Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop

Inlägg

Inlägg som Felidae har skrivit i forumet
Av Felidae
Skrivet av diizzy:

Har aldrig riktigt förstått varför man köper F-modellerna av CPUs, speciellt när QuickSync är riktigt trevligt.

https://www.quora.com/What-is-Quick-Sync-What-is-the-benefit-...

"Quick Sync is this awesome Intel technology that helps with video encoding and decoding. It's way better than regular software encoders because it's super fast and efficient. Plus, it reduces the workload on your CPU, keeping your system nice and cool.

You know when you wanna do stuff like video editing, streaming, or converting video files? Quick Sync is perfect for that. It saves tons of time and energy, and it's used by some pretty popular software like Adobe Premiere Pro, OBS (Open Broadcaster Software), and HandBrake.

The best part? Most Intel processors already have this feature built-in! Look for CPUs with "Intel HD Graphics" or "Iris Graphics." Just make sure your software supports Quick Sync, and you're good to go.

Oh, one last thing! Testing its compatibility with your software is crucial. I know it may sound techy, but trust me, it'll pay off in the long run. If you need help setting it up, there are some great tutorials out there. So, give it a shot, and watch how it supercharges your video work! Best of luck, and have fun!"

KF är billigare, och redigerar man inte video så är Quick Sync mer eller mindre onödigt?

Av Felidae
Skrivet av mrnez:

Han menar VRM. B-serien kan du inte överklocka med.

Skrivet av Swedishchef_90:

Jag menar vrm, auto correct är inte alltid min vänn.

B och z serien med ett KF kommer inte bottlenecka så länge du inte kör K serie skulle jag säga. Eventuellt sämre för ddr med högre timings dock

Aha! Jag borde kanske ha förstått det baserat på kontexten av diskussionen...

Överklockning har aldrig varit något jag som relativt tekniskt okunnig någonsin har vågat mig på, som sagt.

Jag har en väldigt, väldigt flyktig förståelse för "klockcykler", "bussar", "frekvens/hertz" o.s.v.
Jag förstår att ju högre frekvens ett RAM-minne har, ju fler beräkningar på en och samma gång mäktar den med per tidsenhet (?).

Hur skulle B-serien som jag länkade till ha negativ påverkan på detta jämfört med Z-serien som jag länkade till?

Det enda negativa som jag läst om ASUS TUF Gaming B660-Plus WIFI D4 är de få SATA-portar och den undermåliga audio codec TRODDE JAG!

Här är recensionen jag hela tiden tänkt på:
https://www.tomshardware.com/reviews/asus-tuf-b660m-plus-wifi...

Cons
- Dated audio codec
- ‘Only’ four SATA ports

Det är först nu som jag ser att recensionen är för versionen som är av modellen mini-ATX, inte ATX-versionen som jag länkade till på Inet!

Jag har skapat tråden på potentiellt falska grunder. Jag är utom mig av skam för denna fadäs!

Här är den mest utförliga beskrivningen ASUS TUF Gaming B660-Plus WIFI D4, som just händelsevis är på ASUS' egen hemsida:
https://www.asus.com/motherboards-components/motherboards/tuf...

Jag kan dock inte se vilket audio codec ATX-versionen använder sig av.

Jag ville passa på att fråga er vad ni tycker om dess specifikationer, nu när jag ändå har er på tråden och har tillfälle att fråga er som kan sådant här.

Tror ni att ASUS TUF Gaming B660-Plus WIFI D4 kommer att "flaskhalsa" kommunikationen med DDR4-minnen?

Annars kanske det är värt att vänta lite, spara ca 2200 kr och köpa Z-serien som jag länkade till tillsammans med DDR5-minnen.

Kram!

Av Felidae
Skrivet av Swedishchef_90:

För det är enbart Z serien där du kan OCa din cpu 😊 med KF kan du köra B serien. Z serien har oftast bättre Vram vilket gör att moderkort inte throttlar

Aha, tack för ditt förtydligande!

Ja, med KF så slipper jag ju överklocka. Jag har aldrig överklockat i mitt liv, och planerar inte att göra det den kommande tiden heller, trots hemsidan vi båda surfar på!

När jag läser på om Vram så finner jag att det kanske skulle vara bra att ha ett riktigt stabilt sådant. Vad skulle du säga att de största fördelarna med mycket Vram är? Agerar moderkortet flaskhals i nyttjandet av detta så vore det ju tråkigt, men sådant får man väl tänka på vad gäller alla komponenter.

