Inlägg

Inlägg som kek80 har skrivit i forumet
Av kek80
Skrivet av Qside:

Sugen på c1 77" alt b1 som är betydligt billigare. Någon som har testa båda som kan flika in om hur skillnaden känns, mest orolig för att b1 inte ska vara ljus nog. Har en lg 55uf695v just nu så hur som blir det nog en stor förbättring.

Jag var lite i samma sits. Finns videos på youtube där de jämför dem och går genom lite skillnader. Jag slog till på 65" c1 idag, skiljde bara 2000 kr och då kändes c1 som ett mer eller mindre självklart val med lite fördelar mot b1:an. Men på en 77" hade jag nog ändå övervägt b1:an med tanke på att prisskillnaden är betydligt större.

Av kek80

Tack för er input, då blir det ett köp nu så att jag inte slutar som du snål 😊

Elgiganten, mediamarkt och netonnet har bäst pris just nu. Blir ett köp från netonnet eftersom jag haft bra erfarenheter vid garanti och reklamationer där innan.

Vill bara dubbelkolla, vissa butiker har prisuktnamnet c15 istället för c1. Men visst är det fortfarande c1panelen?

Av kek80

Tänkt köpa en c1 men har inte direkt nån brådska. Tror ni det är värt invänta kampanjer eller prisdropp? Billigaste nu är 13990.

Av kek80

Bäst 2 in 1 för 15-17k

Planerar ett laptopköp inför sommaren och har dels varit inne på macbook air m1 16gb, som verkar riktigt vass på alla sätt. Men försöker hitta bra windows-alternativ då jag helst skulle hålla mig utanför apple.

Datorn skall vara lätt och nätt. Kunna hantera adobe xd, lightroom utan problem och i enstaka fall ebklare video edit i upp till 4k.

Gillar verkligen 2 in 1 formatet och om jag skall köra på ek windowsmaskin så skall det helst vara en 2 in 1. Har sneglat på kommande Samsung Galaxy book pro 360. Hur tror ni den klarar mina behov? Har ni bättre alternativ att rekommendera?

Mvh

Av kek80
Skrivet av walkir:

Tyvärr är det svårt att slå MacBook Air M1 i prestanda och byggkvalitet med en Windows-laptop i dagsläget, såvida det inte handlar om ren GPU-prestanda. (till ett rimligt pris bör tilläggas).

Fläktfri laptop hade jag inte rekommenderat med Intels CPU:er, utan försök istället få bukt med värmeutvecklingen genom exempelvis ThrottleStop. CPU:n (i7-8565u) i min gamla Dell XPS 13 ligger exempelvis just nu på 30°C.

Kan däremot fortfarande rekommendera Dell XPS 13 om du är beredd att betala lite extra för vad du egentligen får.

XPS 13 9305 - 16:9 skärm:
https://www.dell.com/sv-se/shop/b%C3%A4rbara-dell-datorer/ny-...

XPS 13 9310 - 16:10 skärm:
https://www.dell.com/sv-se/shop/b%C3%A4rbara-dell-datorer/ny-...

Exemplet ovan kanske kan vara något i klass med tänkt budget? (ca 14000 inkl. moms)

I min lite äldre Dell XPS 13, så valde jag 1080p-skärmen för att kunna få batteritid värd namnet. Efter att jag skaffat en MacBook Air M1, så plockar jag däremot bara fram XPS:en i nödfall.

M1:an krossar XPS:en i precis allt och de som säger annorlunda har aldrig använt en MacBook Air M1

Tack för feedback. Det lutar mycket kraftigt åt m1an. Har med egen efterforskning inte lyckats hitta något bättre inom samma prisklass. Vill egentligen bara försäkra mig om att det stämmer 🙂

Av kek80
Skrivet av PlogarN97:

Surface laptop 3 eller surface book 3.

Där laptop 3 är mest lik gällande formfaktor. Och book 3 är lite större men nog närmre i prestanda.

Tack, skall kolla på dessa. Den i länken är lite över tänkt budget men kanske går att köpa med lite längre spec, snäppet mindre ram och hdd kanske. Kollar detta! Tack för tips.

Av kek80

Macbook air m1 motsvarande Windows laptop?

Jag skall plocka ut ny jobblaptop och sneglar på nya macbook air m1.

Vilken pc/Windows laptop motsvarar denna i prestanda och byggkvalite? Vill helst ha en fläktfri laptop för att slippa ljud från fläktar.

https://www.webhallen.com/se/product/328342-Apple-CTO-Macbook...

Av kek80

Fick ett väldigt bra pris på den begagnade skärmen och är mycket nöjd! Tråden kan låsas!

Av kek80

Köp råd begagnad eller ny skärm för max 4000 kr?

Hej,

Jag har fått erbjudande om att köpa en MSI Optix MPG27CQ i gott skick för 3500-4000 kr. Har kollat reviews på youtube och tycker generellt det ser ut som en bra allaround skärm för spel och jobb.

