I tisdags släppte Apple nya uppdateringar av sina olika operativsystem. Uppdateringarna för Iphone och Ipad ser ut att ha en bugg som kan bli ett stort huvudbry för Apple. Under gårdagen började rapporter strömma in från användare på Reddit om raderade foton som plötsligt har dykt upp igen i bildbiblioteket.

En av de tidiga rapporterna är från Reddit-användaren Specialist-8528, som efter uppdateringen skulle skicka en bild till sin partner. Då upptäckte han att det i toppen av ”senaste”-listan låg ett antal nakenbilder paret hade tagit när de satt fast på olika platser under Covid-pandemin och för länge sedan hade raderat. Bland kommentarerna i tråden skriver många andra användare om hur raderade bilder har återuppstått på samma sätt även för dem.

I en annan Reddit-tråd skriver AnimatorAmazin190 om något ännu mer skrämmande. Förra året sålde användaren en Ipad till en vän, som under onsdagen ringde upp och berättade att Reddit-användarens gamla raderade bilder plötsligt fanns i bildbiblioteket på surfplattan. Användaren påpekar i inlägget att hen raderade enheten i enlighet med Apples instruktioner och aldrig aktiverade eller loggade in på den därefter.

Några användare skriver att bilderna som har dykt upp efter uppdateringen har konstiga filnamn bestående av texten ”incoming” och en teckensträng som ser ut att vara ett UUID, men det gäller långt ifrån alla rapporter.

Bugg i bilder-applikationen

Användaren komocode_ spekulerar att problemet kan vara relaterat till en bugg i Bilder som Apple har fixat i IOS 17.5. I mars hade hen varit ute på en joggingrunda under vilken hen tog en rad bilder och videor. När hen kom hem och placerade telefonen på laddning hängde sig IOS och hen blev till slut tvungen att tvinga fram en omstart. När telefonen startade igen var alla bilder och videor tagna den dagen spårlöst försvunna.

Komocode_ skrev om händelsen på Apples supportforum och blev några dagar senare uppringd av Apple, som ville utreda buggen. En månad senare kom ytterligare ett samtal där Apples utvecklare frågade om hen någonsin hade anslutit applikationen Filer till någon filserver. Någon mer kontakt kom inte, men efter uppdateringen till IOS 17.5 var alla de försvunna bilderna och videorna tillbaka. Andra användare har också rapporterat om liknande problem med försvunna bilder, och det är möjligt att den nya buggen är kopplad till Apples fix för vad det än var som orsakade den här buggen.

Många Reddit-användare är oroliga eller upprörda och frågar sig vad Apple egentligen håller på med, och huruvida det går att lita på att raderade filer verkligen är borttagna och att en nollställd enhet är helt raderad. Och frågorna är berättigade. När en användare nollställer en Iphone eller Ipad ska krypteringsnycklarna som skyddar användarens data nämligen raderas permanent, skriver Apple i sitt ”Platform Security”-dokument där företaget i detalj går igenom de många tekniker som skyddar enheter, data på enheter och data i molnet.