Inlägg

Inlägg som stimpen har skrivit i forumet
Av stimpen

Uppdatering.

Köpte en R5 5600X och bytte ut ursprungliga R3 1300X. Har nu kört nya cpun tillsammans med ursprungliga RX 580 och 16GB.

Med samma inställningar som före uppgraderingen och kör med dx11 ligger belastningen på nya cpun på ca 30-40% och gpu på 100%. Så tydligt att det nu är gpu som flaskar.

Fps är ungefär som innan ca 40-50fps men det var kanske väntat eftersom gpu även innan ny cpu låg på 100% belastning.
Dock flyter spelet mycket bättre och jämnare prestanda. Det är nog inte så mycket dippar neråt i fps som tidigare, men jag har tyvärr ingen mätning på det.

Mina 3200mhz ram kör jag fortfarande i 3000mhz men ska snart testa att höja till 3200mhz. 16GB verkar räcka än så länge för mina behov.

Kommer köra på detta ett tag och kanske öka lite settings som främst belastar cpu. Nästa potentiella steg är ny gpu om jag vill få det att se snyggare ut och kanske få upp fps, kör låga settings just nu.

Tack för hjälpen!

Av stimpen
Skrivet av NatureBoyyy:

I properties i launch options skriver du in

--use-d3d11

Testa och se, många verkar få bättre fps, jag inkluderat och som sagt min load gick ifrån 95% till 65% , jag har dock capat fpsen, men värt att testa!

Testade med dx11 och gick från 30ish till 40-50ish samt att freesync gick igång.
Men tänker nu att freesync kanske inte funkade tidigare för att fps ev låg under skärmens arbetsintervall. Tror nedre gränsen ligger på 30 eller 40 fps/Hz, minns ej exakt men ska kolla upp det också.

Jag var tyvärr så inne i spelet att jag glömde analysera load med dx11.

Av stimpen
Skrivet av Fenrisulvfan:

Jag skulle nog råda att endast uppgradera processorn, RAM-kontrollern i min 5600 (på ett Asus B350M-A)är betydligt bättre än den i min 1300X, så endast byta av CPU kan stabilisera dina RAM till 3200Mhz, sedan är iofs 8GB inte så mycket i dagens läge, men att köpa 16GB-kit nytt känns fåningt när som finns begagnade ibland, hoppa direkt på 32GB om det ska vara nya RAM.

Kravet på 1500X är nog för att den har 8 trådar medans 1300X bara har 4 trådar, så frågan är om inte en 5800X3D vore värt det?

Skrivet av Big_N:

Med betoning på budget så rekommenderar jag 16gb i minne - men absolut som du påpekat, finns beggat så kör på det om det finns.

Jag ber om ursäkt men jag har tydligen 16 GB minne. Var så säker på att det endast var 8 GB!

Tänker att jag testar de 16 GB jag har med ny processor och ser om det funkar bättre än tidigare. Redan nu jackat upp dem till 3000mhz och ska se om de är stabila.

Jag har nu beställt en R5 5600X för 1630kr på amazon. Förstått det som att 5600X i regel inte är värt det eftersom den endast presterar ett par till några få procent bättre än 5600.
Men nu kostade den endast 130kr mer än 5600 som går för 1500kr så körde på X.

Jag kan redovisa resultatet här när jag testat den nya cpun.

Av stimpen
Skrivet av NatureBoyyy:

Bara för att testa, har du kört i dx11? Min load gick ner med 35% och fps upp med typ 30% samtidigt, värt att testa oavsett om du ska uppgradera eller inte

Nej, är det dx12 som är default idag så har jag enbart kört med det.
Hur kör jag dx11, ligger det parallellt och är inställning i spelet eller måste jag backa dx version i Windows eller ngt?

Av stimpen

Tack för tips, tänker att jag börjar med cpu och mer ram till att börja med. Funkar det inte för jag väl krypa till korset och köpa ny gpu också.

Gällande ram, hur känsligt är det med den exakta sorten?
Var en del snack när ryzen kom om minneskompabilitet, att moderkort eller cpu kunde vara känsliga.
Men kompatibilitetlistan på asus hemsida för b350 är från 2018 och exakt de kretsarna som står med verkar inte finnas idag. Skiljer alltid någon bokstav eller siffra i modellnr samt vissa tillverkare står inte alls med.

