Inlägg

Inlägg som Chrisj har skrivit i forumet
Av Chrisj

Vaknar lite bakis, läser nästan hela artikeln och tänker att det är en spännande utveckling innan jag insåg vilken dag det är.

Av Chrisj
Skrivet av Finkelzvin:

Jag vill starkt minnas att jag som liten parvel dreglade över spelhyllan med nya heta n64-spel, bestyckade med varselorangea prislappar med "599:-" och "699:-" tryckt.

"Men Nintendo har alltid haft höga priser!" Kanske, men

  1. Sett till inflation var priserna definitivt högre förr, och

  2. PC-spelande existerade inte, pga instegspriset på datorer var runda slängar ett till ett och ett halvt RTX 4090.

Så ville man "spela tv-spel" kostade spelen så mycket.

Även NES-spelen kostade ju över 500 som nya. Vill minnas att brorsan fick Battletoads i present och jag som liten parvel fick följa med mamma för att köpa det. Tror det var 649 det gick lös på och jag minns att jag reagerade för det var liksom flera års godispengar.

Av Chrisj
Skrivet av JoOngle:

Det startade med att den roastar som normalt, sen säger den att jag borde ta ett arbete som Klovn på KFC, sen säger jag det där för att skruva lite om istället för att göra det lätt för A.i. och bara säga det den förväntar sig.

Sarkastisk humor kan vara svårt att greppa, även för människor

Ja fast poängen kvarstår, du roastade aldrig AIn, så huruvida den var bra på att ta det eller inte framgår liksom inte av det du postade. Det är liksom inte att roasta någon att driva med sig själv. Roasts kan vara svårt att greppa, även för människor!

Av Chrisj
Skrivet av JoOngle:

Den är inte lika bra på att ta roasts <Uppladdad bildlänk>

Är det där verkligen att ta roasts? Du neggar dig själv, det är ju inte AIn du neggar.

Av Chrisj
Skrivet av mmaattee:

Inte för att påstå att det är en bransch där de har några monstermarginaler, men det varierar definitivt i stor grad mellan 5-60% beronde på produkt osv. Kollar man inets senaste bokslut (2021), då 2022 inte finns rapporterat ännu, så ligger den genomsnittliga bruttovinstmarginalen (omsättning-direkta kostnader, annars fångar man upp saker som löner, lokalhyror etc.) på 14,89%. Visst det här ärendet har kostat intern tid hos inet, men har väldigt svårt att se att ett enda reklamationsärende lett till nyanställning eller andra försäljningstapp. Ett återköp har skett, men det innebär bara att den marginal som det köpet hade har återgått och inte att allting som intjänats på kunden genom hela dess livscykel är försvunnen. Finns inte mycket belägg för att säga att man är en negativ kund bara efter ett garantiärende.

Jag säger inte att ett garantiärende gör en kund till en förlust. Det jag säger är att om Inet fick svälja produktkostnaden eftersom de sannolikt inte fick tillbaka pengarna från distributören för ett kort som inte var sålt till dem (lite på samma sätt som de inte borde tillåtit kunden att reklamera) så kommer det att sudda ut vinsten de gjort på honom. Kan tycka att kostnad för lager,lokal, hyror och löner också tillfaller produkten som man har dessa kostnader för att sälja. Hans specifika ärende har definitivt kostat ett par personaltimmar så just han som kund är garanterat mycket mindre lönsam än genomsnittskunden, om han är lönsam alls för dem i dagsläget. Hänger som sagt helt på hur det gick i deras interaktion med distributören/andra ÅF.

Av Chrisj
Skrivet av Big_N:

De har garanterat mer än 5% i marginal. Finns nog inte många som klarar att gå runt på 5% i marginal. Kollar du på allabolag så ser du att vinstmarginalen ligger på närmare 7% så de ligger säkert på en marginal på ca 30% mellan tummen och pekfingret. En kund som handlar 10tkr/år privat är väl inte superdåligt eller?

5,2% enligt senaste bokslutet. Med tanke på att de omsatte 1,5miljarder så utgör han då 1/150000del av det och visst, alla bäckar små, men han är troligen inte ens i den övre halvan av deras kunder sett till inköp. Med tanke på att hans reklamationsärende gått igenom service, någon form av frakt/hantering internt samt ekonomiavdelning som utfärdat och reklamerat faktura+kundservice som han haft dialog med så har hanteringen garanterat redan kostat mer än vinsten från hans köp de senaste åren.

Jag motsätter mig mest tankesättet om att "jag har minsann handlat för X kronor över 10 år" som att man skulle vara någon slags storkund för att man spenderar 800kr per månad.

Av Chrisj
Skrivet av Ibymafayhas:

Man kan väl som sedan länge summerats att TS inte gjort det hela så värst bra från början, att skicka ett kort på 50/50 att det kommer rätt...

