Inlägg

Inlägg som Vasadu har skrivit i forumet
Av Vasadu
Skrivet av marschiee:

Stämmer ja. Har du någon att rekommendera som du vet är bra?

Du kan köpa i stort sett vad som helst just till aluminum... Ofta kan man köpa ett paket med olika storlekar på borrar för metall dessa brukar inte vara så dyra. Kan få ett stor kit för kanske 100-150 kr... Men skulle rekomendera man väljer ett mindre kit med kanske 6-7 borrar för kanske samma pris. Men då kanske man kan få något märke, som bosch eller något varumärke som tillverkar borrar. Den man inte får glömma bort är att man förstör/sliter på borrar när man man använder dem. Särskilt om man om man borrar i hårdare/annat matreal än borren är gjord för eller blandade matreal som gör borren slö. Har man ett stort paket, men sämre kvalite så använder man ofta bara några borrar och förstör dessa, sen behöver man köpa nya och då har man massa borrar av sämre kvalite men aldrig använt. Bättre köpa lite färre, och ersätta de borrar man sliter ut eftersom. För aluminium är det lugnt med vanlig standard metallborr.

Ska borra i hårdare metall som tjockare rostfritt stål och liknande ska man defintivt satsa pengar på bra kvalite på sin borr. Det finns olika benämningar som TIN och HSS och CO och liknande... Detta är sånt man får googla eller fråga om du ska borra i något hårt. Borrar du i såna matreal så kostar säkert varje borr 50 kr styck eller mer beroende på dimention och måste dessutom vara i bra skick för att funka bra... Och även om de är dyra så är det värt var enda krona jämnför med att stå och harva och förstöra 5 billiga borrar på en halvtimme och ändå inte lyckas. Men som sagt, du behöver inte detta för aluminium eller enklare stål. Motsvarande gäller för att borra i till exempel betong. Då funkar visserligen ofta vanlig betongborr bra, men för betong är det borrmaskinen (borrhammaren) som gör den stora skillnaden om det går lätt eller om det är svårt att borra.

Av Vasadu
Skrivet av marschiee:

Hej på er,

Som rubriken lyder behöver jag borra i mitt chassi för att kunna fästa en större vattenpump. Vad rekommenderar ni att jag köper för borr?

Hej

Jag känner inte till exakt den modellen av chassi du har, men jag antar det är av aluminium. Jag antar också att du menar vilken typ av borr, och inte vilken typ av borrmaskin. Du kan i stort sett ha vilken metallborr som helst till aluminium, är en rätt mjuk metall. Kör bara inte för fort med maskinen. Ta det lugnt så får du ett fint jämnt hål.

Av Vasadu
Skrivet av percy15:

någon här som skulle kunna hjälpa mig hur mycket jag skulle kunna sätta ut min dator för?
cpu i7 950
ram 14 gb ddr3
mobo Asustek computer inc. p6t SE
grafikkort nvidia geforce rtx 2060 aero
nätagg 500w

Skulle till och med gå så långt att strunta i att sälja datorn och lägg in grafikkortet här på Sweclockers marknad... Väldig brist på alla grafikkort så det är många som köper begagnat.

Av Vasadu

0. Sverige
1. Finland
2. England
3. Norge
4. Danmark
5. Tyskland
6. Island
7. Frankrike
8. Monaco
9. Nederländerna
10. Estland
11. Spanien
12. Italien
13. Tjeckien
14. Österike

Ungefär i den ordningen men inte exakt... Endast i Europa + Island. På önskelistan ligger kanske USA (har en kompis som är Amerikan som nog skulle visa mig runt, så främst därför), annars så hade kanske Portugal varit spännande tror jag. Borde vara rätt varmt men ändå lagom tänker jag mig. Har aldrig på en sol och badsemester, och tänker Portugal kanske kan erbjuda lite av den varan och lite annat också.