Det är bara det att skiten blir så dyr om jag kör på Z-serien! Användaren "shugge" gör ett i övrigt övertygande argument i den andra tråden jag skapade om datorbygget:
https://www.sweclockers.com/forum/trad/1700724-ansiktslyft-pa...

Kontentan av det hela är ju att det är onödigt för mig att betala för saker och ting som jag inte kommer att använda (!), och att jag betalar för sådana funktioner i framtiden, när tekniken dessutom har mognat mer, och ännu bättre moderkort och DDR5-RAM minnen finns att köpa.

Kommer B-serien att flaskhalsa väldigt mycket?

Av Felidae
Skrivet av evil penguin:

Min tanke om detta matchar vad Hifiklubbpersonen svarade; att det är de analoga utgångarna som faktiskt påverkas av hur bra/dålig den integrerade ljudlösningen på moderkortet är.

Skrivet av diizzy:

Toslink (optisk) överföring är digital och då spelar inte någon codec (DAC) roll så Hifi-klubbens personal har rätt.

Gott, då kan jag simma lugnt!

Tack för era svar.

Skrivet av Swedishchef_90:

Vilken cpu skall du köra med? Om K modell skulle jag tag den med bättre vram och oc, vilket är z serien.

Audio codec spelar mindre roll

Jag hade tänkt köra i5 12600KF, så visst är det K-serien jag tänkte para moderkortet med!

På vilket vis menar du att vram och överklockning spelar så mycket bättre roll på Z-serien? Z790 är ändå 1400 SEK dyrare, så argument till varför jag ska välja det framför TUF Gaming B660-Plus måste vara bra och väsentliga!

Av Felidae

Audio codec till moderkort — spelar det någon roll?

Hej,

Jag går i tankarna på att köpa ny datorkomponenter, och har av Inets kundtjänst fått rådet att köpa endera av dessa två moderkort:

ASUS TUF Gaming B660-Plus WIFI D4
MSI MAG Z790 Tomahawk WIFI DDR4

ASUS TUF Gaming B660-Plus WIFI D4 får kritik på recensioner jag läst av att det använder sig av ett utdaterat s.k. audio codec, vilket heter Realtek ALC897. MSI MAG Z790 Tomahawk WIFI DDR4 använder i sin tur ett audio codec vid namn Realtek ALC1150. Det sistnämnda ska ge betydligt bättre ljudkvalité än det förra.

Min uppsättning är två st. B&W 606 högtalare som är kopplade till förstärkaren NAD C 328, som i sin tur är kopplad till min stationära dator via optisk kabel.

Min fråga är om kvalitén på dessa olika audio codecs spelar någon roll om man kör med min ovanstående beskrivna uppsättning?

Inet menade nämligen på att moderkortens audio codec kunde påverka ljudkvalitén i min ljudkedja, och att det sämre audio codec vid namn Realtek ALC897 kan ge märkbart dåligt ljud. Man rekommenderade mig, utifrån mina behov, att köpa ASUS TUF Gaming B660-Plus WIFI D4, och om jag är missnöjd med ljudet som kommer ut ur mina högtalare så kan jag enligt dem köpa ett internt ljudkort med S/PDIF-port för min optiska kabel. De hade några från ASUS i sitt sortiment som kostar runt tusenlappen.

Jag pratade med Hifi-klubben, som jag köpte B&W 606, NAD C 328 och ljudkablar ifrån, och frågade om NAD C 328 stödjer TOSLINK (skratta inte, jag kan inget om sådant här!). Det gör det sa de, och jag passade då på att fråga om moderkortens olika audio codecs kan ha påverkan på ljudet i min uppsättning. Det sa de, till skillnad från Inet, att det inte gör. Det enda som skulle kunna påverka ljudkvalitén vad gäller de olika moderkortens audio codecs, är om man pluggar in NAD C 328 med analoga kontakter i moderkortet, vilket man starkt avrådde från i vilket fall som helst, då man menade att datorer alltid ska kopplas med digitala lösningar som optisk kabel p.g.a. den "elektriska storm" som sker inne i en dator.

Vad säger ni på Sweclockers? Vad tycker ni att jag borde göra? Borde jag satsa på det betydligt dyrare moderkortet MSI MAG Z790 Tomahawk WIFI DDR4 för att få åtkomst till dess väsentligt bättre inbyggda audio codec? Kommer det att ha någon påverkan?

Förklara gärna kort varför ni argumenterar som ni gör, så att jag kanske blir lite klokare på köpet också!

