Inlägg

Inlägg som Ryhage har skrivit i forumet
Av Ryhage
Skrivet av Pitr-:

Har du kikat något på Fortknox Lager?
https://www.fortnox.se/produkt/lagerprogram

Inte jag som främst håller i (eller skall använda) Ekonomi+lagersystemet. Men jag vet att dem talat mycket med Fortnox så tycker det låter konstigt om det inte kommit upp. Men skall oavsett nämna detta för dem som håller i det.

Av Ryhage
Skrivet av Pitr-:

Ja du, jag kan säga dig att jag har sett diverse habrovinkel-lösningar på RDS-miljöer ute hos nyblivna kunder genom åren. Den vanligaste där för 10 år sedan var när man kom in i ett rum och det stod 5-10st datorer på en hylla inne i en skrubb där de körde Teamviewer för att komma åt dessa utifrån. Förvisso så kan en sådan lösning fungera för en väldigt liten kund med små behov, men jag ser bara säkerhetsmässiga nackdelar då det oftast inte finns möjlighet till nätsegmentering i sådana miljöer för att separera detta ghetto RDS-kluster till ett eget nät.

Sen att sätta upp en riktigt RDS-miljö kräver förvisso lite hårdvara om man tänker sig att 3-5 användare ska kunna fjärransluta in och jobba i miljön. Oftast är det dessutom så att användarna vill ha tillgång till Outlook i fjärrskrivbordet för att kunna exempelvis mejla ut från Visma Administration. Detta är fullt möjligt numera med Microsoft 365 Business Premium-prenumeration då dessa stödjer "shared activation" vilket tillåter dig att installera Office-apparna i en terminalserver-miljö. Numera finns ju dessutom nya Microsoft Outlook-appen att tillgå, jag har dock inte hunnit testa MAPI-integrationen gentemot Visma med denna ännu, men då denna är gratis så vore det ju nice om det fungerade om man nu bara är ute efter just Outlook i RDS-miljön då 365 Business Premium trots allt kostar 243:-/användare och månad.

Prisexempel on-site RDS-miljö
ProLiant MicroServer Gen10 Plus v2 (Xeon E-2314, 64GB RAM, 1TB SSD i Raid10) - Ca 13000:-
Licens Server 2022 Standard - Ca 8000:-
Licens CAL för 5 användare - Ca 2000:-
Licens RDS-CAL för 5 användare - Ca 8000:-
Azure Backup 100GB - Ca 200:-/månad
Totalt ca 31000:- upfront plus backup, och då får du säkert räkna med en dag eller två för en konsult att sätta upp RDS-miljön med installation av hypervisor, domänkontrollant samt RDS-server med alla tre rollerna installerad på samma maskin (Connection broker, RD-Gateway, Session-host).

Prisexempel Microsoft Azure Cloud
Fjärrskrivbord (Windows 365 Business Cloud PC) per användare/månad - 370:-
Server-instans (A2, 2vCPU, 4GB, 50GB, always-on) för Visma Administration server-installation - Ca 1000:-/månad för enklaste instans
Azure Backup 1 VPS - Ca 200:-/månad
Månadskostnad för 3 användare blir då ca 2300:-, uppsättning av detta går relativt snabbt så en vettig konsult bör kunna fixa upp detta åt dig på en dag plus eventuella efterjusteringar

Ett annat alternativ är att vända dig till en konsultföretag som erbjuder SPLA-tjänster, där du helt enkelt köper in detta som funktion med månadskostnad, rent prismässigt så skulle jag säga att det hamnar däromkring vad Microsoft tar för RDS i Azure Cloud, men då kan du även köpa till andra tjänster såsom helpdesk/support och övervakning.

P.s. det är nog ingen dum idé för er del att se över Fortnox som alternativ då det driver så mycket mindre kostnader och ger en mycket hög nivå av tillgänglighet utan att ni själva behöver lyfta ett finger.

Tackar för mycket utförligt svar. Detta bidrar ytterligare till att det känns som att det är bäst för oss att gå över på ett molnbaserat ekonomisystem (Visma eEkonomi / Fortnox) + integration mot ett lagersystem.

