Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop

Apples försäljning av Ipad i fritt fall

Permalänk
Melding Plague

Apples försäljning av Ipad i fritt fall

Marknadsledarna Apple och Samsung drabbas hårdast av det svala intresset för surfplattor. Enligt analysföretaget IDC minskade försäljningen av Ipad med närmare 18 procent på årsbasis.

Läs hela artikeln här

Visa signatur

Observera att samma trivselregler gäller i kommentarstrådarna som i övriga forumet och att brott mot dessa kan leda till avstängning. Kontakta redaktionen om du vill uppmärksamma fel i artikeln eller framföra andra synpunkter.

Permalänk
Skäggig legend

Jag känner inte längre att jag använder min iPad till att surfa med även om jag skulle haft en snabbare. Min gamla trotjänare iPad 3e gen är så jäkla seg att jag nästan kräks. Använder den för att streama från min Plex server, netflix, HBO etc i sängen eller på resande fot. Att surfa med den är bara att glömma

Jag surfar på datorn eller mobilen, speciellt när telefonen är så stor.

Visa signatur

Tråden om Skägg!
My cave...
Ryzen 5 3600@4,3Ghz - 16GB CL16 - RTX 3070 - Kingston Fury M.2 2TB
🎧Schiit Hel + DT-770 PRO - NAD C316 - B&W 685 - LG 65" OLED B6
 Watch Series 5 4G - Macbook Pro 13" 2015 - iPhone 11 PRO 256GB 

Permalänk
Medlem

Jag har en Nexus 7 (2012) som har tjänat mig riktigt bra.
Endast nu efter att Android 5.0 kom ut så har den börjat bli rätt så seg och jag funderar på att införskaffa en ny tablet, men jag är ändå mer sugen på en större telefon då jag sitter på en iPhone 4.

Permalänk
Medlem

Det är bra för miljön att folk har mindre av en "köpa nytt för att det är nytt"-mentalitet. Se'n får de faktiskt skylla sig själva när det är så dyrt och så lite händer från generation till generation ju. (Gäller alla, inte bara apple)

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Medlem

Har en 5,5" telefon men använder ändå min 7" platta rätt mycket, dock mest i soffan hemma. Surfplattan kostade 990:- och det känns som den kommer att fungera bra de närmsta åren. Meningslöst att lägga tusentals kronor på en surfplatta.

Visa signatur

Ryzen 7 3800X, Asus Prime X370 Pro, 32 GB LPX 3600, Gainward RTX 3060 Ti Ghost, 7 TB SSD + 4 TB HDD

Permalänk
Inaktiv

Jag själv har fått värstingversionen av iPad Air 2 med Simkort (3G/4G) och max minne. Visst är den bra, men det är inte ofta jag använder den då jag ändå måste släpa med mig en laptop överallt.

Surfplattor har dock börjat fått ett nytt användningsområde som operatörspanel där de kan vara riktigt bra, men det säljs ej så många surfplattor för detta.
Det vanligaste operatörspanelen måste nog vara till drönare, men även vissa arbetsfordon har nu börjat fått stöd för iPad vilket är skitsmart av flera anledningar. Som att iPaden är väldigt kraftfull och bra på alla sätt som extremt prisvärd, när en operatörspanel som finns i andra redskap som riktigt suger kan kosta 5-20 000kr. Jag tänker t.ex på en panel till en plastare som är en enrads lcd display med 3 fysiska knappar och den kostar 5000kr plus moms att köpa ny.

Permalänk
Medlem

Jag har flera gånger tänkt köpa en Ipad men varje gång jag ser priset så struntar jag alltid i det. Tycker att dom är för dyra.

Permalänk
Medlem

Det enda jag använder min iPad till är för att lira Hearthstone när jag sitter på toa, that's it.

Permalänk
Medlem

Själv använder jag inte heller min iPad överhuvud taget. Däremot använder jag min Surface Pro 3 näst intill varje dag. Skulle tro att det gäller rätt många som införskaffat en SP. Måste säga att den är ett av mina bästa köp någonsin.