T.ex. är senaste BIOS från augusti 2023 men känns som de inte uppdaterat listan med kompatibla minnen. Är det bara att köra på med vilka minnen som helst, t.ex. med tillverkaren som det tipsats om ovan?

Av stimpen

Samsung 850 Evo långsam knappt använd på flera år

Har knappt använt min dator de senaste ca 6 åren. Varit igång sporadiskt men la tid och uppgraderade till win 11. Innan dess har den inte heller använts så länge. Men börjat använda den lite mer nu igen.

Tidigare när jag använde datorn regelbundet tyckte jag datorn var snabb och bra respons när man öppnade program etc.

Nu känns det som det tar en jekla tid att öppna enkla program som t.ex. Chrome. Datorn är ganska clean, dvs har inte en massa program etc.
Kollat resurshanteraren och inget som direkt ligger och drar resurser heller.

Kört Samsung magician och den visar inte på ngt fel och senaste firmware i ssdn.

Har för mig att jag sett ngt om att ssder eller kanske specifikt Samsungs ssder kan bli slöa om de inte används på länge. Vet inte om detta stämmer, hittar ingen bra info om det nu. Går det att göra något åt?

Har ganska mycket ledigt utrymme, 120ish gb ngt så den är inte full vilket jag läst kan slöa ner en ssd.

Av stimpen

Budgetuppgradering Helldivers 2 1440p

Har inte spelat på år och dar men vill uppgradera nu för att spela Helldivers 2 med vettiga fps i 1440p. Eftersom jag inte har tid att spela så mycket vill jag göra en budgetuppgradering.
Nedan är mina specs, vart får jag mest bang for the buck och vad kan jag behålla samt tweaka enkelt?

Ryzen 3 1300x körs med standard settings.
RX 580 senaste andrenaline drivrutiner (dock inte de speciella Helldivers 2 drivrutinerna för RX 580 stod inte med i compatibility listan)
*Edit 8GB 16 GB DDR 4 2133mhz (är Corsair 3200mhz minnen om jag minns rätt men dåliga kretsar så kraschar datorn i den hastigheten, men kan nog köra kanske 3000mhz eller strax under, värt att öka hastigheten?)
ROG Strix B350-F Gaming senaste BIOS.

Som det är nu går det sluggish och ojämnt. Typ 20-30fps och säkert rejäla droppar neråt. Jag får inte heller igång freesync med spelet, minns inte om man måste göra något speciellt för att få det att fungera? Vad jag sett går både cpu och gpu på 100% när jag spelar.
Gjort inställningar i spelet enligt guide på youtube, många low settings men enstaka medium och high där det endast marginellt påverkar prestandan.

Sett att minimum specs är Ryzen 5 1500x och RX 470. Är det CPUn som främst begränsar eller är RX 580 alldeles för dåligt också, räcker 8gb ram för såg ngn vid där ram usage låg en bra bit över? Även sett benchmarkvid att RX 580 inte är så mycket sämre än betydligt nyare RX 5500 TX.

Tacksam för all hjälp jag kan få

Av stimpen

Devolo Magic 2 funkar med Asus men inte med fiberrouter

Kör Devolo Magic 2 enheter i huset.
Alltid haft en Asus rt-ac66u router mellan fiberroutern och Devolo routern/huvudenheten. Anledningen är att jag körde internet/wifi via Asusen innan jag skaffade Devolo och sen har Asusen bara fått hänga kvar.

Sista dagarna har internet strulat, har endast 5mbps ner på 100/100 lina. Inte hunnit felsöka helt än men tänkte börja med att ta bort Asusen och koppla Devolo direkt till fiberroutern.

När jag kopplar Devolo direkt till fiberroutern är.den uppkopplad kanske 30-60 sekunder och sen kopplar den ner typ som att den starar om uppkopplingen, därefter kopplar den upp igen och är uppkopplad i 30-60s innan den kopplar ner igen och så håller den på.

Vad kan vara fel när Devolo funkat utan problem med en Asus router mellan fiberroutern och Devolo men när Devolo kopplas direkt till fiberroutern uppstår problem?

Fiberroutern är från ip-only när de installerade fiber.

Av stimpen

Windows 11 update, har stängt av CPU-check i regedit men hälsokontroll markerar ändå CPUn

Har en Ryzen 3 1300X, dvs första gen Ryzen.
Vad jag förstått det som stödjer Windows 11 denna CPU men av någon anledning stödjs inte uppdatering från win10 till win11, utan man måste göra clean install av win11. Vill gärna undvika clean install pga av allt merarbete.

