Intel Pentium M och Aopen

Permalänk
Melding Plague

Intel Pentium M och Aopen

<font style="font-size: 10pt"><b>Intel Pentium M och Aopen</b></font> <small class="small">måndag 8 november av <a href="mailto:nyhet@sweclockers.com">Herman</a></small><br>
Det talas mycket om Intels Pentium-M som smått börjar dyka upp i desktop-segmentet. <a href="http://www.gamepc.com/labs/view_content.asp?id=dothandesktop&..." target="_blank" >GamePC</a> har publicerat en recension på dels tre stycken Pentium M-processorer med Dothan-kärnan samt ett sockel 479-baserat moderkort från Aopen som heter i855GMEm-LFS. <br /><br />Med en Dothan-baserad Pentium M-processor på 2,0 gigahertz lyckades de överklocka den till 2,30 gigahertz vilket gav en hel del i prestandatesterna. Det visade sig att den var mycket sval vid dessa frekvenser, ungefär hälften av vad Athlon64 FX-55 och Pentium 4 3,6 gigahertz blev. Vi håller med GamePC i sin kommentar nedan.<br /><br /><I>We wish Intel would realize that they have a potentially incredible product with the Pentium-M and the Dothan processor core. Multiple Dothan cores on a single processor could alleviate any issues that the core has with workstation application performance, and would still produce half the power of today’s Pentium 4 processors. Throw in EM64T, SSE-3, Hyper-Threading, and perhaps even an on-die DDR memory controller, and Intel would have an amazing low power, high performance product.</I><br /><br />Läs den långa och mycket intressanta recensionen hos <a href="http://www.gamepc.com/labs/view_content.asp?id=dothandesktop&..." target="_blank" >GamePC</a>. Nedan syns en bild på Apoen-moderkortet till sockel 479 och Pentium M.<br /><br /><img src="http://www.sweclockers.com/nyhetsbilder/041108_aopen_i855GMEm..." border="1" ALT="Aopen i855GMEm-LFS">

Visa signatur

Observera att samma trivselregler gäller i kommentarstrådarna som i övriga forumet och att brott mot dessa kan leda till avstängning. Kontakta redaktionen om du vill uppmärksamma fel i artikeln eller framföra andra synpunkter.

Permalänk
Avstängd

Håller verkligen med också. Dags att Intel vaknar upp och fattar att Pentium 4 suger och inte har någon framtid.

Visa signatur

Ingsoc rules.

Permalänk
Medlem

Håller med om att dothan är Intels bästa processor, fudnerar själv på att uppgradera till en dothan bärbar, fast väntar nog lite tills jag hittar nån med M28 grafikkortet från ATI

däremeot så verkar gamepc inte veta så mycket om de vill att intel ska slänga in hyperthreading, då det knappast skulle ge någon prestandavinst med tanke på den korta pipelinen som dothan har.
'

Visa signatur

They say a little knowledge is a dangerous thing, but it's not one half so bad as a lot of ignorance
- Terry Pratchett
_____________________________

Permalänk
Avstängd

Tror ni verkligen intel inte fattar det?
Det måste vara något problem som hindrar dem ifrån att börja hårdlansera den till desktop.

Permalänk
Avstängd

Problem? Vad för slags problem? Det går utmärkt att köpa den till desktop i dag, moderkorten till exempel är ett bevis på det.

Visa signatur

Ingsoc rules.

Permalänk
Medlem

Hmmmm... Intel är antingen väldig väldigt intelligenta... och lurar oss på nått sätt o förbereder något stort tyst o hemligt.... eller är de, som det så tydligt verkar, väldigt väldigt pantade... Den där kärnan verkar ju verkligen slå AMD på fingrarna!

