PizzaClockers - pizzans hemligheter!

Permalänk
Inaktiv

@Bozzeta

Vi gjorde den på 80% och vart riktigt bra.

Permalänk
Medlem

Enzo Coccia förklarar de vanligaste misstagen man kan göra med napolitansk pizza, bla varför man får svarta prickar "mässling"

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bozzeta:

https://www.youtube.com/watch?v=vV4gegZ7JNU

Enzo Coccia förklarar de vanligaste misstagen man kan göra med napolitansk pizza, bla varför man får svarta prickar "mässling"

Mycket bra. Jag ska bara ta en snabbkurs i Italienska så återkommer jag med mina lärdomar om 3 år.

Visa signatur

thank you, come again

Permalänk
Medlem
Skrivet av huxflux:

Mycket bra. Jag ska bara ta en snabbkurs i Italienska så återkommer jag med mina lärdomar om 3 år.

Kan väl köra översättning?

Visa signatur

Intel i5 12600k OC 5.2GHz | Arctic Freezer II 240 | MSI Pro Z690 A | 2x 16Gb Corsair LPX 3200MHz | Asus Tuf 4070 Ti | Corsair Rm850x V3 | 2x 1Tb Samsung 980 m2 | 4x Noctua A14x25 2xT30, 1x Noctua A12x25, 3x ek loop

Permalänk
Medlem
Skrivet av Swedishchef_90:

Kan väl köra översättning?

Ja, allt på kanalen är textat.
Det slås dock möjligen inte automatiskt på när klippen är inbäddade.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Swedishchef_90:

Kan väl köra översättning?

Jo, det var nog bara ett billigt skämt
Älskar i övrigt det italienska språket, kulturen och såklart Italo Disco är min favorit genre, så nånstans känns det som man borde ta tjuret i hornet o lära sig lite mer av språket.

Visa signatur

thank you, come again

Permalänk
Medlem

Blev lite pizza i helgen. Håller fortfarande på att experimenterar med detaljerna för att få det som jag vill. Som kan ses på den här bilden så var det iallafall inget fel på torrjästen som gick ut förra månaden. Tror jag kan dra ner jästmängden en aning, blev lite väl puffigt. Men i övrigt tycker jag att jag får till det ganska bra, speciellt eftersom jag bara använder en vanlig hemmaugn (ingen pizzaugn alltså).

Testade San Marzano tomater från Willys (Garant) och dom var ingen att hänga i julgranen. Väldigt vattniga och jag tyckte inte dom var nå bättre i smaken än t.ex. Mutti's hela tomater på burk. Så jag skulle inte rekommendera dom.

Har tidigare mest kört Margherita när jag har provat mig fram. Men nu blev det lite mer pålägg. Rödlök och champinjoner som är frästa i smör med salt, svartpeppar och vitlök. Blev jäkligt gott.

Permalänk
Medlem

Antonella är den bästa tomatsåsen jag provat. Enda stället jag sett som säljer den är Eataly i Stockholm (tar gärna emot tips på andra ställen som säljer)

Har du möjlighet att köpa så rekommenderas de varmt. Annars tycker jag att Mutti är näst bäst.

Permalänk
Medlem
Permalänk
Medlem

Detta är inte pizza - men jag har köpt en Grizzler Plate till oonin för att försöka få till riktigt bra kött. Jag har bara kört den två gången nu men har fått till ruskigt bra Sizzling Fajita på Ryggbiff.

Roligt nu när man börjar få till så mycket bra grejer. Pizzaugnen har verkligen visat sig vara användbar för mig nu efter snart 2 år med den.

Visa signatur

Gaming: RTX 2070 & 3770k
Studier: MacBook pro retina 13
Ljud: QH-1339 & ett par rackans smidiga AirPods
Telefon: iPhone 6s plus
Skärm: ASUS 27" ROG Swift PG279Q med sån där g-sync

Permalänk
Medlem
Skrivet av MuLLvaD3n:

Detta är inte pizza - men jag har köpt en Grizzler Plate till oonin för att försöka få till riktigt bra kött. Jag har bara kört den två gången nu men har fått till ruskigt bra Sizzling Fajita på Ryggbiff.

https://www.youtube.com/shorts/HqBvs4uX5Gw

https://imgur.com/rMB1Yob.jpg
https://imgur.com/T9dxhIv.jpg

Roligt nu när man börjar få till så mycket bra grejer. Pizzaugnen har verkligen visat sig vara användbar för mig nu efter snart 2 år med den.