När jag kör hälsokontroll är allt grönt utom CPUn.

Jag har med regedit lagt in nyckeln "AllowUpgradesWithUnsupportedTPMOrCPU" med värde 1. Men ändå så flaggar windows update för att datorn inte uppfyller minimikraven och hälsokontroll markerar fortfarande CPU som problemet.

Funkar inte regedit när man vill uppdatera via windows update?
Läste något som antydde att jag måste uppdatera från ett windows 11 installationsmedium typ usb, stod ej tydligt så osäker på vad som egentligen menades.
Ej haft tid att testa så mycket men vet någon vad som kan vara fel eller vad man bör testa för att få igång uppdateringen?

Av stimpen

Avdrag för dubbelt boende, hur mycket får jag egentligen tillbaka?

Frågan gäller avdrag för dubbelt boende när man fått tillfälligt arbete på annan ort.

Vad betyder avdraget och hur mycket får jag egentligen tillbaka?

Säg jag har en hyra på 5000kr på den nya arbetsorten och gör avdrag i deklarationen.

Är det då fulla 5000kr som dras av från den skatt jag ska betala?
Säg jag utan avdrag skulle betala 100 000kr i skatt, men med avdrag betalar jag 95 000kr i skatt?
Dvs. får tillbaka fulla 5000kr.

Alternativt dras avdraget från beloppet som ska beskattas.
Säg jag ska betala 25% skatt på 400 000kr i inkomst, dvs. ska betala 100 000kr i skatt.
Men med avdrag på 5000kr ska jag istället betala 25% skatt på 395 000kr, dvs. ska betala 98 750kr i skatt.
Dvs. jag får tillbaka 1250kr för avdraget.

Sökt runt och hittar alla regler för avdrag etc men inte vad jag får tillbaka i reda pengar. Kanske överanalyserar men är osäker på vad som gäller.

Av stimpen
Skrivet av kallman:

Barnårsrätten betalas ut på tre olika sätt beroende på vad som är mest förmånligt. Jag vill minnas att jag läst om alternativen på pensionsmyndigheten men hittar det bara på pensionskoll just nu.

Gällande din sista följdfråga. Ja, du tänker rätt. Tänk dock på att barnårsrätten även kan kompensera för detta ifall hon varit sjukskriven samma år som ni fick barn alt. har barn under 4 år sen innan.

Det med tre sätt har jag också läst om men inte sett dem i detalj. Tänker mer om barnårsrätten verkligen är oberoende av antalet dagar man tar ut alt. inkomsten i form.av föräldrapenning. Men vad jag förstått så är det Pensionsmyndigheten som väljer det alternativ som passar ens situation bäst.

Ja hon var sjukskriven samma år vi fick barnet, täcks det då för ej sett något om det? Hon var sjukskriven ganska lång period före förlossningen, typ ett halvår, och en månad efter.

Annars har vi barn under 4 år sen tidigare så då får hon ju därigenom, ej tänkt på det, men samma där om barnårsrätterna är absoluta och inte relativt lägre inkomst i form av sjukpenning.

Om ovan stämmer verkar det landa i kompensation för ev utebliven tjänstepension och får då kanske titta mer på även ersätta utebliven karriär/löneutveckling.

Av stimpen
Skrivet av joakim99:

Det behöver inte vara rätt. Det finns ett tak på avsättning till den allmänna pensionen. Inkomster över detta tak ger ingen allmän pension.

Kollade upp och hon slår inte i taket som ligger en bit över 45k i månaden.

Skrivet av BergEr:

Den där siffran är en myt dock. Den har kommit fram för att man räknade antalet som gifte sig ett år och delade med antalet som skiljde sig. Sen är mycket av datan från helt andra tider, många som gifte sig på 60, 70, 80 talet var olyckliga så hade högre antal som skiljde sig när det blev mer acceptabelt att vara LBTQ.

Främsta datan man ser på det här är också från USA, där minoriteter skiljer sig i mycket större utsträckning (ofta för att man gifter sig när man är 18~).
Kollar man på vita med högre utbildning som gift sig efter 2000 så är det närmare 15% och en majoritet av skilsmässor händer första tio åren. Så par med högre utbildning som gifter sig senare (25+) i dagens samhälle håller mycket längre. Även också för att det nu är okay att bo tillsammans innan man tar såna val.

