Halogenlampor (i hemmet) på väg bort?

Permalänk
Medlem

Halogenlampor (i hemmet) på väg bort?

Hallå,

Jag har kört med halogenlampor i många år men nu när dom väl börjar ge upp så finns de exempelvis inte att få tag på på ICA, 12-25 års OSRAM lampor är de jag brukar satsa på. Testade två stycken LED för totalt 300 spänn men de båda gav ifrån ett högfrekvent ljud så det inte gick att vistas i huset, även om de lös på riktigt bra så tänker jag aldrig chansa igen.

Vart köper ni era lampor, och kör ni LED/Halogen?

/DS

Permalänk
Medlem

Försökte du dimra en led som inte är gjord för dimmer så låter det. Har bara led från ikea och inga missljud.

Permalänk
Medlem

@skosnore, De är inte dimbara och är inte tänkt att vara. Jag antar att jag aldrig kan köra osrams i mina pelare/stativlampor, vad har man för alternativ? Känns ju inge vidare att bränna hundratals kronor på lampor som låter fan, dessutom tjänar man ju inte in något på livslängden.

Har tittat på IKEA's dimbara kit (smartbelysning), men då det sitter transformator i LED-lampor så känns halogen som ett betydligt säkrare val.

Permalänk

Kör LED från Osram Aldrig haft problem

Visa signatur

Intel core i7 6700K, Powercolor Radeon RX 5700 XT 8GB Red Devil, ASUS Z170i Pro Gaming, Corsair Vengeance DDR4 2666MHz 16GB, OCZ Trion 100 240GB, Samsung SSD EVO Basic 840-Series 250GB, Fractal Design Define Nano S, Be Quiet Pure Rock, Corsair SF 600, Windows 10 Pro N 64-bits

Permalänk
Medlem

Har bytt allt i lägenheten mot huvudsakligen ikeas 1000 Lumen LED lampor, använder ett gäng klenare till sänglampan och golvlampor. Är helnöjd.

Visa signatur

Case: Lian Li PC-V354B | GPU: Sapphire R9 290 Tri-X | MB: ASUS Z97M-PLUS | CPU: Intel 4970k @ 4,0GHz | Cooler: Noctua NH-C12P | RAM: 24GB cl10 1600MHz | PSU: Cooler Master V550S | Storage: Samsung SSD 830-Series 128GB | 13TB WD RED

Peripherals: Creative Tactic3D Alpha | Filco Majestouch-2 | Logitech G400 | Dell UltraSharp U2312HM

Permalänk
Medlem

Vad är det det står på i IKEA på skyltarna gällande lampor? Rekommenderar de inte lågenergi-lampor?

Permalänk
Medlem

Har bara Philips Hue lampor nu, otroligt skönt att kunna ändra färg temp.

Permalänk
Rekordmedlem

Har helt hoppat över halogen då jag var tidig med lysrörslampor och numera bara byter dem mot led, har däremot aldrig hört oljud från en led men däremot från lysrörslampor.
Hur driver du halogenlamporna, är det direkt via 230V eller har du 12V så att det sitter någon typ av nätdel/trafo som matar dem ?

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem

IKEA, Julas eller Biltemas LED lampor överallt, alla fungerar mycket bra och speciellt de nya filament varianterna är riktigt bra.
Typ: http://www.jula.se/catalog/el-och-belysning/ljuskallor/led-la...

Har även börjat att byta ut de långa lysrören mot Biltemas LED diton och de är riktigt grymma.

Finns idag ingen mening att inte köpa något annat än LED, för nu börjar de bli både billiga och fungerar utan problem.

Permalänk
Medlem
Skrivet av mrqaffe:

Har helt hoppat över halogen då jag var tidig med lysrörslampor och numera bara byter dem mot led, har däremot aldrig hört oljud från en led men däremot från lysrörslampor.
Hur driver du halogenlamporna, är det direkt via 230V eller har du 12V så att det sitter någon typ av nätdel/trafo som matar dem ?