Det största frågetecknet för stunden är vilket lagersystem vi bör välja? De vi hittills övervägt är Lagerkoll (lågt pris) samt Ongoing Warehouse (högt pris). All vår logistik går till huvudlager, alltså inga direktordrar till kunder, så vi skickar endast 5-10 sändningar om dagen. Alltså tror jag inte vi behöver det mest avancerade logistiksystemet. Någon som har något tips här?

Av Ryhage

Tack för alla svar. Efter övervägande av allt ni skrivit ovan så är vi just nu inne på att gå över från Visma Administration 2000 då det kräver relativt komplexa lösningar för "remote åtkomst". Det känns som att det är en minoritet av utvecklarna hos Visma som faktiskt jobbar på att utveckla Visma Administratition, tror de lägger allt krut på att utveckla deras molnbaserade lösningar. Tycker ändå det mycket konstigt att alla andra tjänster man idag använder (för tunga filer, filmer, t.o.m. spel) är molnbaserade (streambara), men lite siffror i Visma (vår databas är ca 100 mb stor) kan inte syncas via molnet.

Som ersättare skall vi börja att testa Fortnox (vet ej version) + att vi ev. bygger på med en integration mot en lagerlösning.

Av Ryhage
Skrivet av iFerz:

Nu kanske minns jag fel om just Visma Admin, men som jag vill minnas det kan ni installera Visma Administration 2000 på en dator/server och sökvägen för Gemensamma Filer pekar på en nätverksdrive.

Sen per person, och dator, mappar upp samma sökväg i sin lokala Visma Admin installation få åtkomst till samma filer och företagsuppgifter utan behov att komma åt flera användare på samma dator.

Vill minnas att jag är iallafall 99% säker på det..
Jobbat/jobbar på ett bolag som integrerar mot Visma Admin, så tjorvat en del genom åren, men var ett tag sen jag satte upp integrationerna själv så mitt minne kan vara lite svagt.

Det är precis som du säger. Problemet är att vi måste vara på lokala nätverket då för access.

Eller går det att göra någon lösning så man kommer åt det på andra platser också?

Av Ryhage
Skrivet av BM-Mods:

för att kunna köra 2-3 personer samtidigt så behöver man licens för det och även Windowsserver så där blir budgeten på 6000 för liten, sen är backup på onedrive inget att rekommendera för att det kan gå fel även där, bara det att syncen kan bli fel, sen bör man ha flera kopior av datan och inte då på bara stället den körs och onedrive, utan någon annan plats också, annars räcker det med att datan blir korrupt på stället ni kör den och så skrivs den korrupt till onedrive (Sen är ju frågan hur ni satt upp den där, är det så att den skriver över filen från gårdagen eller blir det en till fil och dom andra finns kvar så att ni kan backa ett antal dagar/veckor om det behövs?)

Vi har ingen automatisk backup till Onedrive idag men det kändes som att det bör gå att lösa. I dag har vi regeln att vi 2-3 gånger i veckan sparar ner en backup (tar bara någon minut). Vi skriver inte över tidigare backup. Dessa backups sparas alltså både lokalt på allas datorer anslutna till Onedrive samt i Onedrive-molnet.

Skrivet av herbamare:

För att lättare motivera kostnaden, så kan du tänka dig scenariot om ni skulle förlora all er data och vad det skulle kosta att återställa det..

Via ovan lösning (manuellt spara backups) känns det relativt säkert då vi (om detta sköts - vilket det historiskt har gjort) har backups som ofta inte är mer än några dagar gamla.

Ser det som säkrare att ha våra backups hos Microsoft snarare än en lokal server som kan brinna upp, eller har jag fel?

Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Klarar Visma Administration 2000 av att hantera fler användare samtidigt på samma dator som jobbar? De flesta programvaror klarar av detta, men det känns som att Visma Administration 2000 skulle kunna vara ett undantag, där programmet aldrig är avtestat för detta. Ni kan få konstiga buggar som ni inte ens märker av, det kan bli fel i bokföringen som ni kanske märker efter 10år..

