SAMA IM01 M-ATX bygge

Intro
Detta kommer inte va någon djupgående review eller spektakulärt bygge men då jag upptäckte lite intressanta saker när jag försökte få tag i ett SAMA IM01 så tänkte jag dela med mig lite om det samt hur det va att bygga i när jag väl fick hem det.

Bakgrund
Jag har länge varit sugen på ett Cooler Master NR200P chassi då det är enligt mig är en lagom kompromiss med ett litet chassi som ändå har plats för ordentlig CPU luftkylning, stora grafikkort och generellt bra ventilation.
Problemet för mig med NR200P är att jag skulle behöva köpa nytt "dyrt" Itx moderkort med dubbla NVME platser och ny SFX PSU (möjligen 3d printa en hållare för vanlig PSU).

Så när jag snubblade över SAMA IM01 som enkelt kan beskrivas som en lite större kina M-ATX version av NR200P så pirrade det till lite i byxan . Det har dessutom stöd för vanlig PSU.

För att jämföra så kommer här mått inkl fötter och utstickande delar (verifierat på mitt eget chassi):
SAMA IM01: L391 x W185 x H303 mm
NR200P: L376 x W185 x H292 mm
För mer detaljerad spec gå till Sama

Inköp
Efter kollat lite okända Youtube reviewer och läst runt på forum efter omdömen så kändes det som något att chansa på så jag började leta efter ställe att inhandla det ifrån, det va då som jag upptäckte att detta chassi har använts av flera tillverkare, kärt barn har många namn .

Först så kollade jag upp Sama IM01 på Ali express där det kostade ~1450:- inkl frakt vilket kändes för dyrt för något som många anser vara en budget version av NR200P.
Sen hittade jag ett inlägg här på Swec om KRUX Naos som är en polsk version och förutom massa okända polska sidor så lyckades jag till sist hitta den på Computersalg Krux Naos för 890:-.
Det va nu som jag kunde slutat leta men nyfiken som jag är så fortsatte jag och hittade även dessa som är samma chassi med annat namn
Inter-Tech IM-1 Pocket för 851:-
Nox Hummer Vault för 676:-

Som ni säkert gissar så valde jag att köpa Nox Hummer Vault efter att jag verifierat att det va en SAMA IM01 med lite "fulare" namn.

Utöver dessa så hittade jag även denna versionen https://www.sapphiretech.com/zh-cn/consumer/chassis_nitro-m01...

Byggupplevelse
Ja då kommer vi till mitt bygge som består av följande delar.
AMD Ryzen 7 3700x
Scythe Mugen 5 PCGH Edition (154,5 mm)
Colorful Vulcan iGame 1080ti ~32cm
EVGA B3 650W Modular (15cm)
Några Noctua NF-A12x25 PWM
2st NVME + 1st 2.5SDD

Själva chassit kommer väl förpackat med en liten låda för alla skruvar och tillbehör. Chassit tar man isär enkelt genom att bara dra av plåtarna och sen snäpps de enkelt på plats igen. Det kändes stabilt även efter jag gjort det några gånger. Chassit är gjort av plåt och sidorna känns riktigt stabila och bra, ramen kanske kan uppfattas lite tunn men inget som märks med allt ihop. Hållaren för front USB, power button mm är gjort i plast. Jag hittade inga vassa kanter, eller felgängade fästen för skruvar, genomgående bra passform och kvalité. En positiv överraskning va att alla ventilationshål har dammfilter vilket va något jag va rädd för att de inte skulle ha.

När det kommer till att bygga i chassit så skulle jag säga att det va enkelt och smidigt, väldigt smidigt om det inte varit för att audio-, fläkt- och usb kontaker på nedersta delen av moderkortet krockar med fläktarna i botten. Jag fick dit allt utom USB 3.0 kontakten som kommer kräva en 90 graders specialkontakt. Sen så vad det som man kan se på bilderna väldigt tajt med mitt 32cm långa GPU och 15cm PSU så det krävde en del masserande för att få ordning på sladdarna. Själva CPU kylaren hade nog 5mm tillgodo så det va inga problem. Topp och botten plåten har smidiga spår för att smidigt kunna flytta fläktarna i sidled/fram och bak.

Positivt:

  • Många kombinationsmöjligheter med ITX, M-ATX, SFX PSU, vanlig PSU, fullstora CPU kylare, långa grafikkort mm.

  • Litet chassi som har fokus på luftkylning (efter vad jag läst i några reviewer)

  • Bra ventilation

  • Fullstora PSU:er suger in luft i från fronten och blåser ut varmluften i toppen

  • Överlag bra kvalité och smidigt att bygga i speciellt för priset

Negativt:

  • Med M-ATX så krockar nedre kontakterna med fläktarna i botten

  • Om man har fullstor PSU så kan man endast ha en fläkt i toppen

Här kommer några bra länkar på dokumentation från NOX
Manual
Säljbroschyr
Bildmaterial

Summerat så är jag riktigt nöjd med köpet.

Uppdatering 2022-01-25
Har haft chassit några månader nu och kunde inte vara nöjdare. Inga problem med ventilation, datorn är tyst, sval och dammfilterna verkar fungera bra. Testet blir sommaren men kan inte tänka mig att det kommer bli några problem.

Uppdaterade till ett Corsair SF750 Platinum 750W i mellandagarna, egentligen behövdes det inte men vill ha en PSU som kör passivt längre och denna gör det till 300W. Sen så kändes det bättre att slippa sladdarna som låg emot grafikkortet.

Uppdaterat beskrivningen med lite nyttiga länkar.