Det är 230v rakt från väggen, möjligen kan jag testa sätta en LED i köket och se om det blir samma oljud.

Ska man våga chansa på IKEA's smartbelysning? Behöver då gaten samt 9-10 lampor (upp till 1000 lumen) men får väll börja med en. Känns lite som coilwhine i datorer, har man väl fått det så blir man aldrig av med det, oavsett hur många komponenter man byter ut.

Permalänk
Entusiast

Har varit med om att IKEAs dimbara tjöt lite om de dimrades men det var bara enstaka individer och inte alla. Lampor utan dimmer har jag inte haft problem med. Har bara IKEA LED hemma.

Visa signatur

Q9450, HD4850, 8 GB DDR2 800 MHz, 3x750 GB, Antec 300, Dell 2408WFP, U2410, Qnap TS-419p+ 4x2 TB Samsung F4, Asus UL30A-QX056V, Logitech Z-680, Sennheiser HD380pro, M-Audio FastTrack Pro, Ibanez sa160qm, Ibanez TB 15R, Zoom 505II, Ibanez GSR 200, Ibanez SW 35, Cort AC-15, Squier SD-3 BBL, Yamaha PSR 270, Røde NT1-A, Nikon D200, Nikkor 18-70/3,5-4,5, 70-300VR, 50/1,8, 28/2,8, Tamron 17-50/2,8, 90/2,8, Sigma 30/1,4, SB-800, SB-25, SB-24

Permalänk
Medlem
Skrivet av JeagerMeisterSWE:

Kör LED från Osram Aldrig haft problem

Samma här. Dock är jag numera lite tveksam till det höga priset på Osram.

Permalänk
Medlem

det du hör är step down regulatorn som sitter i alla led lampor så vitt jag vet men dom brukar inte låta speciellt mkt, du kanske är känslig med bra hörsel?
"kolla" på lamporna med mobilen i en affär, ser det ut som led lampan blinkar genom mobilen så kommer du få missljud, är det ett jämntljus så bör den inte låta illa. kan dock inte garatera något. filament led finns några som inte "blinkar". dock glömt vilken variant, tror det var från jula.

Visa signatur

Ryzen 5900X @ Stock, MSI Suprim X 3080 @ game mode.

Permalänk

Har halogen i spottarna i köket. Helt värdelösa armaturer (tack som fan förra husägarna), men OSRAM-halogenlamporna köper jag uteslutande på Bauhaus.

Visa signatur

CPU: i7 8700K GPU: Gigabyte RTX 2080 GAMING OC RAM: Corsair 16GB DDR4 3000MHz CL15 Mobo: Asus TUF Z390-PLUS Gaming PSU: Corsair HX850i 850W 80+ Platinum

Permalänk
Hedersmedlem

Har kört LED-lampor rätt länge nu, och kör generellt de billigare märkena, som Biltemas eller Julas "Anslut"-lampor. Har testat dyrare från OSRAM och Philips, men tycker att de har lika lång livslängd som de billigare.

Kan inte se varför man skulle köra halogen i något annat än där det krävs på grund av fasta transformatorer, typ köksfläkt eller liknande.

Visa signatur

SWECLOCKERS.COM :: If Quake was done today ::
WS: Gigabyte Z690 UD DDR5 :: Core i5 12600K :: 32 GB RAM :: Geforce RTX 3060 Ti :: 10 GbE NIC :: AOC C32G1 32" :: Seagate FireCuda 530 1TB :: Deepcool Matrexx 55
NAS: SM X10-SLM-F :: Mellanox Connect2X SFP+ :: Intel XL710-QDA1 QSFP+

Permalänk
Medlem

Sist vart det Philips HUE rgb(viktigt ) från Webhallen.
De övriga är blandade LED från IKEA Ica och några bauhaus.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Jag har hela huset i LED, har lyckats hitta LED till alla mina olika socklar. Jag köper mina från Clas Olsson, deras egna märke tror jag det är och sen några philips. Några CO lampor har gått sönder, spara kvittot, bara gå in och få nya. Jag har tänkt att jag inte ska behöva byta lampor mer

Visa signatur

.: Learn the system, Play the system, Break the system :.

