Inlägg

Inlägg som Vasadu har skrivit i forumet
Av Vasadu
Skrivet av Zyriak:

Tack för all tips och rekommendationer!

Ska borra i betongväggar, skruvdragare har jag redan, ska kika runt lite utfrån tipsen jag fått!

Ska du borra i betong så är en borrhammare att föredra, om det inte är "betong" (dvs lättbetong och tegel och lite mjukare putsliknande). I mindre hårda väggar räcker en vanlig borrmaskin med slagfunktion.

Sen är det skillnad på betong och betong... Finns jävligt hård betong och vanlig betong. Till vanlig betong dugger alla borrhammare, kan du köpa för 500-800 kr på typ Clas Olsson, Biltema eller liknande. Har du hård betong måste du ha en borrhammare med mer slageffekt. Om du tittar på prisjakt till exempel kan man sortera på slageffekt. Den mäts i Joule. Alltså hur mycket kraft som finns i varje slag.

Skulle säga att ca 2-3 Joule är okej för vanlig betong och borra vanliga hål... hård betong sikta på 5 Joule... och ska du billa bort betong och riva grejer så är 5 Joule och uppåt ett måste beroende på hur mycket du ska riva =).

https://www.prisjakt.nu/kategori.php?k=v2029

Har själv denna https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=4551859
Budget maskin, men med 5 Joule slagkraft. Den klarade mina hårda betongväggar som vissa borrhammare jag hyrt haft problem med. Tror dock min lägenhet hade en av Malmös hårdaste betong, aldrig haft såna problem någon annan stanns när jag borrat.

NACKDELEN med borrhammare är förstås de är stora och tunga och väldigt klumpiga för allt annat än borra i betong och billa saker. Så köp bara en om du verkligen behöver den.

Av Vasadu

@Jeebentoft:

Jag undrar om hon verkligen behöver en skrivare? För det är alltid struligt med bläck, eftersom de har en tendens att torka när de inte används. Är man lite mer regelbunden så funkar det utmärkt, men som regel köper de som använder skrivaren lite bläck och så torkar bläcket och det blir ett strul att fixa. Kanske finns modeller som inte strular, men är min erfarenhet i vart fall. Men kanske går att köpa en begagnad laser multifunktion.

Av Vasadu

Hej

Lättaste sättet att börja är att göra någon form av webbaserad skola. Dessa är oftast på engelska, men är detta ett problem? Att läsa information på engelska är mer eller mindre nödvändigt framöver ändå om du ska programmera. Instruktionerna och programmeringen är i regel väldigt enkla. Man börjar med att lära sig två saker, dels kommandon som är de "verktyg" man har för att utföra de problem man vill lösa. Den andra är syntax, vilket innebär vilka regler de specifika programspråket har för den ska förstå dig. Detta måste vara exakt rätt för missförstånd inte ska ske. Kan vara till exempel att man alltid avslutar en programrad med ett : tecken (påhittat exempel). Det är framförallt syntax som skiljer olika programspråk åt. Grundfunktionerna är i stort sett desamma, men skrivs lite olika och kan ibland ha ett annat namn.

Att programmera är kort och gott att ge tydliga instruktioner vad du vill datorn ska göra i olika situationer. Till exempel sortera en lista med namn... vad vill du att datorn ska göra... jo, titta på första bokstaven och se vilket plats i alfabetet bokstaven ha, och sedan jämföra detta med andra namn i listan. Det är att programmera och en klassiskt grunduppgift.

Exempel på skola jag känner till är https://www.codecademy.com/ där finns en mängd programspråk att välja på att gå kurs i. Sen vad du sen ska göra med dina kunskaper det måste man komma på själv.

Av Vasadu
Skrivet av Anomi151:

Det här är ett problem som min kompis fick det.

Hejsan, jag har varit hos en bilfirma och skulle kolla lite runt sen såg jag en bil som jag tyckte om. Jag pratade med försäljaren och bad honom att jag är intresserad av bilen och att jag kommer köpa den samt byta den mot min bil. Jag fick ett kontrakt av honom på hur avbetalnings planen ser ut. Men efter några dagar så kollade jag väldigt noga och insåg att bilen inte passar mig och jag inte är intresserad av bilen längre. Efter ca en vecka ringde han och sa att han hade överfört bilen på mitt namn och att har löst skulden med banken med byten mellan bilarna. Jag har aldrig tecknat något avtal eller skrivit på några papper. Är det lagligt att det han har gjort eller? Han la bilen på mitt namn utan att jag har skrivit på något avtal. Han ringde mig väldigt arg och sa att jag var tvungen att komma och plocka upp den nya bilen och lämna in min bil till honom. Har ni några åsikter vad jag kan göra?