Permalänk
Avstängd

Mmm, om Intel bara får upp klockfrekvenserna och får ner priset så har de en riktigt bra konkurrent till A64. Släng gärna in dual-core och EM64T också. Men jag tvekar till att Intel tänker så långt, de är ett stort företag som aldrig vill erkänna att de har fel. De kommer antagligen förneka värmeproblemen som förut och lansera nya Pentium 4 med lite högre klockfrekvens och som bara blir varmare och varmare än sina föregångare. Suck. Tur att AMD finns i alla fall, vad vore processormarknaden utan konkurrens?

Visa signatur

Ingsoc rules.

Permalänk

Jävligt snyggt med cpu:n på sneden om inte annat

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av TinyTeeth
Problem? Vad för slags problem? Det går utmärkt att köpa den till desktop i dag, moderkorten till exempel är ett bevis på det.

Det stora ''problemet'' är väl hur Intel ska förklara för alla mindre datorkunniga personer varför en 2GHz Dothan presterar bättre än en 3GHz P4.

Visa signatur

Athlon64 X2 "Toledo" 4400+, DFI LanParty Nforce4 SLI-DR, 1024MB OCZ PC3200 Gold Voltage eXtreme @ 250 1,5-2-2-8, ATI Radeon X850XT Platinum Edition, Western Digital Raptor 36GB (REV2), 2 * Western Digital Caviar 200GB SATA

Permalänk
Avstängd

Tycker faktiskt Onoff, Siba m.fl. gör det ganska bra när de försöker sälja AMD:s processorer. Tror inte de lyckas sämre med Intels nya.

Visa signatur

Ingsoc rules.

Permalänk
Medlem

"Throw in EM64T, SSE-3, Hyper-Threading, and perhaps even an on-die DDR memory controller, and Intel would have an amazing low power, high performance product."

Det kan inte vara så att Dothan är strömsnål därför att det inte har allt det?

Tycker ändå om Dothan, tror att Intel väljer att inte satsa på den därför att de ändå säljer hyfsat av P4. Att lansera Dothan till desktop skulle vara ett erkännande att de gått fel väg. Då skulle försäljningen av P4 nästan slutat och de tjänar inte in de pengarna de lagt ned.

Dessutom är det kanske problem att skala upp hastigheten på Dothan, men det hoppas jag inte.

Permalänk
Medlem

Någon som vet om den är låst på något sätt annars så kan man ju stopa in kompressor kylning o se om man får ut riktigt fin kräm ur den..
Nu har jag deffentivit vänd kinden mot a64 då den här presterar lika bra nästan som fx

Visa signatur

K4 Jägare är härliga människor. Varför får inte rika människor bli rikare. Ja till EMU
We live for the one, we die for the one'
(Loggar man inte ut får man en extra rad i sin signatur :-) /VaCUm)

Permalänk
Medlem

2000 mhz, o 35 grader när de pressar den, o det med en liten fläns o en fläkt på 1800 varv/min

Visa signatur

Speed kills, but you get there faster!
Apple Macbook Dual Core 2 Ghz, 2 Gb ram, 80+400 gb hårddisk, superdrive

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av TinyTeeth
Men jag tvekar till att Intel tänker så långt, de är ett stort företag som aldrig vill erkänna att de har fel. De kommer antagligen förneka värmeproblemen som förut och lansera nya Pentium 4 med lite högre klockfrekvens och som bara blir varmare och varmare än sina föregångare. Suck.

Sant, det som skrämmer mig mest. Man har sett att dom gjort så förrut, varför skulle dom inte göra det igen? Även om en del av mig vill att dom har nåt lurt i rockärmen.

Visa signatur

That's just my opinion, I could be wrong...
> C2Q Q6700 > 8GB PC6400 > Gigabyte 965P-DQ6 > HD4870X2 & HD4650
> Lian Li PC-201B > Corsair HX620 > 10.46TB > HP LP3065 & 2x HP LP2065

Permalänk
Medlem

Det här gör ju att man börjar tveka om man gjörde rätt val som köpte den där Shuttle'n... Eller, nä, jag tvekar inte. Men det hade ju inte skadat om det kom lite mindre moderkort så man kunde uppgradera sin Shuttle.
Ska bli intressant att se hur den presterar på den bärbara som är på ingång...