Permalänk
Medlem

Jag har testat ett uppsjö av olika LED lampor med GU10 sockel i mitt hem.
Så länge man inte har en dimmer brukar det inte vara några problem med lite "bättre" lampor.
Dock är det viktigt att kontrollera vilken färgtemperatur lampan avger samt vad RI värdet är.
Lågt RI värde kan ge väldigt intressanta fenomen med färger.
Jag har testat lampor som när de lyser i köket mot mina ek köksskivor gör att de istället för röda ser gröna ut. Även en vit tapet blev grönaktig när den lampan var inkopplad.

Har man sedan befintlig dimmer är det verkligen viktigt att testa att lampa och dimmer fungerar ihop.
Själv kör jag Philips LED Gu10 lampor där jag inte behöver dimra. De ger behagligast ljus för priset och låter ingenting.
Där jag dimrar fick testa en uppsjö av led-lampor och ett par olika dimrar innan jag fick det att fungera i alla lägen.
Vissa led-lampor (trots dimbara) blinkade i vissa lägen, vissa tändes inte alls vid låg last osv. Även dimrarna gjorde skillnad. Det började helt enkelt brumma om vissa och lamporna gick inte att dimra ner speciellt mycket.
Problemet med vanliga dimrar är att de inte är gjorda för den låga drivlast som led tar. Samtidigt skall de också klara av den höga startström som led har.

Efter otaliga lampor från bla Ebay, Jula, Philips, Osram hittade jag
AIRAM som för mig fungerar med mina Schnider exxact dimrar perfekt. Inte billiga men de ger ett underbart sken, dimrar som jag vill och går åt det röda när man sänker belysningen.

Permalänk

Jag köp Philips Hue (LED) rakt av i hela lägenheten. Fungerar sjukt bra att både byta färg och dimmra.

Visa signatur
Permalänk
Medlem
Skrivet av JeagerMeisterSWE:

Kör LED från Osram Aldrig haft problem

Skrivet av Exxovion:

Samma här. Dock är jag numera lite tveksam till det höga priset på Osram.

Osram har satsar noll på att utveckla LED, och har istället hållit sig tag i lampor och lysrör så länge de kunnat. De är mao... inget mer än överprisat skit de har kopierat från andra.

Star Trading är de som verkligen satsat på LED tekniken från dag 1, och leder denna utveckling idag. De var en av de första med filament LED som alla kopierat idag men har förfinat den rätt bra nu, även i dimbar lösning.

Helt okej lampor finns dock att hitta på tex IKEA, biltema och andra, där priset är lägre, men du får iaf en hyfsad lampa för hyfsat pris, istället för en där 50%+ av priset är en OSRAM stämpel. IKEA har även en hel del lampor med RA90, vilket är riktigt bra för priset. Nackdelen med dessa billigare brukar vara livslängden.

Philips satsade en hel del på LED relativt tidigt, men de har haft problem att få innovativa lösningar. Deras lampor kostar en hel del, och inte alltid värt sitt pris, men de verkar iaf inte snåla på dem, utan det är mer att andra har bättre lösningar som kostar mindre att tillverka. Philips verkar idag satsa mer på RGB LED marknaden vilket tilltalar en hel del personer.

@Dalton Sleeper Halogen kommer finnas kvar, men sortimentet minskar, då deras enda fördel är enkla dimbara systemet med äldre.
Om du kör dimbart och LED, bör du titta på att byta dim-systemet istället på sikt. 0-10v LED driver är utan tvekan det mest universala sättet, då detta passar massor med system. Du tar då bort 230V ur dimmern, och sätter 230V direkt i lampan, och sedan en ny separat lågvolts kabel med 0-10V styrning till knapp/dimmer/fjärr som i sen tur styr LED-drivern.

Så hade jag varit dig hade jag letat upp en lampaffär och köpt in 10 st halogen eller så, och sedan börjat planera/spara så du kan byta ut belysningen som helhet istället för att köpa svindyra LED ersättare som aldrig riktigt blir bra.