Hej

Jag skulle föreslå du pratar med bilsäljaren och firman. Du bör förbereda dig mentalt på att personen kanske blir arg, vilket innebär han slutar tänka och ta in argument. Därför måste du vara extra lugn och pedagogisk när du förklarar din syn på de hela och ABSOLUT INTE skrika tillbaka. Förklara lugnt och sansat att du uppfattade den dealen ni pratade om som ett erbjudande som du övervägde, men att du efter övervägande valdet att avstå. Och att du gärna tillsammans med säljaren vill ordna upp detta. Det är mitt förslag... konflikt är inte alltid bästa lösningen på problem även om man har rätt.

Dessutom måste du ringa fordonsregistret och se till att de ändrar överskrivningen av bilen på dig. Ägaren för bilfirman är förstås rädd att förlora både bil och pengar. Så se till att han får bilen tillbaka och fortsätt kör runt i din. Han har ju väldigt svårt att på någon laglig väg lägga beslag på den utan varken kvitto eller något sådan när du sett till han fått bilen han ville sälja tillbaka i hans ägo.

Av Vasadu

Om det står i en "1" både E2 och i E3 vad vill du ska hända då?

Tänker även att du nog kan googla detta. Du skriver "om"... testa att googla IF istället vilket är den engelska motsvarigheten på kommandot.

4 olika möjligheter

E2 = 0
E3 = 0

E2 = 1
E3 = 0

E2 = 0
E3 = 1

E2 = 1
E3 = 1

Av Vasadu

Spelar man poker är nog skärmen, tangentbord+mus samt stolen de viktigaste... skulle satsa på en cool NUC eller kanske till och med en bärbar dator med displayport + skärm. Kan han ha den med sig också. (hoppas verkligen han är bra på poker så det är en fördel att kunna spela oftare och inte en nackdel)

Av Vasadu
Skrivet av Ziddie:

Tack för att du är första inlägget som faktiskt hjälper och inte är den dryg douchbag!

Pengarna är dragna och inte reserverade, jag betalade via internetbank så det gick omdelbart till skillnad från att betala med kort. Jag tog ett foto på skärmen men felmeddelande sa endast citatet i mitt första inlägg, ingen felkod, boknings ID eller dylikt. Jag var inte inloggad, men jag hade angett min email, och fick inget meddelande alls.

Varför jag ville ha hjälp ASAP är för att biljetterna är 600kr dyrare den 4 juli jämfört med den 5e därdet endast finns 4 kvar.

Förlåt?! Men på vilket sätt är jag en dryg douchbag? Jag ger dig mitt bästa råd utifrån den information du angett. Jag hade frågat imorgon. Måste vara billigare imorgon än att köpa dubbla biljetter?

Om någon var en douchbag var det du precis nu.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Vasadu

@Ziddie: Kan du inte vänta till imorgon?

De är vad jag hade gjort i en liknande situation tänker jag. Om de inte var biljetter som tar slut blixtsnabb... men då är det nog redan försent.

Av Vasadu
Skrivet av Ziddie:

Jag bokade nyss biljetter, pengarna drogs men när min banks betalsida hade gjort sitt och försvann så kommer jag till meddelandet "Bokningen gick inte att bekräfta. Välkommen att kontakta oss om du har några frågor."

Så vad ska jag göra? Biljetterna är ej avbokningsbara så jag är rädd att om jag köper på nytt så jag vara fast med dubbelt så många biljetter som jag vill ha och inte kunna få pengarna tillbaka.

Det står ju i frågan vad du ska göra. " Välkommen att kontakta oss om du har några frågor."

Du får helt enkelt ta kontakt och fråga om de har blivit bokade eller inte.

Av Vasadu
Skrivet av freddechr:

Hej jag är anställd på ett bemanningsföretag där det är tänkt att det ska gå över i fast anställning efter 3 månader hos kund företaget. Alltså jag är visstidsre 3mån just nu officielt! Hur som helst trivdes jag inte riktigt och tänkte plugga istället men min fråga är om jag gör såhär att jag säger ärligt till mitt företag att jag inte är intresserad utav att jobba där längre så kommer mitt kontrakt löpa ut helt enkelt (det blir offcielt inte att jag sagt upp mig själv) utan det kommer ju bli att kontraktet gått ut bara. Kommer jag då få a kassan direkt (7dagar karrens eller hur drt nu är) aldrig haft a kassa så vet inte hur det funkar. Men det borde vara bättre att jag stannar tills kontraktet löpt ut och sedan stämplar, för säger jag upp mig själv lär jag väl få karrens på 45dagar?