Permalänk
Medlem

Jag har en iPad Air och en Air2, och båda används väldigt mycket. Skriver detta på Air2:an. De är mycket mer än "surfplattor" även om det är ett stort användningsområde.
Om surfa är allt man har sin platta till, plus några spel åt barnen, så finns det inte mycket skäl att uppgradera nu. Skärmkvalitet och prestanda är på plats redan för de användningsområdena.
Tillverkarna av Androidplattorna har varit helt värdelösa på att promota andra användningsområden, och också Apple har brustit i kommunikationen av iPadarna som reella produktivitetshjälpmedel, det är som om man måste hitta de användningsområdena via vänner och bekanta. Vilket är urusel hantering av plattformen.
MEN - trots att plattorna har gått ner, har de fortfarande sålt rejält över 200 miljoner senaste året, mer än halva Windows marknaden. Min känsla är att marknaderna för de båda kategorierna konvergerar. Det skall bli intressant att se hur den ryktesomspunna större iPad Pro kommer att påverka marknaden om/när den kommer. Hur mycket kommer Apple att utvidga marknadssegmentet genom produkt och marknadsföring? Det är ingen vits att introducera en iPad Pro om man inte också marknadsför hur den representerar ett mervärde.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Hedersmedlem

Platt fall?

Visa signatur

W10, Intel 5820K, Asus X99-S, Crucial DDR4 2133MHz 32GB, Sapphire 290X Tri-X, Intel 730 SSD, WD Black+Green+HGST, Silverstone FT02, Corsair AX1200, Corsair K90, Logitech MX518, Eizo 2736w, Eaton 5115 UPS. Pixel 7 pro

Permalänk
Inaktiv

Tror att Microsoft gör rätt som satsar på Surface med mer funktionalitet, högre prestanda och bredare användningsområden.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Det känns helt enkelt som att inget intressant nytt har hänt på surfplattefronten den senaste tiden.
De flesta som vill ha en surfplatta har väl redan köpt en sådan och det finns inget direkt nytt som lockar med nyare modeller.

Om någon ny intressant feature, som tex ihopvikbara ultratunna plattor, introduceras så kommer dock jag och antagligen de de flesta teknikintresserade att börja öppna sina plånböcker igen.

Visa signatur

Namn : Jesper | Ålder : 45 | In-game namn : iller
Yrke : Matematisk modellerare (finansiell matematik), mjukvaruutvecklare för risksystem.
Utbildning : Doktor i matematik + en del mat-stat, numme och IT-relaterat.

Permalänk
Medlem

själv använder vårat hushåll våran ipad 2 dagligen.
Har dock inget behov av att uppgradera till nyare plattor än heller så.

Surf & netflix går dagligen på den.

Visa signatur

| Ryzen 2600 | * | 16 GB DDR4 | EVGA 1060 6GB SC | * |
| Steam - Toivo |

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon99339:

Tror att Microsoft gör rätt som satsar på Surface med mer funktionalitet, högre prestanda och bredare användningsområden.

Skickades från m.sweclockers.com

Det är rätt riktning, men i gengäld betraktar jag Surface Pro mer som en laptop med löstagbart tangentbord. Ett exempel på hur PC marknaden försöker anamma plattornas fördelar.
Det är värt att påpeka att Surface Pro, trots att försäljningen har stärkts en del, fortfarande inte säljer mer än en miljon per kvartal, dvs 5% av iPad. Den extra funktionaliteten kostar mer än den smakar för de breda konsumentlagren. Riktigt intressant blir det först när plattorna siktar in sig på samma segment, men utan Windows/Intel prislappen. Vad händer då?

Permalänk
Medlem

Det förvånar mig inte då det inte händer något relevant på den plattformen. På telefonsidan händer det i alla fall något med skärmstorlek så där finns det lite mer anledning att byta.

Har dock själv aldrig känt något behov av en platta. Speciellt inte nu när jag har en Note 4. I hemmet är datorn helt överlägsen och behöver jag surfa eller något på annat ställe är telefonskärmen stor nog för allt, har faktiskt mer funktion (räknar inte telefonfunktionen) och är mycket mer portabel än en platta.

För mig så förblir plattorna en marginalprodukt eftersom jag har ett datorintresse.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

0h nej..ajpäd

Permalänk
Medlem

Detta var nog lite väntat?