Visa signatur

Moderator på Sveriges största sida om saltvattensakvarier.

Permalänk
Medlem

Mumma jag skulel vilja ha det mobot och nya Pentium M 2.1Ghz som ska komam om dne itne gjort det och ett GeForce 6800Ultra klocak prollen 300-400Mhz och 1Gb DDR minne. Fy fan lär ju bli grymt litet system. SCSI kontroler på det med och en 18.4Gb 15000rpm scsi disk. Muma

Permalänk
Hedersmedlem

mmm finns att beställa i japan 2000:- svenska. lite sugen

Visa signatur

Gammal är gubbe

Permalänk
Medlem

"Throw in EM64T, SSE-3, Hyper-Threading, and perhaps even an on-die DDR memory controller, and Intel would have an amazing low power, high performance product."

Man kastar inte bara in det, det kostar en massa i utvecklingsarbete..

Permalänk
Medlem

Pentium M är verkligen bra när det gäller spel, tråkigt att den fick så dåligt på de övriga testerna. Hur som helst så är den betydligt bättre än P4.
Undrar bara varför Intel inte lanserar den hårdare...

AMD64 är och förblir det mest prisvärda alternativet...

"In the majority of benchmarks, the Pentium-M at 2.0 GHz can perform roughly on par with a 3.2 GHz P4 or an Athlon64 3200+ processor."

Dothan 2GHz kostar 4000:-, en Athlon64 3200+ 1800:-, det talar för sig själv vilket som ger mest för pengarna...

Visa signatur

| AMD Athlon64 3000+@4048+ (9x285=2565MHz) | MSI K8N NEO2 Platinum | 1GB Corsair XMS PC3200 XL |
| Leadtek 6800LE (8/6) @ 410/830 | 3x120GB HD | 250GB SATA | NEC 3500-A | Logitech MX 510
| 19" DAEWOO CRT | SuperPI = 33s | Powered by: ColorsIT 400W (13A@12V = skräp)|

Permalänk
Avstängd

Dothan är en bra processor.

Dock gillar jag inte testet, det skall alltid skrivas massa jäkla BS!

Dom skriver TDP på processorerna helt fel till Intel's fördel. En Athlon64 0.09u med Cool 'n Quiet ligger för fasen på 20-30w TDP.
Intel's 3.6Ghz ligger på 170w eller mer.

Även testet tycker jag får skumma resultat.

Många som tydligen tycker om att göra allt för att AMD's processorer skall få så dåliga resultat som möjligt. T.ex så kör dom 3-3-3 timings till minnet och ett K8T800PRO kort.

Moget.

Tackar vet jag anandtech som kan göra riktiga test!

Visa signatur

[ Athlon 1466 @ 2714Mhz / Zalman 7000b-CU ][ Abit NF7-S 2.0 @ 261FSB ][ 2*512MB KHX3000 BH-5 @ 2-2-1-5 1:1 (MemTest) ]
[ ATi 9800PRO @ 500/405Mhz Kylning
][ Win2003 Server Enterprise Edition ] [ Catalyst 4.12beta/nForce 2.45 ]
[ 3DMark2001: 20658P][ 3DMark2003: 7246p ][ Super-Pi: 39s ] ----- AMD San Diego/Venice FAQ! - Posta 3DMark05 resultat här!

Permalänk
Medlem

om jag försttog det rätt (är sent och orkar inte läsa allt) så klockade dom systemet med denna lilla fläkt

http://www.gamepc.com/images/labs/rev-dothandesktop-cooler.jp...

vore det inte intressantare att sen hur den klockade med en "riktig" fläkt.

