Min första fråga är ju varför du planerar att söka till fullstack developer om du är mest intresserad av UX/UI?
Wall of text, here we go!
Det är ju som sagt bra att du kan testa på lite allt möjligt för se vad är mest lockande i slutändan och innan du ansöker till utbildningar. Utöver det rent praktiska så tycker jag det är även värdefullt att du ägnar en del tid till att kolla hur det är att jobba inom X roll. Är också en del i varför jag alltid brukar fråga människor i hur deras drömjobb skulle se ut, i vad man vill jobba inom och på vilket typ av företag. Har man en hyffsad bild på det så är det ju lättare att gå vidare med att söka mer information i hur det ser ut i verkligheten. För även om man brinner och gärna vill jobba med X så kan ju den bittra sanningen vara att det yrket skulle inte alls passa en. Tar vi spelutvecklare som exempel, så kan det ju vara en dröm för många, men börjar man titta under ytan så kan man ju bli avskräckt. Krav på övertid, tighta deadline, hög sjukfrånvaro och allmän stämpel som en toxic bransch med dåliga arbetsförhållanden. Ja då kanske man tänker några extra varv innan man beslutar om att gå vidare och utbilda sig.
UX/UI som är då jag brinner för, så är ju mitt främsta tips att skrota allt som har med utveckling att göra. UX och UI är så pass stora ämnen så du kommer inte ha tid för utveckling. Sen är det ju givetvis så att ens roll/intressen kan förändras med tiden så att du i slutändan kanske arbetar med både design och frontend.
Det svåraste är ju att få in en fot och påbörja sin karriär. Leker vi med tanken att du ska söka en tjänst inom UX/UI och att jag då går igenom ansökningarna. Det jag kommer göra är att placera alla sökanden in till två grupper. Första gruppen kallar vi "specialister" och det som kännetecknar dessa är lägre antal ämnen och större kunskap per ämne. Den andra gruppen kallar vi "allt-i-allo" och har högre antal ämnen och lägre kunskap per ämne. Ett mer klumpigt uttryck är ju att vi pratar om kvalité och kvanitet.
Specialisten kan vara begränsad till UX och UI eller bara ett av dessa ämnen. Personen är väldigt nischad och kommer därmed ha större kunskap inom ämnet. Vilket då resulterar i att specialisten kommer att prestera bättre i UX/UI än allt-i-allo. Båda grupperna har sina respektive för- och nackdelar.
En anställning innebär ju ett risktagande för arbetsgivaren, speciellt när det kommer till juniora roller. Det som är synd enligt mig, är ju att arbetsmarknadens fokus är seniora roller där man försöker locka över medarbetare från varandra. Istället för att ha en mer långsiktig strategi där man faktiskt hjälps åt att ge nya talanger chansen att påbörja sin karriär.
Utifrån min erfarenhet så är det avsevärt vanligare att söka specialister vilket är också därför jag förordar att bara hålla sig till UX/UI och gå all-in för dessa. Det är inget negativt att vilja vara en allt-i-allo, men det kan i början av sin karriär vara svårare att hitta jobb. Det är både ekonomiskt och tidsmässigt risktagande av att anställa en junior så det är ju en bidragande orsak till varför man väljer att gå vidare med specialister för det är ett mer tryggt val i vad man vet man man får. Allt-i-allo kan signalera att personen själv inte har någon klar bild vad denne vill och är över hela kartan.
Åter till mer konkreta tips för UX/UI som jag ändå ska försöka hålla mig kortfattad om än jag kommer misslyckas med det då det är så pass omfattande.
Det vanligaste misstaget enligt mig, är att lägga för mycket fokus kring det visuella och inte ägnar tid till att beskriva processen och underlaget till hur man kommit fram till att det ser ut och fungerar som det gör. För att visa upp några statiska bilder på en webbsida eller app och ingen som helst beskrivning, ja det är ju verkligen helt intetsägande. Det jag tittar på kan lika gärna vara något copy & paste från någon annan.
Så när du designer så gäller det ju att träna på att tänka kring varför du gör si eller så. Skriv ned dina tankar så du har dokumentation under resans gång. Visst tusan kliar det i fingrarna att man bara vill sätta igång och designa och det är lätt att glömma bort vad själva syftet är och vilket/vilka problem man tänker lösa. Är det en webbsida från 2004, ja då är det ett problem med att sidan inte är responsiv vilket då gör att kunder har svårt att navigera på webbsidan då den inte är mobilanpassad. Du kan ha identifierat att knapparna är svåra att trycka på och det skapar en dålig användarupplevelse.
Vad är en bra design av knapp och hur vet du det? Behöver det vara en minimum i storlek och vilken storlek är det? Vilken storlek på texten har du och varför har du valt X och inte Y? Är det tillräcklig kontrast på färgerna och finns det lagar och riktlinjer att förhålla sig till det? Färgerna du valt, kan en person med nedsatt färgseende skilja dessa åt?
Ett annat tips jag brukar ge är att inte tänka på att det måste vara digitalt. En process behöver inte starta med att du gör wireframes i figma. Det kan lika gärna vara att du satt på kafferasten och gjorde några skisser på en servett. Sen kan du fota av servetten med skisserna för att då ha med i den beskrivande text som berättar om projektet. Man ska inte vara rädd för att visa något som inte är pixelperfekt.
Utmana dig själv också med att inte låsa dig fast vid att bara göra webbsida/app. Ta något helt annat, kan vara en fysisk produkt du gör om. Finns det någon produkt du har i hemmet som du kan göra bättre?`Annars så är en fjärrkontroll en bra produkt att ta sig an. Om jag inte missminner mig så är det i boken The Design of Everyday Things av Donald Norman som tar upp just det här med fjärrkontroll. Ska det vara fysiska knapp för alla funktioner så du har 100 knappar? Eller ska det vara mer avskalat där du har kanske 5 knappar och resterande inställningar gör du i UI:t på tvn?
Istället för att jag ska ge dig svar huruvida något är bra eller mindre bra sett till UX/UI på webbsidorna, så vill jag hellre utmana dig så att du får berätta hur du kommit fram till dessa designer. När det kommer till knappen så skrev jag tidigare några frågeställningar som är en bra grund att reflektera över. Helt okej om du vill ta det via PM. När det kommer till detta ämne så utvecklas man inte av att se ett facit, då facit nödvändigtvis inte är hugget i sten.
Jag avrundar med några boktips. Värt att kolla om du har bibliotek att låna ifrån då det blir fort en stor kostnad om man ska köpa böcker. Annars så kolla om det finns youtubevideos med dessa författare som pratar om ämnet.
The Design of Everyday Things, Donald Norman
UX For Beginners, Joel Marsh
Designing Interfaces, Jennifer Tidwell
User Friendly: How the Hidden Rules of Design Are Changing the Way We Live, Work, and Play, Cliff Kuang, Robert Fabricant
Rocket Surgery Made Easy, Steve Krug
Don’t Make Me Think (Revisited, Steve Krug
100 Things Every Designer Needs to Know about People, Susan M. Weinschenk
Laws of UX: Design Principles for Persuasive and Ethical Products, Jon Yablonski