Marknaden är mättad, det sker inte så värt mycket mellan generationerna av plattor. Användningsområdena för plattor har också stagnerat, inget nytt.

Jag vet inte hur ofta "medelsvensson" byter platta, men antar att hen byter telefon oftare.

Permalänk
Snusfri

Har en Lumia 1520 med 6" skärm som duger till typ allt jag gör idag samt en Nook HD+ med 9.7" skärm och den är liggandes 95% av året, den får följa med på flyg för filmkoll dock.

Skulle kunna bli intresserad igen om det kom en Windows 10 platta i runt 10-12" storlek med 1080p upplöst skärm för runt 1500:- vilket enligt mig är max vad jag kan tänka mig att betala.

Visa signatur

WS: i9 13900K - 128GB RAM - 6.5TB SSD - RTX 3090 24GB - LG C2 42" - W11 Pro
LAPTOP 1: Lenovo Gaming 3 - 8GB RAM - 512GB SSD - GTX 1650
LAPTOP 2: Acer Swift 3 - 8GB RAM - 512GB SSD
SERVER: i5 10400F - 64GB RAM - 44TB HDD
NALLE: Pixel 7 Pro

Permalänk
Medlem

Död åt det planerade åldrandet.

Personligen har jag aldrig ägt eller känt behov av att äga en surfplatta.

Visa signatur

Nybörjare på Linux? Se hit! #15665841

Permalänk
Medlem

"Faller fritt" är väl lite väl sensationellt, man ligger på ungefär samma nivå för Q2 som förra året.

Visa signatur

Chassi: Fractal Design Define R4. Nätaggregat: Corsair AX 760W 80+ Platinum.
Moderkort: Asus Z97-WS. CPU: Intel i7 4970K. CPU-Kylare: Noctua NH-U14S.
RAM: 4x8GB Corsair Vengeance 1600mhz CAS9 LP. GPU: Asus GTX 970 Strix.
Ljudkort: Asus Xonar Essence STX. SSD: Samsung 830 250GB.
OS: Win 10 Pro. Hörlurar: Sennheiser HD-595. Display: Samsung S27850T. Display: Asus ROG Swift PG279Q.

Permalänk
Medlem

Att marknaden blir mer och mer mättad och att försäljningen då avtager är inte alls konstigt, men att kalla det "fritt fall" är lite väl mycket aftonbladet-journalistik för min smak.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Stenfan:

"Faller fritt" är väl lite väl sensationellt, man ligger på ungefär samma nivå för Q2 som förra året.

Ja, rubriken är lite väl hysterisk. Apples försäljning ligger alltid som lägst innan höstens introduktion av nya produkter. Vore konstigt annars. Det är snarare så att de har ett läge att göra en rejäl uppgradering av iPad mini, ny processteknologi för iPad Air, och eventuellt kommer de inom kort att introducera en ny kategori i iPad Pro. Kom tillbaka om två kvartal, och se om rubriken är motiverad...

Diskussionen om plattor vs. PC är intressantare. Wintel-plattor är i princip laptops med löstagbart tangentbord. En expansion av den marknaden i riktning mot nättare format. Frågan är vad Android-iOS/ARM kan göra åt andra hållet, eller om gränsen mellan plattformarna är dragen för all framtid. Själv tror jag inte det.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Folk har väl fattat att man inte måste ha en ny platta varje generation. Och även att dom flesta som faktiskt vill ha en surfplatta redan har en så nya kunder blir färre. Dom flesta är säkerligen gamla kunder som uppgraderar sig.

Skrivet av EntropyQ3:

Ja, rubriken är lite väl hysterisk. Apples försäljning ligger alltid som lägst innan höstens introduktion av nya produkter. Vore konstigt annars. Det är snarare så att de har ett läge att göra en rejäl uppgradering av iPad mini, ny processteknologi för iPad Air, och eventuellt kommer de inom kort att introducera en ny kategori i iPad Pro. Kom tillbaka om två kvartal, och se om rubriken är motiverad...

Diskussionen om plattor vs. PC är intressantare. Wintel-plattor är i princip laptops med löstagbart tangentbord. En expansion av den marknaden i riktning mot nättare format. Frågan är vad Android-iOS/ARM kan göra åt andra hållet, eller om gränsen mellan plattformarna är dragen för all framtid. Själv tror jag inte det.