Av Vasadu
Skrivet av medbor:

Jag tycker moderkorten har blivit dyra, men det gäller ju hela marknaden. 2000kr var ju high-end för inte så långe sen känns det som (men då byggdes det ju vettiga speldatorer för under 10kkr totalt också...)

Moderkort har gått upp i pris en del framför allt på high end sidan... Extrem strömförsörjning och så mycket extra man knappt kan hålla reda på allt. Men sen påverkar kronkursen mot dollarn en hel del också.

Av Vasadu

Trevligt att få vatten på sin kvarn gällande val av komponenter. Köpte in delar till två datorer under Black Friday och valde väldigt mycket samma som SweC. Vädrar mina val som kanske kan vara ett alternativ för någon av er också... Förutom att priserna kanske är något man får leda efter på mellandagsrean kanske.

Valde Gigabyte B550 AORUS PRO AX för 1850 kr - Ger även WIFI och bluetooth till en bra prislapp. Finns hos Webhallen för det priset just nu. Mycket bra layout och bra kretsar (och dessutom är jag lite av en Gigabyte fanboy. Jag tycker Gigabyte brukar ha bra val av kretar och layout, allt man vill ha men inget onödigt som gör kortet dyrare. Mitt första Gigabyte-kort hade 4 IDE portar, vilket var precis vad man ville ha då )

Valde RM650 för 900 kr - BF2020
Valde HyperX Fury Black 16 GB DDR4 3600MHz minne för 750 kr - BF2020
Valde Fraktal Design Define C för 650 kr (Diskret, och utan fönster) - BF2019
Överväger Be quiet! Pure Rock 2 Svart vilket är väldigt snarlik kylare
Samma Hårddisk (dock 500 GB) 650 kr - BF 2020
Samma Processor... När den går att köpa
Samma Grafikkort... När det går att köpa

Men kan bara ge tummen upp till Sweclockers kompetens, eftersom vi tänker väldigt lika =).

Och siktet är bra prestanda i 2560 × 1440

Av Vasadu

Har googlat lite och vad jag förstår så har moderkortet "Error Codes" via olika kombinationer av pip som går ut i "högtalaren" man kopplar till moderkortet. Alla chassin har inte sådana nu för tiden men kanske finns något i en gammal låda? Där kan du få bra ledtråd om var problemet kan ligga. Har du inte den möjligheten är det lättaste att testa komponenterna en efter den... (tyvärr). Men testa att installera om komponenter som grafikkort och ramminne (med nätdel avstängd). Gör reset av bios och kontrollera kablarn sitter rätt och testa igen.

https://www.gigabyte.com/Support/FAQ/816 (error codes, antar/hoppas de gäller även för ditt moderkort)

Högtalare https://www.wsdata.se/sv/tillbehoer/728-intern-hoegtalare-foe...

Av Vasadu
Skrivet av ViggowHermansson1:

Hej!

Jag har en dator som jag byggt för ca 4 månader sedan.. Men pga jobb och diverse grejer så har jag varken tid eller intresse för att sätta mig att spela.. Undrar om det finns några tips inför försäljning av dator? Vill egentligen bli av med den snabbt och smidigt till ett rättvist pris..

Har dessa delar i burken:
Fractal Design Define S Svart
Intel Core i9 10900K 3.7 GHz 20MB
Gigabyte Z490 AORUS PRO AX
Gigabyte GeForce RTX 2070 Super
8GB WINDFORCE OC 3X

Corsair 64GB (4x16GB) DDR4
3200MHz CL16 Vengeance LPX Svart
Samsung 970 Evo Plus 1TB (M.2)
Seasonic FOCUS GX 850W
Noctua NH-D15
Noctua NF-A14 140mm PWM (8
stycken totalt i chassit)

Övriga saker:
BenQ ZOWIE 27" XL2731 144 Hz e-
Sports Monitor
Logitech G Pro Gaming Keyboard
Logitech G502 Hero Wireless
Logitech G Powerplay

Lagt ungefär 34 000 för hela setupen.. Men har ingen aning om hur man skall räkna osv, allt är i nyskick och typ inte använt.. Har även alla lådor samt kvitton kvar på alla saker..

