Videotelefoni, tekniska begränsningar i telefon eller nät???

Permalänk

Videotelefoni, tekniska begränsningar i telefon eller nät???

Hej, nu vänder jag mig hit efter att ha fruktlösa försök mot pts och tre. Det tar för långt tid helt enkelt.

Detta gäller videotelefoni och dess tekniska begränsningar. Först vill jag bara klargöra att när man inte har talad kommunikation och dessutom begränsningar i motoriken som förhindrar skriven kommunikation så är man utlämnad åt visuell gestbaserad kommunikation t.ex. Och den går inte att genomföra via sms eller mail.

Jag har läst mig till att CIF är en vanlig standard för videotelefoni. Här finns mer info om det. http://en.wikipedia.org/wiki/Common_Intermediate_Format

De telefoner jag har tittat på är ofta i CIF som verkar vara det vanligaste. Nokia som jag tittat på verkar dessutom ha CIF+ som jag inte kan inte någon ytterligare information om. Vad står + för?

Någon telefon sägs ha VGA upplösning, vad är det om?

15fps (frames per second) verkar vara något som är vanligt. Jag har dock hittat att för att få till en bra rörelsebaserad kommunikation bör det minst vara 20fps. Och några sådana telefoner hittar jag inte, om Sony Ericsson har det så har jag inte hittat info om det. Informationen runt detta är svårt för en oinsatt att läsa på om, eftersom jag inte vet vad saker heter så kan jag heller inte göra relevanta sökningar.

Men...

Hur ser det ut i operatörernas nät. Finns det några begränsningar där? För om man köper en telefon med 4CIF på videotelefonin och 20fps så kanske näten begränsar på något vis, så att man ändå inte kan få mer än CIF-upplösning och 15fps. Kanske är det därför de flesta telefoner har dessa värden?

Ni måste berätta för mig hur det fungerar? Jag är mest vimmelkantig av all brist på information samt att den är tämligen ickeskolande där den finns.

Vet du något så berätta, allt är av intresse som det brukar stå i önskas annonserna.

/Jon

Permalänk

Finns det ingen av er som vet något?

Permalänk
Medlem

VGA-upplösning: 640x480 , ligger mellan CIF och 4CIF

När jag kollade prisjakt.se efter telefoner med mer än 15fps samt VGA-video hittade jag fyra stycken:

SonyEricson Xperia X1

LG Viewty

nokia n96

nokia 6220 classic

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?j=277309,278044,277983,227...

Jag har dock inte kollat upp om dessa värden gäller för videosamtal med den sekundära kameran, eller enbart för inspelning med den primära kameran. Jag återkommer senare när jag har kollat upp det.

Visa signatur

Quad-quad core med kvävekylning och kokvattenreaktor.

Permalänk

Det är nog nätet som begränsar då en bättre film består av en större mängd data. För att då skicka den datan i realtid så krävs det snabbare uppkoppling än vad UMTS kan erbjuda.

Visa signatur

Sonyericsson Oldschool..

Permalänk

Finns det några mer exakta värden på vad nätet sätter begränsningarna?

Tack för att ni svarar

Permalänk

Ingen aning faktiskt.

Visa signatur

Sonyericsson Oldschool..

Permalänk

Då var jag på mediamarkt idag.

Och även om det ser dubbelt så bra ut som det gjorde där, så ser det ut som skit i mina ögon. Att få till grafisk kommunikation är bara inte möjligt. Tror att det är bättre att skaffa en minipc med skype, dongle och köra videochatt via dator istället.

Men vet någon något så är jag fortfarande intresserad av info.

5800 hade för övrigt inte möjligt att videosamtala i liggande läge vad jag lyckades med i alla fall.