Om du inte behöver dimbart så finns dock många bra LED ersättare, där filament LED med "capasitiv dropper" är den mest prisvärda lösningen.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dalton Sleeper:

Det är 230v rakt från väggen, möjligen kan jag testa sätta en LED i köket och se om det blir samma oljud.

Ska man våga chansa på IKEA's smartbelysning? Behöver då gaten samt 9-10 lampor (upp till 1000 lumen) men får väll börja med en. Känns lite som coilwhine i datorer, har man väl fått det så blir man aldrig av med det, oavsett hur många komponenter man byter ut.

De flesta LED på IKEA är bra och billiga. Är det någon lampa som strular är det inga problem att lämna tillbaka den och få pengarna tillbaka så du riskerar inget genom att köpa och testa.

Hatar halogen och har bytt ut de flesta som förra lägenhetsinnehavaren satte in (han hade dille på dimmers och halogen, självklart fungerar inga av hans dimmers med LED heller).

Visa signatur

Main Core i9-9900k | NH-D15 | ROG STRIX Z390-F | 16GB DDR4 3200 MHz LPX | STRIX 2080 Ti GAMING OC | Samsung 970 EVO 1TB + Toshiba XG5 256GB | RM650X | R5 Blackout
HTPC/Barndator: Core i5-8400 | ASUS PRIME B360M-A | 16GB DDR4 2666 MHz | STRIX GTX 1070 OC | 2 x Toshiba XG5 256GB
Extradator: Core i7 870 | ASRock H55M-LE | 8GB 1600 MHz | Intel 320 120GB | HD6950 2GB | VX 550W

Permalänk
Medlem

Jag har en blandning av halogen och LED, i "vanliga" lampor sitter det LED överallt, till dimbart testade jag en dimbar från ikea, men verkar inte fungera så bra ihop med dimmern, ljusstyrkan sjunkar inte som på halogenlamporna. Men nu har en (annan) dimmer gett upp så tänkte skaffa ikeas smarta belysning när de släpper färgade lampor och om de får vettiga recensioner.

Köksskåp/fläkt/badrumskåp däremot har jag den ondskefulla uppfinningen G4. När det kom LED till den sockeln började jag sätta in det när halogenlamporna gick sönder (vilket de gör mest hela tiden). Men transformatorerna klarar inte enbart LED, det blir för låg belastning.
Kökskåpet är inga problem, där ligger de ovanpå så den kan jag byta när jag får loss tummen, men fläkten och badrummen misstänker jag är större ingrepp för att byta.

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Medlem
Skrivet av mfm:

De flesta LED på IKEA är bra och billiga. Är det någon lampa som strular är det inga problem att lämna tillbaka den och få pengarna tillbaka så du riskerar inget genom att köpa och testa.

Hatar halogen och har bytt ut de flesta som förra lägenhetsinnehavaren satte in (han hade dille på dimmers och halogen, självklart fungerar inga av hans dimmers med LED heller).

Jag hade Nexa dimmers i hela min lägenhet. Det var tufft att kunna dimma alla lampor hit och dit, på knappen på telefonen, på surfplattan osv. Det slutade dock med att i vardagen så dimmade jag aldrig. De stod på samma läge och så slog man av och slog på dem

Visa signatur

.: Learn the system, Play the system, Break the system :.

Permalänk
Skrivet av Paddanx:

Osram har satsar noll på att utveckla LED, och har istället hållit sig tag i lampor och lysrör så länge de kunnat. De är mao... inget mer än överprisat skit de har kopierat från andra.

Star Trading är de som verkligen satsat på LED tekniken från dag 1, och leder denna utveckling idag. De var en av de första med filament LED som alla kopierat idag men har förfinat den rätt bra nu, även i dimbar lösning.

