Inlägg

Inlägg som bamsebiffen har skrivit i forumet
Av bamsebiffen
Nytt bud: 1 800 kr + Frakt
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av bamsebiffen
Skrivet av Paddanx:

Men låt oss snabbt titta på 2133 CL12-12-12-32
1066Mhz är äkta frekvens, och värdena blir då, 11,25ns - 11,25ns - 11,25ns - 30,0ns latens. Mao... ut latens sett, är de exakt samma prestanda på dessa moduler som 1600Mhz DDR ovan... Så vad har hänt?

Jo frekvensen har ökats, vilket gör möjligt fler överföringar per sekund, och högre bandbredd. Men minnena behöver dock exakt lika mycket tid på sig att "hämta" data. Så frekvensen av modulerna är mao, totalt irrellevant, då den kan ställas in precis som du vill. Dina 1600 kan mao köra i 2133 ... med rätt inställningar (multiplar).

Skillnaden mellan snabbt RAM och långsamt RAM är därför när latensen minskar. För du vill ha den lägre.
Tex 2133 CL9-9-9-28, blir ca 8,44ns för första 3, och 26,25ns på sista värdet. Detta är mao snabbare RAM, och kommer ge lägre latens, och mer effektiv prestanda.

Det finns dock fall, som i tex spel, där bara att öka från 1600 till 2133, med exakt samma latens, kan göra nytta, och det är en helt gratis ändring som kan göras på nästan alla 3:e part, iaf överklockningsbara moderkort. Och... det lastar inte RAM modulerna, kräver ingen spänningshöjning eller liknande, då det är exakt samma "jobb" för minnesmodulerna, bara snabbare interface.

Testade ändra frekvens och timings på mina A-data 1600mhz XPG V1.0 (9-9-9-24) till 2133mhz 12-12-12-32. Har funkat hur fint som helst i över ett år. Min fråga är om man kan tillämpa samma metodik med slappare timings på högre frekvenser t.ex 2400, 2600 os.v.?

Av bamsebiffen
Skrivet av gQLLe:

Känns som det är första steget att ta! Nästa får bli ny kylare! Ja precis, speciellt eftersom rensningen av dammet gav lagget en fördröjning, vilket borde betyda att CPUn fortfarande blir väldigt varm, bara inte lika fort.

Ja precis, tror du är på rätt spår 🙂 Låter som en bra ide, originalkylaren ska klara kyla cpu i stock, speciellt om du väljer att delida. Om du väljer delid så rekomenderar jag nagel-lack (eller annan lämplig produkt) på komponenterna närmast kärnan ifall den flytande metallen skulle rinna över. Ihs behöver inte limmas tillbaka heller, räcker låsa fast den med socket-bygeln. Går använda vanlig kylpasta också som inte är ledande, men blir inte lika bra resultat.

Av bamsebiffen

Kanske dags att göra en delid på cpu, med liquid metal mellan kisel och ihs? Jag gjorde de på min i7 4790k och de blev som natt och dag, kylpastan intel hade under ihs var så torr så den föll isär i bitar 😁 sen skadar de nog inte med en ny och bättre kylare till cpu, så får du bättre kylning och utrymme för mer överklockning. När cpu blir varm så thermal-throttlar den och sänker klocken, antagligen det du märker av som gör att de laggar.

Kan va mycket som påverkar, men det känns troligt att de är värmeproblem med cpu.

Av bamsebiffen
Skrivet av Mindboggle:

Minnen slits på grafikkort.
Har haft några RX480 & 580 kort som jag värmde huset med, i början klarade minnena 2130mhz med tightare timings, 4 år senare klarade dom precis 2000mhz utan att ge fel. Om jag minns rätt -50mv på minnena.

Kan nog mycket väl handla om degradering ja. Låter ju högst troligt med tanke på dina erfarenheter med liknande kort.

Av bamsebiffen
Skrivet av Bernd_P1:

Har du haft kortet sen släppen eller köpt det senare?
Eller begagnat?
Låter så att den har antingen körts för hård eller kan vara ett tidigare mining kort.

Köpte det begagnat 2017/18 lite osäker exakt. Också fundera på det, men bios verka stämma med original iallafall när jag kollat i gpu-z. Men kanske kan vara värt att testa flasha om originalbioset ifall dom ändrat i bios?

Av bamsebiffen

RX580 memmory error

Tja!

Har ett RX580 8GB rog strix. När jag kör det i stock settings (core:1411 Mem: 2000) så får jag memmory error i HWINFO. Testat att höja minnesvolten men det gör varken från eller till. Powerlimit står på 150%. även provat sänka core tilll 1300.

Det som funkar är att sänka minnena till 1900 så slipper jag få minnesfel ( kan använda både minnestiming 1 eller 2 i adrenalin)
detta funkar även med 1450 på core utan minnesfel.