Du ska/kan göra så här.

Du ska studera och söka någon form av studiemedel antar jag. Det fungerar som så att om du fortsätter vara med i A-kassan under tiden du studerar har du möjlighet få A-kassa sen när du studerat klart. Det är helt okej att gå från jobb till studier, finns ingen bestraffning för de.

Om du däremot tänkt vara arbetslös och studera, så kan du bli återbetalningsskyldig. Antar du ska registera dig på kursen, vilket innebär de finns dokumenterat att du är där. Så studiemedel är nog att föredra.

Av Vasadu
Skrivet av CFSsss:

MP, S och V inför nu tillsammans med Stockholm Stad höga parkeringsavgifter för alla som pendlar med moped och MC. Övriga partier förutom Fi röstade emot förslaget.

http://www.svmc.se/smc/Nyheter/Stockholms-infor-hoga-P-avgift...

https://mitti.se/nyheter/trafik/avgifter-kan-kosta/

http://www.stockholm.se/TrafikStadsplanering/Parkering/ny-pla...

https://www.expressen.se/nyheter/andreas-44-om-nya-parkerings...

Behöver jag förklara hur idiotiskt detta är? Fordon som tar extremt lite plats och som minskar trängsel kommer nu kosta mellan 5 och 50 kr per timme att parkera i Stockholm. Att pendla med en ekonomisk och platseffektiv moped eller lätt MC blir nästan inte längre ekonomiskt försvarbart. Och hur går det för ungdomar som bor långt ifrån skolan och pendlar med moppe? Kan regeringen inte förstå att alla inte bor eller jobbar så att kollektivtrafik är en bra lösning? Och att man kanske inte har råd med två bilar? Det enda som regeringen verkar bry sig om är skatt, skatt och mera skatt.

Miljöpartiet tänker som vanligt bara på folk som bor innanför tullarna, cyklar eller åker kollektivt. Samma sak med bonus malus programmet för bilar, tänk om man bor på landet och faktiskt behöver en stor stark fyrhjulsdriven bil? Nä den ska straffas för miljöns skull så att folk på östermalm kan få bidrag att köpa en Tesla. MP är det sjukast jävla partiet i världen, jag hoppas deras siffror går till noll.

Skrivet av CFSsss:

Du låter som en sådan där som tror att flygskatten infördes för miljöns skull...

Låt mig ge dig en hint. Det handlar inte om miljö, trafiksäkerhet eller hur lätt det är att hitta en parkering. Det handlar om SKATT, och det handlar om MER SKATT.

Om alla tänkte som du skulle vi betala skatt för att andas, dricka vatten, ha samlag och föda barn.

Jag vet inte hur seriös du är när du pratar om stockholms innerstad och brist på kollektivtrafik... Och att regeringen bestämmer parkeringsavgifter (för de gör de inte, är kommunen som gör) Och även stockholms innerstad och "kanske inte har råd"... Och kanske måste pendla med moped/motorcykel... Känns sådär genomtänkt måste jag säga.

Och gällande miljöpartister så är jag rätt övertygad om att de handlar om milön för dem... Så känns känns sådär underbyggt påstående måste jag säga =).

Vad man däremot kan ha åsikter om är parkeringsavgifter och bilförbud i vissa zoner och annat (vilket bestäms av kommunen igen). Men då bör man kanske börja med en lite annan utgångspunkt du har gjort. Finns till exempel modeller med parkeringsavgifter som är beroende på hur attraktiv gatan i just de kvarteret man bor är. De är kanske något som skulle kunna vara intressant.

Jag tycker i vart fall det är värdelöst med för billig parkering (typ när det är grattis på helgerna)... Då är det i princip omöjligt att hitta någonstans att parkera där jag bor. Så de är inget att rekomendera!

Av Vasadu
Skrivet av Henrik21:

Tyvärr blir man ju lite lätt insnöad och hoppas på teknokrati inom vissa områden där populismen råder när man arbetar med vissa frågor.

