Dator till min lillebror

4.5
22 röster
Skapat
2019-08-09
Senast ändrat
2019-08-09
Visningar
4 685

Hello!

Nu var det äntligen dags för brorsan att få sin första datorn. Han fyller 12 i nästa vecka(sladdis). Jag har samlat på mig lite prylar igenom åren i väntan på detta.

Han spelar i dagsläget mycket xbox och spelen i fråga är fortnite och minecraft. Målet med bygget var att stabilt kunna spela dessa och lite blandade spel i medium- high settings i 1080 med schysst fps.

Datorn i sig fick jag tag på ifrån en arkitektfirma. Den hade okej spec i ett kompakt format. 500kr fick jag betala för denna.

Spec:
i5 3570
16gb ddr3 1600mhz
2st ssd diskar OCZ
Renderingskort AMG firepro V4900

Datorn har jag använt som htpc i väntan på att han skulle bli gammal nog. Sedan skall han få min Benq 1080 144hz skärm också då jag bytt upp mig.

Tanken var att hitta ett begagnat 1060 eller liknande och slänga i i datorn men när jag plockade isär allt insåg jag att det var både brist på plats samt att nätaggregatet var på tok för litet (300w). Det är någon typ av special aggregat som sitter inbyggt i chassit så det ville jag helst inte byta. Men jag läste här på swec om GTX 1650 som inte behövde någon extern strömförsörjning utöver PCI och att det hade rekommenderad psu på 300w (drar ca 75w). Jag grävde lite om det gamla kortet som satt i och det hade exakt samma 300/75 så det blir perfekt. Nu var det ju det med plats också.. Jag mätte i chassit och det borde funka. Men man hade nästan behövt en fläkt till i datorn. Det sitter nämligen bara en fläkt i chassit. Den sitter till cpukylaren som blåset ut bakåt.
Det blev lite ghettomod alla hålsåg. Blev helt okej. Ser lite knepigt ut men det håller datorn kall.
Anledningen att jag gjorde massa mellanstora hål var för att jag inte hade en hålsåg som var varken 90mm eller 120mm. Och plåten var så jäkla tunn att jag inte vågade gå på den med sticksågen med risk att det inte skulle bli bra.

I slutändan fick datorn 7151p i firestrike basic. Det är väl ungefär vad man kan förvänta sig. Jag testade datorn lite igår och med alla inställningar på medium förutom renderingdistance på epic så håller den stabila 120-144hz i fortnite. Datorn fick även stå i msi kombustor ett bra tag och gpu höll sig under 70c. Cpu´n kom upp i ca 65c.

Förhoppningsvis kan han ha denna dator i ca två år e innan vi bygger en riktig. Eventuellt kanske det är dags för mig att bygga en ny för min del så då kanske han får min gamla, vi får se.

Trevlig helg!

Fullt med damm och skit

GPU´n jag köpte. Givetvis på inet.

Maskering innan borrning. Tyvärr glömde jag fota när jag borrade.

Fortfarande lite tveksam till hålen. Satte dit ett dammfilter så såg det lite bättre ut.

Kablarna var en mardröm. Fick städat upp det så gott det gick efter denna bilden med fanns inte riktigt någonstans att göra av allt.

Där fick fläkten plats

Gullig liten sak

Passformen blev riktigt bra!

Lite andrum bakom gpun också, det är bra.

Har aldrig spelat fortnite så visste inte riktigt hur det funkade men jag sprang runt lite på en ensam server och testade. Funkade galant.

Han får även lite enkla tillbehör