Mvh / Felidae

Av Felidae
Skrivet av shugge:

Visst är fördelen med DDR5 att de är nyare och att man sen kan behålla dem vid en framtida uppgradering av moderkort/cpu, men om du inte byter upp dig väldigt frekvent så kommer ett DDR5-kit du köper idag ändå vara "utdaterat" vid det laget. DDR5 är fortfarande i sin linda och de kommer att bli snabbare och ha lägre latenser allt eftersom utvecklingen går framåt. Men i dagsläget är skillnaden i prestanda försumbar och du kastar bara pengar i sjön om du inte verkligen har ett specifikt ändamål.

Jag är sjukt glad att jag frågade här på Sweclockers, som vanligt. Det är underbart att få sådana här klarsynta förklaringar för tekniskt okunniga som jag!

Det är ju det som har varit de ständiga frågorna ända sedan jag registrerade mig här när jag var typ 16 år gammal:

  • Är det här framtidssäkert?

  • Är det här prisvärt?

Det är ju inte helt lätt att svara på vad som är "framtidssäkert" och dessutom "prisvärt", men du har gett mig en bra förklaring till varför jag bör avvakta med DDR5 för tillfället sett till mina behov. Behöver jag den sortens kräm i framtiden så får det väl bli dedikerat moderkort och DDR5-RAM för just specifika ändamål, och antagligen ett nytt nätaggregat, då mitt nuvarande vid den tidpunkten sannolikt har gjort sitt, om de nu degraderar till sådan märkbar grad.

Svänger förbi Inet imorgon, om de då har fått in 12600, och kör på ASUS TUF Gaming B660-Plus WIFI D4 och Noctua NH-D15!

Av Felidae
Skrivet av shugge:

Klarar du dig på 16Gb ram finns det ingen anledning att byta upp dig till DDR5, knappt ens om du vill byta upp dig till 32GB (eftersom att DDR4 är så pass mycket billigare och inte mycket långsammare än DDR5 i praktiken).

ps. står det @ 1066Mhz i aktivitetshanteraren (eller annat program) är det i praktiken 2132Mhz effektiv hastighet på minnena. Bara så att du inte tror att dina nuvarande minnen är mycket långsammare än om du skulle köpa nya DDR4 minnen. Dessutom kan de förmodligen köras i högre hastighet än 2132Mhz om man ändrar inställningarna i BIOS.

620W lär räcka, men eftersom att nätagg degraderas över tid så går det inte att garantera/säga hur mycket ditt 7 år gamla nätagg faktiskt klarar av att leverera idag.

Tack för svaret Shugge!

Då tror jag faktiskt att jag kör på ASUS TUF Gaming B660-Plus WIFI D4. Behöver jag mer kräm i framtiden så kan jag ju köra på att köpa ett par bättre DDR4-minnen med 32GB.

Jag tog fram informationen från programmet "Speccy", men det är bra att du meddelar mig om hur det ligger till med de många frekvenserna!

Tror det räcker med ASUS TUF Gaming B660-Plus WIFI D4, Intel Core i5 12600KF 3.7 GHz 20MB och Noctua NH-D15 då, om det du säger stämmer, vilket det säkerligen gör! Det som vissa har påpekat på övriga forum är att DDR5 är den nya standarden, och att moderkort med DDR4 håller på att fasas ut, så jag ville liksom inte göra ett onödigt snålt val, men det är lättande för min plånbok att DDR4 räcker gott och väl än så länge.

Jag spelar ju trots allt inte de värsta råspelen som kräver månbas alfa för at fungera. Dock vill jag emulera PS3 lite bättre, och då är kraftigt RAM och processor viktiga, har jag förstått.

Av Felidae

Ansiktslyft på min gamla burk — DDR4 eller DDR5?

Hej,

I augusti skapade jag en tråd här där jag bad er kära sweclockare att hjälpa mig att göra en relativt billig uppgradering av min nuvarande burk. Ni gav mig många bra tips, men saker har ändrats lite på sistone, och jag har i samband med samtal med Inets kundtjänst kommit fram till ett datorbygge jag tror skulle vara hyfsat bra, men jag vill som alltid höra råden från nördexperterna på Sweclockers.

Jag planerar att göra kontorsarbete, titta på film, lyssna på musik, surfa på Internet, måla och spela datorspel på min dator. De spel jag spelar är Elden Ring, Dark Souls, Total War, Battlebit och Heroes of Might and Magic III (just HoMM3 är riktigt resursdränerande!).