Frågan är om det finns bättre eller motsvarande nya skärmar för samma- eller bättre pris än detta? I nuläget lägger jag ogärna mer än 4000 kr på en skärm.

4k upplösning hade visserligen varit trevligt men jag känner samtidigt att jag kommer långt med 1440 och kommer uppgradera från en 1080 så det blir en trevlig uppgradering oavsett.

Kör AMD GPU.

Skulle ni säga att denna är likvärdig kvalitétsmässigt?
https://www.inet.se/produkt/2215443/msi-optix-mag322cqrv-va-q...

Den ligger visserligen strax över min budget men är 32" istället för den begagnade på 27".

Av kek80

Datorn på plats, stort tack för support & feedback!

Äntligen är min dator på plats, stort tack till alla Sweclockers-medlemmar som hjälpte till att plocka ihop bygget! Spinner som en katt! (och är inte placerad så nära väggen som på fotot).

https://preview.redd.it/2zhscm8x6zz41.jpg? width=640&crop=smart...

CPU: AMD Ryzen 7 3700X 3.6 GHz 36MB

SSD: Gigabyte M.2 NVMe Gen3 SSD 1TB

Motherboard: MSI B450-A PRO MAX

GPU: Powercolor Radeon RX 5700 XT 8GB Red Devil

RAM: Corsair 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz CL16 Vengeance

CASE: NZXT h510 White

PSU: Seasonic FOCUS GX 650W

Av kek80
Skrivet av Mordekai:

Mest uppenbar är en CPU-Kylare
https://classic.prisjakt.nu/produkt.php?p=3149591

Därefter chassifläktarna till pwm-styrda noctua.

detta kommer räcka långt utan att du behöve dra ner prestanda på gpu eller cpu

Tack!

Den är ju faktiskt ganska tyst med nuvarande konfig jag vill alltså bara göra finjusteringar - vilket detta låter som
Skall absolut överväga testa ett par andra chassifläktar sen men det får bli ett höstprojekt! Funderar på testa en AiO för cpu:n också - många som kör detta chassi verkar nöjda med NZXT:s kraken AiO.

Av kek80

Följde tricket i denna video och redan där fick jag klart märkbar förbättring.

https://www.youtube.com/watch?v=6NcZCMu5kCw

Fler tips tas gärna emot! Undervolta grafikkortet, är det något man borde göra? Och hur gör man det i så fall?

Så här ser fläktarna i biosen. Borde jag ändra något? Vet inte om bilden visar tillräckligt?

https://i.imgur.com/Yhp7ZRi.jpg

Av kek80

Göra datorn så tyst som möjligt

Hej!

Har precis fått hem min nya PC som jag plockat ihop med hjälp av goa medlemmar från Sweclockers. Konfig nedan:

https://www.inet.se/kundvagn/visa/13571031/3700x-5700-xt-red-...

Tycker den generellt håller sig rätt tyst än så länge. Men vill ändå höra mig för om ev. tips på hur man får den ännu tystare. Har förstått att det finns mjukvara för att kontrollera fläktarna t.ex? Är det något jag borde skaffa? Gör jag detta i bios eller mjukvara i windows? Gäller det samtliga fläktar? CPU, Chassi & GPU? Något annat man kan tänka på?

Att saker går på högvarv om jag kör krävande spel har jag inga problem med men till vardags jobbar jag mycket med program som inte alltid är särskilt krävande och då får den ju gärna så så himla tyst den bara kan tänker jag

Tacksam för alla tips!

Av kek80

Beställde nyss en liknande dator med mycket god hjälp från gänget här på Sweclockers. Delar med mig av min varukorg. Strax över 15k från Inet med montering.

https://www.inet.se/kundvagn/visa/13636883

https://inetimg.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/kundvagn/bild/13636883

Av kek80

Plockade precis hem ett Fnatic MiniStreak med Silent red switchar idag. Otroligt nöjd, superbehagligt att skriva på och har inget som helst störande ljud. Letade länge och väl innan jag hittade ett bord som passade mig. Jag köpte TKL-modellen eftersom jag inte har något behov av numpadden och har lite begränsat utrymme för tillfället. Men finns även fullstort vad jag förstått.

Tips för det som söker ett skönt men tyst mekanisk tangentbord! Webhallen har ett antal av dom i sin fyndhörna, ordnarie verkar vara slutsålt.

https://thinkcomputers.org/wp-content/uploads/2018/08/fnatic-min...

Av kek80
Skrivet av Eric Hjalmarsson:

@kek80: Nej, jag har tyvärr inga tips på specifika säljare. Jag köpte en Windows XP licens från Microsoft, uppgraderade till Windows 8, 8.1 & 10 gratis, så det var innan Windows på Ebay blev en stor grej.