För mig känns det som ni bör kolla på något nytt, terminalserver är en gammal lösning på problemet. Kontakta visma och hör med dem.

För övrigt kan ni själva testa termialserver lösningen gratis i t.ex. Microsoft Azure. Det kostar er dock tid och sedan måste ni ha chefens tillstånd att dela data med Azure. Ni kommer säkert få licensproblem, men det kan finnas demo.

Visma Administration 2000 klarar flera användare samtidigt från olika datorer på samma nätverk, men om det just klarar flera användare på samma hårdvara (dator) samtidigt har jag faktiskt inte kollat upp. Jag vet dock att en av lösningarna Visma nämnt, är att hyra en Virtuell Maskin och att då flera skall kunna ansluta/jobba på denna samtidigt, så jag antar att det bör fungera.

Jag håller 100% med, att skaffa en server (egen eller virtuell) känns helt fel och utdaterat för oss. Därför jag nu börjar pusha mer för att vi skall gå över till en ny molnbaserad lösning som Visma eEkonomi + Lagerkoll. Hade varit intressant om någon hade erfarenheter från en liknande övergång och hur det fungerat. Är Lagerkoll bästa plugin/lösning för lagerhantering?

Av Ryhage
Skrivet av BM-Mods:

Att köra med en lokal server och backup till Onedrive låter inte som en helt optimal lösning och en engångskostnad på 6000 låter väldigt klent räknat. ska ni köra en egen lösning så måste ni tänka på säkerheten på den samt rediga backuper, det är inget ni löser med en lokal server för 6000.- och backup till onedrive :/

Nej det låter som att det kanske varit en fantasi från min sida. Min utgångspunkt har varit att vi kört denna lösning i många år och då via Teamviewer. Problemet med detta har alltså varit att bara en användare kan arbeta åt gången.

Jag tänkte nu att om vi bara löste så 2-3 kunde göra samma sak samtidigt hade det varit en "enkel" uppgradering.

Varför är en backup till Onedrive inte säkert, vi litar på Onedrive med andra mycket värdefulla filer?

Men som sagt, börjar mer och mer nu tro att vi får försöka göra en övergång till Visma eEkonomi + Lagerkoll.

Tack för din hjälp.

Skrivet av herbamare:

Jag håller med BM-Mods till 100%

Tack igen Herbamare, det är nog som ni säger.

Av Ryhage
Skrivet av herbamare:

just att köra era produktionsfiler på en vanlig stationär dator är något jag avråder från.
Om ni ska ha visma-systemet lokalt så rekommenderar jag starkt att ni köper in en riktig server med server-OS och redig backup.

Ni har inte funderat på att outsourca det till en extern leverantör som ni köper hosting och trafik av istället, som kör er Visma-programvara åt er på deras serverutrustning eller virtuella maskiner i molnteknik?

Tack igen. Jag håller med till viss del. Vi har kollat lite på att köra virtuella skrivbord/maskiner via extern leverantör (Oderland) och dem skulle ha ca 6000 SEK/år. Detta är acceptabelt, absolut. Men ser dock ingen större fördel med det heller.

Om vi själva kunde lösa det med stationär-/serverdator kanske det blir en engångskostnad på t.ex. 6000 SEK. Sedan sätter vi bara upp att det görs backup på Visma-filen till OneDrive en gång om dagen så känns det dessutom rätt tryggt.

Det vi dock nu dock börjat diskutera mer är att gå från Visma Administration 2000 till en molnbaserad lösning (Visma eEkonomi + tjänsten Lagerkoll). Är det någon som gjort denna övergång och har erfarenheter?

Av Ryhage
Skrivet av herbamare:

Jag är inte helt bekant med just Visma Administration 2000, men vårt bolag köper tjänster av VISMA och dom är alla molnbaserade.

Jag skulle vilja föreslå att ni kontktar Visma och kollar om dom har en bra substitut-tjänst som kan ersätta ert behov av en lokal installation.
Alla Vismas tjänster är numera molnbaserade och jag tror att dom skulle kunna migrera era lager och ekonomisystem till deras moln-tjänster.
På det viset slipper ni krånglet med lokal hårdvara och installationer, osv..

