Permalänk
Medlem

Thinkpad utan Windows?

Tjena!

Är sugen på en Lenovo Thinkpad för att köra linux på. Finns det möjligheter att köpa en utan Windows inbyggt i Sverige? Främst är det en princip sak och några hundra extra i fickan.

Visa signatur

Amd Athlon XP 2600+, MSI K7N2 Detla series, ATI AIW 9700pro, Seagate 120GB Barracuda 7200.7, XP pro SP2.

Permalänk
Medlem

Re: Thinkpad utan Windows?

Citat:

Ursprungligen inskrivet av http://www.idg.se/
Lenovo
När vi blir kontaktade av Lenovo är beskedet tyvärr negativt. Enligt Eva Forsgren, ansvarig för marknadsfrågor finns det inga sätt att slippa betala för Microsofts mjukvara.

- Vi ser det som att kunden köper en paketlösning. Man kan ju jämföra det med att köpa en bil där du helt plötsligt inte vill ha motorn längre, kanske lite lustigt exempel men det är iallafall så det är just nu. Windows följer med. Man kan också jämföra det med en hårddisk – det ingår helt enkelt.

- Men, frågar vi. Du tror inte att ni bryter mot Microsofts EULA om ni inte låter folk få tillbaka pengarna för en licens de inte godkänner?

- Nej, våra kunder blåser oftast maskinen och lägger på sin egen image.

- Vilka kunder är det? Har du något exempel?

- Det är stora företagskunder

- Så du säger att de lägger på sitt eget operativsystem - men de kan alltså inte heller då köpa sina maskiner utan operativsystem?

- Nej, just det. Det är en paketlösning som vi ser det. Nu vet jag inte hur våra konkurrenter gör och jag vet inte vad ett operativsystem kostar löst idag. Låt oss säga att det kostar 1000 kronor. Det är ju inte den faktiska kostnaden för operativsystemet.

- Fujitsu betalar tillbaka 400 kronor.

- Jaha, men vi ser det i alla fall som en paketlösning. Det är troligt att det kommer att bli en förändring framöver men det är ingenting som vi vet nu.

Trots att Lenovo lägger allt krut på Windows verkar förtroendet för Vista inte ligga på topp – i alla fall inte om vi får tro deras kundsupport som vi ringde dagarna tidigare för att undersöka om de vista hur man kunde gå tillväga:

Vi ringde supporten på Lenovo och låtsades vara intresserade av att köpa en Thinkpad utan operativsystem.

- Hej, jag är intresserad av att köpa en Thinkpad men jag behöver inte Windows. Jag kommer att installera maskinen med Linux så jag skulle i så fall vilja ha möjligheten att få tillbaka pengarna för Windows Vista. Är det möjligt?

- Det kan jag faktiskt inte svara på. Jag sitter med teknisk support så jag antar att det är något du får ta med återförsäljaren. Dustin, Techdata exempelvis. Du kan göra en sökning på pricerunner så får du fram återförsäljare i Sverige. Du får ta det med dom helt enkelt.

- Men hur ska jag göra då för att få maskinen utan Windows - jag vill ju köra Linux?

- Jag antar att du får installera om maskinen och helt enkelt plocka bort Windows och installera Linux, säger supportkillen i andra änden av luren.

Men..forsätter han, om du nu väljer att lägga in ditt eget operativsystem så rekommenderar jag dig att bränna ut återställningsskivorna så du kan återställa maskinen om det skulle vara några problem. När eller om Windows Vista skulle bli stabilt någon gång i framtiden så kan du ju alltid lägga in det och uppgradera till senaste service-packen..

Betyg: Underkänt

Permalänk
Inaktiv

Precis som usb meddelar är de tyvärr helt omöjligt, jag har också varit i kontakt med Lenovo om detta och de är tyvärr helt omöjligt Extra pinsamt att paddorna har bra stöd för Linux:

http://www.thinkwiki.org/wiki/ThinkWiki