Kostar det att använda GPS?

Permalänk

Kostar det att använda GPS?

Hej!

Jag kan börja med att säga att jag aldrig tidigare har haft varken fristående GPS mottagare eller som tillbehör eller som inbyggt i annan utrustning. Jag har aldrig haft behovet för en sån där separat GPS mannick som fiskare, jägare och annat friluftsfolk har. Jag har inte haft någon GPS som tillbehör heller för att det är lätt att slarva bort och det är onödigt krångel och den tappar lätt kontakten med värdenheten om den är ansluten trådlöst vilket är mest troligt att man har. Däremot har jag haft en HTC Pocket PC via jobbet som hade GPS med navigation, kartor och allt som hör till, men det räknar jag inte eftersom jag aldrig har använt den privat.

Numera börjar min dröm bli verklighet när allt fler prylar börjar dyka upp med integrerad GPS mottagare, prylar som jag normalt alltid har med mig så som mobiltelefonen. Så det blir inte till någon nackdel om man har ett fungerande GPS system i en pryl som man ändå alltid har med sig. Då kan man bara plocka fram den i nödfall när det behövs och lägga undan sedan, istället för att bära på sig en dedicerad Garmin GPS bara för det. Så nu funderar jag på att köpa en sån där ny PDA eller Smartphone med inbyggd GPS mottagare. Har just nu en Nokia N73, och jag har bl.a. tittat lite på en N95. Kan ni komma med lite tips på andra enheter?... gärna något tips på PDA med GPS.

Jag har en viktig fråga som jag behöver lite förtydligande i. Behöver jag ha något speciellt abonnemang eller någon extra tjänst hos min operatör för att kunna använda GPS?

Citat:

För att besvara din fråga behöver du inget extra abonnemang eller tjänst för att GPS ska fungera om du har en sådan funktion inbyggd i din telefon.
Dock måste du vara medveten om att du får betala för den mängd data du förbrukar när du använder dig av denna funktion, kostnaden för datatrafik är för närvarande 15:-/mb.

Vi har dock en GPS-tjänst som heter Wayfinder som du kan teckna som en tilläggstjänst till ditt abonnemang. All trafik som du använder för att ladda ner kartor etc är då inkluderad.

För mig lät det hela först mycket underligt. Vad har GPS med datatrafiken att göra? Det lät som om någon skulle försöka ta betalt för att man lyssnar på radio, för själva radiovågorna alltså, i en sann Radiotjänsten anda. GPS satelliterna som tillhandahåller tjänsterna och gör GPS positionering möjlig de snurrar i omloppsbanor runt Jorden... och de sänder ut och tar emot signaler... och vem som helst kan ta emot dessa signaler precis som med radion. Varför skulle man betala någon för det? Och vem ska man betala till? I så fall är det amerikanska DARPA man ska betala avgiften till.

Men sedan kom jag på att det här egentligen handlar om att använda GPRS till att hämta och uppdatera kartor till mobilenheten för att göra de här signalerna om "rumtiden" relevanta.

Och här försökte de sälja in Wayfinder till mig som ni ser. Men vilka andra utvecklare av GPS navigation förutom Wayfinder och Tomtom har man att välja på? Jag har för mig att det finns något som heter Nokia Maps. Är det någon här som har testat det? En stor nackdel där kan tänkas vara att man måste ha en Nokia mobil för att använda den. Det är inget problem om man köper en Nokia mobiltelefon. Men byter man till annan tillverkare nästa år så är det kört, då måste man lära sig om ett nytt program. Men jag antar bara att det är så, men har svårt att tänka mig att det fungerar med annat än Nokia.

Kan man installera ett navigationsprogram med kartor där alla kartor får plats lokalt på mobilenheten? Då skulle man väl slippa använda GPRS till att hämta kartor allt eftersom man förflyttar sig, eller uppdatera befintliga? Då skulle man kunna uppdatera det via sin vanliga Internetanslutning hemma och koppla ihop mobilenheten med datorn och den vägen föra över det nya materialet helt utan extra kostnad.

Visa signatur

"Good teaching is one-fourth preparation and three-fourths pure theatre."—Gail Godwin
Sweclockers BB kod
0101001101000111

Permalänk

Ursäkta, orkade inte läsa hela inlägget, har lite tidsbrist.

Men NEJ, det kostar inte att använda GPS med en "GPS Navigator" det är kartorna som kostar pengar, du kan väll köpa Sverige för nån femhundring. Det går även att få tag på andra sätt.

Om du däremot använder GPS tjänster på datorn eller mobilen så kostar det antagligen.

Visa signatur

Vill du ha svar eller min uppmärksamhet så rekommenderar jag att du citerar ;D

Permalänk
Medlem

HTC har ju inbyggd gps i deras Smartphones och såvitt jag vet kostar det inget att använda GPs'en, deras Smartphones kör dessutom Windows Mobile och om du är van med Windows så blir det ju bara lättare att använda mobilen. Deras telefoner använder TomTom har jag för mig.

