Inlägg

Inlägg som Vasadu har skrivit i forumet
Av Vasadu

43" men med IPS 60hz så inte så gamer direkt.

Av Vasadu
Skrivet av pacc:

Sälj gpu separat och ev 500gb ssd för några hundra så kanske du kan köra med IGP för enklare uppgifter.

@Dhanjel

Mycket bra råd för din situation. Ger dig en bra fungerande dator, och samtidigt litet bidrag till hushållsekonomin. Lycka till!

Av Vasadu
Skrivet av Eldritzh:

Tjenare!

Har inte byggt en ny dator på länge så tänkte dubbelkolla med er om det är något jag glömt (har chassi).
Dator är för frugan som är i stort behov av en ny dator som kan klara att köra Adobe samt spel som Sims 4/D3-4, typ.

Jag är ganska säker på att detta borde fungera utmärkt, men vill som sagt dubbelkolla så jag inte glömt något.
Tack!

Och oavsett om du ska bygga en dator till dig själv, en kompis eller din fru är grundprinciperna de samma.

Välj stabil nätdel, som säkert håller dubbelt så länge som komponenterna. Bra chassi, som gör det trevligare och tystare att sitta brevid datorn. Okej mellanklass moderkort räcker mer än nog, och en bra mellanklass CPU. Gärna en Ryzen i dagsläget eftersom du får lite mer rå beräkningskraft för pengarna. Och 8 eller 16 gb ram beroende på budget. Svårare än så behöver det inte vara

Av Vasadu

Har blivit äldre och tråkigare vad det gäller hårdvara. Tidigare försökte man på egna moddar av hårdvara, främst för att få bättre ljudnivå i relation till prestandan... grafikkortskylare och en snygg zalman kylare helt i koppar. Att byta ut North Bridge kylaren var standard i många år... Och nu sitter man på en jävla moderkortsfläkt (X570)som man inte orkar göra något åt...vilket förfall

Av Vasadu

Take my money!!!

Av Vasadu
Skrivet av Mr:Bandit:

Det är ju du som drar egna slutsatser, svara på frågan eller dra.

Tror det är du som inte fattar... Tänk efter nu.

Men svaret på din fråga är... Det är en väldigt korkad metod att på något sätt försöka frysa din dator i tiden för att på så sätt kunna spela ett musikarkiv/spellista så mycket du vill. Det är inte värt besväret, och det är mycket sannolikt att spotify tänkt på de alternativ du kommit på. Spotify loggar säkert hur många minuter musik som spelats sen förra gången du kopplade upp dig... och då skulle din lista låsas även om du har en "klocka" i operativsystemet som står still.

Enklaste och bästa är att betala spotify.

Om du inte bryr dig om att betala de som gjort musiken för du lyssnar finns det enklare och smartare sätt än hacka spotify. Fanns en värld innan spotify kom och då samlade många på mp3 filer, det är fullt möjligt att samla på filer med musik även idag, och säkert bättre filformat. Men på stenåldern så var lagringskapacitet en verklig begränsning... Och detta är betydigt lättare och smartare än att "hacka" spotify.... Men ska du köpa hårddiska och lagra massa musik... Så kan du skaffa spotify konto med de pengarna istället...

Så hur du än vrider och vänder på det hela så är nog ett spotify konto bästa alternativet.

Av Vasadu

@Pelegrino:

En hårddisk på 500 GB är sannolikt mekaniskt och kombinationen lite ram och mekanisk hårddisk dödar datorn prestanda. Vi hade precis samma på mitt jobb tidigare. Utmärkta datorer men 4 GB ram och mekanisk hårddiskt... De byttes efter bara 3 år... med rätt konfiguration hade de funkat utmärkt i säkert 6-8 år. Tydligt exempel på att det kan vara dyrt att köpa billigt.

Av Vasadu

@Pelegrino:

Datorn ni har i förreningen är aldeles utmärkt, förutom att det är ett idiotbygge vad det kommer till ramminne. Vad jag kan läsa har den redan en SSD hårddisk på 128 GB vilket borde räcka utmärkt. Sen kan man inte använda det utrymmet hur som helst med stora installationer och bildarkiv och annat. Men borde inte vara detta datorn är tänkt att användas till.

Och av ren nyfikenhet... vad är det för förening. En bostadsrättsförening eller en annan förening med en anställd ekonom?

Av Vasadu
Av Vasadu
Skrivet av AnonymaCalle:

Okej, jag förstår vad du menar med att min budget är onödigt hög, detta beror ju på att jag inte kan så mycket om datorer men tänkte bara slänga in någon hög siffra så att det blir det bästa av det bästa. Jag har också till exempel betalat 2000kr till ett café och sade åt de att betala alla ordrar efter mig med de pengarna tills pengarna tog slut. Så jag lägger pengar på annat viktigt också, inte bara nöjen som datorer och spel, men nu blev jag sugen på någon riktigt bra dator utan någon riktig gräns på budget, och då tycker inte jag att det är onödigt med att dubblera priset för att pressa ut lite mer kraft ur lådan.