Detta är de komponenter jag planerar att inhandla:

Chassi:
Fractal Design Torrent

CPU:
Intel Core i5 12600KF 3.7 GHz 20MB

CPU kylare:
Noctua NH-D15

RAM:
Kingston 16GB (2x8GB) DDR5 5600MHz CL40 FURY Beast (DDR5)
eller
Corsair 32GB (2x16GB) DDR4 3200MHz CL16 Vengeance LPX Svart B (DDR4)
eller
Corsair 16GB (2x8GB) DDR4 3200Mhz CL16 Vengeance LPX Svart (DDR4)

Moderkort:
MSI MAG Z790 Tomahawk WIFI (DDR5)
eller
MSI MAG Z790 Tomahawk WIFI DDR4 (DDR4)
eller
ASUS TUF Gaming B660-Plus WIFI D4 (DDR4)

—————————————————————

De RAM-minnen jag har nu är:
Corsair-någonting 16,0GB Dual-Channel DDR4 @ 1066MHz (15-15-15-36)

Som ni ser är det här med RAM och moderkort som de svåra valen uppenbarar sig.

Om jag kör på moderkortet B660-Plus WIFI D4 och behåller mina gamla RAM-minnen så kommer jag betydligt billigare undan. Moderkortet MSI MAG Z790 Tomahawk WIFI DDR4 är några hundralappar dyrare än sin tvilling som endast tar emot DDR5-minnen, men om jag köper Tomahawk som är kompatibel med DDR4 kan jag behålla mina nuvarande RAM-minnen. Köper jag dock istället Tomahawk som är kompatibel med DDR5 måste jag köpa nya RAM-minnen.

—————————————————————

Vi fortsätter:

GPU:
4095MB NVIDIA GeForce GTX 1070 (ASUStek Computer Inc)
(Detta kort äger jag redan, och jag planerar inte att byta ut det för tillfället.)

Lagring:
232GB Samsung SSD 850 EVO 250GB (SATA (SSD))
465GB Samsung SSD 850 EVO 500GB (SATA (SSD))
3726GB Western Digital WDC WD40EFAX-68JH4N1 (SATA (SSD))

Optisk enhet:
ASUS Extern DVD-brännare Svart DVD-RW
eller
ASUS Extern DVD-brännare ZenDrive U8M Svart

Wifi:
ASUS PCE-AC56
(Den här modulen äger jag redan.)

En viktig sak att nämna är att mitt nuvarande PSU, av märket Corsair och inköpt 2016 (tror jag), har kraft på 620 watt.
Räcker 620 watt för ovanstående komponenter, tror ni?
Märk väl att det blir en väldans massa fläktar som kräver kräm (fläktarnas anspråk på energi kanske är försumbar dock?).

Tack på förhand!

Mvh / Felidae

Av Felidae
Skrivet av Muddyvaines:

500kr + frakt - Super Smash Bros

Skrivet av Abubu:

Hur är tillståndet på Gb-Sp batteriet?

Ni har PM! <3

Av Felidae

Kom alla, kom en — en himla massa goa filmer, konsoler och spel

Jag säljer nu en väldans massa goa konsoler, spel, boxar och filmer.

Kontakta mig gärna på PM om ni är intresserade, så håller vi tråden städad.

Konsolerna och tillhörande handkontroller är alla rengjorda. Playstation 3 har ny kylpasta och nyinköpt USB-C kabel för laddning av Sixaxis kontroll, och Gamecube har nya värmedynor. I övrigt finns vissa små defekter beskrivna för de relevanta produkterna. Se beskrivning av dessa defekter, och de utförliga bilder jag tagit på samtliga artiklar jag säljer via följande länkar:

Bilder:
https://www.dropbox.com/scl/fo/put8sppz3huh25q054198/h?rlkey=...

Lista över artiklar och prissättning:
https://www.dropbox.com/scl/fi/r27o1gzp0ahpo6hbhyaka/Lista.pd...

CIB = Complete In Box
Jag lägger dock märke till att inte alla artiklar fortfarande har kvar alla tillhörande delar som de kom med, vilket CIB betyder. Låda och manual ska i alla fall medfölja när jag designerar artikeln som CIB. Se bilder i länk.

Läs hela annonsen här

Av Felidae

Man måste ändå fråga sig varför den kvinnliga huvudpersonen ser ut som ett ägg med rosacea.

Av Felidae
Skrivet av DasIch:

Det mest woke med spelet är att du kan välja könsorgan, att alla vill ligga med alla och många ansikten har ett medvetet drag av potatis. Orkar man bli upprörd över det bör man se över sina prioriteringar.

Det där med medvetet förfulande av just kvinnor är ett ytterst märkligt fenomen av den politiskt korrekta kyrkan. Snacka om att skära av näsan för att trotsa ansiktet.

