Permalänk
Medlem

Laptop minnen, kylflänsar?

Hej hej.
Sitter här på min laptop i knät och känner hur stekvarma ram-minnena blir i laptopen. Det kan knappast vara bra för hela datorn, då de känns att vara ungefär vid gränsen till att man bränner sig, vilket jag vill minnas är omkring 55-60C. Nu har jag ingen aning vilken temperatur ett ram-minne borde klara av, iallafall så gamla som de som sitter i min dator (sign).

Jag har sökt på google och diverse sidor som prisjakt och pricerunner men kan inte hitta någon slags kylning man kan köpa till laptop ram-minnen. Det är ju mycket ont om plats, speciellt på den sidan på ramet som ligger mot moderkortet, så om det finns något som skulle passa så måste det ju vara en ganska smal kylfläns, annars kan den ju komma åt moderkortet och det blir kortslutning.
Har sett på något forum där det var en snubbe som fixade hemmagjorda kylflänsar till sitt ram, dock till en vanlig stationär dator. Han filade ner mynt sen använde kylpasta-lim för att få fast dem, och det kan vara en lösning jag kan tänka mig men helst vill man ju ha riktig kylning som gör jobbet.

Någon som har ett förslag på vad man kan göra mot hettan? Just nu när jag bara surfar känns lyckan på baksidan av laptopen ganska varm, och en ren gissning skulle vara att minnena ligger på sisådär 40C.

Permalänk
Inaktiv

Det är nog inte ramminne som blir varma utan processorn. Även om värmen leds förbi minnena.

Vad skulle det göra för skillnad om du hade flänsar på minnena? Det skulle knappast vara bra luftcirkulation och värmen skulle ju inte försvinna bara för att du hade kylflänsar..

Permalänk
Medlem

Någon skillnad borde det väll göra? Om så ens bara typ 3 grader är det iallafall något...

Sedan så sitter ena ram-minnet på undersidan av moderkortet, ungefär i mitten. Processorn sitter längst ner i vänster sida på ovansidan av moderkortet. Det andra minnet sitter också ungefär i mitten på moderkrotet fast på ovansidan, under tangentbordet. Ganska lätt att känna av vad som faktiskt blir varmt och vad som inte blir. Sedan har jag dessutom kännt på ramet medan datorn varit igång och nog blir de varma allt. Sjukt varma.

Jag har satt dit en extra kylfläns på kylfänsen som sitter mot nordbryggan. I IDLE blir det ingen större skillnad i temperatur, typ 2 grader kallare, men i LOAD har den gått ner cirka 8 grader. Kanske inget att hoppa i taket för men alltid något.

Permalänk
Medlem

En liten detalj som Kilbom också tänkte på och som du borde fundera över. Kylflänsar -kyler inte- de flyttar bara värme!
Om du sätter flänsar på dina minnen kommer laptopens temperatur knappt ändras alls, möjligtvis kommer minnena bli någon grad kallare och andra komponeneter någon grad varmare.
Det absolut enda som påverkar värmen i en dator är genomströmmningen. Jag kan inget om modifiering av laptops (jag äger inte ens en!) men vill du ha en svalare dator så är det fläktar du behöver.

Permalänk

kör en Sony (i sign) som också kan bli lite varm efter några timmars spelande använder en http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=256181
kylare som gör att mina temps sjunker 10 grader i snitt, mkt bra och fungerande kylare värd sitt pris.

Visa signatur

| Corsair 5000D AirFlow | Intel i7 13700KF @5.7Ghz | EK Custom Loop, 2x 360 rads, D5 200 Pump/Res, GPU Vector Strix RTX 3080/3090 D-RGB - Nickel + Plexi, CPU Velocity D-RGB - Nickel + Plexi, 10x 120mm EK Vardar EVO RGB's | MSI Z690 Unify-X | Corsair Vengeance 32GB DDR5@7800Mhz CL38 Hynix-A | ASUS RTX 3080 ROG STRIX OC +150/800 | Samsung Nvme's 990 Pro 1TB+970 EVO Plus 1TB+960 EVO 500GB | Phanteks RevoltX 1200W | Sound BlasterX AE-5 | LG 27GL850+Dell U2715H |

https://valid.x86.fr/3dt1sg
https://www.3dmark.com/3dm/69131159

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Neo_Mekk
kör en Sony (i sign) som också kan bli lite varm efter några timmars spelande använder en http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=256181
kylare som gör att mina temps sjunker 10 grader i snitt, mkt bra och fungerande kylare värd sitt pris.

Det dåliga med dom där är dock att en laptop blir en desktop då, typ. När jag använder min laptop sitter den just mestadels i knät så en sån skulle mest vara bra för att fylla upp ett tomrum