Skickades från m.sweclockers.com

Jag har alltid jämfört surfplattor med bärbara datorer eftersom dom två konkurrerar med varandra och plattan vinner. Säg att man ska ha en nya bärbar dator för surf för max 4-5k. Då får man upp ögonen för alla surfplattor som oftast känns rappare, har betydligt bättre batteritid, bättre och mer högupplöst skärm. Ännu mer portabla än en laptop. Själv föredrar jag dock alltid en bärbar pga "riktigt" desktop OS och tangentbord. Det enda jag kan tänka mig är en Surface i så fall. Men det är helt personligt

Permalänk
Medlem

Problemet jag själv har med surfplattor är egentligen det relativt begränsade användningsområdet. Jämför man med mer fullfjädrade operativ som Windows, OS X och kanske tom Linux/Chrome OS är iOS och Android på tok för avskalade och klarar inte av att leverera en upplevelse som den större skärmen kan dra nytta av.
Se bara på webbläsarna som fortfarande i stort är uppblåsta mobilversioner, och hur många gånger har man inte svurit för att navigeringen är minst sagt omständlig och kompatibiliteten avmattad. Sen det här med att i praktiken bara kunna köra en "app" åt gången... iOS 9 tar förvisso steg i att försöka mota detta, men jag är inte övertygad. iOS 10 X, kanske?

Mjae, själv har jag ingen Surface, men jag tror att där nånstans framtiden ligger för 'surfplattor' om det ska bli något uppsving igen. Så i min mening när dagens mobiler är så pass stora och kraftfulla, att undantaget större batteri, har surfplattorna bara storleken som fördel -- men med tanke på den likvärdiga mjukvaran kan det likvärt bli en nackdel. Bekvämlighetsfaktorn finns såklart, tyvärr behöver jag allt som oftast inte ha tillgång till två olika stora 'mobiler' och att då köpa en surfplatta med samma upplevelse/operativ känns inte alls så spännande.

Visa signatur

"The irony of the Information Age is that it has given new respectability to uninformed opinion."

Permalänk
Avstängd

Som vanligt då med andra ord då rykten om nya modeller ska släppas inom en snar framtid men det är klart en "aftonbladetrubrik" innebär ju så klart fler klick.

Permalänk

Otroligt att dom gamla plattorna inte säljer som smör, så här nån månad innan den nya modellen kommer till samma pris.

Ytterligare ett bevis för att vi lever i de yttersta tiderna.

Permalänk

Har haft många olika plattor i alla prisklasser men aldrig varit riktigt nöjd.

Köpte nu senast en Lenovo Miix 3 10tum med tangentbord samt touchpad för 1500kr ny i kartong. La in W10 på den och är helt frälst. Den stationära används enbart till FPS spel nu.

Visa signatur

Ryzen 5600x - 3060 Ti - 16Gb ram
Soffgaming: Nintendo Switch, PS4 PRO+Vr
Ringa: iPhone 11

Permalänk

Hade en iPad Air tidigare. Använde den flitigt i början men sen tycker jag den blev lite begränsad och låg mest och samla damm. Valde istället att köpa Macbook Pro Retina 13" och den använder jag dagligen. Den är smidig, rapp och har bra batteritid samt att OS X är trevligt att använda.

Visa signatur

Dator: MSI GE66 Raider - i7 10850H | 64GB RAM | RTX 2070 | 1TB SSD
Mobil: Apple iPhone 15 Plus | Apple Watch Ultra

Permalänk
Medlem

Det förvånar mig inte, de behöver inte bytas år efter år eller ens vartannat år. Min 2014 Galaxy Note 10.1 är fortfarande klockren för det jag gör, det vill säga skissar och surfar. Thats it. Borde köpt 12-tums noten i efterhand men inget jag planerar att göra framöver.

Visa signatur

Desktop: MSI MPG X570 GAMING PLUS, AMD Ryzen 9 5950X, Be Quiet Dark Rock Pro 4, 32GB G.Skill Trident Z RGB 3200,
ASUS ROG STRIX GeForce GTX 1080 8GB GAMING, Samsung 970 EVO Plus 500GB
Notebook: Macbook Pro 14" M1 Pro