4.2
45 röster
Skapat
2018-08-28
Senast ändrat
2018-08-28
Visningar
5 321

C110M är för mig ett litet mysprojekt som under tidens gång varit med om stora förändringar under planeringen.

Specifikation:

 • Cooler Master Elite 110

 • Biostar Racing B350GTN

 • AMD Ryzen 5 1500X

 • Crucial Ballistix Tactical 2x8GB + EK Monarch Nickel

 • Cooler Master V650

 • Samsung 960 PRO 512GB M.2

 • Gigabyte GTX1080 Mini ITX

Vattenkylning bestående av:

 • EK 120 mm SE radiator

 • CPU-block och pump/res från CM Masterliquid Maker 240

 • EK Vardar 120 mm

 • EK Nickel fittings

 • EK slang 10/16 och akrylrör 10/12

Det började med att jag klippte till på ett Cooler Master Elite 110 på en av Kompletts reor, tror jag hostade upp runt 300 kr för chassit. Jag tänkte att det där lilla kan ju vara trevligt att ha den dagen jag blir sugen på att bygga en liten workstation åt mig själv som ska husera bra prestanda och ett schysst minimalistiskt yttre.

Andra projekt prioriterades och chassit fick länge stå i ett hörn, nedpackat i sin kartong. Jag hade inte heller bråttom att sätta fart med det så tänkte jag väntar istället tills jag blir taggad.

För någon månad sen kände jag mig nyfiken och packade upp chassit. Eftersom jag inte hade så mycket delar liggandes hemma som passade så kändes det lämpligt att börja förbereda och samla in prylar som jag vill använda. På något underligt sätt hade jag ett Biostar Racing B350GTN liggandes som Biostar hade skickat tidigare, utan att jag egentligen bett om det för något projekt. Mer som lite reklam/inledande sponsring. Så det kortet fick bli början till en plan med lite för mig annorlunda hårdvara.

Grundplanen var att bygga ett system baserat på nya generationen Ryzen med integrerad Vega-grafik, tillsammans med ett Nvidia Quadro lämpligt för 3D-modellering snarare än spel. Jag köpte en AMD Ryzen 3 2200G med Vega 8 grafik, men sen lyckades jag komma på att mitt B350 måste få uppdaterat BIOS för att klara den generationen, en uppdatering som kräver en första generationens Ryzen. Attans tänkte jag och gjorde det enkelt för mig, jag lämnade tillbaka CPUn och bytte till en Ryzen 5 1500X, planen hade fått sin första ändring.

I och med CPU bytet tänkte jag om angående datorns användningsområde och bestämde mig istället för att den skulle bli avsedd för gaming. Kanske var det även en hel del på grund av Gigabytes GTX 1080 ITX som jag hade upptäckt..

Så jag berättade för Gigabyte om mitt projekt och frågade ifall de var intresserade av att sponsra bygget med deras lilla grafikkort, nu när det faktiskt inte heller ska vattenkylas. De gillade tanken bakom bygget och ville hjälpa till. Någon vecka senare dök det lilla och fantastiskt fina grafikkortet upp där hemma. Ska tilläggas att även förpackningen var väldigt liten!

Cooler Master tyckte det var komiskt att jag hade köpt deras chassi, när vi har ett så nära samarbete med andra projekt. Istället hjälpte de till med ett nätaggregat, ett V650 som är av ATX-storlek men ganska kort och dessutom helmodulärt, perfekt.

Nu tog planeringen fart på riktigt och valet av CPU-kylare tog sin början. Jag var inställd på att kör luft då den här datorn skulle bli ett smidigt och välfungerande system utan några större krav på underhåll. Som sagt, inte direkt någon casemod. Men här stötte jag på patrull. Chassit är designat så att moderkortet ligger i botten och nätaggregatet sitter ovanför, vilket sätter stopp för tornkylare och liknande. Fine, jag ville ändå prova Cooler Masters MasterAir G100M jag blivit kär i direkt när jag såg den på Computex 2017. Jag hade ett exemplar vilandes hemma som jag tog och monterade. Där sket det sig och fläkten på kylaren tog i nätaggregatet. Det saknades ungefär 5 mm..

Det blev att tänka om och jag kollade vad jag hade hemma. CM MasterLiquid Pro 240, en AIO med 240 mm radiator. Varför inte, en extern radiator utanpå skulle ju kunna bli rätt schysst stuk. Det visade sig dock att min kylare var någon revision för gammal och saknade därför fästen för AM4.. Över till plan C.

Plan C innebar AMD originalkylare, en kylare som jag faktiskt diggar designen på. Denna monterades och gick fritt från nätagget med cirka 1 cm, och ungefär 1/3 av fläkten helt utanför. Provstart och allt verkade lira, men kylaren väsnades en hel del. Bara i BIOS så lät det orimligt mycket, jag noterade även temperaturen på runt 60 grader, även med fläkten på MAX! Jag funderade på om jag hade glömt kylpastan så demonterade kylaren igen för att hitta pasta och spår efter bra anliggning. Såhär kan jag inte ha det. Kylaren fick åka ned i sin kartong igen.

Nu fick det vara nog, plan D, en customloop. Dock en smula annorlunda. Jag hade efter lansering fått en CM MasterLiquid Maker 240 som är Cooler Masters första kit för en CPU-loop bestående av en pump/res kombo, radiator, fläktar, fittings och slang. Jag tänkte däremot bara använda CPU-blocket och pump/reservoaren för att istället bygga en loop med radiator, fläkt, fittings och slang/rör från EK Waterblocks. Sagt och gjort, radiatorn fick sitta i fronten tillsammans med en EK Vardar i push. Pumpen valde jag däremot att placera på utsidan av chassit, dels av utrymmeskrav och dessutom för att förenkla fyllning/tappning av kylvätska något enormt. Anslutningarna löste jag genom att montera pass-throughs på sidan av fronten, något som underlättar monteringen då hela chassi-huven kan tas av bara pumpen lossas.

Slutligen tog jag mig tiden att tillverka alla kablar i rätt längd då de inte behöver vara speciellt långa alls i ett sånt här litet bygge. Valet föll på orange sleeve för att matcha AMD och Gigabytes färger. Dessutom tycker jag kontrasten mot svart och nickel blir grym!

Stort tack till Gigabyte, Cooler Master och Biostar för hjälp med hårdvara!