Inlägg

Inlägg som Laine har skrivit i forumet
Av Laine
Skrivet av n_sandstrom:

Men det finns ju BTX om man vill ha korten åt andra hållet...

BTX bestämmer bara var cpu-sockeln är i förhållande till grafikkorten.

http://img294.imageshack.us/img294/9357/13atxbtxhc6.gif

Jag tror att du syftar på iATX (inverted-ATX) som på många Lian Li-chassin.

Av Laine
Skrivet av Absurd:

Jag har ju visseligen aldrig påstått någonstans i hela den här tråden att de integrerade är bättre eller likvärdiga de diskreta korten, bara sagt att man inte ska underskatta dem då de har blivit mycket bättre än förr, de kort jag länkade var bara ett par exempel på det

Skrev som jag gjorde för att ingen här ska få för sig att det inbyggda är i närheten av lika bra som diskreta lösningarna.

Det inbyggda snittkortet är idag bättre än för tio år sedan, och visst man kan till och med gå så långt som att säga att det är bra. Men det är inte bra om man lägger till en diskret lösning i skalan.

Det var inget illa menat mot dig eller din information, men jag tyckte att den kunde kompletteras med ovanstående så att ingen får fel uppfattning om situationen.

Tillägg till tråden;
Det är väldigt sällan som DAC/ljudkort är den svagaste länken i ett ljudsystem. Oftast är det högtalarna, hörlurarna och förstärkaren som är undermålig, för att inte tala om källfilen.

Det är också därför man inte alltid får dag/natt-skillnad vid uppgradering av DAC/ljudkort. Lite skillnad får man alltid, men den hade kunnat vara mycket större.

Av Laine
Skrivet av Absurd:

MSI har med integrerad X-Fi på moderkort, som detta X79 Big Bang Xpower II http://www.sweclockers.com/nyhet/14702-msi-visar-x79-big-bang...
Innan hade de MSI P6N Diamond med det http://www.sweclockers.com/nyhet/5204-msi-p6n-diamond
och nu har det även THX TruStudio PRO som oxå är fullgott

Big Bang Xpower II har 109 dB SNR, Xonar STX (som exempel) ligger på 124dB SNR.

Ett normalt integrerat ligger runt 90-strecket. Det är en stor skillnad mellan integrerade X-Fi-kretsen och ett diskret kort.

Det enda moderkortet som är ens nära att mäta sig med ett riktigt ljudkort är Gigabyte G1.Assassin2, som har en integrerad (om än icke isolerad) Creative X-Fi Titanium HD-krets.

Som diskreta kort är Titanium HD och ST/STX i stort sett identiska.

Av Laine
Skrivet av atriix:

Sorry glömde, mic är ett krav tänkte inte på det. Uppdaterade första posten.

Du är helt säker på att du inte kan ha en lös mick?

Om headset är ett krav så försvinner i regel väldigt mycket av musikegenskaperna, vad folk än skriver här.

Av Laine
Skrivet av Roger W:

Menar du inte precis tvärtom nu
Man ska väl höja det man vill höra mer av?

Givetvis menar jag tvärt om!

Det var så längesedan jag rörde en EQ att jag fick fasvändning i huvudet, haha.

Skrivet av Roger W:

Njae, DT990 ska jag inte svära på är en basigare lur än M50... Inte alla 990 modeller iallafall.
Promodellerna är lite basigare då de har andra kuddar som gör att elementen kommer närmre öronen vill jag minnas, och sen beror det lite på vilken impedans lurarna hade. (finns trådar på detta om head-fi, även om folk verkar ha svårt att ena sig)
DT770 är basigare och punschigare än 990, och nog mer jämförbar med M50 misstänker jag. (jag har hört 770pro och 990pro, men inte M50)
Vilken som är "bäst" av dem vågar jag inte uttala mig om.. Är nog en del tycke och smak. Misstänker M50 har minst ljudbild av dem, av vad jag läst dock.

Testade nu för skojs skull!

Har lurarna i signaturen framför mig, och DT990 känns bra mycket basigare än DT770, kan ju bero på motståndet dock men det känns som att 990 går mycket djupare i registret och brummar till mycket värre.

M50 är basig, men inte lika basig. Jag anser att det fattas en hel del på mellanregistret också.

Dock tror jag inte att någon av delarna i signaturen gör 990 och 770 rättvisa, så det är möjligt att det du säger stämmer.

Av Laine

Nu har jag inte en dator att installera mitt STX i så jag kan inte posta min EQ-inställningar för att hjälpa dig hitta ljudet du vill ha, men om du påminner mig vid senare tillfälle ska jag nog kunna hjälpa dig.

Det kan vara så att du gillar basigare (varmare) ljud och då är det främst 30 - 60 - 120 Hz som bör sänkas något i EQ. En bättre lösning kan vara att höja allt utom just 30 - 60 - 120.

http://www.guru3d.com/imageview.php?image=16424

Om du tycker att det låter tråkigt om du trycker på HF (och GX efter smak) på panelen till höger och har allt annat orörd kan det vara för att du är ovan/inte tycker om en (mer) orörd och 'äkta' signal som STX ger.

