Permalänk

Pajat scarten i TV:n

Hej!

Jag tror jag har lyckats paja scart-uttaget i vår TV. TV:n är en Philips 26" är nog ~6år gammal. Jag ej modellbeteckningen på rak arm men kan ta reda på det om det hjälper. Den har endast ett scartuttag.

Det var så att jag ville titta på film via min nya bärbara dator (tv-out) på det TV:n. Jag har tittat på film tidigare genom den TV:n med min stationära dator så jag visste att den skulle klara det. Men när jag kopplar in datorn till TV:n så får jag ingen bild från datorn, tror först att det är min dator som är felinställd, så jag testar lite olika saker. Tillslut testar jag ljudet och upptäcker att det funkar med ljudet från datorn. Jag gav sedan upp att få det att funka och ska koppla in videon som var kopplad till TV:n förut. Jag testar köra igång videon och märker att jag bara får ljud och det är nu jag misstänker att scartuttaget på TV:n gått sönder.

För att utesluta fel på videon testade jag videon med en annan TV och där fungerar det utmärkt.

Jag är nu ganska övertygad om att scarten är paj på TV:n och därför undrar jag hur det kunde hända. Videon hade fungerat sist någon använde den (någon dag sen). Jag har aldrig tidigare kopplat den bärbara datorn till någon TV så jag tänkte att det kanske är något allvarligt fel på tv-out som gör att den skickar fel spänning, spänning på fel pin etc. Dock undrar jag om det verkligen kan förstöra scartuttaget (snarare elektroniken bakom) ?

Någon som har någon aning om vad som kan ha orsakat felet? Vi är inte direkt sugna på att köpa en ny TV så jag undrar även om det kan vara så att det kan vara lönt att laga själv eller lämna in den. TV:n fungerar bra för övrigt, nu kör jag videon via antennuttaget men det är ju inte så smidig (ingen OSD). Dessutom hade jag tänkt köpa en DVD till TV:n.

Jag är mycket tacksam om någon kan hjälpa mig.

Permalänk
Medlem

Skruva upp apparaten och kolla på scart uttaget, för om det är glappt så kan du fixa det igenom att limma fast den ordentligt hårt igen. Alternativt kan det kanske kommit något rejält smuts in i en av gångarna? Oxiderat sönder?

Vet faktist inte riktigt.

Visa signatur

ThermalTake Tsunami Dream "Ljudisolerad", Corsair HX 650W Plus Gold, Gigabyte Z68XP-UD3P, Intel Core i5 2500K 4GHz, 2x Corsair 8GB (2x4096MB) CL9 1600Mhz XMS3 1,5V, MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6G, Samsung SSD 840 Evo 250GB. Vi människor är mystiska varelser
-
http://www.minhembio.com/Camridge

Permalänk

Kollade lite noggrannt på utsidan av kontakten och kunde inte se varken smuts eller oxider. Ska se om jag kan öppna den och kolla.

Permalänk
Medlem

TV-apparater är FARLIGA. Även utan ström. Tänk på det.

Permalänk

varför är de farliga utan ström

Visa signatur

Expert på ALLT
anm. pga omreg

Permalänk

Det är inte så att du råkat ställt in så att tv:n ska ta emot rgb eller s-video eller liknande från scarten?

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Bergendal
varför är de farliga utan ström

Borde ju du som är expert på allt veta.

Misstänker att det är samma sak som i ett nättagg, kondensatorer(?) eller något liknade som fortfarande innehåller spänning(?) så pillar man bland sådant kan man få sig en kyss utan att sladdrackaren är i.

Permalänk
Medlem

Hela bildröret är i princip en stor kondensator.. så där kan man få sig en rejäl kyss om man inte är försiktig.. (pilla inte under den lilla gummisugproppen på ovansidan)

Permalänk

borde man inte kunna lösa det genom att starta tv:n då sladden är urdragen, det borde väll ladda ur den?

Visa signatur

Macbook

Permalänk
Medlem

Nja, men man kan kortsluta bildröret och på så sätt ladda ur det , men det är inget för nybörjare..
Går ut på att man stoppar in en isolderad skruvmejsel in under den där sugproppen , i skruvmejeln har man sedan anslutit en jordkabel till tvns chassi. På så sätt kan man snabbt ladda ur tvn..
Dock kan det hända att chassikortet på tvn har några kondensatorer som också är laddade och dom är inte lika lätta att ladda ur.

Permalänk

testat med en annan scart kabel? enklast å testa ialla fall:)

Visa signatur

Lingonmannen

Permalänk
Medlem

Om du nu öppnar den själv (om du inte är kunnig inom området så avråder jag dig STARKT ifrån det) så ska du som sagt vara försiktig utav bara helvete. Minns själv när jag kom åt ett bildrör när jag behövde justera en kontakt och dumt nog inte hade fixat med någon form av isolering... Fan vilken jävla kyss jag fick, värkte i säkert en halvtimme.

Som sagt, öppna inte TV:n om du inte har någon koll på vad du gör. Om det bara är scart-kontakten som krånglar så kan det vara värt att lämna in hos din lokala reparatör. Sätt bara en övre prisgräns när du lämnar in den så bör det ordna sig. Be om ett kostnadsförslag på det först.

Visa signatur

För övrigt anser jag att Sverker Olofsson borde bannlysas, som Cato den Äldre sade.

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av lingonmannen
testat med en annan scart kabel? enklast å testa ialla fall:)

Videon och scartkabeln fungerar med en annan TV så jag tvivalar starkt på att det är kabeln. Det är ju inte heller samma scartkabel när man kopplar in datorn.

mr SpruceTwig: Jag har inte ställt in någonting i TV:n. Ska kolla alla inställningar jag kan hitta.

Jag kommer nog inte öppna TV, farsan var inte så happy på det. Så om jag inte hittar något annat fel kommer vi lämna in den.