Det finns inga bra tips här tyvärr... En begagnad dator är mycket värre än en nyköpt bil. Bara du hämtar varorna på från posten tappar de i "värde", och börjar du använda dem så tappar de ytterligare.

Tangentbord, mus och headset är sådan jag inte skulle köpa begagnat... lite som begagnade underkläder... finns inga fyndpriser som lockar mig, eller många andra. Skulle nog välja att behålla dessa delar och använda dem senare eller bara i den utsträckning du har tid. Kommer få väldigt dåligt betalt för dessa.

Sådan dom håller värdet betydligt bättre är till exempel nätdelen... Utöver detta så får du bara ta smällen... Särskilt med tanke på lanseringen av nya grafikkort och processorer sedan du köpte dem. Till din fördel är förstås att du valt komponenter vilket förstås är tilltalande för någon som förstår skillnaden på en stockkylare och en Noctua... Problemet är att samma människor som vet detta ofta är väldigt medvetna om lägsta priset på prisjakt. Kan bara önska dig lycka till... Men tyvärr kommer inte försäljningsvärde vara nära inköpspriset.

Men auktion på sweclockers kan nog ge OK betalt relativt snabbt. Sälj dator och skärm separat. Möjligen kanske erbjuda att sälja grafikkortet separat beroende på bud.

Av Vasadu
Skrivet av Stefanp67:

Jag hatar att säga detta men Elin 97 försvunnen i Piteå, inga rubriker i någon nationell media alls. Ok Örebro är jävligt långt söderut. Ingen aning var Örebro ens ligger men säkert jävligt långt söderut, och det är ju en gammal kvinna.

Jag börjar nästan tro att Norrland är ett eget land, det är som eljest.

Har sannolikt FRÄMST att göra med vilka uppgifter som finns och framförallt hur POLISEN valt att göra med vad det gäller efterlysning i media. Har världsbladet skrivit om detta? Om de inte heller gjort detta så kan du i stort sett vara säker med att Elin söks efter på annat sätt och kanske med integritetshänsyn kanske?

Av Vasadu
Skrivet av speedb0at:

Funkar den till PC? Isåfall 350kr och hämtar.

Ser ut som du vunnit budgivningen! Så vi kan ses någonstanns... Och så swischar du mig då vi ses.

Av Vasadu
Skrivet av K-D][Aramis:

Har du någon bild på handkontrollen? Ser ingenting.

Som det står i beskrivningen så är kartongen oöppnad och så klart oanvänd... Och anledningen finns också i annonsen. Finns säkert någon bild på nätet hur den ser ut.

Av Vasadu

Kommer vara bortrest hela nästa vecka. Hemma igen 12/10. Så om någon vill ha kontrollern genast kan jag tyvärr inte hjälpa till med detta.

Av Vasadu

Xbox trådlös handkontroll – Arctic Camo Special Edition

Helt ny i oöppnad orginalförpackning.

Varför säljer du en helt ny kontroller som är oöppnad?! Varför köpte du den då?!

Svaret är att jag inte köpt den. Beställde en personvåg men av någon utgrundling anledning fick jag denna istället... Och efter kontakt med kundservice sa de helt enkelt vi fick behålla den. Och eftersom jag inte har någon Xbox så tänkte jag kunde sälja den till någon som har glädje av den.

Högstbjudande tänkte jag mig, och avhämtning i centrala Malmö. Vill du ha den skickad får du be en kompis betala och hämta den i Malmö och ordna med frakt.

Läs hela annonsen här

Av Vasadu
Skrivet av Daniboy:

Hej igår när jag spelade så stängdes min dator av helt plötsligg och jag kunde inte starta upp den alls. Jag drog ur ström kabeln till datorn och gick och sov. Jag testade starta upp den igen nästa dag utan problem. Jag startar path of exile 1 minut senare samma problem och den är död igen.

