Inlägg

Inlägg som Niczo har skrivit i forumet
Av Niczo

Förvara den i ett annat skåp? Det låter som att skåpet du har den i är antingen delvis eller helt i metall, vilket agerar som en Faraday-bur.

Av Niczo

Aja där ser man, visade sig att jag har väldigt dålig koll på laptops. Sänker priset till 5000 och ser om någon nappar.

Av Niczo

Gaminglaptop MSI GF63 Thin 9SC-233NE 15"

Jag säljer nu min gaminglaptop som jag inte är i behov av längre. Den är ganska sparsamt använd och klarar de allra flesta spel i 1080p med höga inställningar och 60fps eller mer. Inköpt sommaren 2020 från Webhallen, och elektroniskt kvitto ingår.

Specifikationer:

15.6" formfaktor
1080p 60Hz IPS-panel
CPU: Intel i5 9300H (4 kärnor, 8 trådar)
GPU: Nvidia GTX 1650
16GB (2x8GB DIMMs)
512GB Nvme SSD, 3GB+ per sekund överföring

En nyinstallation av Windows 11 på Engelska medföljer, inklusive licens. Språk kan ändras efter att installationen slutförts. Original nätadapter medföljer, samt en vadderad väska med dragkedja för förvaring.

Nypris var 10000kr, accepterar inte bud lägre än angivet utgångspris på 4800kr. Kan skickas mot förskottsbetalning, snabb affär prioriteras.

Läs hela annonsen här

Av Niczo

Okej, tack för svaren! Då kan jag ta det lungt och veta att alla mina spel finns kvar.

Av Niczo

Sälja en Switch men behålla Nintendo-kontot?

Jag behöver sälja min Switch pga akut pengabrist, men känner att jag vill behålla mitt konto med en massa spel på och migrera det senare när jag kan köpa antingen en Oled-modell eller uppföljaren som förmodligen kommer sent i år eller nästa.

Jag har tidigare migrerat konton mellan två enheter, men då behövde jag ha båda konsolerna i hand för att kunna göra det. Finns det nåt sätt jag kan fabriksåterställa min nuvarande Switch och sedan bara logga in på min nya och tanka alla spel om typ ett halvår? Känner att informationen jag sökt är lite otydlig.

Tack!

Av Niczo
Skrivet av grizzly666:

5-56/WD40 löser upp lim väldigt bra så är inget jag skulle använt på en mus där glidytorna är limmade (dvs alla möss så vitt jag vet).
Dom funkar hjälpligt till det mesta men det enda dom är bra till är rengöring/limuplösare, rostlösning är dom inte dåliga på (bättre än cocacola i alla fall) men inte direkt bra heller (finns bättre rostlösare).

Smörjning med dom är nåt man bör undvika i alla fall om det är nåt som är/var smort med olja/fett då oljan/fettet löses upp och försvinner och efter nån dag/dagar är man tillbaks till sämre än innan man smorde med 5-56/WD40.

För smörjning så funkar ATF olja (automatlådeolja) oerhört mycket bättre, motorolja är även det miltals bättre men ATF är tunnare och tar sig in bättre än motorolja.
Tex jag hade en dörr som gnällde o smorde med 5-56/WD40 i stort sett varje månad då det kom tillbaks efter 2-4 veckor.
I 5+ år höll jag på sen provade jag ATF 2-3 droppar på varje gångjärn och det har varit tyst i 15+ år nu (tror mig märka av en viss skillnad!).

ATF är även skonsam mot gummi vilket motorolja INTE är (torkar ut gummit och det blir hårt).
Nackdelen är att ATF kan vara aggressivt mot gula metaller (brons/mässing/osv) men det handlar om väldigt lite och är bara nåt o tänka på om det handlar om ett lager i en motor.

Så skaffa en oljekanna + en flaska ATF för priset av 2-3st 5-56/WD40 som även kommer att räcka tiotusentals gånger längre.

Tack för alla fina tipsen! Kommer ha nytta av infon i den här tråden långt utöver området datamöss.

Av Niczo

Jag skulle personligen aldrig köpt en bärbar dator till en tolvåring, för lätt att ha sönder särskilt om man spelar mycket på den.

Om du letar efter något som i framtiden är uppgraderingsbart skulle du med fördel kunna kika på Inets, Webhallens eller Kompletts färdigbyggda system. De har oftast bättre marginaler för strömförsörjning, kylförmåga för att inte tala om chassits utrymme och användarvänlighet.