Dumt av mig att slänga mig med siffror utan att kolla upp, tack för förtydligandet. Trots den lägre risken kommer vi troligtvis vilja kompensera.

Av stimpen
Skrivet av kallman:

Superbra att ni tänker på detta, det viktiga i min mening är att fatta ett medvetet beslut. Det är svårt att säga vad som är helt rätt eftersom det beror helt och hållet på era nuvarande löner, avtal mm. Det viktiga är att hitta något som ni båda är nöjda med.

Barnårsrätten kompenserar den person av er som har lägst inkomst under barnets 4 första år vilket ju då kommer att bli din sambo. Den täcker upp för den uteblivna allmänna pensionen oberoende av hur många föräldrapenningdagar hon tar ut (troligtvis genom att ge henne samma som föregående året, dvs ev. löneökning tas inte med). Däremot täcker den inte upp för dig ifall du pga. föräldraledighet får en inkomst under maxbeloppet för allmän pension (tror det är ca 44k/månad för 2021).

Som @BasseBaba skriver går det att föra över premiepensionen men tänk på att den blir mindre ifall den överförs från man->kvinna eftersom kvinnor har längre medellivslängd.

Tjänstepensionen beror väldigt mycket på vilka avtal ni har. Generellt så täcker kommun/region/statligt upp för föräldraledgihet i större utsträckning än privata sektorn.

Jag tycker att det bästa sättet att kompensera är att sätta upp ett ISK i din sambos namn där ni sparar i t.ex. en global indexfond. Eftersom ni är sambo (inte gifta) är ISK att bektrakta som enskild egendom och ingår inte i en bodelning (värt att tänka på kring alla andra pengar ni har också). Är ni gifta behöver ni skriva ett äktenskapsförord där det ISK't är enskild egendom för att det inte ska ingå i en ev. framtida bodelning.

Sen finns det ju andra komplicerade aspekter som flera nämnt om hur det blir i framtiden ifall någon fokuserar mer på familjen och någon på karriären finns det ju risk för snedfördelning där på sikt även efter föräldraledigheterna. Hur som helst är det viktiga att ni känner er nöjda med det upplägg ni valt.

Vi har en liknande situation om TS och detta var det vi kom fram till. Vi är gifta med gemensam ekonomi och har inte öronmärkt några pengar i dagsläget utan lever i tron att vi ska hålla ihop och om vi bryter upp i framtiden räknar vi med att ha pengar så att båda klarar sig även om det blir en 50-50-splitt.

Tack för all respons, mer än vad jag hade förväntat mig. Ska försöka besvara era frågor men först ställa en fråga till ovan.

Du skriver om barnårsrätten att "Den täcker upp för den uteblivna allmänna pensionen oberoende av hur många föräldrapenningdagar hon tar ut...". Betyder det att min sambo får lika mycket pensionsavsättningar oberoende om hon tar ut 3 dagar i veckan eller 5 dagar? Dvs. avsättningarna baseras inte på inkomsten under föräldraledigheten utan är konstant och ev baserad på föregående års inkomst? Om detta är fallet så får förlorar hon i princip inget i pension jämfört med mig fastän hon tar ut färre dagar och därmed får en lägre pensionsgrundande inkomst. Då är det kvar att kompensera för sjukskrivningen inför förlossningen och tjänstepensionen som jag tror blir lidande eftersom hon kommer vara borta länge (hon är privat anställd), samt för ev deltidsarbete efter att barnet fyllt 4 år.

Svar på frågor (sorry för all text):

Det är min sambo som ska kompenseras genom att det sätts av pengar till hennes framtida pension då hon kommer ha lägre pensionsgrundande inkomst under föräldraledighet och sjukskrivning. För detta barn blir den totala tiden så lång att vi vill att hon kompenseras.

Vi har delad ekonomi och inga tankar idag på att gå skilda vägar. Men eftersom ca 50% av alla gifta par skiljer sig, och motsvarande eller kanske högre siffra gäller för sambos så finns det en ganska stor risk att vi skulle gå skilda vägar. Då kommer min sambo vara i en sämre ekonomisk situation då hon kommer få ut lägre pension. Jag är själv ett skiljsmässobarn.