Testade att felsöka genom att ta ur kortet och datorn startade som vanligt med intergerad grafik.

Nu har jag kopplat in kortet igen med båda 6+2 pin och datorn startar inte.

Kan kortet vara bränt? Den har tuffat på felfritt i många år. Jag hade aldrig för höga temps heller.

Kan mitt psu börjat ge med sig? Ett corsair 750w.

Tack på för hand.

Du har alltså startat datorn utan problem när kortet är bortplockat och den startar inte alls när kortet är ikopplat? Förstår jag dig rätt. Är ett väldigt tydligt tecken på grafikkortet inte är som det ska. Nätdelar brukar inte ge upp... bara så, och ger det upp är de oftast stendöda. Dessutom har du kvallitetsnätdel vilket minskar risken ytterligare.

Skulle testa annat grafikkort i din dator samt ditt grafikkort i någon annans dator för att fastställa att det är helt slut... Och startar de inte är de inte mycket att göra tyvärr.

Av Vasadu
Skrivet av Loveualot:

uppdatering av bygget:
https://komponentkoll.se/bild/OHTJa.png

Alternativet är att köra på MSI MAG B550M MORTAR WIFI som moderkort.

Mycket sabilt bygge detta tycker jag. Om det står 3800x eller 3600 spelar inte jättestor roll... Du kanske kan lägga några kr extra med tanke på prisklassen i bygget i allmänhet. Och överväga en Intel kan man absolut, men 3 fps kanske spelar ingen roll. Då gör 1000 kr i plånboken större nytta. Utmärkt avvägning med 32 Gb ram med tanke på prisklassen på datorn. Och när det gäller FPS... och att man kanske går i en flaskhals i 1080p... KÖP INTE ett 3080 om du spelar i 1080p. Har du råd med 3080 kan du köpa ny skärm också =).

Chassit hade som sagt inte varit mitt val, men upp till dig vad du tycker är snyggt och värt att lägga pengar på.

Det enda jag har en åsikt om är kylaren. Köpen ordentlig high end kylare för några 100 kr till... Har själv en Noctua NH-D15, och man ångrar aldrig man tar i lite (dock så kan de vara bra att kolla måttbegränsningar, har lite svårigheter med minnet och kylaren. Kan även ställa till det på höjden i fel chassi). Det är fysik, desto större desto bättre. Och de man har i storlek kan man antingen använda i form av kylning alternativt plocka ner ljudnivån lite. Sen när du tänker på vattenkylning senare så tänker du ska försöka glömma bort det. Vet hur det är att man vill testa nya grejer som är bättre. Men jag har testat de mesta, och det är inte så kul... om det verkligen inte är bra. Det som är roligt när något bara funkar... Som typ en nätdel som håller i 10+ år typ =). Kan kolla på Linus Tech Tips där det kommer fram till skillnaden mellan stor vattenkylare och typ en Noctua NH-D15 eller annan stor luftkylare... resultatet blir det samma. Så kanske kan lugna köpbegäret lite. Skaffa något annat kul istället... själv är jag sugen på en webcam med windows hello till exempel. Tror jag gör större skillnad än någon vattenkylning skulle göra.

Av Vasadu

@Loveualot:

Hej

Kommentar på bygget. Om man väljer Intel/AMD som processor eller AMD/Nvidia på GPU sidan spelar inte någon större roll. Undantaget är om du använder något specifik programvara ofta... där kan ibland AMD vara bättre och ibland Nvidia. Sen har Nvidia varit själva i toppsegmentet en längre tid, så är det där man handlar har valet varit naturligt. Förhoppningsvis blir det ändring och bättre konkurens med RDNA2. Däremot tror inte jag att priserna kommer påverkas allt för mycket av AMDs lansering... Om AMD verkligen lyckats kanske de kanske prestera ett kort som är i klass med 3080 och kanske erbjuda lite bättre pris eller lite bättre prestanda. Att 3090 skulle vara hotat har jag svårt att tänka mig med tanke på nvidias tidigare försprång.

