Den populära mikrodatorn Raspberry Pi kom i höstas i en uppdaterad modell, Raspberry Pi 5. Den har flera nyheter där en av de viktigaste är en PCI-Express-kontakt, vilket möjliggör anslutning av snabbare lagring än i tidigare modeller.

Användare har kunnat göra det via diverse adaptrar, bland annat till SSD:er i M.2-format, men de har hittills placerat lagringen separat från själva Raspberry Pi-kretskortet. Nu lanserar Raspberry Pi en egen billig adapter som använder det nya Hat Plus-formatet med dotterkort som placeras direkt på moderkortet. Det innebär att den lilla datorn bara bli någon millimeter tjockare och behåller samma bredd och längd. GPIO-stiften blir lika lättåtkomliga som vanligt.

Adaptern har stöd för NVME-baserade M.2-SSD:er i storlekarna 2230 och 2242, det vill säga de mindre M.2-stickor som sitter i till exempel Steam Deck. Och den kostar bara motsvarande drygt 120 kronor.

Raspberry Pi 5 har officiellt en PCI-Express 2.0-bana, men systemkretsen BCM2712 från Broadcom har PCI-Express 3.0 och det går att aktivera 3.0-hastigheter, även om det enligt rapporter kan leda till mindre stabila anslutningar till vissa tillbehör.