Marknadsmässighet bör fungera, om syftet är att skapa tillgängliga platser. Sedan att våra politiker är alldeles för fega för att göra det (trots att det handlar om enorma subventioner till vissa) är ju en helt annan historia. Nu är du inne på rätt spår, dvs gatorna är till för fordon i rörelse, och om vi ska prioritera så är det ju därefter lastplatser, parkeringsplatser för rörelsehindrade, korttidsparkeringar osv, och längst ned långtidsförvaring av personbilar. Den prioriteringslistan skriver trots allt de flesta på. Men sen när det gäller genomförandet så verkar vissa tro att en övergång till autonoma fordon och elbilar skulle lösa detta...

Det handlar ju trots allt om att prioritera och att det som är bäst för den stora massan (dvs framkomlighet längs gatorna) ska vägas högre än billiga förvaringsytor för vissa. Men det kanske trots allt finns hopp, men från det till faktiskt genomförande är det ett långt steg.

Tyvärr är ju ekonomin sådan att vissa OH-kostnader smetas ut på ett stort flertal medan de som får nyttan är långt färre. Det bör vara så att den som har en nytta också betalar hela den externa kostnaden för detta.

Fast för att parkeringen ska behöva kosta 100 kronor i timmen måste det finnas en enorm efterfrågan, och finns inte detta så finns det heller inget behov av de höga avgifterna. Dessa är ju satta för att skapa en ledig del motsvarande 10-15% så att det inte blir söktrafik av allt. Något som än mer skadar handeln än parkeringsavgifter är ju att det inte finns lediga platser.

*Till hockeykvällen*

Lånade faktiskt priset för parkering på 100 kr i timmen från din tidigare tråd och dess lönsamhet.
Tror vi tänker ganska lika på detta området, precis som många andra som faktiskt läst på om ämnet (teknokraterna).

Men tror det finns en svårighet och en politiskt aspekt i detta. Jag tror på planering, och att styra handel till stadskärnan och vissa handelsplatser. Men detta är inte något som sker automatiskt. Delvis för att det är lätt att ta bilen, och avstånd spelar inte så stor roll. Detta i kombination att det är relativt billigt att bygga parkering om man har gott om plats... vilket ger externa köpcentrum en fördel.

Ska man börja ta marknadspriser för parkering så kommer detta gynna köpcentrum... dessutom är det svårt att tvinga ett köpcentrum att ta betalt för sina parkering och samtidigt hänvisa till en fri marknad. Grattis parkering ingår liksom i affärsiden.

Så i detta finns en aspekt hur man vill att våra städer ska se ut och fungera. Även i vilken grad resurseffektivitet ska värderas mot den personliga bekvämligheten... Dvs att alla åker i egen bil, även om det kommer skapa trängsel och köer i centrala områden och på större vägar. Har bil själv men politiskt tycker jag man ska verka för större effektivitet och mindre bilar i städer för det bästa för kollektiva men även resurseffektiviteten och växthuseffekten.

Av Vasadu
Skrivet av improwise:

Håller med, verkar vara en skrämmande okunskap om byggnation av Parkeringshus i denna tråd och mest en massa prat om skatter hit och dit

Till mitt försvar tänkte jag mest på diverse diskutioner man råkar läsa på FB. =). Roligt att diskutera med andra som läst på och tänker som omväxling =).

Av Vasadu
Skrivet av Henrik21:

Om de kostnaderna inte täcks så blir det ju inga parkeringshus alls. Det finns lönsamhet i det, att ta 50 kronor per påbörjad halvtimme inne i city är inga som helst problem att ha full täckning för. Sen lägre avgifter nattetid/kvällar/helger. En parkeringsplats kostar någonstans mellan 50-500 tkr att anlägga. Det man brukar räkna med som yta per plats är 20-25 kvm (dvs platsen 5x2 meter och sedan alla andra körytor som slås ut på alla platser). Men det är som sagt var inte några som helst problem att hyra ut platser i garage för en bra bit över de summor som nämns i vår konversation. Stockholm Parkering har ju platser för 4 tkr/månad, och även dyrare än så. Det som blir så intressant i mina ögon är ju de som pratar om boendeparkeringen i Stockholm som dyr, det man bortser ifrån är ju att man med garageplatsen inte behöver söka någon plats varje kväll eller motsvarande.