Minnet borde väll klara 2000 utan minnesfel? jag menar det är ju stockvärden för kortet. många verkar kunna köra minnena i 2250 på den modellen.

Någon som varit med om liknande eller har förslag på vad man kan testa?

temperaturerna är stabila 60~c i auto.

Av bamsebiffen

RX580 Rog Strix byte av kylpasta till liquid metal resultat

Hej!

Läst runt en del på nätet om att byta ut kylpastan till liquid metal på GPU. Var väldigt blandade bud om man borde göra det eller inte. Jag tänkte att eftersom de funka så bra under ihs-kärna på min i7 4790K med en drop på 25~ grader celsius under load...varför inte testa på gpu? Mitt kort har en ''nickel-plated copper'' kylare så ska inte va någon fara med flytande metal.

Sagt och gjort, gjorde rent och tog isär kortet. tog bort den gamla kylpastan, applicerade nagellack på ''kondensatorerna''(osäker vad det kallas) som finns runtom kärnan samt applicerade flytande metal på kärnan samt kylaren. Thermal padsen såg bra ut så lät dom vara.

Vad blev då resutatet? Från att bli 85c~ i load och börja thermalthrottla samt ibland svartskärm/crash med fullt blås på fläktarna till ett stabilt kort på 60~max load samt 36~idle ''fanless''. Brukar ligga på 55~load i dom flesta spel nu med fläkten på auto. En bonus är också att den håller boost-klocken (1411Mhz) mer eller mindre konstant nu vilket ger en mer fluid FPS under spelande

Personligen är jag helnöjd iallafall och kortet är mycket tystare nu med bättre temp

Hade jag uppnått samma resultat med med en vanlig kylpasta?

Någon annan här som kör liquid metal på sin gpu?

Isåfall vad är era erfarenheter?

{{ Gå till inlägget för att se omröstningen }}

Av bamsebiffen

Första gången jag får alla rätt på ett quiz här på Swec 😂

Av bamsebiffen

Delid i7 4790k

Gjorde min första delid igår på min 4790k som tjänat mig sedan december 2015. Ser ju på bilderna va vackert det såg ut när jag fått av IHS 😂 Använde mig av delid-tool från Aliexpress 😁

https://www.bildtagg.se/file/p2c6fwy8kcnjgkkoxa8u1qms

https://www.bildtagg.se/file/h5zbwsgpnfda91re769fdb2e

Gjorde rent och applicerade conductonaut på kärnorna samt nailpolish på komponenterna närmast kärnorna. Applicerade även conductonaut på undersida IHS där den har kontakt med kärnan. Brydde mig inte om att limma ihop IHS med processorn, utan lade bara på IHS direkt och spännde fast med bygeln på processor socketen.

Stresstest innan kunde gå upp till 90c+ på package.
Nu lite mer behagliga 72c max under stress.
CPU är klockad till 4,6Ghz på 1.24V. Kyls av en Coolermaster 212 EVO, inte världens bästa kylare men men 😂
Idle temp har sjunkit med ca 10c och ligger runt 38-40c.

I det stora hela nöjd med deliden, alltid lite nervigt när man ska pilla med komponenter dock 😂 sen får tiden utvisa om det håller i sig 😁

Av bamsebiffen

Tänkte bara tipsa om Kingston a2000 M.2 NVMe 1TB. Ligger på runt 1050~ riksdaler (bl.a på komplett). läs 2200/ skriv 2000. Inte lika snabba skriv/läshastigheter som samsungen eller corsairen. Men som tidigare talare nämnt lär du inte märka någon skillnad i spel.

Av bamsebiffen

Hade en joycon som drifta åt vänster. Men blåste försiktigt med tryckluft under den lilla gummiflärpen på joysticken. Sen spruta jag in wd-40 där med. Sen va den som ny igen och funkat felfritt i ett halvår nu

Skickades från m.sweclockers.com

Av bamsebiffen

Är det patienter som hellre vill dra ut tänder än att rotfylla? Tänker väll då främst på risken att det stängs in bakterier i rotfyllningen som tillslut letar sig ut i blodomloppet/kroppen och kan orsaka cancer, stroke, trötthet och lite allt möjligt med tiden. T.ex filmen "rootcause" tar upp detta.

Skickades från m.sweclockers.com

Av bamsebiffen
Skrivet av Pettolajnen:

@bamsebiffen: Men både fibern och IPTV:n måste komma från samma leverantör? Det är där jag har problem...

