Inlägg

Inlägg som BasseBaba har skrivit i forumet
Av BasseBaba
Skrivet av F.Ultra:

Har du någonsin provat att återställa dessa 20 år gamla band? Enorm risk att de är oläsliga allihop.

Så är det säkert, jag förväntar mig att bolagen har koll på detta och roterar backupen efter vad som nu krävs. Poängen med band/offline är dock främst att man ska undvika det som Tieto lyckades med nu, att ett intrång får tag på både prod och backup.

Men fine, ge mig era pengar, jag tar gärna kunder som inte verkar så brydda om backupen fugnerar eller ej

Av BasseBaba
Skrivet av _niko_:

Ändå jävligt gött med alla "självutnämnda" experter i tråden som minsann vet vad TE hade eller inte hade samt vilka behörigheter som krävs och ska bort för att saker ska fungera på rätt sätt.

Jag försvarar inte TE:s agerande men ja...

Hela syftet med en backup är ju att kunna återställa vid en fail.
Eftersom backuperna strök med i samma fail... så kan man bara konstatera att dom gjort fel.

En sak om det nu -samtidigt- skulle råka bli, säg, en brand i serverhallen OCH i alla offsite-locations där man har sin cold-storage, då kan jag köpa att det gick åt helvete. Men här verkar dom ju alltså blivit av med produktion/live-system OCH backuperna i SAMMA attack. Då har man gjort nånting fel.

Där jag jobbar så sparas saker som "20 års historik" på BAND. Som inte ens går att komma åt online.

Av BasseBaba
Skrivet av Tempel:

Hur kan man inte ha bandbackup som är inlåst offsite? När jag var med och driftade ett företag så hade vi sånt på band i bankfack. Max vi kunde förlora var en vecka, visst hade de lyckats kryptera så hade vi ändå tejper som var äldre, månadsbackuper hade vi för ett år tillbaka. Sen sparade vi årsbackuper 5 år tillbaka. Visst, det kostar men det är en liten kostnad i sammanhanget.

Jag förstår inte heller. Det måste vara en otrolig inkompetens som besitts av deras anställda, men det går ungefär hand-i-hand med min erfarenhet av "konsulter" som jobbar på generiska storbolag.

Av BasseBaba
Skrivet av tuomi:

De får det att låta som det gått lång tid och nästa konsoll ligger runt hörnet, det bör åtminstone dröja till slutet av 2027 innan nästa Playstation-generation lanseras? Nuvarande har funnits sen november 2020 och de brukar köra 7-års cykler.. Alltså har vi knappt kommit halvvägs in i dess livslängd...

Håller med, det känns mer bara som nått dom häver ut sig för att (bort)förklara och sätta förvätningar kring nuvarande/kommande försäljning.

Men det är klart, kanske är en PS5 Pro på G.

Av BasseBaba

Hoppas verkligen inte dom hoppar av hårdvaran, det behövs konkurrens på marknaden.

Av BasseBaba
Skrivet av evil penguin:

Jag misstänker snarare att de som faktiskt designade det hela var fokuserade på de säkrare Bitlocker-konfigurationerna där den TPM-hanterade nyckeln bara är en av faktorerna, som kombineras med PIN/lösen eller annat (vad de nu har för olika grejer som stöds).
(Dvs den typ av konfiguration som Microsoft alltid *säger* att man ska använda, men som UIt i Windows inte leder en till utan att man pillrat på group policies)

Intressant, inte hört om detta, har du nån länk till läsning? Men betyder det då att om jag lägga på t ex "pin" så måste jag mata in pin varje gång disken ska låsas upp?

Av BasseBaba
Citat:

Problemet är att den fysiska kommunikationen mellan TPM-modulen och processorn är okrypterad och Bitlocker är uppbyggt så att TPM-modulen skickar krypteringsnyckeln till processorn.

Men alltså HUR?
Herregud hur fan gick detta igenom design, QA, release to manufacture etc? Folk som konstruerat detta borde söka sig efter ett annat yrke.

"Öhh ja alltså, jag har låskistor i alla mina dörrar! Men dom har inga skjutreglar i sig!"