Tack för svar. Vi har pratat med dem många gånger och senast idag. Dem har ingen web-baserad version av Visma Administration 2000 och alla dess funktioner. Då måste vi gå över till något av nedan alternativ:

1. Visma eEkonomi + tjänsten Lagerkoll (för komplett lagerfunktionalitet) - Detta är ett alternativ, men innebär en större tröskel då vi behöver migrera och lära oss två nya system.
2. Visma.net ERP - Denna tjänst är mycket dyr.

Av Ryhage

Server för virtuella skrivbord - Flera användare

Hej,

Jobbar på ett företag där alla våra tjänster (M365, CRM-system etc.) är molnbaserade. MEN, inte vårt Lager- och ekonomisystem Visma Administration 2000.

Vi tänkte nu installera Visma på en stationär dator som skall agera server. Kriteriet vi har är att flera användare (minst 2 - ibland kanske 3) skall kunna gå in och jobba i Visma samtidigt, och då från externa nätverk (ej lokalt).

Om jag förstått det korrekt, lär det därför behövas en lösning som låter 2-3 användare ansluta till "virtuella skrivbord" på datorn/servern.

Vi föredrar hellre en större fast kostnad (ca 5000-7000 SEK) än löpande abonnemangskostnader, men skulle det vara bra pris på ett abonnemang/virtuell server (ca 200-300 SEK/mån) kan det också vara OK.

Har någon en bra lösning på detta?

Av Ryhage
Av Ryhage

Hahaha lyssna på de två ovanstående. De bör ge dig lite klarhet i detta konsollträsk

Skoj och lustigheter åsido. Skulle och kommer köra PS4 då jag tycker dem varit betydligt klarare med vilken typ av konsoll de velat lansera ända från början. Dessutom tycker jag Microsoft ofta har osunda värderingar. T.ex. föredrar jag alla gånger i veckan en pekplatta i kontrollern (PS4) framför handgesturer (XBONE). Detta för att, nej, jag kommer inte vifta med händerna i soffan för att scrolla runt i menyerna.

Av Ryhage

Blir en del jobb på datorn så är viktigt att den är driftsäker. Synd, men väntar nog på release. Blir det oktober tro?

Av Ryhage

Hur fungerar det i dagsläget? Är det värt att ladda ner?

Av Ryhage

Digital presentation med PowerPoint - Fjärrpresentation

Hej! Har fått i uppdrag att ta fram en lösning som gör att vi kan vi kan presentera våra produkter för kunder utan att behöva resa ut till dem. Alltså någon form utav mjukvara där kunden kan följa med i våran Powerpoint presentation från deras egen dator i t.ex. Karlstad medan jag sitter på kontoret i Uddevalla. Känner till ett fleratal tjänster som jag testat och som inte fyllt de kraven vi har och som nämns nedan.

Då vi inte kan räkna med att alla kunder har ljud, samt inspelnings enheter inkopplade till deras datorer så kommer vi ringa kunden via vår vanliga telefon. Alltså behöver ljud inte överföras via tjänsten.

Vi har heller inget krav på att presentera för mer än en kund i taget och därför behövs inte stöd för flera åskådare.

KRAV:
Kunden skall inte behöva installera plugins eller speciell mjukvara.
Kunden skall kunna se min muspekare eller annat markeringsobjekt så jag hela tiden kan visa vart jag befinner mig i presentationen.
Kunden skall kunna se de inbäddade filmerna utan alldeles för dålig FPS.
Då vi inte kräver stöd för varken ljudöverföring eller flera åskådare så skall det vara en gratis eller lågt prissatt tjänst.

För att sammanfatta vore en tjänst som join.me eller Teamviewer perfekt om fps'en var så man kunde spela upp filmer någorlunda bra (10 fps). Samt att de genererade en vanlig webblänk istället för att tvingas installera plugins osv.

Tackar för svar!
- Marcus

Av Ryhage

Känns som att jag testat det mesta för stunden och kan faktiskt inte komma på vad som är nästa steg, har ju inte fått så mycket svar här och antar att det har och göra med att det är så mycket text. Svårt att skala ner det mer bara utan att missa några detaljer.

