Permalänk
Medlem

Grafikfel i oblivion efter ny fläkt

jag har precis installerat vf900-cu på min x1800xt 512mb. Först försökte jag köra den på låg men då fick jag för höga temperaturer typ 90 garder. så då höjde jag till högsta, men jag får grafikfel ibland. Typ en massa färger över hela skärmen, prickar eller ränder eller nåt. datorn fungerar fortfarande när ränderna kommer upp, men när jar kollade i Catalyst Control Center så stog tempen på 65 grader vilket är lugnt. Den hade iof nog gått ner lite men eftersom stock ligger på över 75 grader så borde kortet klara åtminstånde 80-85 utan problem och 20 grader på 2 minuter låter lite lustigt. Alltså verkar det som om grafikfelet kom även fast tempen inte var för hög.

Jag är ju lite orolig att nåt gått sönder när den kom upp i typ 90 grader... vad tror ni?

Nån som har nåt att rekomendera? Är det minnerna som blir för varma eller är det gpu:n?
Jag borde sätta in en chassifläkt också så jag undrar vad som är bäst, inblås eller utblås?

Permalänk

Ett graffe ska klara en bit över 100 grader innan skyddsspärrarna går in och det börjar "trottla", dvs sänker hastigheten för att kyla sig. Borde alltså inte vara någon fara för dig.

Din beskrivning av sympomen tyder på att minnena inte funkar som de ska. Antingen pga värme eller överklockning. Skulle felet sitta i GPU:n skulle den nog hängt sig eller krachat.

Permalänk
Medlem

misstänkte nåt sånt...
Jag har itne överklockat så det är inte felet, men kylaren kanske inte fixar att kyla dem perfekt. Ska kolla så att de små kylflänsarna sitter som de ska. Hur skadligt är det för minnerna att vara lite varma? kan de gå helt sönder eller är det bara att kyla dem lite så funkar dem sen igen?

Permalänk

De går sönder om de är varma väldigt länge. 900:an ska inte ha några problem att kyla minnena. Testa att klocka ner dom (med ATI program tex) och se om de fortfarande krånglar.

Sedan tycker jag att du ska sätta en fläkt ut bak eller i toppen. Vill du dedikera en kylning till graffet så ta upp ett hål i botten och sätt en fläkt som skickar in kall luft rakt upp till det. Använd dammskydd!

Permalänk
Medlem

Konstigt? Verkar vara många som har sabbat sina grejer efter VF900..

Visa signatur

R7 5800X3D | MSI X470 GAMING PLUS | 32GB 3200MHz CL16 | Powercolor Radeon RX 5700XT 8GB Red Dragon | Samsung 850 EVO 500GB | Samsung 860 EVO 1TB | Kingston A2000 1TB | 2x 3TB HDD | Seasonic FOCUS Plus 650W Gold

Permalänk
Medlem

ja jag är ju lite orolig. Ska ta ut det och kolla så att allt sitter ordentligt på.
prickarna och ränderna försvinner ju om man avslutar spelet och låter tempen gå ner lite...
Men det känns ju jättedumt att klocka ner minnerna till under orginalfrekvens!
JAg har ett ljudkort i vägen för att sätta en fläktlängst ner i botten.
Ska kolla om jag kan få till nån mod att fästa en fläkt på de nedesta luftgallret, även fast det inte finns någon "fläkthållare/fläkthål" där...

*edit
Jag tog bort ena sidan till lådan, och visst sjönk temperaturen en del (fortfarande inte så lågt som man kunde ha förväntat sig) men nu låter den ju en del, vilket var anledningen till att jag bytte ifrån börja...
Jag kände lite på minnerna och de verkade inte speciellt varma. Det sitter en liten avlång fläns i slutet av kortet som blir ganska varm, kan den ställa till problem om den blir för varm?

http://www.nordichardware.com/skrivelser_img/440/x1800XT.jpg
den röda flänsen

Permalänk
Medlem

Felmonterad. Sen kan du ju förstört något samtidigt men det är inte alls säkert. Min blir inte över 65c@ 1.475v i 730/1650

Permalänk
Medlem

Samma för mig, mitt kort går aldrig över 60grader.
Plocka ut kortet och kola om den verkligan sitter som den skall.
Kan vara att du satt den snett, dvs att du har skruva mer på ena skruven än den/de andra.