Det skall gå att flytta över Windows licensen, men då har du ingen licens kvar på din gamla dator. Windows går dock att använda oaktiverat.

Behöver inte licensen kvar i den gamla datorn, den skall plockas ner helt och hållet så fort jag fått över allt jag behöver till den nya. Försöker nog överföra licensen från den gamla först, köper licens på nätet om det behövs!

Av kek80
Skrivet av Eric Hjalmarsson:

Lite konstigt luftflöde H510...
Nöj dig med de två 120mm fläktarna skulle jag säga.

Det var så lite! Hoppas du blir nöjd med datorn!

Jag hade skippat AIO personligen (som jag visst redan hade skrivit i denna tråd, haha.)

Luftkylning ger mer kylning per krona, är tystare eftersom man inte har någon pump som låter, är mer pålitligt eftersom den kan kyla även om en fläkt går sönder medan en trasig pump leder till en överhettad dator, har en längre livslängd och du slipper läckor.
Mer kan du se i dessa videos:
https://youtu.be/hr0qLLv3dKc

https://youtu.be/23vjWtUpItk

https://youtu.be/vw4HONEkj4s

https://youtu.be/qntVQmLHDhI

Air VS AIO

Förresten, har sett att du tipsat om billiga windows 10 från t.ex Ebay i andra trådar tidigare. Tips på specifika säljare?
Tror det skall gå att deaktivera licensen i windows 10 som jag har i min nuvarande dator och aktivera det i nya datorn istället men vet inte riktigt vad som händer i gamla datorn då, om jag fortfarande kommer kunna använda windows överhuvudtaget eller om jag blir utlåst.

Av kek80
Skrivet av Ecthelion:

@kek80: Tja, jo - luftflödet kommer du ha lite av ett problem med till en början. Med chassit medföljer endast två 120mm fläktar, med mitt chassi fick jag t.ex. fyra stycken 120mm istället för två, dock kanske av lite sämre kvalité än de som följer med NZXT. Du kommer nog vilja fixa kylare och fläktar med tid, fixar du två fläktar till nu inför sommaren lär den nog klara sig rätt bra... men jag hade gärna sett att du fixar en AIO eller icke-standard fläktkylare för processorn. RX5700XT bör inte vara så stora problem vad gäller temperaturer beroende på om du kör 1440p/1080p och vilka spel.

Om du vill fortsätta ha undertryck för att få fram det resultat du vill ha så kör bara en annorlunda set-up i chassit med fläktarna, du kommer alltid kunna få ett bra undertryck med mer än två fläktar.

Yes! Det lär bli lite moddning och finjusteringar i sommar & höst

Jobbet tog hela kostnaden för datorn eftersom Pandemin inneburit så mycket hemmajobb. Så jag kan gott och väl lägga lite egna pengar på lite uppgraderingar. Bl.a skall jag köpa till ett wifi-kort till den också eftersom den kommer stå lite olägligt till för trådat nätverk till att börja med.

Av kek80
Skrivet av Ecthelion:

@kek80: 550W borde inte vara några problem för det rigget faktiskt, men det är ju bra att ha ett bra, kraftigt PSU om man skall uppgradera i framtiden. Jag hade kört på 750W.

Ser ut att vara ett bra rig, den kommer du bli nöjd med!

Jag tror det också! Är lite bekymrad över värmen och luftflödet har läst så himla blandade upplevelser med detta chassi. Men jag har valt en GPU med rätt bra kylning och CPU-kylaren skall också vara hyfsat bra så jag hoppas det skall funka! Chassit kommer med en stock-konfiguration av fläktarna som skall skapa ett bra undertryck, att tillföra fläktar på andra ställen verkar kunna rubba undertrycket och resultera i sämre kylning, tror många helt enkelt har dåliga setups i chassit.

Hur som helst, så här blev beställningen:

https://www.inet.se/kundvagn/visa/13571031

https://inetimg.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/kundvagn/bild/13571031

Eftersom hårddisken är beställningsvara med 10 dagars leverans och och PSU:n slut i lager så finns det tid för förändringar. Kommer inte PSU:n in i lager när hårddisken kommit så uppgraderar jag från 650w till 750w istället.

Tack alla för input! Framförallt @Eric Hjalmarsson som jag trakasserat med frågor i tid och otid inför denna order, tack!

Av kek80
Skrivet av Eric Hjalmarsson:

@kek80: Red Devil är bättre, så jag hade valt det om de kostade lika mycket. 200 kronor bättre, det vet jag inte riktigt...

Tack! Då blir det nog denna config:

https://www.inet.se/kundvagn/visa/13570490

https://inetimg.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/kundvagn/bild/13570490

650w psu:n är slut i lager tyvärr utan någon info om när de får in nya så jag får ta 550w eller 750w istället. Skall försöka få något besked på när de får in nya 650w.