Jag håller med dig om att man inte bör bli för upprörd över sådana till synes petitesser, men jag tycker absolut att man som konsument ska handla i enighet med sina värderingar och sitt samvete. Det är ju trots allt ytterst trivialt att beröva sig själv upplevelsen av ett futtigt datorspel, om det å andra sidan tillåter en att vara trogen vad man anser är rätt. Ska man kompromissa med sina värderingar tycker jag nog att det krävs någonting bra mer livsnödvändigt för att jag ska tumma på mina prioriteringar.

Nåja, det blir nog bra hursomhelst. Jag tror jag köper spelet om något år, när priset kanske gått ner en hundralapp och eventuella buggar slätats ut.

Av Felidae
Skrivet av NordhNet:

Om du gillar DnD och rpgs så skulle jag nog vilja påstå att det faktiskt är så bra.

Det där med politiskt korrekt material är bs enligt mig. Hela grejen som spinner runt på interwebben med interaktionen med Gale (vilket jag gissar på alla antyder på) är en pyttedel av en lång konversation.
Du kan tacka nej till alla utan att det blir några konsekvenser av det 🤷‍♂️

Det låter ju faktiskt riktigt bra!

Jag får väl införskaffa spelet när jag får mer tid över och lite mer kosing i plånboken.

Av Felidae

Är det verkligen så bra? Jag är oftast av åsikten att saker och ting som hyllas till skyarna för det mesta bara är väldigt bra, men aldrig bättre än andra saker av dylik kvalité. Saker som sätter ny ribba av kvalité är ytterst ovanligt.

Jag har även hört att det varit kontrovers kring spelet? Har de smugit in tramsigt politiskt korrekt material som ingen vettig människa önskar?

Av Felidae
Skrivet av dagas:

Har 20 år gamla datorgrejer som fortfarande fungerar så man behöver inte vara rädd för att de går sönder. Visst de kan alltid gå sönder men det kan de göra oavsett om det är 3 år eller 10 år.

1070 är relativt bra fortfarande. Man måste betala rätt mycket för att få märkbar uppgradering.

Jag håller med posten om en 3600 och AM4 moderkort. Minnena kan du återanvända. Intel 12100F och ett billigt Socket 1700 moderkort är inte dålig idé heller. Visserligen bara 8 trådar mot 12 i 3600 men de är betydligt snabbare i singeltrådad och slår ofta Ryzen 3600 i spel.

Visst 6700/7700 skulle öka till 8 trådar men de är tyvärr mycket dyrare att köpa begagnade än 6600K just pga att så många märker att 4 trådar inte räcker idag.

Till ett bra pris är dock 6700/7700 ändå en uppgradering. Hittar ett 7700 på Tradera men för 1399kr. Det är hutlöst pris med tanke på att du får en 13100F för det som är betydligt snabbare.

Tack för det informativa svaret, dagas!

Av Felidae
Skrivet av Kethsi:

det är ju samma generations grejer som du redan sitter på så dom begagnade grejerna hade varit lika gamla som dina.
jag kan väl tycka det är lite gammalt men har man inte pengar så får man ta vad man har råd med.

vad har du för faktisk budget då? 1000kr? 5000kr?

Slitage är väl naturligtvis en faktor man måste ta hänsyn till? Har komponenterna legat och pruttat plomberat i ett förråd i alla dessa år så är det väl en sak, men har de blivit utsatta för termisk stress i många år, likt mina komponenter, så kanske det inte blir lika bra. Därav min skepticism mot begagnat vid det här laget.

Men visst, som du säger så är det ju så att mina valmöjligheter är begränsade.

Ca 3000 kr skulle jag säga att min budget är.

Av Felidae
Skrivet av Kethsi:

jag har liknande specs men för mig så gick elden ring rätt bra, nästan alltid 60fps i 1440p (samma upplösning som din skärm) så jag vet inte vad problemet kan vara för dig? kan det vara cpun som inte räcker till kanske?

billigaste alternativet vore att hitta ett begagnat 6700k/7700k och ett begagnat 1080ti, skulle nog räcka ett tag till.

Tack för ditt svar Kethsi!

Ja, för det mesta gick det helt ok, men då och då mäktade datorn inte med, t.ex. när de stora stygga drakarna sprutade eld. Då blev det riktigt hackigt.

Ska kolla på ett 6700/7700k och ett 1080ti. Begagnat vet jag dock inte. Hur gamla tycker du att komponenterna ska vara för att vara värda att köpa i andrahand? Förr eller senare klappar ju allting ihop, och det vore ju inte så roligt att köpa komponenter som sjunger på absolut sista versen.