Parkeringsnormen är ju något som varje kommun själv beslutar, det finns olika varianter (max/min, och sedan olika flexibilitetsgrader som kopplas samman med bilpooler eller andra möjligheter att minska på bilinnehavet). Det som dock glöms bort är att oavsett vad en detaljplan säger så ska man som fastighetsägare kunna ordna med ett erforderligt antal platser som krävs för den verksamhet som ska bedrivas på fastigheten. Men det är såklart lättare att slå ut en kostnad på 500tkr/plats på långt fler bostäder än de som faktiskt har en plats, oavsett om det är via subventioner på hyror eller genom att mindre lägenheter ges oproportionerligt stora insatser för att täcka anläggningskostnad för parkering. Sen om det byggs ett gemensamt parkeringshus eller inte spelar i det här fallet mindre roll. Subventionerna sker i vilket fall som.

Du kan bygga nya parkeringshus/anläggningar på marknadsmässiga principer (dock inte överallt i vårt avlånga land), sen är ju tyvärr då som nämnts i tråden tidigare gatuparkering alldeles för billig oavsett var vi är i landet. Det är en väldigt begränsad tillgång, och med marknadsekonomi så borde vi ju ha ett pris som gör att det faktiskt alltid finns en tillgång för den som behöver det.

Att parkeringen är subventionerad genom lagstiftningen blir ju inte helt överensstämmande, man väljer att slå ut kostnaden för parkering och andra nyttor på alla bostäder även de som inte får nytta av den. Hur ofta ser vi följande val: tillgång till parkeringsplats +500 tkr på insatsen i en bostadsrätt, eller +2000 kronor i hyra i en hyresrätt?

Tyvärr så är problemet för mig som jobbar med parkering och annat inom trafikområdet att försöka få politiker och allmänheten att förstå att gatumarken inte är gratis, och inte bara till för vissa (personer/fordon/ändamål). Men kanske dags att plocka med Shoup lite oftare i föreläsningarna/informationsmötena man har. Tyvärr så efter vissa samtal och mail börjar man tappa hoppet om mänskligheten.

Tack själv för en trevlig och saklig debatt.

(Nu är ju min privata parkeringsplats i ett otroligt subventionerat varmgarage, dvs 300 kronor per månad).

Som jag sa tidigare är det roligt att diskutera med dig. Märks att du är påläst, vilket inte är fallet med alla man diskuterar

När jag säger att marknadsmässighet inte fungerar menar jag mest att detta är priser väldigt många inte accepterat. Allts att de skulle tycka politikerna var vansinniga för de skulle höja priset för boendeparkering till något som motsvarar ett marknadspris. Särskilt om man dessutom börjar värdera framkomlighet framför gatuparkering. Finns många gator där bilar är parkerade som hade behövt mer plats till bilar och cyklister och gångare som faktiskt rör på sig.

Skulle jag gissa vad ett lägsta marknadspris för boendeparkering där jag bor skulle vara tror jag de skulle hamna på kanske det dubbla mot idag... kanske 1500 kr. Och då skulle marknadspriset för garageplatser också öka till lite drygt detta. Men skulle politikerna införa detta skulle de bli upploppsstäming på ledarsidorna och i de politiska salongerna.

Självklart skulle de fungara med marknadspriser, skulle fungra bättre. Men är politiskt självmord att införa som det ser ut idag tror jag... För folk i allmänhet inte vet hur parkeringssiutationen hänger ihop.

Så i den kontexten tycker jag lagstiftningen är en komponent i att personer utan bil får betala för de som har bils parkeringar... vid bostadsbyggande och så vidare.

Sen när det kommer till parkeringsavgifter så är ju inte en parkering ett isolerat systemt. Börjar parkeringarna i centrala stan kosta 100 kr timmen och det fortfarande är grattis att parkera på köpcentret i grannkommunen 8 km utanför stan så kommer detta bara flytta de bilburna kunderna till köpcenter där... Något som skulle skada handeln i stadskärnan. Så en kommun har inte riktigt möjlighet att ta de rätta besluten utan att skada sig själv i processen. Så komplext på de planet också. Kräver en större kommun så det är så pass långt till grannkommunen att de inte är ett alternativ.

Av Vasadu
Skrivet av Henrik21:

Självklart är det så att det blir symbolpolitik utav det hela, men det blir rätt lätt skrattretande när det pratas om att vissa saker subventioneras via skattsedeln.

Uppenbart så går det ju att ta ut marknadsmässiga priser, annars skulle det väl inte byggas parkeringshus av Q-park eller Apcoa m.fl. De kommunala parkeringsbolagen är ju en helt annan historia.