Av Ryhage
Skrivet av peterholm1:

"2. Det nästa jag gjorde var att uppdatera bios tills senaste versionen. Detta gick bra men efter detta så verkar hela Windows installationen på ssd'n blivit korrupt och jag kunde inte längre komma in i operativet, inte ens efter "Windows start reparation" (hahaha)."

Förmodligen har Bios-uppdateringen återställt sata-inställningen till eller från AHCI, om det står "NATIVE IDE" så ändra till "AHCI" eller viceversa, spara och boota om.

Den hade slått om till IDE precis som du sa, har nu ändrat tillbaka till ACHI och påbörjat en Windows installation igen då jag redan formaterad disken. Dock så har den nu stått fast på 13% i nästan en timme under installationen så tvivlar på att detta kommer lösa allt.

UPDATE: Efter att jag väntat ett långt tag på processen att gå förbi 13% så avbröt jag installationen och körde den igen, denna gången gick det till 47% innan den fastnade. Nu står jag återigen hopplös..

Av Ryhage

Hjälp med felsökning av dator

Hej allihop!

Byggde för ca ett år sedan ihop en arbetsdator till min storebror. För några veckor sedan så märkte vi dock att den började få frysningar utan någon större påfrestning som krävde att man stängde av datorn genom att hålla inne strömknappen. Han tog då datorn till mig för felsökning.

Problemet var ursprungligen alltså att datorn frös när man till ex. satt och arbetade i mailklienten Outlook eller bara surfade runt. När datorn frös så kunde man fortfarande röra musen och ibland kom "timglaset" upp som visade att datorn arbetade men datorn tog inte emot några som helst kommandon, inte ens ctrl+alt+delete.

1. Jag började felsökningen med Windows Update, Malwarebytes Anti-Malware, cCleaner och avinstallation av onödiga program. Värt att nämna är att datorn var relativt "städad" redan innan detta utan massa bloatware och liknande. Därför trodde jag inte detta skulle göra någon skillnad och det gjorde det heller inte.

2. Det nästa jag gjorde var att uppdatera bios tills senaste versionen. Detta gick bra men efter detta så verkar hela Windows installationen på ssd'n blivit korrupt och jag kunde inte längre komma in i operativet, inte ens efter "Windows start reparation" (hahaha).

3. Efter detta har jag försökt installera ett nytt Windows via USB (datorn har ingen cd-läsare). Jag har använt två olika USB-minnen och tre olika installationsfiler (även installationsfiler från Windows hemsida som jag lagt in med Windows egna program) samt satt USB stickorna i olika uttag direkt i moderkortet. Trots detta så går ingen installation igenom utan fastnar antingen där man skall formatera hårddiskarna och säger att det inte finns några drivrutiner eller så fastnar den efter detta när Windows håller på att installera och säger att det saknas någon fil.

4. Efter detta så har jag kört någon form utav MemTest som kördes i ca 2.30h innan det själv avslutades och rapporterade 0 errors. Jag startade också något Sentinel SSD bios test som omedelbart sa att min SSD hade 100% health.

Nu har jag ingen aning om hur jag skall fortsätta, det jag misstänkte från början var att RAM eller SSD var felande. Minnena är dock endast ett år gamla och har ju fungerat ypperligt de första 11 månaderna. SSD'n däremot hade jag redan innan jag byggde datorn. Den är nog 4-6 år gammal samt att det är en OCZ Vertex 2 som ju är känd för att strula. Nu när testerna för dessa komponenter troligtvis gått bra och jag fortfarande inte kan få Windows installerat via ett USB-minne så har jag onekligen kört fast.

Komponenterna: Asus P8H77-I - Intel Pentium G850 - Corsair Value Select 2 x 2 GB - OCZ Vertex 2 - Mini-ITX Chassi med integrerad strömförsörjning

Av dessa komponenter är allt ett år gammalt utom SSD'n som är 4-6 år.

Av Ryhage
Skrivet av skog1s:

Om jag har fattat det hela rätt, så arbetar du med företagets produktbilder, som redan är tagna?
Eller har du fotat dom själv?

