Belyst plast-backplate till grafikkort

4.5
17 röster
Skapat
2017-11-30
Senast ändrat
2017-11-30
Visningar
4 093

Hej alla Sweclockare.

Efter att ha sett en video av YouTubaren Dietec, insåg jag hur trist mitt grafikkort såg ut. Tänkte hotta upp det lite.

Det här är mitt första riktiga moddprojekt. Mer erfarna moddare, kom gärna med förslag på hur jag egentligen borde ha gjort!

Material:

Verktyg:

Ett vanligt MSI GTX 1080 Gaming X (ledsen för dålig städning).

Inhandlade några plastskivor. Den blå är 3 mm akryl och den svarta är 1.5 mm polystyren.

Plåten på mitt kort blir inte ens fingervarm efter en timmes intensiv gaming. Men jag gissar att det kanske inte är så lyckat att använda en backplate av plast om man har ett kort som blir väldigt varmt på baksidan. Rätta mig om jag har fel.

Måttade upp grafikkortets backplate och skar ut den svarta skivan med kniv och linjal.

Limstiftade fast mönstret ovanpå skyddsfilmen. Ristade konturerna med en kniv för att ha något att gå efter om pappret lossnade (det gjorde det). Kanske skulle det fungera bättre att klistra en spegelvänd design på den oplastade baksidan och skära därifrån. Eller kanske inte.

Skar ut loggan grovt med en dremel. Dremeln smälter plasten, så jag försökte hålla den 1-2 mm innanför linjen och rensade stiftet efter varje skär.

Använde kniv, filar och sandpapper för att göra färdigt utskärningarna. Det är säkert tusen gånger enklare om man har en riktig figursåg. Eller en vattenskärare (men det vore nästan osportsligt).

Det här var mitt tredje försök att skära ut en logga; de första två misslyckades totalt. Alla bildbevis är förstörda, men minsta lilla slarv avslöjas obarmhärtigt när man kopplar på ljuset. Blank polystyren repas otroligt lätt och går inte att polera lika snyggt som akryl.

En Alphacool LED-panel som jag använde i datorn ett tag, men monterade bort eftersom ljuset var irriterande starkt. Fotad med och utan aluminiumskal, samt itusågad. Lite synd att förstöra den, men man tager vad man haver. Antagligen skulle det funka lika bra eller bättre med en vanlig LED-remsa.

Sågade akrylskivan med bågfil, eftersom jag inte ville riskera att skära + bryta sönder den. Sågade ut hål för LED-belysningen och en kanal för att gömma sladdarna på baksidan.

Frostade ytan med sandpapper för att få jämnare spridning på ljuset.

Limmade ihop plattorna med kontaktlim. Limmade fast stumparna av ljusspridaren från LED-panelen. Filade + sandade de kanter som syns utåt.

Lite eltejp för att hålla sladdarna på plats. Målade baksidan vit för ljusspridningens skull (glömde att fota det).

Tog bort skyddsplasten från polystyrenskivan på ovansidan. Sanningens minut. Inte perfekt, men efter lite försiktigt extrafilande och renblåsning tyckte jag att det får duga. Först tänkte jag borra och limma fast små magneter i hörnen, men visste inte hur det skulle påverka ljuset, så det fick bli gamla trotjänaren fästkuddar istället.

Installerad och klar. Jag borde kanske ha lagt mer tid på att slipa kanterna, men annars blev det ungefär som planerat. (Ja, jag ska fixa kabeldragningen mañana).

Ett kul och lärorikt litet projekt.