Donald Shoup är ju rätt intressant att läsa forskning av när det rör parkering och varför vi inte ska subventionera detta utan bör prata om PPP (Polluter pays principle).

Hej

Man kan lätt tro att parkeringshus står för sina egna kostnader genom sina parkeringsavgifter... Riktigt så är det inte. Q-park m.fl. bygger inga parkeringshus på eget intiativ för det finns ingen lösnsamhet i det. Kostar för många miljoner. Jag har hört en siffra att en nybyggd parkering i parkeringshus hade behövt kosta 2000 kr per månad att hyra för att vara något så när självfinanserande. (kommer inte ihåg var jag hörde detta tyvärr, men låter inte orimligt med tanke bygg och markkostnader för bostäder)

Däremot finns det något som heter parkeringsnorm, vilket innebär att när man bygger bostäder är man skyldig att även bygga tillhörande parkeringar. Så de är de som köper bostäder finanseirar att det byggs parkeringar oavsett om man har bil eller inte. För nybyggda bostadsområden görs detta ofta genom parkeringshus som gemensamt finanseras av flera nybyggda hus i området. Det är därför nybyggda hus sällan har parkeringsgarage i källarplan som många 70 tals hus har.

Sen finns det även enormt mycket gamla parkeringshus också. Självklart går det driva ett gamal parkeringshus med vinst, för det är byggkostnaden som är den stora grejen. Har man tillgång till ytor och kan bygga parkeringplats utan byggnad eller kanske parkering i möjligen två plan.

Anledningen till det finns så mycket gamla parkeringshus är för parkeringsnormen på 60-70 talet var två parkeringsplatser per lägenhet...Dvs enormt mycket parkeringar. Detta baserades på amerikansk standard som hade kommit mycket längre i utvecklingen mot ett extremt bilsamhälle. Så en parkering som är byggd går att driva med parkeringsavgifter, men du kan inte bygga nya parkeringar på rena marknadsmässiga principer.

Så parkering är subventionerat genom lagstiftning på husbyggande... Och bidrar förstås till att bostäder är lite dyrare än de annars varit.

(kan även passa på att tacka för trivsam debatt)

(tittade även upp den forkaren du pratade om... och han pratade om samma saker. Vi har som jag skrev parkeringsnorm även i sverige också som tvingar bostäder och annat att betala för parkeringar. De måste dock inte vara grattis som verkar vara kravet på många ställen i USA)

(Den här var rolig https://www.youtube.com/watch?v=3HYY4W4Zsuw )

Ska även tydligöra... finns ingen lönsamhet att bygga parkeringshus till de priser folk i Sverie idag förväntar sig få betala för parkering.

Av Vasadu
Skrivet av Henrik21:

Det här med parkering är väldigt intressant (särskilt när man är verksam inom området). I en marknadsekonomi så hade det ju inneburit en höjd prissättning tills vi nått ett jämviktsläge och det hade varit 15-20% lediga parkeringsplatser. Men i blå kommuner så är det snarare så att parkeringsplatserna ska vara gratis och subventioneras via skatten och röda tvärtom. Detta trots att det rimligtvis borde vara tvärtom sett till de ekonomiska förutsättningarna.

I Stockholm så är ju boendeparkeringen billigare än garagen, rimligtvis bör det omvända förhållandet gälla.

Jag tänker att ditt påstående om blå och röd politik och avgifter för parkerade bilar stämmer ganska bra. Men det handlar nog inte om genomtänkt ideologiskt förhållningssätt eller om kunskap av trafikplanering. Det är symbolpolitik. Moderaterna har äldre män som sin huvudsakliga väljargrupp. Äldre män växte upp med bilens om frihetssymbol och som en del av framtidsvisionen för samhället (generellt). Så köra bil vill man, oavsett om det behövs eller är nödvändigt. Parkeringsavgifter är något som människor är väldigt motvilliga att betala... trots bilen kostade 500 000 (generalisering igen... men att det är känsligt med kostnaden för parkeringen välkänt även om jag inte har någon undersökning att hänvisa till)

Det tror jag är anledningen till de moderata motståndet generellt är mot höjda parkeringsavgifter. Trots att moderater i allmänhet är för marknadslösningar... men en marknadslösning för parkering... Ja... tänk att köpa en tomt i innerstan för många miljoner, bygga parkeringshus för ytterligare miljoner... Ett marknadspris för att parkera där skulle nog avskräcka de flesta bilister.