/Chopha

Permalänk
Medlem

hmmm ja det ska jag göra, men ni menar alltså att det inte ska ha så pass stor betydelse att man inte har en utblåsfläkt?

Permalänk

gpuklocken går högre med vf900... men svårt att få minnesklocken högre tyvärr. får inte till det riktigt med den. surt att behöva installera ännu en fläkt på.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av joppepoppe
gpuklocken går högre med vf900... men svårt att få minnesklocken högre tyvärr. får inte till det riktigt med den. surt att behöva installera ännu en fläkt på.

Kylning på minnet spelar knappast roll..

Visa signatur

R7 5800X3D | MSI X470 GAMING PLUS | 32GB 3200MHz CL16 | Powercolor Radeon RX 5700XT 8GB Red Dragon | Samsung 850 EVO 500GB | Samsung 860 EVO 1TB | Kingston A2000 1TB | 2x 3TB HDD | Seasonic FOCUS Plus 650W Gold

Permalänk

är det säkert det? då har det blivit något annat skumt för den gick högre med den andre kylaren. kanske tar för mkt kraft iom att jag klockar GPUn högre eller något sånt?

Permalänk
Medlem

hmmm testade att skruva åt skruvarna lite extra, det gick att skriva dem lite men inte mycket. Det verkar inte som on temperaturen sänktes något efter jag skrivade dem lite hårdare...
Kan jag ha tagit för lite kylpasta?
Kan det ha gjort så stor skillnad.
Jag ligger nu i 42 grader idle i windows med ena sidan på datorn öppen och fläkten på max, och efter 5 min i oblivion (iof i ganska krävande miljöer) uppe nästan i 80 grader när man kollar tester så är de ju nere på runt 50 grader i load!

Jag kände efter lite vilka saker som var varma när jag spelade (tempen låg på strac över 70 grader) och minnerna var inte speciellt varma kanske 30 grader eller lite mer men inte så mycket. själva kylflänsen och luften som fläkten blåser på var inte heller varm snarare kall medan baksidan av kortet (vid gpu:n) var väldigt varm.
Indikerar detta på att värmen inte leds av tillräckligt bra? Alltså antingen dålig eller för lite kylpasta?

Permalänk

Ja det tyder på att värmen från GPU inte går över till kylaren. Den kanske helt enkelt inte ligger emot, kanske är botten böjd, kanske har de för mycket/lite pasta. Massa saker som du får kolla upp. Har du monterat det helt rätt? Ta av den kolla och sätt tillbaka den. Prova!

Permalänk
Medlem

så vitt jag ser så verkar den vara precis intill och det är svårt att montera den fel, vilket jag är ganska säker på att jag inte har.
Botten böjd, är väl iof en möjlighet. Det är ju inte direkt nåt man kollar när man köpt en helt ny kylare men jag ska kolla.
Jag skulle tro att det är pastan där jag kan ha tagit för lite. Nån som kan säga hur mycket man ska ta?
Ska det vara ett ordentligt lager eller ska det bara vara så att den precis täcker?
Ska eventuellt köpa sån där silver pasta om det inte funkar när jag testar att montera om den.

BTW tack för tipsen, sweclockers är verkligen sveriges bästa hårdvarusida!

Permalänk
Visa signatur

Antec P180, Neopower480 IntelD865PERL 3.20E@3333MHz, 2GB HyperX (Dual), X850XT PE(AGP),Audigy 2 ZS, [Raptor,Seagate,Samsung HDD]Samsung 913N, 100mbit fiber
XP,ZoneAlarm,O&O Defrag,Gevalia

Permalänk
Medlem