Av Felidae

Hjälp mig att uppgradera min dator på billigaste möjliga vis! <3

Hej,

Jag är en 33 år gammal gubbe som spelar väldigt sparsamt. För det mesta har jag fullt upp med skolarbete, träning, ritande, skrivande eller mekande med cykeln, men när jag väl spelar så brukar det bli datorspel som Elden Ring, eller någonting som t.ex. Battlebit.

Förra året köpte jag Elden Ring, och älskade det (jag föredrar dock Sekiro). Hursomhelst märkte jag att min trofasta dator inte riktigt mäktade med helt och hållet. Jag tänkte därför se mig om att uppgradera min burk, men min budget är mycket begränsad. Trots min ålder är jag faktiskt numera student på universitet, och jag måste således hålla hårt i pengarna. Det hindrar mig dock inte från att vara en eländig konsument.

Jag vill alltså be er hjälpa mig att uppgradera min dator för en så billig peng som möjligt, samtidigt som jag får ut så mycket prestanda som möjligt till att spela spel som t.ex. Elden Ring.

De datorkomponenter jag sitter och trycker på är som följer:

  • Operativsystem:
    Windows 10 Home 64-bit

  • CPU:
    Intel Core i5 6600K @ 3.50GHz
    Skylake 14nm Technology

  • GPU:
    4095MB NVIDIA GeForce GTX 1070 (ASUStek Computer Inc)

  • RAM:
    16,0GB Dual-Channel DDR4 @ 1066MHz (15-15-15-36)

  • Moderkort:
    MSI Z170A KRAIT GAMING 3X (MS-7A11) (U3E1)

  • Monitor:
    Acer 27" Predator XB271HU (2560x1440@165Hz)

  • Hårddisk/SSD:
    232GB Samsung SSD 850 EVO 250GB
    465GB Samsung SSD 850 EVO 500GB
    3726GB Western Digital WDC WD40EFAX-68JH4N1

  • Optisk enhet:
    Optiarc DVD RW AD-7200S

  • Chassi:
    Fractal Design Define R5

  • Fläktar:
    En väldans massa beige Noctua 140mm fläktar

Märk väl att jag gärna vill kunna utnyttja min monitors s.k. "G-Sync"-funktion, och jag får således hålla mig till Nvidia's grafikkort.

Jag vill också nämna att jag kikat en hel del på Playstation 3-emulation. Går det att fixa en tillräckligt stark processor som mäktar med emulatorer för PS3 utan att också kosta skjortan? Min nuvarande processor står sig tyvärr slätt när jag kör igång emulatorn RPCS3.

Mvh / Felidae

Av Felidae
Skrivet av dlq84:

Shrinkflation kommer alltid vara en grej eftersom inflation alltid kommer vara en grej, dessutom är det absolut inget nytt fenomen. De kan välja att minska storleken eller höja priset när pengarnas värde sjunker.

Ilskan borde riktas mot de som jobbar med penningpolitik snarare än marknaden som tvingas anpassa sig efter densamma.

Antyder du att penningpolitik inte fyller någon nödvändig funktion?

Av Felidae
Skrivet av Apanx:

Skillnaden mellan en Pinecil och de flesta generiska lödstationer du hittar på Kjell, Clas Ohlson, Jula, Lidl, ÖoB osv handlar om hur spetsen värms upp.
Pinecil har värmeelement direkt i spetsen, vilket gör att den lättare kan hålla spetsen på angiven temperatur.
De flesta generiska lödstationer har värmeelement i handtaget, som behöver leda värmen över till spetsen, det ger sämre temperaturkontroll och långsammare uppvärmning.
Du får en betydligt trevligare lödkolv att arbeta med för samma pengar med en Pinecil/(TS100/TS101/PTS200, liknande varianter)

Vid den prisnivån är den enda skillnaden mellan att kalla något en lödkolv och en lödstation att du har en större separat låda med spänningsomvandling och temperaturinställning, samt inbyggt ställ. Själva lödkolven i sig behöver inte vara bättre.

Recensionssidan du länkar verkar mer vara marknadsföring snarare än test, och då inte av någon som löder i någon större utsträckning.
Vettigare att kolla Youtube från elektronikpysslare och åsikter från mer inriktare elektronikpysslarforum som ex EEVblog
https://www.youtube.com/watch?v=k-wo_al9QJU

TLDR:
-Pinecil högst sannolikt betydligt bättre än generiska lödstationer från Kjell/Clas Ohlson/Jula/ÖoB/Lidl osv
-Alla recensionssidor är inte att lita på. Kolla mer ämnesinriktade Youtubes och forum för vettiga åsikter

Tack för ditt svar, Apanx! Jag lär mig mycket av de coola kidsen på sweclockers, som vanligt!

