor med olika kaffetyper.
Jag kan direkt säga att jag gillar resultatet, det var inte någon natt och dag skillnad jämfört med vanligt filter, men känner att det smakar på ett annat sätt. Aningen kafferester kvar i botten på koppen, väldigt finkornigt så ingenting jag märker av när jag dricker.
Precis som du nämnde är det mer likt frank press i smaken, en lite råare smak av kaffeböna, det gillar jag.

Min upplevelsen var att vattnet rann snabbare igenom kaffet ner till kannan, som antagligen beror på att hålen i detta Guldfilter är större än på ett vanligt filter. Jag tyckte kaffet smakade ännu bättre när jag la på några % mer bönor än jag vanligtvis gör, eftersom vattnet inte är i kontakt med kaffebönorna lika länge.

Är det värt 300kr? Absolut!
Ni vet säkert känslan av att inte ha några kaffefilter hemma, det var en stor anledning till inköpet, bara det är värt priset för att alltid kunna brygga en kopp på morgonen!

Vilket kaffe kör du? Mer kaffe och snabbare drawdown brukar ju innebära ett mer underextraherat men koncentrerat kaffe som därför smakar mer fruktigt och får mindre kropp. Föredrar du det så så kanske du borde titta på ljusare bönor. Annars brukar man ju kompensera snabbare drawdown genom att mala finare.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Lidodido:

Vilket kaffe kör du? Mer kaffe och snabbare drawdown brukar ju innebära ett mer underextraherat men koncentrerat kaffe som därför smakar mer fruktigt och får mindre kropp. Föredrar du det så så kanske du borde titta på ljusare bönor. Annars brukar man ju kompensera snabbare drawdown genom att mala finare.

Nu körde jag färdigmalet mellanmörkt kaffe och med samma mängd som jag använder för vanligt filter blev det lite tunn smak.
Jag ska dra fram kvarnen och testa det du sa att mala lite finare, annars jag brukar helst också vilja byta kaffesort istället för att ändra mängden.

Tack för bra tips!

Visa signatur

| Asus ROG Strix G533ZW | Intel i9 12900H | GeForce RTX 3070Ti 16GB | DDR5 16GB 4800MHz | Windows 11 Pro |
| Asus ROG Strix G512LW | Intel i7 10750H | GeForce RTX 2070 8GB | DDR4 16GB 3200MHz | Windows 11 Pro |
| HP Omen 15 | Intel i7 8750H | GeForce GTX 1070 Max-Q OC 8GB | DDR4 16GB 2666MHz | Windows 11 Pro |

Permalänk

Försökt söka i tråden men inte hittat svar så frågar - vilka är de billigaste kvarnarna som ger acceptabel kvalitet? Vill börja med enklast/billiga möjliga innan jag satsar på en dyrare. Manuell eller elektrisk spelar ingen större roll, priset är viktigare. Kommer användas för bryggkaffe / Chemex.

Visa signatur

Macbook Pro 14"
10Gb internet 🙌