Det är svårt det här med ljud och vad som låter bra, det är från öra till öra men jag försöker hjälpa dig så gott det går.

DT990 anses av många, och är på papper, en "bättre" lur. Därmed inte sagt att den passar dig bättre då den kanske inte alls passar din smak. Den anses väldigt basig iallafall, upplever du mer bas i M50 så kanske det är en indikation på att något är fel hos kortet.

Av Laine

Kräver rejäl drivning (oavsett motståndsnivå) för att låta bra i min mening, och om man är ovan vid neutralare ljud kan dessa framstå som tråkiga.

Det är svårt att rekommendera DT880 till TS utan att veta vad han föredrar, särskilt utan riktig DAC och förstärkning.

Av Laine

Din dator (Q8200 á 95W) med ett 7750 (á 55W) skulle dra 150W tillsammans. Unna 30W till hårddisk och moderkort samt ram för säkerhets skull så kommer vi upp i 180W. Det klarar sig utan några som helst problem, oroa dig inte.

Av Laine
Skrivet av Jekean:

Hur är det med sådana nätagg som till exempel mitt corsair där 6-pinns kablarna har två extra seriekopplade utökningar i ena endan så man kan ha dem som 8-pinnars också?

inte är det ävl i anslutningen mellan kabel och grafikkort som det tar stopp i strömförsörjningen?

och hur kan det bli dubbla (150w) utav att man lägger till 33% (8/6)extra sladdar ifrån en 75wattts kabel?

6+2 har 3st aktiva +12V (gula) kablar till 3+2 jord (svarta).
En lös 6pin har 3st +12V varav en är inaktiv (död, dummykabel) till 3st jord.

Kontaktstiften och kablarna är avsäkrade till en viss ampere, därav delningen. Jag länkade en tråd ovan som tar upp ämnet djupare.

Kabeln tål ofta mer än vad stiften gör, men det är samtidigt en säkerhetssak. I citatet ovan står det vad olika kombinationerna är avsäkrade till.

Och en liten parantes också; Glöm inte att PCI-E-sloten ger 75W (2.0) eller 150W (3.0) till kortet utöver kablarna.

Hoppas det klarar upp lite, ta gärna en titt i tråden länkad ovan som sagt.

Av Laine

Som komplement till strömkabelsdebatten;

http://www.sweclockers.com/forum/125-geforce/1111484-min-vans...

Skrivet av Zcenicx:

Mja, med det undantaget att faktiska 6-pinskontakter oftast bara har 5 anslutna ledare (tre jord, två 12V) har du rätt. Likaså händer det att den mittersta 12V-ledaren är en dummy även på grafikkortet.

Skrivet av Zcenicx:

Vad gäller 6+2 är det tre +12V-ledare rakt av, eftersom 8-pin PCIe kräver 3+5. Det är enbart 6-pin som egentligen har 2+3 som standard. Anledningen är att ledarna är avsäkrade för 5A per ledare, och med säkerhetsmarginal ger detta då;

Molex (1x +12V): 45W (eg. ~60)
PCIe 6-pin (2x +12V): 75W (eg. ~120)
PCIe 8-pin (3x +12V): 150W (eg. ~180)

/.../

Vad gäller att nätagget är boven i detta drama menar jag att nätagget saknar tillräckligt med kontakter, och att TS kompis inte använt adaptrarna korrekt. Du kan inte med en Y-kontakt få EN 6-pin till 8-pin, du behöver två 6-pinnare.

Läsvärd tråd för den som vill lära sig mer.

Av Laine

ATH M-50 är inte tungdrivna så det ska inte vara problemet.

Lät M-50 bättre på recievern än STX? Eller lät DT990 bätte på recievern än M-50 gör på STX?

DT990 är ju helt klart en bättre lur än M-50 så om det är det sistnämna är det inte så konstigt.

Du har en 10-bandsequalizer i drivrutinen där du kan ändra själv hur varmt du vill ha ljudet.
Har du kopplat in lurarna i 6,3mm-porten som är märkt 'headphone'?

Både förstärkningsdelen för lurarna och DACen i STX bör vara en hel del bättre än recievern du hade innan så det verkar vädligt konstigt.

Av Laine

STX är inte att underskatta, det är en helt okej lurförstärkare och en väldigt bra DAC i den.

Den kommer utan tvekan att slå Astro Mixamp och förmodligen till och med spela bättre än din hembioförstärkare.
I regel är det ingen vidare lurförstärkare integrerad i en hembioförstärkare dessutom, hur högt upp i prisklasserna du än går.

Hur den är till spel känner jag inte till, men den omvandlar väl samma digitala signal som alla andra ljudkort/DACar får.