Helt okej lampor finns dock att hitta på tex IKEA, biltema och andra, där priset är lägre, men du får iaf en hyfsad lampa för hyfsat pris, istället för en där 50%+ av priset är en OSRAM stämpel. IKEA har även en hel del lampor med RA90, vilket är riktigt bra för priset. Nackdelen med dessa billigare brukar vara livslängden.

Philips satsade en hel del på LED relativt tidigt, men de har haft problem att få innovativa lösningar. Deras lampor kostar en hel del, och inte alltid värt sitt pris, men de verkar iaf inte snåla på dem, utan det är mer att andra har bättre lösningar som kostar mindre att tillverka. Philips verkar idag satsa mer på RGB LED marknaden vilket tilltalar en hel del personer.

@Dalton Sleeper Halogen kommer finnas kvar, men sortimentet minskar, då deras enda fördel är enkla dimbara systemet med äldre.
Om du kör dimbart och LED, bör du titta på att byta dim-systemet istället på sikt. 0-10v LED driver är utan tvekan det mest universala sättet, då detta passar massor med system. Du tar då bort 230V ur dimmern, och sätter 230V direkt i lampan, och sedan en ny separat lågvolts kabel med 0-10V styrning till knapp/dimmer/fjärr som i sen tur styr LED-drivern.

Så hade jag varit dig hade jag letat upp en lampaffär och köpt in 10 st halogen eller så, och sedan börjat planera/spara så du kan byta ut belysningen som helhet istället för att köpa svindyra LED ersättare som aldrig riktigt blir bra.

Om du inte behöver dimbart så finns dock många bra LED ersättare, där filament LED med "capasitiv dropper" är den mest prisvärda lösningen.

Kan inte argumentera emot då jag inte är speciellt insatt. Men jag har provat många olika lampor till lägre priser och inga har fungerat lika bra som de Osram (även Philips) som jag har. Har samma erfarenhet i hemmet som i bilen. LED lampors livslängd avgörs även på hur varma de blir. Vissa armaturer verkar vara alldeles för isolerade och dödar på så vis lamporna.

Visa signatur

Intel core i7 6700K, Powercolor Radeon RX 5700 XT 8GB Red Devil, ASUS Z170i Pro Gaming, Corsair Vengeance DDR4 2666MHz 16GB, OCZ Trion 100 240GB, Samsung SSD EVO Basic 840-Series 250GB, Fractal Design Define Nano S, Be Quiet Pure Rock, Corsair SF 600, Windows 10 Pro N 64-bits

Permalänk
Medlem

JAg kör 100% ikea LED. Deras lampor är prisvärda och håller bra färgtemperatur.

Flesta ställen har deras vanliga LED's men i vardagsrummet och "dator rummet" har jag deras smarta dimlampor.

Över lag har dom bra kvalite och låter inget. Haft en del lågenergilampor men dom låter och tappar ljusstyrka med tiden.

Permalänk
Medlem
Skrivet av JeagerMeisterSWE:

Kan inte argumentera emot då jag inte är speciellt insatt. Men jag har provat många olika lampor till lägre priser och inga har fungerat lika bra som de Osram (även Philips) som jag har. Har samma erfarenhet i hemmet som i bilen. LED lampors livslängd avgörs även på hur varma de blir. Vissa armaturer verkar vara alldeles för isolerade och dödar på så vis lamporna.

När det gäller glödlampor till bilen... mjo där har de ofta bättre, men sällan prisvärda om det inte är dyrt att byta, eller du har en bil som har usel reglering. Du kan betala 2x för lampan, som håller 25-30% längre tex vilket kan gynnas om bytet kostar 500kr, men inte direkt om du enkelt kan byta själv på 5 min.

Och LED i bilden är det lite av en djungel. Det som ofta döda LED där är spänningsspikar eller dålig termiskdesign och vibrationstålighet. Det finns gyllene typer som är riktigt bra, men de kostar, och många kopior går sönder väldigt fort. Här är LED fortfarande lite omogna och det är svårt att hitta bra sådana.

Dessa tex har jag i i min Toyota Corolla. En bil som är känd för att mörda LEDs och lampor pga höga spänningsspikar. Dessa LED har skydd mot detta problem, och har hållit kanon i några år nu.

