Högtalarbygge (Statements II)

Som vissa på forumet vet, men de flesta förmodligen inte vet, är att jag älskar akustik samt att bygga och designa högtalare.

Ungefär lika ofta som att jag gör en egen design så bygger jag någon annans, nästan alltid så lär man sig något eller får ett nytt perspektiv. Har designat flertalet högtalare och har några projekt på gång parallellt.

Backstory:
Nu när jag flyttade till hus för ett par år sedan bestämde jag mig för att bygga något nytt till hemmabion. Tänkte fixa ett galleri och bygglogg tidigare, men det blev aldrig av.. Och projektet har dragit ut på tiden lite. Jag började projektet precis när vi flyttade till hus, så i början höll jag till i förrådet bland alla flyttkartonger mitt i flyttröran och ute i trädgården, och mot hösten/vintern fick jag hålla mig i förrådet tillsammans med en byggfläkt. Nu har jag dock inrett en verkstad med arbetsbord, bandslip, gerkap och hela balunsen.

Provade även ett nytt PU-lim i detta bygge, kladdigare smet får man leta efter... Så om ni undrar varför det är lim överallt är det för att det var ett rent helvete att arbeta med ibland. PU-lim av denna typ skummar upp och rinner som filmjölk.

Denna gång valde jag en design som jag hört innan och varit sugen på att prova under några år. Nämligen Statements II, en rätt kompetent design från Jim Holtz och Curt Campbell. Som grädde på moset använder den två av mina favoritelement i bang-for-buck-segmentet, Vifas NE123 som mellanregiter och Dayton RS225 till basen.

Teknikbabbel:
Denna högtalare är en trevägshögtalare med en så kallad MTM (Mid-Tweeter-Mid) eller D'Appolito konfiguration med basarna positionerade symmetriskt över och under. Detta blir då en så kallad WMTMW (Woofer-Mid-Tweeter-Mid-Woofer). För den som vill läsa mer om ämnet finns det gott om artiklar med en snabb googling, ämnet är för brett för ett galleri.

RS225-8 basarna från Dayton är superba för pengarna, låg dist, välbyggda, gott om xmax och dessutom riktigt snygga. Men de är tyvärr oskäligt dyra i Sverige, importerade mina från USA.
Jag har stämt av mina vid ~33Hz.

Vifa NE123-8 är ett element som hamnat lite under radarn för många byggare, kan bero på den 'höga' prislappen och gott om mer 'väletablerade' alternativ från t ex Scan Speak eller SB Acoustic. Likväl, jag anser det vara ett grymt mellanregister för pengarna.

Fountek NeoCD3.0-diskanten har använts i flera kommersiella konstruktioner som t ex Monitor Audio Platinum och XTZ 99.36/38. Ärligt talat är det inget speciellt med den, det är en 'äkta' banddiskant med helt ok prestanda i de högre registren. Bör inte delas för lågt, vilket kräver god matchning mot mellanregister. Har även satt ett mässingsnät med extra högt genomsläpp/luftighet som skydd för 'banden'. Ingen skillnad i frekvensgång eller annat kan uppmätas. Banden är i princip aluminiumfolie i ett enormt kraftigt magnetfält.. så tittar du snett på dem, eller tappar så mycket som en magnetisk flisa nära magnetgapet så går de av på mitten...

Delningen mellan RS225 och Vifa NE123 ligger strax under ~400Hz, delningen mot Fountek-diskanten ligger runt ~3500hz. Vilket också är den övre gräns där man bör dela denna 4". Detta då ett högtalarelements kon, baserat på storlek, design och i viss mån styvhet börjar få snäv spridning när en viss frekvens uppnås (sk 'beaming'. Denna gräns ligger runt 3000 Hz i detta fallet.

Verktyg: Finns inga bilder på verktygen in action, då jag är ensam... och det mesta skulle ändå vara ett stort damm-moln då vi pratar om MDF! Körde sönder två stycken grovdammsugare på tre veckor med dammet... Kör Hitachi C6BU2 handklinga med broms (skulle ALDRIG köpa utan broms efter att ha sett mindre roliga händelser på jobbet!).

Slipningen gjordes med en Metabo SXE 3150 excenter och för hand med slipfil, grovslip med P120, finlir med 240 och sedan över till 400 för att få en fin yta på primern. Överhandsfräsen är billigt junk som varit med i 15 år nu från Classe.... Den får vara med tills den dör.

Uppdaterar galleriet löpande under dagen...
Det kommer även, till sommaren förmodligen, ett nytt projekt då jag ska designa en egen 3½ eller 4-vägare från grunden med några prototyp-element från SB Acoustic och deras beryllium-diskant.

#1 Uppdaterat med lite teknikbabbel, kommer mätningar och lite annat framåt kvällen.
#2 Uppdaterat med en enkel frekvensmätning och lite extra info.