Det går också att mot en avgift plocka ihop ett eget system hos dessa återförsäljare, som de bygger åt dig om du inte känner för att göra det själv. Hojta till om du vill ha mer specifika tips!

Av Niczo

5-56 "Mångsidig vätska" som smörj på musfötter

Som ganska nybliven hemmafixare har jag ådragit mig en hel del nya verktyg och annat som jag inte använt förut. En av dessa är "5-56", en oljeliknande substans på sprayburk som till synes har fördelen att den smörjer ytor och löser fett på samma gång. Jag fick idén att smörja musfötterna och hela undersidan på min då nästan orubbliga Corsair-mus med denna lösning, och efter nästan en vecka glider den fortfarande betydligt bättre än innan, och detta på en tygmatta också! Det enda jag gjorde var att spraya på en bunt hushållspapper, gnugga och sedan noga torka bort allt överflöd med torrt papper.

Nån som har testat nåt liknande, kanske med WD-40 eller ännu någon annan vätska?

Av Niczo

Fett dålig kritik från vissa här tycker jag.

Låt folk ha sina stilval bara...

Om han tycker om en design som är slimmad men samtidigt väldigt utåtriktad och exhibitionistisk, varför inte? Han kanske har ett fint hem som passar perfekt just för den grejen? Jag slår fan vad om att när burken hittat sin plats på skrivbordet så kommer den se rätt jävla najs ut.

Av Niczo

@reverend benny: Japp så är det, men om man är lite entusiast tycker jag att man ska kunna sköta basic felsökning själv på såna här enklare saker. Kanske gör hans mamma det åt honom, och han frågade säkert bara oss för att hon inte var hemma.....

Av Niczo
Skrivet av Seziuo:

@reverend benny: Faktumet att han lirat på high performance kan ha spelat roll i att den nu är paj.

Oinformerad spekulation. För att förtydliga, det kan lika gärna röra sig om en laptopmodell som inte har problem med värmeutveckling generellt. Hur kontaktdonet fungerar och hur spänningar regleras är också viktig information som vi inte har. Med modellnummer på laddare och laptop går det att göra en mycket mer informerad gissning.

Av Niczo

Linus har dragit på sig en hel del kritik för att han klickbaitar och "hatemob-ar" i några av sina videor.

Jag har inga problem med faktan han presenterar, men det han pratar om är i grunden ingenting nytt. Intels marknadsföring mot konsumentsegmentet har varit fullständigt värdelös ett bra tag nu och moderkorten har blivit allt snävare i kompatibilitet jämfört med AMDs.

Av Niczo

Innan vi ens börjar närma oss en möjlig teori kan det vara bra ifall du nämner märke och modell på laptopen samt märke och modell på laddaren.

Av Niczo
Skrivet av Olegh:

Lång tråd med många svar men det undras mig om jag inte hade försökt säga åt barnen någorlunda vänligt men bestämt på egen hand, dvs. inte gå via föräldrarna.

Risken att detta inte är särskilt framgångsrikt är ju ganska stor, men av alla tänkbara alternativ så tror jag mest på den idén. Dessa barn kan ju lida av både ditten och datten men ett av problemen verkar ju vara att föräldrarna spelat bort sitt auktoritetskort så till den grad att de inte ens försöker längre. En annan förklaringsmodell är ju att de är patologiskt hänsynslösa och oengagerade och bara inte bryr sig. Ingenting verkar invagga hopp om att föräldrarna kan eller vill försöka "fixa" problemet.

Är problemet i grund och botten relaterat till auktoritet och gränsdragningar skulle du, TS, potentiellt kunna göra en hel del gott genom att försöka ställa krav och etablera en relation med dig själv som "resonlig auktoritet".

Står helt bakom denna beskrivning av problemet. Har haft mycket kontakt med socionomer och sociologer i mitt arbete och de pratar ofta i dessa termer. Dessa är alltså människor som fyller rankerna inom kommunernas socialtjänst-verksamheter.

Av Niczo
Skrivet av lindahlj:

Tanken är god med ditt inlägg men TS vill inte umgås med denna familj, eller dess barn. Han vill bara ha lugn och ro som granne. Och han vill nå dit på så enkelt sätt som möjligt.

Så att "vara med i gemenskapen på alla nivåer" skulle nog inte vara mitt råd. Snarare att prata med föräldrarna och be dem försöka dämpa barnen lite.