Men det finns även moderater som inser både paradoxen med låga avgifter i relation till tillgången på parkering, men även miljö och utrymmesproblematiken som uppstår med biltrafik och större städer. Men få av de äldre männen i moderaterna har nog inte insett detta... eller inser i vart fall att en sådan politik skulle inte uppskattas av väljarkåren. (mindre städer har inte samma problem med att antalet bilar tar enormt mycket plats i stadskärnorna, på grund av att skalan blir en annan. Så ett antal större parkeringsplatser i markplan kan lösa problemet.)

Lite samma som Trumps tanke om att skydda amerikanska jobb genom ståltullar... vilket troligen gör stål i USA dyrare... och därmed alla produkter man tillverkar av stål i USA dyrare. Och då blir dessa mindre konkurenskraftiga.... och så vidare. Känns smart men blir nog inte den effekt man tänkt sig. Låg parkeringsavgift... gör det hopplöst att hitta parkering framför allt.

Av Vasadu
Skrivet av kaput:

Skulle väl vilja påstå att man nu har gått över till att göra skattehöjningar i form av punktskatter och mer eller mindre förtäckta skattepålagor, istället för att öka procenten på deklarationen. Ingen vill bli ihågkommen bland väljarna som partiet som ökade procentsatsen på deklarationen, något de förstnämnda skulle påminnas om varje år. Man siktar istället in sig på produkter och tjänster stora grupper är direkt beroende av. Några exempel på ganska nyinförda pålagor:

Miljöskatt på elektronik
Flygskatt
Boendeparkeringsavgifter
Höjning av befintlig tobaksskatt
Trängselskatt

Vidare drar man in stora pengar andra vägar. Högerns paradnummer är förstås att sälja av statliga bolag. Vänstern tvingar istället statliga bolag och kommuner att ta stora lån, och plockar ut de frigjorda tillgångarna som avkastning.

Kort sagt pålagor som förvisso bara kommer tolereras med protest på kort sikt, men som på lång sikt kommer normaliseras och helt glömmas bort, eller uttag som absolut inte syns för gemene man.

Visst ger dessa skatter pengar till statskassan/kommunen som inte syns på deklaratonen. Men samtidigt är några av dessa skatter bra och kanske helt nödvändiga. Tobaksskatt tycker jag helt rätt, dels för det ska kännas mer värt att sluta för det är dyrt (eller börja). Och sen att cancer och sån skit kostar massa pengar för samhället också... så de tycker jag är bra och gör säkert mer nytta än skada.

Sen detta med avgift för boendeparkering... Där jag bor kostar den 700 kr i månaden. Men är fan hopplös att hitta parkering i alla fall. Hade med glädje betalat för att faktiskt kunna hitta en parkering. Nu har jag valt parkeringsgarage istället. Men har varit med om att jag ska hämta saker i lägenheten och de omöjligt att hitta plats... trots att jag gärna betalar 20 kr i timmen... och detta för så många har boendeparkering. De slutade med jag ställde mig olämpligt och fick böter 800 kr istället... Så HÖJ boendeparkeringen så jag har någonstans att stå när jag behöver!

Av Vasadu
Skrivet av Heinel:

Vet du det eller gissar du bara?

TS, prova att ställa din fråga här istället
http://www.lawline.se/ask_a_question
Jag hade också ställt mig frågande till ett företags agerande om ett klagomål kan leda till att enskilda anställda gör ”hembesök”. Det är individen som kränkt dig men det är företaget som försatte dig i situationen. Sedan har jag 0hp juridik, så i frågan om rättslig tolkning säger jag inget.

Skickades från m.sweclockers.com

Juridikt är en bedömning. De står inte uttryckligen i lagen vilket straff man ska få om lämnar ut ens uppgifter... Så jag gissar absolut

Dessamma gäller arvoden till jurister, vet så klart inte vilka arvoden de skulle bli i detta fall. Men vet att svenska rättsystemet inte dömmer ut några stora skadestånd i allmänhet. Och här är det oklart vilken skada företaget är ansvarigt för att orsaka eftersom det är en privatperson som tappar fattningen.

Hittade exempel från brottsoffermyndigheten gällande skadestånd...

"Misshandel och rån av mindre grovt slag, 5 000 – 10 000 kr
Exempel: Ett par, tre slag i ansiktet och mot kroppen eller ett par, tre inte alltför hårda sparkar mot kroppen när någon står. Även vid rånhot utan fysiskt våld."