Å andra sidan, eftersom @Inet inte kommenterar denna tråd efter hur mycket skrivande det vart så håller de nog själva med att de har skuld i det hela.

Kollade för skojs skull kvitton och där står ju inget nummer från Inet i alla fall, så de har de något de själva kan göra bättre.

Det har redan nämnts här att anledningen till att de inte kommenterar antagligen är att de har inget att vinna och allt på att förlora på att gå i polemik med en användare på ett publikt forum.

Av Chrisj
Skrivet av killawife:

Hade jag hanterat detta ärende så hade jag nog också kontaktat kunden precis som Inet gjort eftersom det faktiskt finns ett fel från kundens sida. Jag hade nog inte blockat den efteråt dock men troligen krävt att kunden skickar in korrekt kort.

Så vadå, du hade krävt att TS skickar in det fungerande kortet som en reklamation? Låter ju om något ännu skevare än den här karusellen.

Av Chrisj
Skrivet av sweisdapro:

Om processen hade fungerat hur bra som helst så hade TS inte hamnat i den situation de är i nu.
Det Godspeed talar om är hur vissa butiker/Åf jobbar, inte hur alla jobbar och inte heller kring vad som juridiskt gäller;
Kan en ÅF häva en godkänd reklamation i efterhand och skicka en faktura?
På vem ligger det tyngsta ansvaret att kolla att det är rätt produkt?
Om det mot förmodan skulle vara kunden, kan inet BEVISA det om de inte bokför serienummer (se #19961564 )?

Inet behöver inte ändra något i sitt system, men då får de kanske också vara beredda på att ta den ekonomiska smäll det innebär att godkänna reklamationer utan att kontrollera produkterna.

Det är ju också det de har gjort, genom att lägga tid och pengar på att ställa saker till rätta samt sköta TS reklamation åt honom. Om de sedan väljer att inte sälja mer till TS eftersom han inte är lönsam som kund så är det ju inte fel av dem?

Av Chrisj
Skrivet av sweisdapro:

Tycker du att deras process i dagsläget fungerar som den ska?
Jag är helt med på att TS efter att ha fått reklamationen godkänd av inet och pengarna återbetalda inte tänker betala en faktura för att Inet inte verifierat att det är rätt GPU de fått tillbaka.
Inet borde inte ha godkänt och genomfört reklamationen utan att verifiera att GPUn var såld av dem, det ligger ju i deras intresse att få fram denna information eftersom det påverkar deras möjlighet till ersättning i längden.

För att använda din beskrivning: Inet återköper en vara som TS uppger ska vara en specifik vara. När detta sedan kontrolleras så visar det sig att TS (såvitt de kan se) inte varit sanningsenlig utan skickat in en annan vara. När detta sker har de redan skickat ut pengarna eftersom kunden är intresserad av att återfå sina pengar snarast möjligt. Hade de istället hållt kortet i 3 månader för att sedan konstatera att det inte är sålt av dem och fakturerat honom en undersökningsavgift så hade det ju också varit "rätt" men jag tror ingen av oss vill att det ska fungera så istället.

Av Chrisj
Skrivet av mmaattee:

Det finns fler syften än så, men kan hålla med om att det är två av de viktigaste. Att säga att de aldrig kan tjäna pengar på TS igen är ju dock bara fel. I detta fall så kanske de har fått en liten sunk cost i form av nedlagt tid och marginaltapp genom ett återköp, men att de sedan totalt stänger dörren för TS när denne ändå blir återkommande kund är det enda som säkerställer att de aldrig kommer tjäna pengar på TS igen. Annars antyder du ju att alla köp som TS skulle gjort i framtiden är på nollmarginal för inet och det är ju bara inte sant.

Nja, fast om en 10årig kund hamnar på nettonegativt och strular så är det rätt självklart att man skippar den kunden. Dels för att det kommer i bästa fall ta år av försäljning till personen i fråga (med siffrorna han angav) att nå break-even, dels för att struliga kunder tenderar att strula mer snarare än mindre framöver.

Av Chrisj
Skrivet av superapan:

Många riddare som snabbt ska försvara stackars Inet!

Ett verkligt scenario: Jag har två identiska Arctic Cooling Freezer II 280. En är köpt på Webhallen, en på Inet. Coldplaten ärgar på grund av fabrikationsfel - vilken ska jag skicka var? Som tur är hanterade tillverkaren detta själva, och jag har inte hamnat i en liknande situation med risk att portas från två butiker.

Vad borde TS göra tycker alla Inet-riddare?

Känns snarare som att Inet är butthurt för att deras process felat, och i en femårings raseriutbrott bannlyser TS. Dom borde kollat serienumret som första steg - eller ännu hellre möjliggöra för kunden att själv se vad fan man köpt.