Permalänk

För er som inte läst så har x86-secret gjort ett liknande test.

http://www.x86-secret.com/popups/articleswindow.php?id=113

Visa signatur

Athlon64 X2 "Toledo" 4400+, DFI LanParty Nforce4 SLI-DR, 1024MB OCZ PC3200 Gold Voltage eXtreme @ 250 1,5-2-2-8, ATI Radeon X850XT Platinum Edition, Western Digital Raptor 36GB (REV2), 2 * Western Digital Caviar 200GB SATA

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Sledgehammer
Dothan är en bra processor.

Dock gillar jag inte testet, det skall alltid skrivas massa jäkla BS!

Dom skriver TDP på processorerna helt fel till Intel's fördel. En Athlon64 0.09u med Cool 'n Quiet ligger för fasen på 20-30w TDP.
Intel's 3.6Ghz ligger på 170w eller mer.

Även testet tycker jag får skumma resultat.

Många som tydligen tycker om att göra allt för att AMD's processorer skall få så dåliga resultat som möjligt. T.ex så kör dom 3-3-3 timings till minnet och ett K8T800PRO kort.

Moget.

Tackar vet jag anandtech som kan göra riktiga test!

170w?? När jag kollade på intels sida http://support.intel.com/support/processors/sb/CS-010854.htm så står det 115w eller kollar jag på fel siffror?? Är inte så hemma på det här.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av ganza
170w?? När jag kollade på intels sida http://support.intel.com/support/processors/sb/CS-010854.htm så står det 115w eller kollar jag på fel siffror?? Är inte så hemma på det här.

Kolla på Intels datablad. Deras TDP siffror är inte max utan vad de tycker moderkortet ska klara och vad de förväntar sig att processorn avger i användning.
Kolla deras datablad för 90nm Prescott LGA775 i datablad 30235102
Så ser du klart och tydligt att 170W är max vad en 3.4/3.6GHz LGA775 processor drar.

AMDs siffror är max inkl minneskontrollern. Dvs man kan inte jämföra AMDs TDP med Intels TDP eftersom Intel går inte på max. Det är olika saker. Samma tidigare tider, redan på Pentium 4 Willamette så använde de sig av en TDP som gav 2GHz Willametten ett värde på 71.4W när den drog ca 100W. Vilket var mycket på den tiden, när alla gnällde på Tbirds som drog ca 74 riktiga Watt.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Petterk
Kolla på Intels datablad. Deras TDP siffror är inte max utan vad de tycker moderkortet ska klara och vad de förväntar sig att processorn avger i användning.
Kolla deras datablad för 90nm Prescott LGA775 i datablad 30235102
Så ser du klart och tydligt att 170W är max vad en 3.4/3.6GHz LGA775 processor drar.

AMDs siffror är max inkl minneskontrollern. Dvs man kan inte jämföra AMDs TDP med Intels TDP eftersom Intel går inte på max. Det är olika saker.

Detta övertygar mig ännu mer att gå över till AMD Tack för svaret. http://forum.sweclockers.com/showthread.php?s=&threadid=36004...

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Sledgehammer
Dothan är en bra processor.

Dock gillar jag inte testet, det skall alltid skrivas massa jäkla BS!

Dom skriver TDP på processorerna helt fel till Intel's fördel. En Athlon64 0.09u med Cool 'n Quiet ligger för fasen på 20-30w TDP.
Intel's 3.6Ghz ligger på 170w eller mer.

Även testet tycker jag får skumma resultat.

Många som tydligen tycker om att göra allt för att AMD's processorer skall få så dåliga resultat som möjligt. T.ex så kör dom 3-3-3 timings till minnet och ett K8T800PRO kort.

Moget.