Verkar finnas Dolby virtual surround-egenskaper, men vad du ska med dessa till vet jag inte. Dina lurar innehåller ju inte mer än två element.

Av Laine
Skrivet av Kevin1992:

Får se om man kan hitta på något åt detta, för det räcker väll inte med att ha en fläkt på framsidan som blåser mitt i mellan radiatorerna, eller vad tror du?

Tack så mycket!

Så länge du inte trycker varmluft från en radiator igenom en annan så ska du inte ha några problem. Du skulle ju kunna ha en fläkt i fronten som drar in och 4 långsammare fläktar på radiatorerna som drar ut luften, om tvunget.

Av Laine

Om du menar crossflow som i att dubbelmacka två 240mm-radiatorer så borde du tänka om och skapa någon slags avskärmning. Annars kommer den ena radiatorn att värma upp den andra och skapa exakt samma temperaturer som att bara ha en 240. Detta är testat om och om igen med samma resultat.

(Crossflow gäller normalt vattenriktningen förövrigt, som rör sig från en nippel på ände A till en nippel tvärs över i ände B, istället för att ha bägge nipplar på en ände.)

I övrigt samklangar jag med Sack, lycka till!

Av Laine
Skrivet av Gulbanan:

jag bor i lyckeby så det är nära mej, men hur länge håller dem(om du har använt dem)? primer är ett måste, hur många lager kör du med? brukar du använda klarlack efteråt?snygga gallerier förresten:)

Det går inte att säga. Det beror helt på hur kunnig man är med burken och framförallt förarbete.

Mina räcker länge och väl iallafall. Primer, lack, klarlack.

Av Laine
Skrivet av Batwoman:

Vad menar du?

Säg att vi delar upp utgifterna i två kategorier, processor och grafikkort.

Jag hade då fördelat pengarna så att datorn blev processortung och lagt mindre pengar på grafik-delen.

Du nämnde att den skulle vara framtidssäker, och det enda i en dator som jag finner framtidssäkert är just processorn. Varje generation av processorer blir något bättre, men grafikkortsmarknaden tar ofta stormsteg.

Därför anser jag det vara dumt att lägga pengar på ett par riktigt bra grafikkort idag när det hela tiden kommer något mycket bättre runt hörnet. Jag hade istället lagt lite pengar på ETT bra (men inte bäst) kort och sedan efter hand uppgraderat detta till nästa generation av grafikkort (ett bra men fortfarande inte bäst).

Det är enda sättet jag kan se en dator bli framtidssäker i nuläget.

Angående GTX690 så tillhörde det debatten ovanför där du påstod att 680 SLI var 5-10% snabbare. Det stämmer säkert, men till vilken kostnad?
Ljudnivå, strömförbrukning och microstuttering är alla saker som påverkar min egna upplevelse om hur framtidssäkert något är. Jag vill inte ha något som man blir trött på efter en vecka.

Av Laine
Skrivet av Batwoman:

Försäkringsbolaget? Vad har dom med min dator att göra? Jo datorn är stabil så klart, eller vad menar du?

Du nämnde långtidssjukskriven så jag kan inte annat än att antaga att försäkringsbolag eller bidrag finns med i bilden, och vid lösa tillgångar över 100'000 SEK så räknas dessa in i bestämmandet bidragsdelen. Men strunt samma, det är inte den ekonomiska situationen jag är här för att tala om utan jag bara undrade om det fanns något speciellt tänk bakom att spendera allt på en gång.

Med stabil menar jag att processorn ska vara den starkaste komponenten då denna förmodligen (med tidigare generationer i åtanke) åldras långsammast.

Jag hade alltså kombinerat en väldigt kraftfull processor med mindre kraftfull grafik, men bytt denna en gång varje eller varannan grafikkortsgeneration.

GTX690 har enligt Sweclockers tester lägre värden på microstuttering, låter betydligt mindre, lägre strömförbrukning och ligger väldigt nära GTX680 SLI i spel. Helt klart ett potent grafikkort om valet står mellan 680 och 690.

Av Laine

Jag vet inte om det påverkar något i ditt val, men personligen så hade jag lagt ner pengar på en stabil dator processormässigt, och sedan bytt från generation till generation av medelklass-kort (eller upper-midrange om man vill kalla det så).

Som långsiktig lösning tror jag att det blir bättre lösning för samma pengar, men å andra sidan vet jag inte om försäkringsbolaget tillåter dig att ha lösa tillgångar.
En vettig processor för 3-4 år sedan står sig inte jättedåligt idag, men grafikkort som är lika gamla har inte en suck i princip. Inte är dessa värda något heller.

Ett annat sätt att se situationen på, men har du redan bestämt dig så har du.

Av Laine

Harald Nyborg nere vid Slottsbacken i Karlskrona har relativt bra färg för 60:- burken.

Det mesta hänger på förarbetet ändå.

Av Laine

Det hade varit roligt att sleeva nätaggregatet i kablarnas färg. Alltid stör det någon.