Alltså, TS har handlat för 100k över typ 10 år enligt honom själv, med tanke på att marginalerna för Inet är rätt låga då det rör sig om elektronik har han kanske genererat 5k i vinst för dem på den tiden. Den felaktiga utbetalningen kommer (om det rör sig om ett kort i 3 serien vilket jag förutsätter med tanke på timingen och att han fick två identiska kort från olika ÅF ungefär samtidigt) göra att han nu är en förlustkund efter 10 år.

Fel kan hända, men man gör rätt för sig då vilket TS nekade eftersom han vägrade återbetala den felaktiga utbetalningen och Inet antagligen inte ser det som värt tiden att processa mot honom eftersom det kostar mer än det smakar. Han borde återbetalat och reklamerat mot rätt ÅF. Nu fick Inet istället sköta den biten själva, vilket kostar, och i sig antagligen medför att man inte gjort någon vidare vinst på denna superkund som handlat för hela 800kr i månaden. Både TS och Inet har gjort fel, men Inet gick ett steg extra för att lösa det så gott det gick, medan TS satte sig på tvären trots att ursprungsfelet låg hos honom.

Av Chrisj
Skrivet av Hjemrdeil:

250/250 men Telenors värdelösa router ger dåligt WiFi resultat (iPhone 7)
https://www.n0.se/f/f/d9461_sssssss.png

Är det i486 eller vad deras vita designrouter nu heter så är det nog grötigt i nätverket alt. din enhet felet ligger i. Hade inga problem att nå hastigheter över 250mbit både upp- och nedströms med den router. Sen är den inte bra på simultananslutningar och nedlåst så ganska kass router ändå, men just den där hastigheten har mindre med routern att göra.

Av Chrisj
Skrivet av Superfrog:

Eftersom 99% av användarna är kvinnor, så är det aldrig någon som "råkar" surfa in på "aftonbladet", ladda ner och installera något obskyrt program Så risken att något illasinnat program skulle ta sig in på datorn är väldigt låg.

Min yrkesmässiga erfarenhet är att det inte är någon större skillnad i mängden män kontra kvinnor som faller för fejkade länkar och annat otyg mailledes. Det räcker med en.

Av Chrisj
Skrivet av medbor:

De drabbade exemplaren är uppenbart felkonstruerade, köper du två uppsättningar däck med samma specs men ena håller inte ens genom första kurvan och andra uppsättningen håller ett helt race är det ju fel på ena uppsättningen

Hans poäng är väl att om du köper 10 uppsättningar däck och 8 av 10 håller det som lovats så är det antagligen inte designen som är fel.

Av Chrisj
Skrivet av Dizzö:

Runt 6000 som någon sa så kan det vara intressant.

Utifrån posten precis ovanför din så är det antagligen mindre än det kostar att tillverka kortet så det känns rätt osannolikt att vi kommer ned så lågt.

Av Chrisj
Skrivet av Xverminator:

Det beror ju helt på vad du köper för komponenter, nu har jag inte räknat in skärm , mus och tangentbord eller OS. Jag kör alltid Windows Pro, så jag slipper köpa nytt os varje gång

Idag kan man få en hyfsad burk för 25.000

RTX 3080 för ca 10.000 kr
https://classic.prisjakt.nu/produkt.php?p=5810901

AMD Ryzen 7 5800X3D 3,4GHz för 4500 kr
https://classic.prisjakt.nu/produkt.php?p=6040557

Moderkort ca 2000 kr

32GB Ram för ca 1200 kr
https://classic.prisjakt.nu/produkt.php?p=5316816

Nätagg 850w - 2000 Kr
https://classic.prisjakt.nu/produkt.php?p=5324160

M.2 SSD 2TB - 2000 kr
https://classic.prisjakt.nu/produkt.php?p=5696661

Chassie ca 1500 kr

Det här är inte toppad dator med det senaste, men klart high end för ca 25.000 kr

Ska man ha RTX 4090 så drar det iväg enormt med nya DDR5 minnen..

Det går bygga liknande burk för ca 15.000 om man väljer lite billigare cpu, 16 gb ram, 1TB M.2 disk, 750w nätagg. RTX 3070 Ti

Går ju rentav att riva med en vanliga 5600 non-X och dra ned det där priset med typ 3000kr. Man får klart mer för pengarna nu. Hade hellre köpt en dator för 25k idag än 35k för 3 år sedan.

Av Chrisj

Jag tittar på bilderna och tycker de ser rätt normala ut på min dator. Det kan inte vara så att det är nåt fel på skärm eller kabel?

Av Chrisj

Beror på vilken CPU och ifall det är ett kvalitetsagg eller inte.

Av Chrisj

Din 5600X kommer inte ställa till det nämnvärt för ett 6900XT. Såvida du inte sitter och glor på graferna över fps så kommer du inte märka någon större skillnad mellan 5600X+6900XT och någon annan "högre" kombination av cpu och gpu. Har du råd med det så kommer du bli nöjd med prestandan.