Handlar inte så mycket om att det är fel att lägga mycket pengar på en dator. Du kan köpa en server för några miljoner... men vad ska du ha den till? Och när det kommer till att köpa prestanda utöver ett vanligt 2080 Super eller Ti... som inte kommer vara det bästa om så lite som några månader. Då börjar man prata om specialkylning, överklockning... minnes timeings med mera med mera... Och det är helt enkelt inte värt besväret. Inte värt tiden att lägga varken tid eller pengar för att få denna försumbara skillnad som du i ett blindtest inte skulle märka. Bättre att satsa på sånt som märks, typ en skärm... eller de andra sakerna jag nämnde... Och det är för man inte märker skillnad på en XC90 med vanligt avgasrör mot en med ett i kolfiber, trots den med kolfiber är 10 kg lättare. Det är så här små skillnader vi pratar om.

Av Vasadu
Skrivet av AnonymaCalle:

Tydligen så har jag satt en alldeles för hög budget, men då blir det mer pengar över för kakor så det är bara bra. Tack för tipsen! Har ni några andra tips på vilket VR-Headset man ska välja till Half-Life: Alyx, är det Valve Index som gäller?

Är visserligen budgeten för hög, ytterst marginella förbättringar när man går över en viss prestanda.... Lite som att säga man vill ha den ultimata Volvo XC90 för 2 miljoner... Man kan säkert slänga på kolfiberdetaljer, och värsta allt... men kanske inte gör någon märkbar skillnad när man passerat miljon nr 1 så att säga.

Själva datorn är bara en del av vad du faktiskt använder... Dessutom åldras den snabbt, så sällan värt det att helt maxa ut den om de inte är så har så mycket pengar att man inte bryr sig alls. Kan vara bra att hålla igen bra lite, och köpa ny dator lite oftare. Har själv en onödigt dyr processor för jag tyckte de var roligt. Men har "bara" 32GB ram... Skulle aldrig märka skillnaden.

Men en riktigt bra skärm kan vara något att lägga pengar på... och satsar du på riktigt riktigt bra blir det dyrt också... Typ 20 000 kr... Men bra och gör mer skillnad än alla pengar du spenderar efter 30 000 kr på datorn. Trevligt tangentbort och mus, samt hörlurar kan man lägga 4-5 tusenlappar på också... Nytt skrivbord och ny stol kanske också kan vara bra kanske.... efter det finns det ingen poäng att slösa mer pengar även om man råkar ha dem.

Du kan till exempel köp god mat från någon resturang, handla kläder från något butik eller något köp produkter från något annat företag som drabbas av Coronakrisen. Man behöver inte sitta i resturangen eller nysa på personalen i butiken... kan köra take away och hålla avstånd. Men vi kunder behövs så de kan behålla jobbet. Datorhandeln tror jag inte drabbas fullt så hårt eftersom detta är prioriterat när folk sitter hemma i karantän och dessutom beställs mycket redan över nätet.

https://www.inet.se/produkt/2215353/lg-38-ultragear-38gl950g-...

Av Vasadu
Skrivet av SexMachine:

Nu har jag inte jobbat på det hårda 90-talet så jag har egentligen inget att jämföra med. Men är jag uppskrämd i onödan om jag tror att detta blir värre än de tidigare lågkonjunkturerna? Är det så lätt som att torka svetten ur pannan och städa toaletter när inte en jävel vill gå ut och skita på ett offentligt dass?

Sökt dig mot livsmedelsindustrin. Typ olika typer av odling av frukt och grönsaker kan inte få arbetskraft från Thailand och Vitryssland. Såg det på nyheterna senast idag de tänkte detta var ett problem. Antaglingen för lönen kanske är för dålig, men då ska de egentligen inte klaga utan höja priset på sallad.

Sen kommer det säkert behövas en mängd vikarier... typ inom vården och liknande. Folk kanske är sjuka och då måste något fylla i. Så tror nog de finns jobb att få tag på i närtid. Kanske sämre nästa sommar om det blir lågkonjunktur på riktigt till dess.

Av Vasadu
Skrivet av Andreaz1:

Jag vågar inte ens logga in på banken för jag vill inte se hur mycket jag har förlorat. Nu när man har missat säljtåget antar jag att det minst dåliga alternativet är att sitta lugnt i båten och hoppas att återhämtningen kommer förr snarare än senare.

Säljtåget? Du kanske borde logga in och ta tillvara på köpläget om du har något att ta vara på det med. Det är när andra är oroliga man kan göra sina bästa affärer. Flygbolag och liknande kommer säkert få sig en ordentlig smäll, men en tillfällig sådan...Så om två år kanske flygbolag var ditt bästa aktieköp på länge? Sen är det förstås svårt att veta var botten är, och om aktiemarknaden kanske var övervärderad. När alla insett att världen inte går under är köpläget borta. Även om det förstås kan kännas jobbigt med röda siffror, och även att jag var uppenbarligen var någon dag tidig med att köpa på mig mer aktier. Men tycker detta känns som ett tillfälle. Lycka till och is i magen.