Av BasseBaba
Skrivet av Hybenos:

"Jag körde för fort och fick böter, det är polisens fel!"

oaktat vad du, jag eller andra på olika forum tycker så har du (samt alla andra användare av netflix) godkänt avtalet. Du har brutit mot det och därmed fått en konsekvens. Det är fakta även om din åsikt är annan.

Mjo, fast skillnaden är ju att dom ändrar sig under resans gång.

https://www.indy100.com/viral/netflix-sharing-passwords-old-t...

Citat:

But in March 2017, the streaming service tweeted: “Love is sharing a password.” Oof.

Den dagen Netflix blockar vår sharing ryker den.

Av BasseBaba

Jag tycker också det ser ut som att kamerorna sticker ut mycket, blir inte linserna repiga såvida man inte har ett skal som är tjockare än den utstickande delen?

Av BasseBaba
Skrivet av nevada:

Om man ändå kör med 2FA vad spelar då lösenordet för roll egentligen?

Jag är benägen att hålla med. Framförallt när man som jag har 2FA och lösenordet i samma hanterare. Kommer någon åt hanteraren så får dom bägge delar.
Det man -borde- göra är ju att antingen ha lösenordet i huvudet, eller ha 2FA koden i en annan lösenordshanterare än den man har lösenordet i.

Men det är klart, säg att man råkar spara lösenordet i en browser nånstans av misstag, då kommer ju nån annan inte in utan 2FA, men då kan man ju ifrågasätta varför man behöver lösenordet öht.

Jag kör ju min Yubikey överallt det går. Både hos microsoft och github så loggar jag in enbart med yubikeyn nu. Dock så har jag ju en pincode på den som låser sig efter 3 försök tror jag.

Av BasseBaba
Skrivet av Dockland:

Stäng de fysiska butikerna. Satsa på online-handel och konkurrera med priset.
Först då vänder skeppet.

Jag använder Webhallen till tre saker:

1) Förhandsboka grejor med valet "hämta i butik" = boka utan att betala förens man hämtar
2) Svänga förbi butiken när man behöver något ASAP och inte hinner vänta på en webborder
3) Ordrar med litet ordervärde har ändå fri frakt (kanske beroende på level), hur som helst, bra att inte behöva pröjsa 50kr+ i frakt när man beställer något för typ en hundring

Stänga butikerna skulle göra att dom torskar 90% av min business, men jag är väl minoritet. Skulle vara spännande att se siffror på hur försäljningnen är uppdelad mellan butik/web, men det lär inte hända

Av BasseBaba
Skrivet av NisseG91:

Kan ju faktiskt jobba mer än 5 dagar i veckan 🙂

Eller mindre!

Jag var på kontoret 5 dagar på hela förra året, fruktansvärda dagar, fick inte ett skit gjort.

Skrivet av Kyathab:

Jag jobbar i princip hemma 5 dagar per vecka. Droppar in på kontoret för fysiska möten eller för event.
Men helst skulle jag nog faktiskt vilja vara in på kontoret oftare, jag saknar verkligen den sociala biten då jag trivs väldigt bra med mina kollegor. Men när ingen annan är på kontoret och dom föredrar att jobba hemifrån så är det inge kul att sitta ensam på kontoret, då kan jag lika gärna sitta ensam hemma ^^

Samma här, det blir en del ensamt. Mitt problem är en dryg timme resväg enkel väg, så det är inte värt drygt 2h av min fritid för att åka in. Nästa problem är att många andra också jobbar 90%+ hemma, så när man väl åker in så är ofta dom kolleger man -vill- träffa inte ens där. Så det slutar med att man sitter i ett öppet kontorslandskap med alla andra gaphalsar som har teamsmöten....

Av BasseBaba

Jag har en Ergotron HX och är mycket nöjd, den känns extremt gedigen. Funkat klockrent.

Med det sagt är det den första monitorarm jag ägt, så jag har inga referenser.
Jag betalade 2147:- under en kampanj för drygt 3 år sedan, kan hålla med om att 3300:- känns saftigt.

