Elmätar-plotting

Hallå

Har pillat med ett projekt senaste dagarna där jag ville göra grafer av min elförbrukning.
Idén kom från andra som gjort liknande projekt som jag hittade på nätet.

Elbolagen är VÄLDIGT petiga med att man inte får pilla med elmätaren men som tur är sitter det ofta en lysdiod på mätaren som blinkar till vid olika intervall (i mitt fall 1000 ggr per kWh, dvs. 1 gång per Wh). Detta har jag då valt att utnyttja och det finns två olika metoder att beräkna effekten på.

För att läsa av blinkningarna använder jag en krets tillsammans med ett Arduino Uno kort och skickar sedan informationen till en dator.

Effekten kan läsas av med två metoder:
Metod 1: Att räkna antalet pulser som skett under ett visst tidsintervall.
Metod 2: Att räkna tiden mellan två pulser och således få fram en (nästan) momentanförbrukning.

Först använde jag mig utav metod 1 men insåg att jag fick en väldigt dålig upplösning, dvs att jag fick ut en effekt som var ett medelvärde över en längre tidsperiod. Även om detta ser ungefär likadant ut på grafer som visar förbrukning över >24h ville jag har mer finslipat!

Metod 2 fick jag nys om av en användare på elektronikforumet.com som sprungit in i exakt samma slutsats och jag kunde mata in värden med 1 sekunds upplösning! Vid varje puls får jag nämligen ut (med millisekunders precision) tiden det tog sedan den blinkade senast och kan då få fram en väldigt precis effektförbrukning.

Med en daemon körandes i bakgrunden efterfrågar jag den "nuvarande" effekten från Arduinon varje sekund och matar in värdet i en RRD-databas.

Jag knåpade ihop lite i photoshop och valde att presentera graferna via ett webbgränssnitt som ligger på www.jomi.nu .. man kan ändra graf genom att klicka på den vänstra eller högra delen av grafen för att cycla runt de 4 olika graferna som visar:
* Senaste 10 minuterna
* Senaste timmen
* Senaste dygnet
* Senaste veckan

Webbgränssnittet är inte klart men ivrig som jag är på att höra vad ni tycker väljer jag att lägga upp det ändå.