Lycka till med den strategin.

Av Niczo
Skrivet av Hejss:

En sak du kan göra är ju att prata med någon annan granne och nämna de högljudda barnen i det andra huset. Kanske grannarna som bott där längre vet varför dom är så högljudda och bara leker med varandra. Kan vara bra information att ha innan man konfronterar de högljudda grannarna direkt.

Riktigt bra idé, tänkte jag inte på.

Av Niczo

Jag vet inte om Sweclockers är det bästa stället att fråga om denna typen av råd, men jag gör ett försök till en bra lösning.

Som storebrors-veteran, före-detta fritidsledare och stödlärare, lärarassistent i särskola och diverse andra hederstitlar så kan jag bara säga en sak.

För att få ungars respekt, oavsett om de är dina, kanske dina, eller andras ungar, så gäller det att vara med i leken och kommunicera på deras nivå. Du kan vara 20 år gammal eller 80, har du en sur min och tjatar så är du per definition en surgubbe och du får ingen respekt.

Det första jag gjorde när jag var fritidsledare för en ny grupp (grabbar oftast såklart) var att delta i leken. Lite försiktigt först, kanske som bollvakt eller en passiv "domare" om applicerbart. Det ledde oftast till att jag blev inbjuden att delta på riktigt, och eftersom jag är vuxen och inte en översittare så begränsade jag mig alltid lite så att jag inte vann "för lätt".

Så kortfattat: Om du har flyttat in i ett nytt område med en ny gemenskap, var med i gemenskapen på alla nivåer. Låt barnen sätta gränsen för den gemenskapen först, och om de sedan börjar kräva för mycket så ge en vuxen-måste-jobba-ursäkt och gå därifrån.

Edit: om du är rädd att bli stämplad som nån slags skum typ eller pedofil, lär känna föräldrarna till barnen lite och kommunicera din avsikt att etablera en respektfull relation med skitungarna så att de håller sig borta. Handlar det istället om barn som skriker för att de är ledsna eller har ångest pga sketna familjerelationer, prata med soc. Det är var människas medborgerliga ansvar tycker jag.

Av Niczo
Skrivet av coolerfreak:

Ja de är väl de som kan vara tråkigt med just att göra en fix. De kostar kanske 100-400:- att tjacka något som för visa används minimalt med gånger. Då vill man ju helst klara sig undan billigt.

Gängtejp är ett väldigt bra hjälpmedel helt klart men all form av byggande material ska man också vara försiktig med om nu materialet inte klarar av att bli stressat och då är ju Loctite för VVS och Hydraulik att föredra.

Hoppas det blev tätt och du blev nöjd bara

Kan man säga att gängtejp funkar bäst att använda när det är metall mot metall och kanske plast mot plast, men inte metall mot plast? Alltså att ju mer styvhet och densitet den "inre" gängans material har jämfört med den "yttre", desto större är risken för att t.ex en metallfitting knäcker ett PVC-rör ifall man använder gängtejp?

Bara så att jag förstår din filosofi rätt där.

Om du fortfarande övervakar tråden så lär jag väl återkomma med resultatet inom några veckor hoppas jag. Blev så fint erbjuden IRL-hjälp från nån med kompetens inom svets, så mer kan jag nog inte önska.

Av Niczo

Ni är underbara! Fantastiskt att det finns hjälpsamma svetsare och VVS'are som er på Sweclockers som kan vägleda en undersköterska som mig i rätt riktning

Jag har en tendens att ställa allt för många irriterande frågor till fastighetsskötarna på boendet där jag jobbar. De får ibland för sig att jag försöker göra deras jobb, men egentligen handlar det ju bara om custom vattenkylning....

Av Niczo
Skrivet av ArcliteRX:

Detta har jag använt i vattenkylning förr, användes när jag arbetate i verkstad för täta luftverktyg vatten och liknande.

Har en hel tub här hemma om du vill ha lite på en koppling.

De är oftast ganska dyra att köpa.

Skulle inte reka någon silikonmassa, använder loctite för att det är användingsområdet att täta kopplingar.

https://webshop.maskinochverktyg.se/katalog/fog-lim-spackel-t...

denna användes också ganska flitigt

Tusen tack för erbjudandet, att få tag på sådana här grejer själv lär inte vara lätt för mig utan hantverkarkontakter. Ser att du bor i Stockholm så jag PMar dig nån gång snart helt enkelt!