Kan tycka att det är så konstigt att prisbilden relativt till kvaliteten kan skilja så mycket, men det finns väl någon logisk anledning till varför det är som det är.

Skrivet av jreklund:

Den har hittills lyckats hålla utan problem i 9 månader. Det svåraste var nog att jag använde fel tjocklek på lodet och misshandlade därmed mina spetar, vilket kan resulterat i min negativitet till att lödstationen inte höll värmen bra. Hade ingen spettsförtenning och behöver säkerligen köpa en ny spets nu... fungerat bra tidigare med större lod och kortare lödningssessioner. Tidigare har det bara blivit en Aruduino och andra kretskort som behövt pins.

Det är mitt main tangentbord tills i början av Augusti. Då får jag förhoppningsvis mina Dygma Defys på posten. Då jag använder för många layers och MCU baserat på ATmega32U4 kan jag inte använda VIA/VIAL. Har man behov av fler än 4 (om jag minns rätt) har dessa för lite minne. Har ett annat tangentbord som är kompatibelt med VIA, men aldrig använt det. Programmerar dem via texteditorn.

Köp en MCU med RP2040 så du inte går på samma landmina där.

Lödstationer vågar jag inte uttala mig om. Jag köpte min för 100-150 kr och tyckte det var ett fint pris då. Skulle köpt något annat idag, om jag ska löda något mer än bara pins.

Jag har fått förklarat från Svenska Elektronikforumet att den lite mer budget-vänliga lödkolven du använt dig av generellt sett anses vara skräp. Förlåt för att jag dissar ditt köp och val av verktyg, men jag är bara budbäraren!

Spetsförtenning tycks vara ett måste, liksom gott med flussmedel (flusset verkar vara mycket farligare än det bly som finns i viss lödtenn).

Dygma Defys ser trevliga ut, men de liknar min ErgoDox alldeles för mycket i det att den är väldigt stor. Jag vill ha tangentbord med mindre område för tummarna, så att jag kan placera det bekvämt ovanför mitt Contour Rollermouse RED och få ut det bästa av både tangentbord och datormus. "Tum-arean" på ErgoDox skär liksom in på övre kanten av Rollermouse, vilket gör att mina fingrar inte kommer i tillräckligt god position för att använda både tangentbordet och musen samtidigt. Hoppas du blir nöjd med dina Defys iaf!

Viktigt med tillräckligt minne då! Ska tänka på det!

Skrivet av QRikard:

Rekommenderar en lödstation på ca 80 W och med aktiv tempreglering som sitter nära spetsen. ESD säkrad borde vara obligatoriskt... Det gör enorm skillnad speciellt om du ska löda större saker eller värst av allt små komponenter på stora jordplan...

Jag köpte en begagnad weller för runt 800. Fungerat fint för ströarbeten i 10 år, nypris är dom ganska dyra men helt klart vettigare beg och otroligt mycket bättre än en ny budgetstation, kanske komplettera med nya spesar.

Hade innan kjell och co billigaste station innan wellern. Helt hopplös att löda med, allt var svårt så den blev degraderad till att bränna plast tills jag skänkte bort den.

Jag följer ditt råd och har lämnat tillbaks allting till Kjell & Company! Köper man billiga skor köper man dyra skor, och jag är minsann sugen på en Weller eller Hakko efter att alla lödare prisar dem så mycket!

Skrivet av mrqaffe:

Ett tangentbord är nog egentligen väldigt okänsligt för vad man löder med.
Hög effekt är bra så det går snabbt att värma större prylar typ kretskort och kablar och den stora skillnaden mellan billiga kinaprylar och dyra lödstationssystrem tycker jag brukar vara utbudet av spetsar av olika modeller, kinamodellerna har oftast bara ett par runda och mejselformade spetsar upp till några enstaka millimeter i bredd
men inga större spetsar tex för att löda på hela ickretsar på en gång. Det är kanske inte det vanligaste behovet men ibland är de väldigt bra att ha tillgång till.

Jag hade nog i vart fall inte köpt nån jättedyr lödstation innan jag vet att det är nått som kommer att användas mer frekvent för skillnaden är inte så stor om man bara gör enklare saker och det kan dessutom vara bekvämt att ha flera lödstationer så man kan ha olika spetsar snabbt tillgängliga så att börja med nån enklare lödstation är inte fel för man kommer säkert ändå att vilja ha flera om man utvecklar hobbyn så den enklare är inte bortkastad.
Det är som med mätinstrument, det går ofta mycket enklare och snabbare om man har ett par stycken.

