Kamera för 4K video och fotografering av produkter

Permalänk

Kamera för 4K video och fotografering av produkter

Hejsan, jag tänkte kolla vad folk skulle rekommendera för kameror (hybrider) som fungerar bra till fotografering av produkter samt 4K video.

Vi kan dela upp tipsen i olika budgetsegment tex.

4000-6000kr
6000-8000kr
8000-10000kr
10000-14000kr
14000-18000kr
18000-25000kr

Skulle helst vilja se ett kamerahus som fungerar bra till båda runt 8000-10000kr, kanske också finns en billigare begagnat marknad på några bra kameror också? Allt kommer att filmas med i studio.

Tack på förhand

Visa signatur

2x Intel E5-2643V2 | 2x AMD 290x | 4x Samsung SSD EVO 500GB RAID 6 | 4xWD RED 4TB RAID6 | ASUS Z9PE-D8 WS | 3x Acer GD245HQ Limited Edition | Corsair 64GB (8x8GB) CL10 1866MHz VENGEANCE LP | FSP Aurum Pro 1200W | HRT HeadStreamer | Sennheiser HD 650 | Cherry MX 8000 | ZOWIE SPAWN (STOR SOM FAN)

Permalänk
Medlem

Jag filmar inte så mycket själv så jag har inte lika bra koll på det som många andra här som säkert kan svara bättre på just den biten men Sony och Panasonic är generellt ganska bra på video, Canon funkar även bra medan Nikon inte är riktigt lika vassa på video, ffa pga autofokusen.

Jag vet inte riktigt vad du menar med "hybrid", om det är att den ska kunna ta både stillbilder och filma eller om det är något annat du är ute efter. De flesta stillbildskameror idag filmar även med bra kvalitet.

Hur som helst vore det bra att veta vad för sorts kamera du tänkt dig, om det ska vara en systemkamera eller något annat. Det finns ju kompaktkameror som är väldigt kompetenta men man blir ju lite mer begränsad om man inte kan byta objektiv, beroende på vad det är som ska filmas.

Vad gäller produktfotografering så kan man göra det med nästan vilken kamera som helst. Den bör ha manuella inställningar och det är smidigt om man kan trigga externa blixtar på ett enkelt sätt men bortsätt från det så handlar det egentligen bara om ljussättningen.
Det är bra att ha ett sk ljustält och 2-3 ljuskällor. Några olika bakgrunder och eventuellt (plexi)glasskivor i några olika färger som underlag om man vill att produkten ska spegla sig i underlaget.
Ljustältet kan man köpa billigt på ebay eller liknande. Det finns även en svensk onlinebutik som heter "kaffebrus" som säljer "kinagrejer" och skickar från sverige. Vill man börja jätteenkelt kan man köpa "Jäll" tvättsäck och använda som ett slags DIY-lösning.

Ljuskällorna kan vara lampor eller blixtar. Väljer man lampor kommer man även att behöva ett stativ till kameran (bra att ha även med blixtar). Med lampor är det viktigt att de har bra färgkvalitet, dvs högt CRI.
Blixtar kan man köpa billiga varianter så länge de har slavtändare som kan ställas in att inte trigga på förblixtarna från kamerans blixt.
Fördelen med lampor är att man ser "live" hur ljuset ändras när man flyttar dem.

Även de andra grejerna kan man ju köpa både på ebay eller från tex kaffebrus. Det finns även kompletta paket för ändamålet.