Permalänk
Medlem

Fråga om scanner

Hej! Hjälp en oteknisk. Min fru frilansar lite som illustratör och då scannar hon in mycket som hon ritat in i datorn. Hennes scanner har många år på nacken och en del repor på glaset (i övrigt funkar den väl bra). Jag tycker att hon förtjänar en scanner som inte har repor i glaset så hon slipper redigera bort de reporna i datorn. Jag funderar därför på att köpa en ny scanner till henne. Scannern bör alltså fungera bra för att scanna in illustrationer med smala streck osv. Den hon har nu är denna https://www.dustin.se/product/5010105960/scanjet-g4010-photo-... Den jag funderar på är denna https://www.dustin.se/product/5010456631/perfection-v600-phot... Verkar den jag funderar på vara bättre än hennes gamla? Eller bör jag satsa på någon annan? Jag har inte så jättemycket pengar så den får helst inte kosta mer än kanske 3000. Tacksam för svar!

Permalänk
Medlem

Vad gäller scanning av saker på papper så är de flesta scanners bra och utvecklingen går inte så himla fort eftersom att det är ganska mogen teknik och det är en relativt nischad produkt. Man behöver i regel inte så hög upplösning heller (för att återge dokumentet/fotot i samma storlek behöver man typ 300dpi för visning på skärm behöver man ofta bara 150dpi (kanske lite mer om man har en 4k-skärm)), så det handlar ju främst om vilka "extra" funktioner man behöver eller vill ha. Det kan ju skilja en del i hur snabba det är och även lite i färgnoggranhet, såklart.
Vill man göra förstoringar av det man scannar kan ju högre upplösning är 300dpi vara bra att ha, men det finns ju även en gräns för hur mycket information som finns i materialet som scannas.
V600 kan ju scanna negativ, vilket ju är främsta anledningen till att den är dyrare än tex V39. Den har ju Digital ICE åxå, men det har man, svjv, bara nytta av om man scannar negativ/positiv film.

Så, rent krasst skulle jag säga att i princip vilken flatbäddsscanner som helst är bra nog. Scannar man mycket saker kan ju arkmatare vara trevligt att ha... Jag har en V330 (föregångare till V370) från Epson och för påsiktsbilder och dokument funkar den, IMO, mycket bra.