Av BasseBaba
Skrivet av issue:

Hmm, så kan det nog vara 🤣
Oavsett så är det inga problem, om nu Infuse skulle kosta pengar, är mer nyfiken på tekniska fördelar med den ena mot den andra
Är ju bortskämd med Plex på shield då den sväljer typ allt, så blev ju nästan lite ledsen i ögat när så mycket nu måste transcodas på AppleTV (även om jag var förberedd på det)

Det är precis därför jag använder Infuse, blev leds på transcode. Även skönt att slippa hålla på och mecka med Plex server, Infuse går ju ”standalone”.

Gillade inte hållet Plex gick åt med att forcera konton, gick ju knappt att använda utan att vara inloggad tillslut.
Vill du ansluta till en server lokalt på ditt nätverk? Fine, se till att bägge är inloggade och delar gud vet vilken data med Plex.

Av BasseBaba

Även om det är trist för plånboken så är det ett bra uttalande, då vet man vad som gäller. Ingen idé att gå och vänta på en Game Pass release om man är sugen att lira.

Av BasseBaba

Circkus 8 miljarder människor på planeten. Helt gaaalet att det levererats ut drygt en miljard telefoner på ett år....

Även spännande att den dyraste modellen säljer bäst. Hade jag aldrig trott när mobiler började hoppa från typ 7-8kkr till 15k+

Av BasseBaba

Ja, jag är medveten. Det är biltillverkarna också, men dom verkar inte sugna på att hjälpa befintliga kunder:
https://www.vibilagare.se/reportage/3g-natet-slacks-ned-da-fo...

Det här skulle jag säga är det största problemet. IOT. Jävla sattyg att börja stänga ner mobilnät, måste vara miljontals olika typer av devices som blir obsoleta och behöver bytas ut.

Av BasseBaba
Skrivet av Dreijer:

Ja, precis. I ungdomen så tejpade vi skärmen för att träna på AWP. När 1.6 infördes i CS så försvann hårkorset från awp.

Haha vi också!

Av BasseBaba
Skrivet av Allexz:

Personligen tycker jag det är en enorm skillnad att betala 201kr eller 400. Det är trots allt det dubbla.
Kan man inte få in fler snäpp i undersökningen?

Håller med, det är väldigt yxigt. Det mesta hamnade på 200-600 vilket inte säger så mycket. Skulle behövas steg om 50:- mellan 200 och 600:-.

Själv ligger jag var på 299:- hos Telia för 5:e året i rad men fick gå ner till 250/250 vilket jag är besviken över, men vågade inte chansa på Telenor 500.

Av BasseBaba
Skrivet av Oegat:

Tyvärr är marknaden snårig och det är lätt att hamna med prylar som är dåligt dokumenterade och kanske inte klarar kraven. Jag köpte nyligen en KVM-switch från Level1techs som har funkat utmärkt för mig, tyvärr måste den tas från USA men det tog mindre än en vecka. Så det blir ju moms och tull då.

Min KVM har bara en skärmutgång, men här är motsvarande modell för 2 skärmar x 2 datorer: https://www.store.level1techs.com/products/p/14-kvm-switch-du...

Displayport in/ut då, det finns med USB-c också. Då blir den spännande frågan, vad kör du för upplösning? Hemsidan ovan säger att den klarar 144Hz i 2560x1440, den säger inget om högre upplösningar. Men den ska klara allt som DP 1.4 klarar. Så du får kolla vad som gäller om du kör högre upplösning än så.

Level1techs om du inte känner till dem är ett litet företag i USA som vid sidan av att bygga och drifta maskiner också gör tech-journalistik på Youtube och har ett ganska nördigt forum knutet till sig (där jag också hänger en del). KVM-switcharna kommer just av att det varit så svårt att hitta vettiga sådana som också uppfyller lite hårdare gamer-krav, och de utvecklades med input från forumet.

Bra tips. Jag har samma problem som TS. Allt jag testat hittils har bara glitchat. Att köra input direkt i skärmen är det jag vill bort ifrån då jag bara har en fysisk knapp på skärmen, en joystick.

lvl1techs såg nice ut, men $299 för en 2 burkar/1 skärm, plus frakt/moms/tull blir ju rätt saftigt.
Verkar vara 71 usd frakt, så 370 * 1,25 ~= 4700 SEK

Edit: Tullräknaren sa tull också, 478 USD totalt, så typ 5000 SEK