Och detta är då från personen som rånade och misshandlade dig. Skadeståndet från den som råkade säga var du bor är nog inga jättepengar i relation till detta...

Det är betydligt lättare att ersättning om något fysikt som kostar något går sönder... men upplevelser är knappt värt något alls.

Av Vasadu
Skrivet av macbang:

Ska göra en lång historia kort. detta skedde hösten 2016. men har inte vågat gå vidare med stämning mot detta företaget. då man kan få betala dyrt för det inträffade.

Back to story 2016

Ringde in en företags bil till företagets """ kundtjänst """ för offensiv körning som pågått under 3 månader under 2016. svängt in rakt framför mig, samt kört om under dålig förhållanden, etc. Ringde in och uppgav regnummer på deras företagsbil samma kväll under 2016. Samma kväll kommer denna kille hem och är allmänt otrevlig och hotfull i sättet samt kallar mig en massa saker ( knyter nävarna när jag prata med vid min dörr= han kunde explodera när som helst under samtalet. men gjorde det aldrig. Samtalet vid min dörr pågår i 10-15 minuter. innan han åker hem, med samma företags bil jag rapporterade in.

Hur som helst. ringer jag upp företaget dagen efter, och får träffa deras " human resouce " person dagen efter , där dom beklagar sig för det inträffade. Och jag framför min begäran på kompensation för det inträffade. Då jag aldrig gav mitt tillåtande att dom fick ge ut mitt telefonnummer till denna person. men på något sätt fick denna person tag i mitt telefonnummer och kunde söka upp mig samma dag utan min tillåtelser.

2 veckor utan kontakt med företaget och jag får hem ett dokument från deras jurist, dom kallat in, då ja begärt ekonomisk kompensation för det inträffade. så nu har inget mera hänt sen 2016.

Men jag anser att företagets kundtjänst inte har framfört min begära om anonymitet, utan missbrukat den så jag har blivit onödigt utsatt av detta företaget. men företaget vill ändå inte ge mig ersättning för det som hänt. hot och kräkning.

https://www.datainspektionen.se/lagar-och-regler/personuppgif...

http://i68.tinypic.com/2ng4j21.jpg

Utklipp från pul i länken

Om personuppgifter har behandlats i strid med personuppgiftslagen och detta har lett till skada eller kränkning av den personliga integriteten ska den personuppgiftsansvarige ersätta den registrerade. Den registrerade har inte bara rätt till ersättning för sakskada, personskada och ren förmögenhetsskada, utan kan även få kompensation för själva kränkningen.

Ska jag gå vidare med stämning mot företaget, eller har jag för hög chans att förlora i tingsrätten??

Läst tråden och de är bra du rapporterar in när någon är vårdslös... Att denna person får reda på någon har klagat är hela poängen. Att han får reda på vem som klagat är kanske olyckligt från företaget. Men samtidigt är sverige inte ett land där domstolarna erbjuder möjligheten att stämma företag för det ena och de andra för några jättebelopp. Juristarvodena kommer vara mycket större än något skadestånd du skulle kunna få för detta.

Sen är företaget inte ansvarig för sin anställdas hot som den utfärdar på fritiden. Så för den biten kan du inte få något skadestånd från dem. Enda du kan få skadestånd är att de råkat säga vem som klagat... och den skadan är bara den skada du upplevt om personen inte kommit hem till dig och varit arg utan bara lämnat ett irriterat brev i brevlådan typ. Så tyvärr inget att stämma för.

Av Vasadu
Skrivet av Sunbun:

@Vasadu: Du har nog helt rätt i det, gjorde en ny kundvagn och priset hamnade på 29k istället för 52k. Sedan blir det en ny skärm på det, dock kommer skärmen att förhoppningsvis följa med i många år. Så kan man uppgradera eller köpa nytt om 4-5 år istället

Tack för insikten och kan väl klassa denna tråd som avslutad då den inte behövs längre!

Kul du läser tipsen du får. Många som läger ut värstingdatorer och ber om tips mest för de tycker de är spännande.

Köper man dator och har lite perspektiv så är ett bra chassi och en bra nätdel viktiga komponenter. För dessa överlever med lätthet 2-3 innehåll om man väljer bra grejer utan neon och annan plast. Bra skärm och tangentbord&mus är också sånt som brukar stå sig om man väljer vettiga grejer. Så mycket nöje för dig och din mamma. Hoppas ni spelar ihop också när ni har samma intresse =).