Ser magiskt ut.
Vad är det för majsröra du har där?

Permalänk
Medlem
Skrivet av mattemaz:

Ser magiskt ut.
Vad är det för majsröra du har där?

Ganska enkel egentligen, men:

  • Grillad majs

  • Manchego

  • Lime

  • Koriander

  • Salt / Peppar

Smidigt men grymt gott! kör på med ganska mycket manchego för att den ska bli riktigt härlig.

Visa signatur

Gaming: RTX 2070 & 3770k
Studier: MacBook pro retina 13
Ljud: QH-1339 & ett par rackans smidiga AirPods
Telefon: iPhone 6s plus
Skärm: ASUS 27" ROG Swift PG279Q med sån där g-sync

Permalänk
Medlem

Den och en god bärs efter en intensiv vecka.

Visa signatur

A midget fortune-teller who escapes from prison is a small medium at large.
Canon 6D, Sigma 24-70/2.8, Canon EF 100/2.8 Macro, Canon EF 70-200/4L IS, Samyang 14/2.8 Canon EF 28/2.8, Tamron 150-600/5-6.3

Permalänk
Medlem

Det finns sämre kombinationer att avsluta veckan med.

Permalänk
Officiell jultomte

Försökte mig på något "nytt" och körde en parma-pizza. Börjar med vit bas, mozarella & chevré. Sen efter ugnen så blev det ruccola, parma, pinjenötter och ytterst lite ringlad honung. Kalasgott.

Visa signatur

PC1: i5-13600kf, 32gb DDR5@6000MHz, GTX 1080, Prime Z690-A
PC2: Ryzen 5 5600X, 16GB DDR4, GTX 1070Ti, ROG STRIX B550-F
SRV1: i5 10500T, 16GB DDR4, Debian
Home Assistant-tråden | BakClockers | Stryktipset

Permalänk
Medlem

Kört med en Uuni 2s (Ooni) ett tag nu men spanat in bland annat Cozze 17. Kanske kommer sänkas någonstans några kronor extra men slog till nu på förmiddagen när Proshop sänkte priset på den.

https://www.proshop.se/Grill-tillbehoer/cozze-17-pizzaugn-foe...

Väldigt pepp att slippa krångla med pellets och hoppas på mer jämn kvalitet på gräddningen. Glömde klicka med en "dörr" men en sån blir det nog också framöver för att minska uppvärmningstiden.

Antar att vanliga slangar och regulatorer a la Biltema funkar precis lika bra som deras brandade? Verkar vara 8mm innerdiameter på båda slangarna. Någon som äger en som vet?

Visa signatur

|Fractal design Define C|XFX Merc 6950 xt|AMD Ryzen 7 5800x3d|MSI 450b Gaming Plus|Corsair Vengeance 32gb DDR4 3200mhz|Corsair RM 850e|Alienware AW3423DWF|

Permalänk
Medlem
Skrivet av BostonGurkan:

Kört med en Uuni 2s (Ooni) ett tag nu men spanat in bland annat Cozze 17. Kanske kommer sänkas någonstans några kronor extra men slog till nu på förmiddagen när Proshop sänkte priset på den.

https://www.proshop.se/Grill-tillbehoer/cozze-17-pizzaugn-foe...

Väldigt pepp att slippa krångla med pellets och hoppas på mer jämn kvalitet på gräddningen. Glömde klicka med en "dörr" men en sån blir det nog också framöver för att minska uppvärmningstiden.

Antar att vanliga slangar och regulatorer a la Biltema funkar precis lika bra som deras brandade? Verkar vara 8mm innerdiameter på båda slangarna. Någon som äger en som vet?

Har en Cozze 17 och det funkar fint med vanliga grejer som ex Biltema har.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Libra-75:

Blev lite pizza i helgen. Håller fortfarande på att experimenterar med detaljerna för att få det som jag vill. Som kan ses på den här bilden så var det iallafall inget fel på torrjästen som gick ut förra månaden. Tror jag kan dra ner jästmängden en aning, blev lite väl puffigt. Men i övrigt tycker jag att jag får till det ganska bra, speciellt eftersom jag bara använder en vanlig hemmaugn (ingen pizzaugn alltså).

