Snart kan du använda Google för att söka på webben. Bara på webben. The Verge rapporterar att företaget har lanserat ett nytt filter kallat ”Web” som precis som existerande filter som bilder, videor och shopping visar resultat av bara ett slag. I det här fallet webbplatser.

Men, undrar vän av ordning, är inte vanliga Google-sökningar redan just webbsökningar? Det är de på sätt och vis, men en snabb jämförelse av resultaten på en vanlig sökning och en webbsökning visar att skillnaden är stor. Webbfiltret tar nämligen bort extrafunktioner Google har lagt till under åren, som nyhetssammanfattningar, sportresultat, sponsrade shoppinglänkar och så vidare.

Att lanseringen sker just nu kan även ha att göra med att Google samtidigt har börjat rulla ut ”AI-översikter” för alla sökningar i den vanliga sökfunktionen. AI-sammanfattningarna visas längst upp och använder Gemini och söktermen för att förhoppningsvis visa relevant info om ämnet. Men dessa kommer inte heller visas i webbsökningar, bekräftar företaget till The Verge.

För användare som bara vill ha de mest relevanta resultaten från runt om på nätet kan de nya webbsökningarna bli en livlina, och ett sätt för Google att inte tappa AI-skeptiska användare till andra söktjänster.