Och skulle AMD lyckas och möjligen erbjuda mer "pang för pengarna" i ditt fall... men det handlar om att eventuellt betala 500-1000 kr mer idag än för samma prestanda om 2 månader är en detalj inte värd ta hänsyn till... Särskilt när man inte vet att det blir så. Det enda som kanske kan vara värt att vänta på är resentioner av olika modeller vad det gäller kyllösningar. Det är nya kylare och någon tillverkare kanske gjort ett bättre jobb.

Däremot skulle jag valt en AMD CPU ur mellansegmentet i dagsläget snarare än Intel, och spara de där 1000 kronorna. AMD erbjuder helt enkelt mer hästkrafter för pengarna, och till lägre energiåtgång (mindre kylning). Intel kanske kan vara någon FPS snabbare i något spel, men spelar egentligen ingen roll. Så spara de pengarna helt enkelt, ger dig inget mervärde. Det det är grafikkortet som räknas i spel så länge du har en hyfsad CPU. Dessutom skulle jag välja en bra luftkylare snarare än vattenkylning. Luftkylning är en enklare lösning som är lika bra som vattenkylning om man väljer en av de större och bättre modellerna.

Ramminne och hårddisk är utmärkt också. Ytterst liten skillnad på en bra produkt och en annan bra produkt.

Utmärkt nätdel. Chassit hade jag valt något annat med mindre bling... men det är en smaksak. Inget fel på chassit. Chassin är relativt primitiv produkt i sammanhanget. Ska dämpa ljud, kylning och möjligtvis skydda komponenterna.

Det är mina kommentarer.

Av Vasadu

Tycker det är tråkigt att så många har så starka åsikter och samtidigt så liten förståelse hur saker och ting fungerar. Alla kan inte kunna bokföring, skattelagstiftning och alla detaljer i EU sammarbetet.

Och tycka att politiker är korkade för de inte gör något... Vi lever i en demokrati och vi är alla på sätt och vis politiker. Eller i vart fall möjliga politiker... Så om det nu är så lätt, är det inte bara du ser till och blir invald och fixar de hela? Helt plötsligt var det inte så lätt längre.

Sen kan man absolut ha åsikter... Och visst är det saker som både är korkade och korrupta... Och det kanske inte alltid är de bästa politikerna som väljs utan de som nätverkar bäst inom de egna partiet. Men har du åsikter om detta så bör de vara i riktning hur vi i så fall kan ändra på detta... För faktum är att vår och andra demokratier har liknande problem. Populära ideér är inte alltid de bästa lösningarna, och populära politiker är inte alltid de mest handlingskraftiga personerna. Och dessutom är det långt ifrån alltid populärt att göra förändringar, även om det är bra... för majoriteten vet inte vad man har gjort och varför.

Och visst får man klaga och tycka... Men läs på och ha informerade och genomtänkta åsikter... Enda sättet för att vi ska kunna välja bra politiker och hitta bra lösningar på våra problem.

Av Vasadu

@Naki: Jag kan förstås inte vara helt 100 % säker... Men nej, har inte funnits något scart grafikkort... Du kan förstås konvertera till scart... men till vilken nytta... Vi pratar tjock-TV. Så nog någon som rört ihop det eller har någon VGA till scart addapter eller något.

Av Vasadu

@Asplund91:

Sannolikt är det inget fel på kylaren, såvida fläkten snurrar. Däremot har säkert den dålig kontaktyta mot processorn. Så montera lös din kylare, applicera ny kylpasta och motera igen. 55 grader idel efter 5 minuter är mycket... och när du kör något krävande sticker temperaturen säkert iväg genast.

Ser att du testat detta. Läste kanske inte hela, men rätt sak att testa i vart fall =).

Av Vasadu

43" men med IPS 60hz så inte så gamer direkt.