Jag har iptv från Telia och bredband från riksnet. Så det behöver inte vara samma leverantör. Telia-tven är kopplad med koder i arris-boxen, så du kan ha vilken bredbandsleverantör du vill. Dock tror jag absolut det är lättast att ha Telia på båda för att det ska funka utan krångel 🙂

Skickades från m.sweclockers.com

Av bamsebiffen
Skrivet av Chew:

Måste vara korkad, men bara för att klargöra.
Från fiberdosan/mediaomvandlaren går det idag en kabel till WAN-porten för att få internet.
Sen går det ytterliggare en kabel från samma dosa till teliaboxen.

Så alltså ska det bara gå EN kabel från mediaomvandlaren till routern?
och från teliaboxen kopplar jag en kabel till LAN4 på routern?

Japp det är korrekt tänkt en sladd från LAN4 på Asus routern till teliaboxen. Sen får du logga in på din router och ställa in rätt iptv inställningar. Finns en "guide" på hur man gör det för ac68u på föregående sida

EDIT: här är länk till bilden tidigare i tråden på inställningarna som fick det att funka för mig iallafall:
http://forumbilder.se/H5VJT/telia

Av bamsebiffen
Skrivet av peterthegreat:

Skaffade precis Telia Fiber TV och ville säga att detta var det enda som funkade för mig. Enda skillnaden för mig är att jag sitter på en AC68U.

Precis samma här, provat allt annat. Men detta funka super AC68U här med

Skickades från m.sweclockers.com

Av bamsebiffen
Skrivet av bärplockaren:

@Bamsebiffen
Vet inte detta har så stor betydelse men har du satt osmc i samma arbetsgrupp som den enheter du delar ut i från?

Japp dom ligger i samma. Det är rätt komiskt, för idag när jag stoppa i sd-kortet med osmc på så fungera det helt plötsligt och jag har inte gjort nått annorlunda än innan :/

Av bamsebiffen

OSMC och SMB-share?

Hej!

Har försökt att få igång OSMC på min RPi 2. Men OSMC hittar inte min SMB-share, har försökt det mesta, lägga till källor manuellt, ta bort lösenord på delade mappar osv. Får följande fel ''Error 2: networkshare not available''

Kan förövrigt tillägga att på OpenElec så funkar detta utan några som helst problem, det hittar direkt mina delade mappar.

Nån som har stött på samma problem o vet hur man löser det? :/ vill verkligen ge OSMC en chans men såhär var det när jag testa innan sommaren med.

Har windows 10, men hade samma problem på windows 7.

Av bamsebiffen

Asus AC56U dålig räckvidd, skaffa router med externa antenner?

Hej!

Köpte för några dagar sen en Asus AC56U Router och upplever att den har dålig räckvidd och gärna tappar anslutningen. Har en lägenhet, en tvåa där det längsta avståndet till router är ca 11 meter.

Nära routern och i samma rum får den bärbara datorn ut ca 40Mbit/s ner och 40Mbit/s upp. Flyttar man sig till köket (6 meter ca från routern och en vägg emellan som består av betong får man ca 38Mbit/s ner och 38Mbit/s upp. Detta känns helt ok. Men flyttar man sig till hallen ca 9-10m från routern, samma betongvägg+en gipsvägg får man ut ca 2-3Mbit/s ner och 1-2Mbit/s upp samt att datorn kan tappa anslutningen. Detta är på 2,4ghz nätet och datorn har stöd för 802.11 a/b/g/n.

Jag och min sambo har även varsin nexus 5 och den får ut bra hastigheter i 5ghz nätet och hyffsad täckning

Routern verkar även vara extremt känslig för placering.

Då till min fråga, Skulle det vara bättre att lämna tillbaka routern och köpa någon av följande då dom har externa antenner?

Asus RT-N66U
http://www.inet.se/produkt/5404466/asus-rt-n66u-n900-dual-ban...

Asus RT-AC66U
http://www.inet.se/produkt/5404465/asus-rt-ac66u-ac1750-dual-...

Tack på förhand

Av bamsebiffen
Skrivet av Phunky:

Slå av routerfunktionen på modemet genom att surfa till 192.168.100.1 och byt macadress på ditt nätverkskort i enhetshanteraren = klart (guider finns på nätet). Du kommer ha fått en annan ipadress till 99,9% säkerhet. Slår du dock på NAT igen på ditt modem sedan får du tillbaka samma gammla ip. comhem kör dynamisk ip. comhem's support kan inte påverka vilken ip du får.

Bannad från nån kul site?

Tack för detta trick Nu kommer jag åt en sida jag vart ip-blockad på ^^ Men vad finns det för nackdelar med att köra såhär? Verkar som jag har svårt att använda media-servers nu. Måste jag ge alla mina prylar nya manuella ip-adresser eller nått sånt för o hittas i nätverket?

eller finns det nått annat sätt att få en ny ip utan att stänga av nat? ^^