Förutom TomTom och Wayfinder (används utav SE) finns även iGO vilket är ett riktigt bra program, dock vet jag inte vilka telefoner som använder detta program.

Hoppas att detta åtminstonde svarar på några av dina frågor.

Visa signatur

| ASUS ROG Crosshari VIII Dark Hero | AMD Ryzen 5950X | Noctua D15 Chromax | G.Skill TridentZ Royal Gold 32GB DDR4 @ 3600Mhz CL14 | Palit GeForce RTX 2080 Ti 11GB GamingPro OC | 2x WD SN850 1TB @RAID 0 + 2x Samsung 860 EVO 1TB @RAID 0 | Corsair HX 1000W | Corsair Obsidian 1000D | LG 34'' 34GN850 |

Monitor Audio Platinum PL100 II + Advance Paris X-P500 + Advance Paris X-A160
Klipsch R-115SW
Sennheiser HD650

Permalänk
Hedersmedlem

Som vanligt skriver du VÄLDIGT långa inlägg, men jag antar rubriken är en kort sammanfattning.

Dels om du använder någon karttjänst direkt i mobilen som skickar GPS-framtagna positionen så kostar ju den datatrafiken pengar (beroende på ditt abonnemang).

Sen finns det telefoner (jag vet inte vilka men kolla N95 om du skulle ha den) som använder Assisted-GPS (A-GPS)
http://en.wikipedia.org/wiki/Assisted_GPS

Citat:

A typical A-GPS-enabled cell phone will use an internet connection to contact the assistance server. Alternatively, it may use standard non-assisted GPS, which is slower and less accurate, but does not lead to network charges for data traffic, which can be considerable.[2] Some A-GPS solutions do not have the option of falling back to conventional GPS.

Så med A-GPS igång (som kanske inte ens går att stänga av vilket gäller på SE C702 tror jag) så åker man på datatrafik där med.

Visa signatur

Forumregler | Feedbackforumet | Något som behöver modereras? Tryck på Anmäl inlägget och ge en anledning, någon moderator kommer granska inlägget och göra (egen) bedömning
"Fate. Protects fools, little children and ships named Enterprise." - Riker - ST:TNG

Permalänk
Medlem

GPS så som Nokia Maps i Nokia telefoner kostar varken datatrafik eller någonting att använda. Däremot kostar röstbeskrivning, som man kan köpa till, och självklart kostar även kartor. (Jag kan dock ha fel här, men vad jag har märkt när jag använder Nokia Maps utan röstnavigering, så betalar man inget extra för datatrafiken)

GPS så som i Google Maps kostar pengar. Denna typ av GPS finns i dom flesta telefoner, fast i dom telefoner som ej har GPS mottagare (sattelit) utan istället A-GPS (master) blir den otroligt ineffektiv ute på vishan med tanke på att den triangulerar master. Befinner du dig i t.ex Stockholm spelar det knappt någon roll eftersom det finns nästan en mast var hundrade meter.

Wayfinder kostar pengar varje månad, en fast summa, där röstnavigering, datatrafik, mm, ingår. Du behöver alltså inte betala något extra för den data du använder. Vill du ha extra kartor, måste du betala för det.

Permalänk
Medlem

Har själv en N-95, A-GPS funktionen är att rekomenderar då det annars tar nån minut att få en position. Då jag kollat så förbrukar den några få kb när man startar upp, vilket inte blir många ören i datatrafik. Använder mig av Route 66 som fungerar till N95:ans inbyggda gps. Så förutom kartprogrammet så kostar det ingenting att använda gps.

Permalänk

Jag har en N95-2 och där ingår 3 mån fritt med Nokia Maps. Jag är van att använda "riktig" gps i bilen, och jag måste säga att Nokia maps är i princip värdelöst att navigera efter, den tappar kontakten med satelliterna gång på gång och man blir uppmanad att göra u-svängar på de löjligaste ställen.
Då köpte jag Wayfinder, och jag måste säga att detta program funkar klockrent i jämförelse, och som jag kan rekommendera.

Jag funderar om det är en ny version av Nokia maps i N85?!? Om det är så, så hoppas jag att funktionen är bättre, för gränssnittet är snyggare jämfört med Wayfinder. Men det måste ju fungera också...
Vad har ni andra för erfarenheter av Nokia maps?