Testade San Marzano tomater från Willys (Garant) och dom var ingen att hänga i julgranen. Väldigt vattniga och jag tyckte inte dom var nå bättre i smaken än t.ex. Mutti's hela tomater på burk. Så jag skulle inte rekommendera dom.

Har tidigare mest kört Margherita när jag har provat mig fram. Men nu blev det lite mer pålägg. Rödlök och champinjoner som är frästa i smör med salt, svartpeppar och vitlök. Blev jäkligt gott.
https://i.imgur.com/zFv4HXe.jpg

Tror inte det är jästen som får brödet att resa sig sådär mkt. Snarare andelen vatten i degen och ugnsvärmen.

Permalänk
Medlem

Det blir puffigt för att man inte tryckt ut kanterna tillräckligt. Det räcker kanske med någon cm kant.
Man kan ta en tandpetare och sticka hål på bubblorna så slipper man svarta stora fläckar.
Skulle det vara överjäst går degen sönder eftersom gluten bryts ned.

Permalänk
Medlem
Skrivet av newtoninja:

Tror inte det är jästen som får brödet att resa sig sådär mkt. Snarare andelen vatten i degen och ugnsvärmen.

Ja, det kan delvis vara orsaken. Men jag gjorde pizza igen för nån vecka sen och använde lite mindre torrjäst och då blev den inte fullt lika puffig. Men jag kör nog med en ganska hög andel vatten, det ligger på nånstans mellan 71% och 72%. Min ugn går upp till nästan 300 grader, graderingen går upp till 275, men det går att vrida vredet lite till efter det. Jag kör med pizzastål, som ligger ganska nära övre värmeslingan/elementet och jag kör på grill-läget när jag gräddar pizzorna. Tycker pizzorna blir riktigt bra i övrigt, men det är lite detaljer som går att jobba med helt klart.

Skrivet av Bozzeta:

Det blir puffigt för att man inte tryckt ut kanterna tillräckligt. Det räcker kanske med någon cm kant.
Man kan ta en tandpetare och sticka hål på bubblorna så slipper man svarta stora fläckar.
Skulle det vara överjäst går degen sönder eftersom gluten bryts ned.

Ja, man ska nog trycka ut kanterna lite mer än vad man tror. Jag vill ju ha puffiga och luftiga kanter, men inte så stora som dom blev på bilden från min tidigare post. Ja, det där med bubblorna vill man ju helst undvika, men ibland missar man nån. Har inte haft problem med att degen går sönder än, den är i regel väldigt elastisk och går att sträcka så att den är riktigt tunn. Så jag verkar göra nånting rätt iallafall.

Permalänk
Medlem

Kan följande ugn: https://pizzahobby.eu/pizza-ovens/347-effeuno-p134h-509-pizza...

användas med svenska eluttag? Vet att modelleb säljs i Sverige för nästan dubbla priset, men det kanske är med någon modifikation?

Permalänk
Medlem
Skrivet av tjofritz:

Kan följande ugn: https://pizzahobby.eu/pizza-ovens/347-effeuno-p134h-509-pizza...

användas med svenska eluttag? Vet att modelleb säljs i Sverige för nästan dubbla priset, men det kanske är med någon modifikation?

Sålänge uttaget har 16A säkring borde det funka.

Visa signatur

A midget fortune-teller who escapes from prison is a small medium at large.
Canon 6D, Sigma 24-70/2.8, Canon EF 100/2.8 Macro, Canon EF 70-200/4L IS, Samyang 14/2.8 Canon EF 28/2.8, Tamron 150-600/5-6.3

Permalänk
Medlem
Skrivet av FlyingFinn:

Sålänge uttaget har 16A säkring borde det funka.

Tack! Jag antar att du menar minst 16A?

Permalänk
Medlem
Skrivet av tjofritz:

Tack! Jag antar att du menar minst 16A?

Jo, skrev slarvigt.

Visa signatur

A midget fortune-teller who escapes from prison is a small medium at large.
Canon 6D, Sigma 24-70/2.8, Canon EF 100/2.8 Macro, Canon EF 70-200/4L IS, Samyang 14/2.8 Canon EF 28/2.8, Tamron 150-600/5-6.3

Permalänk
Medlem

Slog till på ugnen! Så då är frågan om man borde investera i köksassitent?

