Frågor angående anslutningar på monitor grafikkort samt moderkort

Permalänk

Frågor angående anslutningar på monitor grafikkort samt moderkort

Hej. Har Lite funderingar kring de olika anslutningstyperna som finns till alla olika komponenter i en dator (+ skärm).

Är det någon skillnad i kvalitéen eller blir det samma sak om man använder en adapter för att asnluta sin skärm till grafikkkortet? Säg att kortet har hdmi utttag men skärmen inte har det.

När man läser på specifikationer till ett moderkort. Spelar det då någon roll vilka utgångar den har? Hdmi dvi vga etc.
Eller gör det ingen skillnad om man ändå ansluter skärmen till ett grafikkort?

Finns det något man ska kolla efter i specifikationerna för att se om ens skärm eller moderkort stödjer ett högklassigt hdmi grafikkort?

Beror om ursäkt för eventuella felstavningar då jag skriver på mobilen.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Alla digitala anslutningar för bildskärmen har i praktiken i princip samma digitala signal, och du får samma bildkvalitet även med adapter.
Detta förstås inom rimliga gränser: har du en väldigt lång kabel, eller väldigt kass adapter (eller ta som exempel att man skulle lägga ett antal adaptrar efter varandra) så kan signalen bli så dålig att man får störningar på skärmen eller att det inte funkar alls.

Analog VGA är känsligare för störningar och kan bli suddig eller få moiré-mönster och liknande. Bör undvikas om du inte måste använda den.
Grafikkortet och alla moderna skärmar jobbar med digitala signaler. Kör du med analog kabel, så innebär det att signalen måste konverteras från digital till analog, och sen tillbaks till digital igen i skärmen, med större risk för signalförluster/förvrängningar.

Visa signatur

A modest man is usually admired, if people ever hear of him.