Att dela vårdnaden lika hade varit idealiskt. Främsta anledningen att vi inte gör det är för att min sambo blev sjuk inför och efter förlossning och behöver längre ledigt för att återhämta sig. Även om det inte är aktuellt för detta barn så kan också önskan att amma barnet länge vara en orsak till att mamman är ledig en längre period. Ännu en faktor är att jag tjänar ganska mycket mer och det hade därför påverkat vår gemensamma ekonomi negativt om jag tar ledigt. Därför blir det av ekonomiska skäl väldigt traditionellt för oss och min sambo tar de flesta vab osv. Tror inte nu att vi kommer kompensera för framtida vab, riktigt så detaljerat går vi inte in i det för tillfället.

Sant att jag bidrar med mer pengar nu, men det är för att vi är ihop nu och den överenskommelsen vi har, vi känner inte att det faktum att hon tar del av mina pengar nu kompenserar för hennes sämre pension om vi går skilda vägar och hon då inte längre har tillgång till extrapengar från mig.

Ersättningen är tänkt att sparas i indexfond/fonder på ett ISK i min sambos namn. Vi är inte gifta utan sambos. Om hon har kvar pengarna till pension eller inte är upp till henne.

Tittat på flytt av premiepensionen men detta täcker bara en del och flytten verkar vara behäftat med en del kostnader.

Vi har ett barn sen tidigare då vi inte reglerade detta, men eftersom det troligtvis blir en så mycket längre period denna gång pga komplikationer/sjukdom så tänkte vi kompensera.

Vi har diskuterat att kompensera för min sambos framtida sämre karriärsmöjligheter, löneutveckling etc . Men tänkte för tillfället räkna ut de mer direkt kostnaderna, det andra blir mer bedömningar.

Vi har koll på att SGI sjunker efter barnet blivit 1år om man tar ut under 5 dagar i veckan. Min sambo kommer att ta ut 5 dagar efter barnet fyllt 1 år och jag kommer också ta ut 5 dagar då jag tar ledigt efter barnet fyllt 1år, men tack för att du uppmärksammade det :). Min sambo tar ut 3 dagar nu eftersom dagarna ska räcka till att du ut längre ledighet med 5 dagar efter barnet fyllt 1år.

Hoppas detta svarade på de flesta frågor och tack för all input!

En följdfråga, tänker vi rätt vid kompensation till allmän pension att vi tar skillnaden mellan full inkomst och sjukersättning, tar 93% av detta och sedan 18,5% av det får hon i kompensation? Någon som vet och kan bekräfta detta?

Av stimpen

Ersätta partner för pension vid föräldraledighet.

Min sambo kommer vara föräldraledig längre än mig och ta ut färre dagar i veckan.

Hon tar ut föräldrapenning för 3 dagar i veckan under 1år och 5 dagar under 4 månader.

Jag tar 5 dagar i veckan under ca 6 månader.

Min sambo tjänar mindre än mig och får därmed extra pensionsavsättnig, s.k. barnårsrätter. Det verkar kompensera för föräldraledighet och därefter ev kortare arbetstid upp till barnet är 4år.

Det som vi verkar behöva/vill kompensera är att hon kommer ta ut färre dagar per vecka än mig och tror inte att barnårsrätterna kompenserar för detta. Hur ska vi tänka här?

Förslag är att ta skillnaden i ersättning/inkomst mellan 5 och 3 dagar och att hon får 18,5% (ersättning till allmän pension) av 93% (pensionsgrundande inkomst) av detta belopp som ersättning?

Behöver också kompensera för att hon varit sjukskriven inför förlossning. Tänker samma som ovan ta skillnaden mellan full lön och sjukersättning, tar 93% av detta och därefter 18,5% som hon ska ha i ersättning.

Tänker vi rätt? Tjänstepension ska vi också kompensera, inte hunnit sätta mig in i det ännu.

Av stimpen

Uppdatera BIOS utan kompatibel CPU - ROG STRIX B350-F GAMING

Har ett ROG STRIX B350-F GAMING vars bios inte har uppdaterats på ett par år och jag har ingen cpu.

Tänkte köpa en AMD ryzen gen 3 (3XXX) vilket stöds av moderkortet men högst sannolikt inte av den biosen som ligger på för tillfället.

Går biosen på dessa "nya" ryzen moderkort att uppdatera utan eller med en icke-kompatibel CPU monterad?

Eller är det som "förr" att jag måste ha en CPU kompatibel med nuvarande biosversion för att uppdatera BIOS för att därefter kunna montera en nyare CPU?

Av stimpen
Skrivet av caaj:

https://vpcb.se/datorer-surfplattor/22-vpcb-z390-2080-intel-c...