Det är också väldigt bra att ha en förstoringslampa och inte bara "bra belysning" för man vill ofta ha förstoring för att kolla på småsakerna, det är ofta helt nödvändigt om man tex letar sprickor även om man har perfekt syn.

Tack för ditt långa och informativa svar!

Lämnade tillbaks allting till Kjell & Company, och ser mig om för den bästa dealen på en Weller eller Hakko. Det är nog bra med många verktyg, som du säger, men jag vill nog bara ha en produkt hemma. Orkar inte ha en massa grejs liggandes. Jag brukar satsa på en dyrare variant av hög kvalitet som håller i många år, oavsett om det gäller kläder eller elektronik.

Har du någon åsikt mellan Weller WE 1010 och Hakko Fx-888D? Hakko:n kostar mindre än hälften av vad Weller:n kostar, men många tycker att den är lika bra, eller t.o.m. bättre, på det mest väsentliga (jag har läst en del recensioner dem emellan och tittat på ett par YouTubare som jämför dem). Låter konstigt att de båda kan vara lika bra när den ena kostar så mycket mer, men det är väl samma ekonomiska fenomen som dyker upp som @Apanx uppmärksammade.

Skrivet av Svensktiger:

Köp en riktig station när du äntligen handlar.
T.ex. en weller, hakko eller liknande.
Fördelen med kända märken är ju att du kommer att kunna hitta reservdelar och spetsar även om 20-30 år.
Gärna 70+ watt, inte för att du behöver det till ett tangentbord utan för att du oundvikligen hittar andra projekt när du äntligen kan löda ordentligt
Mer effekt gör så att du inte måste vrida upp temperaturen för att det skall orka med.
Och lägre temperatur betyder mindre risk att skada saker.

Löd"tenn" är mer en personlig sak, själv så sätter jag (oftast) en droppe på spetsen och låter ytspänningen göra jobbet.
Det betyder att grovleken spelar mindre roll.
Vill man tillsätta lod direkt på komponenterna efter att ha värmt med spetsen vill man ju vare sig ha för grovt eller för tunnt.

Men viktigast för en bra och rolig lödning är ju flussmedlet.
(lödtenn som innehåller flussmedel är för biltema mekar).
Det gör så att lodet fäster på komponenterna och flyter ut som det skall.
Föredrar själv en penna till detta, men olika varianter finns.
Lättrinnande fluss är att föredra över pastor tycker jag.

Lödfläta och en tennsug hör också till nödvändigheterna när man håller på.

Och som sagt ovan, förstoringsglasögon är en stor hjälp.
Inte bara är det enklare att se misstag utan du får ett visst skydd mot eventuellt stänk.
Kompletteras gärna med en lupp för att dubbelkolla resultatet.

Skyssta grejer gör det mycket roligare att hålla på

Brukar själv handla på www.electrokit.com
Skapliga priser och ett trevligt sortiment för hemmapularen.
Men det finns såklart massor av ställen att handla lödsaker på.

Tack för dina råd, din tiger där!

Många viktiga och bra saker du poängterar!

Jag måste fråga: vilka förstoringsglasögon rekommenderar du, och vilken lupp? Kollar på electrokit nu, och de har många grejer!

Skrivet av cheben:

Skillnaden mellan Kjells station och en Pinecil är milsvidd, och det är till Pinecils fördel. Mer effekt, riktig temperaturreglering, snabbare respons etn. En ordeltlig Weller station är bättre men det kostar multum. Skall du löda ett tangentbord tror jag det kommer funka med Kjells ändå, det kommer bara ta längre tid.

En sak att ha i åtanke med en pinecil är att man behöver köpa en USB laddare som orkar med 60, och gärna 100W och det kostar nästan mer än pennan.

Ska nog köpa en Weller eller Hakko, när allt kommer omkring. Som andra har påpekat så känns det tryggt med välkända tillverkare som det nog finns många bra spetsar att välja från, med den ytterligare fördelen om gediget och välkänt varumärke.

Skrivet av etnica33:

Jag köper gärna den, men många menar att Weller WE1010 är lika bra, eller t.o.m. bättre. Weller:n kostar dock ca 2500 kr ny, medan Hakko:n kostar typ 1300 kr ny.

Vet du varför de kostar så olika? Jag lutar faktiskt åt Hakko:n, men jag vill ändå gärna ha rejäla grejer, och min briljanta logik säger att dyrare = bättre.

Tjo!