Någon här som har erfarenhet av Ankarsrum AKM6230: https://www.elgiganten.se/product/hem-hushall-tradgard/koksap...

eller

KitchenAid Artisan 5KSM125: https://www.elgiganten.se/product/hem-hushall-tradgard/koksap...
?
Folk verkar klaga i båda fallen på degar som klättrar ur skålen samt att maskinerna behöver repareras stup i kvarten. Det jag behöver egentligen är en maskin som gör 90% av jobbet. Sen kan jag köra finliret. Det är mest att det är så förbannat tidsödande att knåda deg och den tiden lägger jag mycket hellre på annat.

Permalänk
Medlem
Skrivet av tjofritz:

Slog till på ugnen! Så då är frågan om man borde investera i köksassitent?

Någon här som har erfarenhet av Ankarsrum AKM6230: https://www.elgiganten.se/product/hem-hushall-tradgard/koksap...

eller

KitchenAid Artisan 5KSM125: https://www.elgiganten.se/product/hem-hushall-tradgard/koksap...
?
Folk verkar klaga i båda fallen på degar som klättrar ur skålen samt att maskinerna behöver repareras stup i kvarten. Det jag behöver egentligen är en maskin som gör 90% av jobbet. Sen kan jag köra finliret. Det är mest att det är så förbannat tidsödande att knåda deg och den tiden lägger jag mycket hellre på annat.

För att just knåda degar är Ankarsrum bland de bättre. Snurrande skål gör att hela degen snurrar runt och blir jämnt knådad

Permalänk
Medlem
Skrivet av tjofritz:

Slog till på ugnen! Så då är frågan om man borde investera i köksassitent?

Har kvar en original Electrolux som Ankarsrum numera kallar sig och jag tycker inte modellen är särskilt bra till brödbakning pga kavlen som skapar mycket friktion och bryter ned gluten.
De har säkert nu uppfunnit någon ny slags krok, men trumman snurrar fortfarande.
Vilken mixer som helst med krok duger egentligen.
Man kör degen tills den går ihop, låter den vila 30 min, tar ut den och kör lite slap and fold på bänken, vila 10-15min och repterera 2 ggr.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bozzeta:

Har kvar en original Electrolux som Ankarsrum numera kallar sig och jag tycker inte modellen är särskilt bra till brödbakning pga kavlen som skapar mycket friktion och bryter ned gluten.
De har säkert nu uppfunnit någon ny slags krok, men trumman snurrar fortfarande.
Vilken mixer som helst med krok duger egentligen.
Man kör degen tills den går ihop, låter den vila 30 min, tar ut den och kör lite slap and fold på bänken, vila 10-15min och repterera 2 ggr.

Blir det inte problem med att billigare köksassistenter värmer upp degen och sabbar glutentrådarna? Samt är det inte så att motorerna är alldeles för klena för pizzadeg?

Permalänk
Medlem
Skrivet av tjofritz:

Blir det inte problem med att billigare köksassistenter värmer upp degen och sabbar glutentrådarna? Samt är det inte så att motorerna är alldeles för klena för pizzadeg?

Vad ska du göra för typ av pizza? Napolitansk deg går utmärkt att göra utan maskin.

Skrivet av Olläh:

Recept: https://www.svt.se/recept/pizzadeg
Som nybörjare rekommenderar jag att man går ner i hydrering. Kanske gå ner till 630g vatten i detta receptet. Kommer resultera i en mer lätthanterlig deg.

Mäta upp jäst:
https://youtu.be/HJxdlPLk9yQ

Blanda deg:
https://youtu.be/IkAKU--ykuk

Vika deg:
https://youtu.be/clJyWbNr8GE

Bolla deg:
https://youtu.be/LAKxf5DSj0Q

Baka pizzan:
https://youtu.be/GILiIJzuPbg

Permalänk
Medlem
Skrivet av Olläh:

Vad ska du göra för typ av pizza? Napolitansk deg går utmärkt att göra utan maskin.

Det vet jag, men som sagt så är det väldigt tidsödande. Ja, napolitansk pizza är det jag tänker göra.