Den här sidan brukar ha mycket fina priser på sina varor. Bryr mig inte så mycket om hur de har fått in produkterna, så länge de är genuina.

Den här datorn är ju isåfall EXTREMT prisvärd. Känns lite osäkert dock med tanke på priset och företaget, även när jag har sett några gröna dessa här och där. Min andra kundvagn på inet.se ligger på 22,000:- och då har jag ett Asus RTX 2070 Strix istället. Här är den: https://www.inet.se/kundvagn/bild/12328248

Har mycket svårt att bestämma mig då jag inte vet om jag kan lita på Vellinge PC Byggare.
Uppskattar all hjälp!

Köpte 16gb ddr4 av dem för ca 1 år sedan, de var billigast och allt funka bra.

Av stimpen
Skrivet av stimpen:

Detta med filter undrar jag över också.
Jag står för närvarande och väljer mellan xiaomi roborock 2 och neato d5. Båda kartlägger hemmet och man kan ställa in no-go zoner i appen. De kostar ungefär lika mycket och läst gott om båda. Men ingen av dem har HEPA-klassade filter.

Tydligen hade roborock gen 1 HEPA-filter medan gen 2 endast har EPA 11 filter. Försökt hitta om det finns HEPA filter som passar och om ev. gen 1 filter passar i gen 2. Men svårt att hitta specifika gen 1 filter som verkligen är HEPA.

Neato har ingen klassning alls vad jag kan hitta. Hittat i ett test att de ska filtrera partiklar ner till 0,3 mikrometer vilket är stoleken som används för klassning av EPA och HEPA filter. Men hittar inget om detta på Neatos egen hemsida. Hittar inte heller hur väl den filtrerar dessa partiklar. T.ex. finns det krav att HEPA ska filtrera över 99% av partiklarna (tror det är minst 99,2% eller 99,5%).

Neato kan säga att de filtrerar partiklar ner till 0,3 mikrometer men om de inte anger andelen kan det som ett överdrivet exempel vara så att de filtrerar endast 1% av dessa partiklar och inte 99%. Neato har två egna klasser på sina filter men kan inte hitta specifikation eller skillnad på dessa. Om deras filter uppfyller HEPA kraven varför får de då inte dem klassade? Kostar att få klassat men lär vara en liten kostnad i det stora hela. Så man misstänker att de inte når upp till kraven för HEPA och därför helt enkelt valt att inte få sina filter klassade.

Söker man på HEPA filter till dessa damsugare får man upp flera som säljer på olika sajter. Emellertid verkar säljare felaktigt kalla filtrena för HEPA trots att de inte är klassade öht eller klassade som EPA. Ser bla säljare skriva "HEPA E11 filter" om roborocks EPA 11 (E11) filter vilket är felaktigt.

Någon som har tillförlitlig information om filterprestandan hos Neato och om det finns äkta HEPA att få tag på till roborock 2?

Lutar åt Xiaomi. Mailade Neato Sverige men de hade inte annan information än den på deras hemsida. Dvs de hade ingen uppgift om hur effektiva deras filter är. Då köper jag hellre Xiaomi där jag vet vad jag får för filter och dess prestanda även om det inte når upp till HEPA-klass.

Av stimpen
Skrivet av saigon:

Någon som vet vad det sitter för filter i dessa dammsugare? Föredrar om det sitter Hepa13, men antar att det inte sitter det i dessa?

Skickades från m.sweclockers.com

Skrivet av pellen:

@saigon: Xiaomi Roborock S50 ska ha HEPA E11 vad jag kan se.

Detta med filter undrar jag över också.
Jag står för närvarande och väljer mellan xiaomi roborock 2 och neato d5. Båda kartlägger hemmet och man kan ställa in no-go zoner i appen. De kostar ungefär lika mycket och läst gott om båda. Men ingen av dem har HEPA-klassade filter.

Tydligen hade roborock gen 1 HEPA-filter medan gen 2 endast har EPA 11 filter. Försökt hitta om det finns HEPA filter som passar och om ev. gen 1 filter passar i gen 2. Men svårt att hitta specifika gen 1 filter som verkligen är HEPA.