Tackar vet jag anandtech som kan göra riktiga test!

vill gärna se ett test där en athlon 64 drar 20 W vid full load. ska bli mycket intressant o se, även me 30 W.

det vill säga de ska klara o köras med fläns liknande

i full load o hålla sig under 35 grader i full load o 2 Ghz. OCH fläkten ska gå på runt 1800 varv, tyst alltså.

för om den nu drar 20 W så bör den ju likväl som Dothan klara det, eller hur? 20 W är 20W oavsett märket.

och när ska du acceptera att amd inte vinner alla test, vinner Intel ett test (därmed inte sagt sammanlagt) då är det nått fuffens o det är plötsligt ett skittest gjort av en skitsida. om de sen en vecka senare ger AMD favören då har de plötsligt gjort rätt igen.

snälla, var lite objektiv. inse att bara för att intel vinner nått litet så betyder det inte att de ljuger.

Visa signatur

Speed kills, but you get there faster!
Apple Macbook Dual Core 2 Ghz, 2 Gb ram, 80+400 gb hårddisk, superdrive

Permalänk
Medlem

"Dom skriver TDP på processorerna helt fel till Intel's fördel. En Athlon64 0.09u med Cool 'n Quiet ligger för fasen på 20-30w TDP."

Det är ju bara rent felaktigt...
Cool 'n Quiet sänker dessutom inte max TDP öht, utan gör så att processorn klockar ner sig själv när den inte behövs...

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Kilroy
"Dom skriver TDP på processorerna helt fel till Intel's fördel. En Athlon64 0.09u med Cool 'n Quiet ligger för fasen på 20-30w TDP."

Det är ju bara rent felaktigt...
Cool 'n Quiet sänker dessutom inte max TDP öht, utan gör så att processorn klockar ner sig själv när den inte behövs...

precis.det vill säga medeltempen blir lägre. när den arbetar på för dullt så aktiveras ju alla funktioner o den drar mer. när man sen inte använder processorn i nån större grad så blir den svalare, men det är ju en annan sak.

Visa signatur

Speed kills, but you get there faster!
Apple Macbook Dual Core 2 Ghz, 2 Gb ram, 80+400 gb hårddisk, superdrive

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Petterk
Kolla på Intels datablad. Deras TDP siffror är inte max utan vad de tycker moderkortet ska klara och vad de förväntar sig att processorn avger i användning.
Kolla deras datablad för 90nm Prescott LGA775 i datablad 30235102
Så ser du klart och tydligt att 170W är max vad en 3.4/3.6GHz LGA775 processor drar.

Okej, utgå ifrån att jag är lite långsam. Förklara, gärna långsamt, var jag kan hitta 170W i det databladet.

Permalänk
Avstängd
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Kilroy
Det är ju bara rent felaktigt...
Cool 'n Quiet sänker dessutom inte max TDP öht, utan gör så att processorn klockar ner sig själv när den inte behövs...

På en site jag läste så såg jag dom siffrorna. Jag skrev även 20-30w för att jag inte kom ihåg det exakta värdet.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av jens
precis.det vill säga medeltempen blir lägre. när den arbetar på för dullt så aktiveras ju alla funktioner o den drar mer. när man sen inte använder processorn i nån större grad så blir den svalare, men det är ju en annan sak.

Det var fel av mig att ange det i TDP, dock så ligger den på 20-30w i genomsnittlig värmeutveckling. För dom som vill ha den snabbaste möjliga AMD processorn och lägsta värmeutveckling så finns Opteron HE och EE. Även AMD's Athlon64 på 90nm SOI är väldigt svala.

Visa signatur

[ Athlon 1466 @ 2714Mhz / Zalman 7000b-CU ][ Abit NF7-S 2.0 @ 261FSB ][ 2*512MB KHX3000 BH-5 @ 2-2-1-5 1:1 (MemTest) ]
[ ATi 9800PRO @ 500/405Mhz Kylning
][ Win2003 Server Enterprise Edition ] [ Catalyst 4.12beta/nForce 2.45 ]
[ 3DMark2001: 20658P][ 3DMark2003: 7246p ][ Super-Pi: 39s ] ----- AMD San Diego/Venice FAQ! - Posta 3DMark05 resultat här!