Av Vasadu
Skrivet av hapone:

Sjukt kul med så fin respons! Blir absolut taggad på att fortsätta. Ska bara komma på vad nästa video ska handla om. Funderar på att kanske hoppa upp lite i komplexitet och göra något som är lite mer avancerat.

Kanske ett Youtube klipp med förslag på startpaket grejer som är bra att börja bygga med. Behöver man ha en lödkolv till exempel... Kanske kan ta kontakt med Kjell och co och göra ett eget kitt med dem?

Bara lite idéer

Sen kanske du kan bygga något roligt med dessa grejer. Behöver nog inte lösa alla utmaningar framöver kameran. Men visa vissa delar och erbjuda en länk med lösningar?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Vasadu
Skrivet av hapone:

Har fått upp tre videos än så länge. En video som tar upp vad arduino är för något, och två som visar hur man kommer igång.
Än så länge har jag valt att hålla det på en nybörjarnivå. Tanken är väl att jag sakta men säkert ska ta och göra lite mer avancerade saker.

Vad är en Arduino?
Kom igång med Arduino
Hur skapar man ljud med en Arduino? (blev lite av en fortsättning på föregående video).

Ta gärna en titt och kom med lite feedback!

Intressant och bra!

Finns bara ett problem... Jag vill se fler videos! Get to work bitch!

(Hoppas varken du eller någon hund tar illa upp. Var lite humor)

Av Vasadu
Skrivet av Falcon:

Stavfel rättade.

Men sabbar inte sådana extra kablar ljudet?

Tänkte, uppenbarligen, väldigt fel när jag köpte denna.

Visst är det så att "såna här kablar" sabbar ljudet... Sen är det frågan hur mycket ljudet sabbas... För det är långt ifrån säkert källan till ljudet är störningsfri till att börja med... dels så är mycket ljud komprimerat vilket förstör en del, sen är kvaliten på ljudkretsen i datorn och kontakten på baksidan två störningskällor.

Sen kopplar vi in kabeln... är det en dålig kabel så kan det märkas, är det en OK kabel kommer påverkan vara marginell jämnfört med övriga felkällor tidigare i kedjan. Men med en bra hörlur i slutändan kommer du nog få ett helt okej ljud i alla fall, även om det nog finns lösningar som kanske kan vara något bättre. Men jakten på HIFI är både lång och dyr och knappt hörbar... Hörlurar är som regel den bästa genvägen till riktigt bra ljud. En hörlur för några 1000 kr matchar högtalare för några 10 000 kr.

Och vad det gäller ljudet så är det bara testa när du kopplat i de hela... lyssna och känn efter... testa olika ljudkällor och jämnför att koppla direkt till datorn och via hörlursförstärkaren med samma hörlurar så kan du kanske lista ut hur mycket störningar det skapar, troligen inte allt för stora.

Av Vasadu

Hej

Till att börja med rättar du till namnet på tråden... höRlursFÖRstärkare. Inte för att klanka ner på dig för du "stavat fel", men inlägget i allmänhet behöver vara lite tydligare så man förstår vad du frågar efter för något. Men jag antar det är en sån här kabel du behöver för att koppla in hörlursförstärkaren till datorn?

https://www.inet.se/produkt/8906299/audio-kabel-3-5mm-ha-2xrc...

Men är inte riktigt säker på vad du menar i inlägget.

Av Vasadu
Skrivet av jan-banan:

Behöver dra en nätverkskabel från hall in till ett sovrum tyvärr så måste jag dra den i taket och det kommer se riktigt fult ut med kabelrännor så finns det något sätt att göra det snyggt. Har samma takfärg så funderar på att måla in kabeln men hur fäster jag den?

Jag vet inte om detta är självklart... Men finns platta kablar som kanske syns mindre... Platt vit kabel som sitter mot vit tak bör synas ganska marginellt tänker jag?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Vasadu
Skrivet av Kelzzor:

Jo du kan matcha mellandagsrea det jag menade faller inom lokala avvikelser tex om en ny butik öppnar in en viss stad och så är det bara bra erbjudande i just den butiken.

Det ska inte vara några problem att matcha mot Dustin så länge Dustin har dom i lager.

Måste dock höja ett varningens finger, säljare kan neka prismatchningen pga att man inte vill tappa pengar även om det går emot elgigantens villkor.

Säljaren borde inte neka en prismatchning eftersom de är inte är säljaren som förlorar pengar. Och matcha mot en seriös aktör som dustin är nog inte problemet, utan kanske snarare mot något okänt som superprisfyndet.se med något postadress i Filipstad eller något sånt.

Av Vasadu

Corshari RM1000

Corsair RM 1000W 80+ Gold Modulär - Köpt på Sweclockers Julkalender 2014, för 999 kr.
Kunde även varit nätdelen jag hade innan jag hittade detta fynd...(som fortfarande används) men den är köpt 2009 så platsar inte av den anledningen =).

Även mitt 1080, som köptes innan allt blev så dyrt var också ett bra köp. 5 399 kr i oktober 2017...
Men ett grafikkort kommer förstås inte riktigt stå sig 10 år förstås... så räknas bara som bra köp.