Neato har ingen klassning alls vad jag kan hitta. Hittat i ett test att de ska filtrera partiklar ner till 0,3 mikrometer vilket är stoleken som används för klassning av EPA och HEPA filter. Men hittar inget om detta på Neatos egen hemsida. Hittar inte heller hur väl den filtrerar dessa partiklar. T.ex. finns det krav att HEPA ska filtrera över 99% av partiklarna (tror det är minst 99,2% eller 99,5%).

Neato kan säga att de filtrerar partiklar ner till 0,3 mikrometer men om de inte anger andelen kan det som ett överdrivet exempel vara så att de filtrerar endast 1% av dessa partiklar och inte 99%. Neato har två egna klasser på sina filter men kan inte hitta specifikation eller skillnad på dessa. Om deras filter uppfyller HEPA kraven varför får de då inte dem klassade? Kostar att få klassat men lär vara en liten kostnad i det stora hela. Så man misstänker att de inte når upp till kraven för HEPA och därför helt enkelt valt att inte få sina filter klassade.

Söker man på HEPA filter till dessa damsugare får man upp flera som säljer på olika sajter. Emellertid verkar säljare felaktigt kalla filtrena för HEPA trots att de inte är klassade öht eller klassade som EPA. Ser bla säljare skriva "HEPA E11 filter" om roborocks EPA 11 (E11) filter vilket är felaktigt.

Någon som har tillförlitlig information om filterprestandan hos Neato och om det finns äkta HEPA att få tag på till roborock 2?

Av stimpen
Skrivet av blackeagle:

@stimpen:

Den du har screenshot på är iaf "Messenger" emojis. Jag har också kvar det på "kategoriraden" där man väljer olika sorters smileys, men sen har jag Facebooks nya i själva listorna.

https://emojipedia.org/messenger/

Ah ok. Intressant, det står "As of October 2017 this emoji set has been discontinued. Messenger for iOS now uses native Apple emojis, and Messenger for Android and web uses the Facebook emoji set."

Alltså skulle detta set ha slutats användas i oktober 2017, men jag har haft dem permanent till för några veckor sedan då de började komma och gå och har dem just nu sen ett par dagar tillbaka.

Pratade med min syster som köpte en ny huawei för ett par månader sedan. Hon upplever också att "Messenger" emojis kommit och gått sista tiden men just nu har hon också "Messenger" emojis.

Jag skulle gärna vilja behålla "Messenger" emojis men är underligt att de kommer och går? Verkar ej vara synkat med uppdateringar av Messenger utan verkar ske lite random. Vad är det som kan gör att appen ändrar set lite då och då? Och märkligt de legat kvar så länge om de ersattes i oktober 2017.

Av stimpen
Skrivet av blackeagle:

@stimpen:

Det enda jag märkte av var när de bytte ut Messengers gamla egna emoji-set till samma som Facebook, men det har varit konstant sedan bytet.

Här är en lista på några olika sets, så kanske du kan identifiera vilka olika set det är som används?

https://unicode.org/emoji/charts/full-emoji-list.html

Eller här för att se t.ex. gamla Messenger:
https://emojipedia.org/

De jag kallar "ursprungliga" 3d/skuggade emojis är ej med i tabellerna och det är ej dem i gamla Messenger. Däremot är en av de fyra uppsättningarna jag upplevt de FB-emojis som är med i tabellen över olika sets. De två kvarvarande emoji-setten jag upplevt finns ej med i tabellen.

Jag hade tyvärr inga screenshot på tidigare uppsättningar men här är den som ligger just nu och som jag hade i 1år+ (tror jag) innan uppsättningen började ändras av sig självt:

Denna uppsättningen är nu som sagt åter tillbaka sedan i förrgår ca. och har kommit och gått de senaste veckorna.

Även om uppsättningen ändras är den rött inringade ikonen för smileys densamma och visar en 3d/skuggad "ursprunglig" emoji som motsvarar de i setet jag just nu har.

Skrivet av PlogarN97:

Sen kan du ju nå två olika teckenuppsättningar med emojis i messenger

Det ena sättet är om du går genom ditt tangentbord
Det andra sättet är om du går in genom smileyikonen till vänster om textfältet.

Om man går in på olika sätt så ger det ju känslan av att det byts hela tiden

Men som någon sa så uppdateras dessa också emellanåt.

Skickades från m.sweclockers.com

Jepp det är jag medveten om, jag kallar de i tangentbordet för "Android uppsättningen" (vet ej om det är rätt).
Men jag använder uteslutande smileyikonen bredvid textfältet och det är under den som uppsättningarna har ändrats med jämna mellanrum.