Visa signatur

Lian Li O11 Air Mini - MSI Z590 Tomahawk wifi - Intel I7 10700 - Noctua NH-U12A Chromax - ASUS Geforce GTX3080 - Corsair 850W - 32GB RAM Corsair - ASUS VG27BQ

Permalänk

Om vi bortser från det här med datatrafikkostnad för assisted GPS-funktionen och nedladdning av kartor, så är det som också kan kosta röstbeskrivning?
Hur fungerar detta? Det är vad jag har förstått en månatlig abbonemangskostnad man betalar. Varför?
Jag tvivlar på att beräkningarna utförs på någon central server och sen skickas ut som röstguidning till telefonerna, det borde väl vara telefonen själv som sköter detta, som vilken standalone GPS som helst?

Vad finns det som motiverar mer än en engångskostnad för röstguidning?

Visa signatur

tihi

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av hans_villius
Om vi bortser från det här med datatrafikkostnad för assisted GPS-funktionen och nedladdning av kartor, så är det som också kan kosta röstbeskrivning?
Hur fungerar detta? Det är vad jag har förstått en månatlig abbonemangskostnad man betalar. Varför?
Jag tvivlar på att beräkningarna utförs på någon central server och sen skickas ut som röstguidning till telefonerna, det borde väl vara telefonen själv som sköter detta, som vilken standalone GPS som helst?

Vad finns det som motiverar mer än en engångskostnad för röstguidning?

Du kan välja att betala för röststyrd navigering vecko, månad eller årsvis http://www.nokia.se/A4971167

Den röststyrda navigeringen ligger på telefonen och skickas inte ut när man åker.

Och på frågan varför dom tar betalt. Ja för att tjäna pengar gissar jag på. Så om man använder GPS i bilen ofta kan det bli billigare att köpa en "vanlig" GPS.

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Caveo
Du kan välja att betala för röststyrd navigering vecko, månad eller årsvis http://www.nokia.se/A4971167

Den röststyrda navigeringen ligger på telefonen och skickas inte ut när man åker.

Och på frågan varför dom tar betalt. Ja för att tjäna pengar gissar jag på. Så om man använder GPS i bilen ofta kan det bli billigare att köpa en "vanlig" GPS.

Jo givetvis är det för att operatören vill tjäna maximalt med pengar. Jag menar bara, varför accepterar folk det? All mjukvara ligger på telefonen, och det är möjligt att få telefonen att fungera precis som en standalone GPS, helt utan kontakt med operatören. Så vitt jag förstår så handlar det om en inbyggd feauture på telefonen, som man har köpt och betalat för utan inblandning av mobiltelefonoperatör.

Är det möjligt att köpa annan GPSmjukvara till sin telefon än den medföljande, t.ex från Tomtom, och för en _engångssumma_ få tillgång till röststyrning?

EDIT: Eller nu kanske jag har missförstått. Är det till Nokia man betalar den löpande månads/veckokostnaden? Alltså utvecklaren av GPSmjukvaran? Visst, det låter kanske lite mer rimligt. Fast vilka proteststormer skulle det bli om man inte kunnat använda sin gamla bärbara GPS utan att betala abbonemangskostnad?

Fortfarande borde det finnas möjlighet att "köpa loss" programvaran man behöver tycker jag. Fast det kanske finns?

Visa signatur

tihi

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av hans_villius
Jo givetvis är det för att operatören vill tjäna maximalt med pengar. Jag menar bara, varför accepterar folk det? All mjukvara ligger på telefonen, och det är möjligt att få telefonen att fungera precis som en standalone GPS, helt utan kontakt med operatören. Så vitt jag förstår så handlar det om en inbyggd feauture på telefonen, som man har köpt och betalat för utan inblandning av mobiltelefonoperatör.

Är det möjligt att köpa annan GPSmjukvara till sin telefon än den medföljande, t.ex från Tomtom, och för en _engångssumma_ få tillgång till röststyrning?

EDIT: Eller nu kanske jag har missförstått. Är det till Nokia man betalar den löpande månads/veckokostnaden? Alltså utvecklaren av GPSmjukvaran? Visst, det låter kanske lite mer rimligt. Fast vilka proteststormer skulle det bli om man inte kunnat använda sin gamla bärbara GPS utan att betala abbonemangskostnad?

Fortfarande borde det finnas möjlighet att "köpa loss" programvaran man behöver tycker jag. Fast det kanske finns?

Ja det är Nokia man betalar till för att få röstnavigering. En sak att tänka på. Kartorna är gratis till Nokia. Vill du uppdatera dom är det bara att ta hem via Nokia map loader. Och ska du iväg till tex Europa så är det bara att ta hem och lägga in i telefonen.

Ja det går att köpa annan GPS mjukvara för en "engångssumma". Ex. http://www.dustinhome.se/pd_5010124813.aspx

Permalänk

Tack för svaren Caveo. Jag är på väg att köpa en ny mobiltelefon, och denna gången givetvis ( ) med gpsmottagare. Vill gärna kunna använda denna lite lite halvseriöst när man är ute och kör på okända vägar.