Här tror jag dock att Osram och Philips har erfarenhet av billampor sedan länge, vilket ger dem lite fördel. Men när det gäller LED så är det mycket mer än det som gäller också. Valet av LED typ, färgen som många vill ha nästan blåa, (som dock inte går igenom besiktningen), så det är svårt att hitta "vita/gul-vita" och bra LEDs här kostar än. Värmespridningen och vibrationståligheten är stora faktorer här, där en LED kan hålla kanon i många år "på bordet", i testning, men knappt 6 mån i en bil.

När det gäller budget LED för hemmet så är självklart värme problemet mycket stort också, och ofta det som dödar dem över tid. Det är ju här bra isolering och design verkligen spelar roll. Osram har haft en hel del problem med detta i tidigare lampor, och det kan ha blivit bättre. Philips tog istället till enorma kylflänsar så lamporna såg ut som de vore från någon utomjordisk udda design, bara för att kunna göra bra kylning. Ingen av dem hade dock en riktigt bra lösning.

Du måste komma ihåg att båda dessa två kommer från en kartellbildning av glödlampor som är nästan 100år gammal. De är inte direkt bättre än någon annan, när man tvingas lyda sådant skit. Därför fick man bara 1000h lampor från dem, när glödlampor innan det gick utmärkt att göra bättre. Jag har själv på jobbet vanliga glödlampor från en oberoende italiensk tillverkare som har 8000h lampor. Jepp. 8k timmar glödlampor, 60W, och de håller längre än OSRAM lågenergi också.

Det som dock håller på att ske är att även sämre tillverkare börjar lära sig dessa läxorna och kan nu konkurrera på en helt annan nivå. Och frågan är då, är en bra 15kh lampa som är billig, sämre än en 25kh som är 2-3x så dyr?
Ta denna tex från IKEA.
Du har en billig design, som dock sprider rätt mycket ljus (200lummen, tänk 20-25W) och du får 2 st för 39kr. Nackdelen? De har "bara" 15k timmars drift, där det finns bättre. Men är det värt att köpa en lampa för 150kr här?

Om vi tittar på livslängden och är pessimistiska med att de bara har 50%. Så får du 2x7,5h för 39kr, vilket gör att den för 150kr måste med samma 50% vara märkt med ca 115k timmar. Det är mao inte lönt.
Deras 400 lummen är också relativt prisvärda med 29kr för en 25k timmar lampa, dimbar och RA90.

Ta o kolla på vad motsvarande Osram kostar här...
Du har en 4,5W med 200lummen för 70kr, eller 6,5W på 470 lummen för 119kr. Mao, lamporna drar mer, och iaf den 200lummen mindre ljus/watt (2,8W vs 4,5W). De har 15-20k timmars drift, vs 15-25k. RA80 på båda, vs RA80/90.

Mao... varför i tusan köper du en flera gånger om dyrare lampa, som är sämre på många punkter?

Min poäng?

Man behöver inte köpa dessa svindyra längre. Och man bör släppa dessa märkestrogna sakerna som man haft sedan 1990-talet till en lågenergilampa som var bäst i test. Största problemet är ju att hitta bra alternativ, förstår det, men när lamporna kostar 20-50kr st, så har man också råd att testa lite.

När de billigare förr kostade 100kr+ förstår jag att man blev besviken när de var skit. Och på den tiden hade jag rekommenderat alla att satsa på bästa LED du kunde, eller köpa ett lager gamla lampor eller halogen så länge, tills LED mognat. Idag dock... har de mognat rätt bra.

Filament LED tex har flera fördelar och är därför mer populära idag. Tex så kan de använda riktigt glas, och om de är bra, även gaser som hjälper att kyla. Sen använder de sockeln för att kyla den drivande elektroniken, som annars ofta är det största problemet. De flesta armaturer har ju klarat många fler watt i glödlampor, så där finns ofta enorm "värmefördelare" inbyggd.