Om det är det första ? Prova att dra i reglagen manuellt istället för auto.

Har företaget kvar råfilerna? Eller är allt JPEG?

Det allra skönaste hade varit att fota om alla produkter, med ljustält och rätt ljussättning i RAW så hade du haft alla möjligheter att få det riktigt bra.

Korrekt, jag har varken kamera, ljus eller någon studio omgivning till att ta egna bilder, dessutom har dem en kromad yta vilket som jag förstått det skall göra det extra avancerat att ta bilder på.

Alltså får jag nöja mig med vad min leverantör får fram. Skall försöka fixa fram så mycket som möjligt och mycket av det som kommer från dem är i .tif format.

Av Ryhage

Produktbilder - Automatisk bildoptimering

Hej allihop!

Sitter och arbetar med företagets produktbilder och som ni kanske redan förstår så är jag ingen bildexpert.

Vi har ca 60-70 produkter och produktbilder. Mellan dessa olika bilder så varierar kontraster och färgdrag en hel det samt att ibland är inte ens bakgrunden helt vit utan lite gulaktig.

Det jag tidigare gjort är att öppna bilderna med PhotoShop och kört följande funktioner: Auto Tone, Auto Contrast och Auto Color. Sedan går jag även in under Levels och Curves och trycker auto.

Efter detta så är det oftast marginellt bättre men inte optimalt. Vore riktigt skönt om det fanns någon lösning så man kunde "standardisera" bilderna så dem alla blev lika. Finns detta?

Vänligen
Marcus

Av Ryhage
Skrivet av TheSwede1970:

Ska du jobba med grafiskt material ska du ha så högupplöst skärm som du kan skaffa. Rekomenderar inte att enbart jobba direkt med den bärbara skärmen utan jag skulle köpa in en 27" Thinderbolt display eller liknande.
Ja du kommer få mer plats för verktyg mm och du kommer framförallt att må bättre för att sitta och stirra på en liten skärm är inte bra för ögonen.

Det verkar väldigt vettigt, skall se över skärmar för detta. Dock så har jag en PC med 24" 1080p skärm som borde vara okej men trots detta väljer jag ofta att arbeta på min MacBook dels för att jag flyttar runt och sitter på olika platser och kontor.

Skrivet av HeeK:

I Pro:n kan du välja hur du vill skala hela gränssnittet. Orginal är det uppskalatoch arbetsytan är faktiskt mindre än din nuvarande MBA. Men går att ändra till större arbetsyta om man vill. Finns även program som gör att man kan ändra till skärmens fulla upplösning men blir allt för smått.

Den här killen visar det ganska bra.
http://www.youtube.com/watch?v=OGXHqkgyRvE

Fördel med Pro:n är att den har fler utgångar för tex skärmar.

Stort tack för länken, har fått en bra uppfattning nu. Fler portar är bra men inget som skulle motivera 2000 kr extra i dagsläget.

Skrivet av AlvarBerglind:

Mac Os X skalar ner din 2560*1600 upplösning till 1280*720 om du kör på retina läge, det högsta du kan få utan mods är 1680*1050. Visst det blir skarpare och ser bättre ut men det är inte den fulla upplösningen.

Air är designad för folk som vill ha en bra dator att surfa, mejla och hålla på med vanliga saker och kunna göra detta till fots. Pro är tänkt för folk som behöver en starkare dator, men också vill kunna använda den till fots. Pro:n är den jag skulle ta om jag inte skulle ha den som en pendlings dator, eller liknande. Allt beror på vad man ska ha datorn till, du vet bäst hur du använder din dator och vad du vill kunna göra med den.

Kommer du använda datorn som bara vilken som helst på kontoret så kvittar det egentligen, fördelen med Pro:n är att den klarar tyngre program och kommer vara stå sig längre mot nyare datorer.

Ja jag märkte att 1680x1050 var högst, detta är ändå en viss uppdatering från 1440x900 så kanske kan vara rimligt att gå på en Pro, sedan är ju prestandan en bonus precis som du säger.