Visa signatur

tihi

Permalänk
Medlem

Hej, sorry om jag drar upp lite halvgammal tråd

Funderar på en Nokia 6600 Slide som ska vara bestyckad med Nokia Maps 2.0. Jag hade tänkt skaffa mig en bluetooth GPS puck till detta. Min fråga är egentligen om man kan använda Nokia Maps med trejdeparts gps-puckar, och inte Nokias LD-4W GPS som kostar över tusenlappen.

Det har sagt att Nokia Maps inte är enormt jätte bra. Men jag behöver kanske navigera någon gång i månaden på sin höjd, så har inga enorma krav, mest att den ska kunna visa var man kör av osv, inom Sverige då..

Permalänk
Medlem

Finns det något sätt att använda sig av t.ex Wayfinder/uppdatera kartorna i en W760i utan att betala för det?

Permalänk

Om jag har Tomtom mobil 5 med kartor på mobilen, kommer det då kosta nåt i data trafik?

Permalänk
Medlem

Om du installerar ett program med kartor och hela skiten på telefonens minneskort så kommer det INTE att kosta något i datatrafik utom möjligtvis trafikinformation, väder och annat smått och gott. Det är bara program i stil med Google Maps som kräver datatrafik i större skala eftersom dom streamar kartorna från nätet enligt behov.

Det borde inte spela nån roll vad det är för märke eller modell på bluetooth-gps-pucken. Jag har själv en Globalsat som fungerat perfekt med precis alla apparater jag testat den med: ett flertal nokiatelefoner, några program på min mac, en windowsbaserad handdator och en windowsdator. Det är inte så avancerade saker egentligen - det är en virtuell serieport som spottar ut gps-data i standardformat och som sedan tolkas av valfritt program.

GPS-puck är dock inte särskilt lyckat sådär i allmänhet. Pucken är alltid hemma när man själv sitter i bilen och skulle behöva den, eller tvärtom. Om GPS-mottagaren är inbyggd i telefonen är den ju alltid med.

Själv har jag en Garmin Nüvi 200 istället. Snorbillig och betydligt smidigare än att navigera med mobiltelefonen.

En sista fråga - ni som köpt fina telefoner med navigation och hans moster - varför inte satsa lite i ett datatrafikavtal på samma gång så ni slipper oroa er? Flatrate ftw.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Perc

En sista fråga - ni som köpt fina telefoner med navigation och hans moster - varför inte satsa lite i ett datatrafikavtal på samma gång så ni slipper oroa er? Flatrate ftw.

Känns som det är lite fel väg att gå. Är det inte bättre att ta reda på hur det ligger till innan man skaffar flatrate á 99-199kr/mån?

//En som "köpt fina telefoner med navigation och hans moster" utan flatrate

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Caveo
Känns som det är lite fel väg att gå. Är det inte bättre att ta reda på hur det ligger till innan man skaffar flatrate á 99-199kr/mån?

//En som "köpt fina telefoner med navigation och hans moster" utan flatrate

Det mesta som ingår i "hans moster" har ju med internet att göra och man kan ju inte skriva mobiltelefon utan ordet mobil. Jag fattar bara inte varför man skaffar en fin mobiltelefon utan flatrate så man faktiskt kan börja använda den också utan att behöva jaga öppna trådlösa nätverk.

Permalänk
Medlem

En liten fråga bara om GPS program. Jag har en Samsung Omnia med Route 66 GPS program. Har tittat lite på det men inte direkt kommit fram till om det har kartorna sparade eller om den också laddar hem kartor?
Någon som använt Route 66 till kanske Omnian också och kan förklara för mig om och vad det kostar. För jag har inte godkänt någon abonemang eller liknande vad jag vet. Så det borde ju i så fall bara vara datan som kostar? Eller har jag sån tur att det är gratis?:P

Och i annat fall så är det här ju en WM mobil så det borde ju finnas något vettigt gratisprogram med kartor att ta hem. Men i så fall vilket?

Visa signatur

1* MSI GT780DXR | I7-2670QM | Nvidia GTX 570M 1.5GB GDDR5 | 8GB DDR3 | 2x750GB 7200RPM Raid 0 |
2* HP DV6-1240 | T6500 | 4Gb DDR 3 | ATI 4650 1gb | 500GB HDD |

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Perc
Det mesta som ingår i "hans moster" har ju med internet att göra och man kan ju inte skriva mobiltelefon utan ordet mobil. Jag fattar bara inte varför man skaffar en fin mobiltelefon utan flatrate så man faktiskt kan börja använda den också utan att behöva jaga öppna trådlösa nätverk.

Ok

Eftersom det var GPS som var på tapeten så tog jag för givet att det var det du menade. Men om det är internet/webtjänster så tror jag dom flesta vet att det inte ligger på minneskortet och är gratis att kika på. Då håller jag med att flatrate är smidigt.