Lite hjälp med att byta från whs 2011 till någonting lämpligare.

Permalänk
Medlem

Lite hjälp med att byta från whs 2011 till någonting lämpligare.

Hej,

Tänkte jag vänder mig hit till forumet så kanske någon guida mig i hur jag skall tänka (och vad jag lämpligtvis skall läsa vidare om). Jag har i dagsläget en server hemma, Asrock Q1900, 4gb RAM och fyra lagringsdiskar samt en ssd för OS. Jag kör Windows Server 2011 på den och har fram tills nu varit ganska nöjd. Men eftersom att servern endast används som NAS numera och jag har ingen "nytta" av windowsmiljön så har jag funderat på att byta till någon lämpligare mjukvara.

Det började med att jag ville prova OwnCloud men insåg att det inte finns stöd Windows. Jag har inte sysslat med virtualisering tidigare men har inget problem att läsa vidare bara någon kan rekommendera var jag skall börja.

Det jag nu vill uppnå:
-Har kommit fram till att xpenology är lämpligt för mina behov (provat synologys webinterface tidigare och gillar det starkt).
-Går det att kombinera OwnCloud tillsammans med te.x xpenology? så att det går att komma åt samma filer.

Om jag skall titta på en VM lösning:
-Hur fungerar hårdvarustödet, jag har te.x ett extra SATA-kort för att hantera mer än 4 diskar. Är stödet bättre med Hyper-V som jag förstått att man kan köra i windowsmiljö.
-Eller skall installera om med en dedikerad vm-lösning.

Jag har som sagt levt i min windowsbubbla de senaste åren men känner nu att jag vill byta till någonting som grunden skall vara en stabil NAS med möjlighet att tex synca mobiler, platta etc (därav owncloud). Så fort jag googlar så läser jag massor om vm-lösningar, vilket jag inte sysslat med tidigare därav en massa dumma frågor. Jag har inte uteslutigt andra lösningar ex. freeNas men snöat in mig lite på xpenology.

Visa signatur
Permalänk
Vila i frid

Synology DSM dvs XPenology kan köra OwnCloud. http://www.iholken.com/index.php/2016/03/15/guide-for-install...

Jag kör "bare metal" XPenology på min HP N54L med ett extra SATA-kort dvs 8 diskar. 4x3,5" i de inbyggda slottarna och 4x2,5" monterade med dubbelhäftande tejp där DVD-släden satt.

Permalänk
Medlem

Tackar för länken. Börjar med att prova bare Metal, en annan fördel med xpenology verkar vara shr få jag har två 3tb diskar och två 2tb diskar.

/Nrj

Visa signatur