Inlägg

Inlägg som patjo har skrivit i forumet
Av patjo
Skrivet av patjo:

Nä, det verkar bara vara övervakning vad jag kan hitta.

Jag tycker ändå fläktsurret byter ton ibland. Just nu har jag inget installerat som kan belasta CPU:erna nämnvärt. Förhoppningsvis får jag hem nya tempsensorer på måndag.

Av patjo

Klang och jubel!

Det fanns ingen strömsladd för en B: men tur var det. Det skulle visa sig vara mycket enklare om man bara provar sig fram.

  1. Strunta i instruktionen

  2. Formatera två disketter

  3. Skapa en MS DOS boot diskett

  4. Kopiera WS690A01.EXE till den andra disketten

  5. Starta datorn på boot disketten

  6. Byt till disketten med WS690A01.EXE

  7. Kör WS690A01.EXE

  8. Bekräfta

  9. Håll tummarna

  10. Häpnas över framgången

  11. Återmontera X5365:orna

  12. Konstatera faktum

BIOS visar rätt modellnamn och 3.0GHz men dual iställer för quad. Kanske här det kommer in att plocka ur batteriet ändå?

Nu idlar vi 10C högre eller på samma temp vi hade vid 80% belastning med 2.0 GHz dual core.

Not gonna lie, TDK gjorde disketter med livslängd.

Det var väl värt att fira? Tror jag ska lägga mig tidigt ikväll!

Av patjo

In the flesh! Ja men det var väl först med 2D och 3D i samma paket? Det var bundlat med en specialportning av ett spel/demo som hette Pandemonium, jag minns det så väl för jag körde det en gång sedan uppdaterade jag firmware och sedan gick det inte köra längre för det var nån missmatch i release då. [saad smiley]

Av patjo

Herregud så motigt det ska vara. Jag lyckades hitta BIOS revision som hänvisas till men den vill inte skapa disken, ett "fel uppstår när systemet ....". Så jag tänkte om jag skapar en boot disk ock kör från den? Ja men nej. Friska disketter var visst bristvara i hushållet, TDK verkar dock ha klarat sig några stycken. Hittade ett skolarbete i HTML från 1996. Svider att titta på. Sen vill vi inte hitta nåt annat än A: när vi bootat, saknas drivare för SATA? Enklast att koppla in en B: tror jag. Här bryter jag för i dag i alla fall.

Av patjo

Man ska alltså inte ha senaste BIOS enligt speedsteps inlägg här https://www.dell.com/community/en/conversations/desktops-gene...
Meeen, man behöver en diskett!?

Det svänger fort i hockey!

Av patjo

Idag blev det hoppsasteg hem från jobbet, CPU:erna har kommit!

Repor? Spår av kylpasta? Brytmärken i PCB? Jajjemän! Kontaktytorna ser friska ut och där märkningen går att läsa verkar den vara rätt. Så?

Ridå...

Utan att veta vilka feltexter som är möjliga blir det svårt. Är en eller båda av de jag provat med dålig? Eller är X5365 verkligen inte kompatibel? Jag är rätt säker på att jag har senaste BIOS. Har jag för gammalt moderkort? Verkar finnas tre revisioner och sista och kraftigaste CPU (denna, X5365) är inte listad i all dokumentation. Jaja. Orkar inte experimentera mer just nu. Det gör gissningsleken runt radiatordimension betydligt enklare dock.

När jag höll på hade jag demonterat minnesfläkten, jag trodde på riktigt att den mest var en försiktighetsåtgärd men aj så varma minnena blir. Måste definitivt överväga vattenkylning här.

Av patjo

Uppgraderingar från förr

Frontpanelfläkten var en säker väg till respekten på LAN:et.

Av patjo
Skrivet av mrqaffe:

Man kan klippa loss originalkontakterna och koppla in dem på valfri nätdel så länge man gör det korrekt.

Det är just det där med vad som är korrekt. Vad jag kan läsa mig till så är det i huvudsak bara 12V som används idag, men hur långt i den processen har en 18 år gammal dator kommit? Ett nätaggregat har väl inte 30A 3,3V-kapacitet bara för att det är roligt? En källa till trygghet torde dock vara att 1kW versionen bara ger 20A mer 12V, inget annat, så 3,3V bör inte vara kritiskt. Men just att 12V listas som 3x18A+16A. Kan moderkortet misstänkas protestera om det får 1x70A? Jag tycker det låter orimligt. Men? Och är det verkligen 1x70A det nya aggregatet ger?

Skrivet av Rouge of Darkness:

Ja då är nog som ovan nämner dina alternativ att klippa och klistra på agget eller försöka hitta en kinesiumadapter.

Dock ser jag inte riktigt poängen med att änd försöka sminka ett gammalt lik från typ 2006...

Närmsta jag kommer är moddiy.com, de har exakt alla sladdar utom just dessa. Men 1kW-aggregaten verkar finnas i Kina...

Av patjo
Skrivet av Rouge of Darkness:

Smidigast är byt moderkort, chassi och nätagg och vad nu behöver bytas för kompabilitet med den nya modermodemet.

Alternativt surfa in på nån kinesiumsida och kolla om adaptrar säljs.

Byta ut hjärtat i hårddisken?!

Det är dessbättre inte ett alternativ.

Av patjo

Ersätta ickestandard nätaggregat

Jag tittar på att byta nätaggregat i en Dell Precision 690, det följer någon egen standard med både 20 pin och 24 pin ATX kontakt med egen pin-placering. Det börjar kännas som en dålig idé men det är från 2006, det väsnas lite och det kanske blir för klent när jag byter CPU:er och går från 225W till 413W maxbelastning. Utöver det finns en GPU på 300W. Aggregatet är på 750W, det fanns även ett 1kW-aggregat som var ett krav vid mer än 32 GB RAM. Jag har inte sett något om att det skulle haft beroenden mot CPU-val. Nu går jag från 2x 2.0GHz Dual Core till 2x 3.0 GHz Quad Core.

1kW-aggregaten finns på Ebay men de är i grunden lika gamla som det 750W jag har nu. Data enligt bilder.

(Trodde ett tag jag höll på att bli galen men stora kontaktens vitgula kablar är vitgula i LED-belysning men helgula under skrivbordshalogenlampan.)

+5 V Sense var med i bilden jag utgick ifrån men fanns inte i kontakten där heller. Pin 1 är uppe till vänster i alla tre fall.

Hur skulle jag bäst lösa utmaningen med ett modernt modulärt nätaggregat? Är det något som sticker ut?

Av patjo

Befintligt PSU:
Massor med 3,3V 30A. Mitt nya 850W PSU ger bara 20A.
4x12V, 3 av dem 18A, en 16A. (1000W har 5x18A) 70,8A i det nya. Hur funkar sånt? Har de olika linorna separata drivare? Vad säger kortet om alla 12V-trådar sitter ihop istället?

Mina X5365:or verkar ha anlänt Europa igår. Det är nära nu.

Av patjo

Jag var orolig att de vita kablarna skulle vara -5V men samtliga stift som inte är jord ger +12V.

Av patjo

Om man tar sats så passar en större kontakt i en mindre.

BIOS larmar om att -5V saknas men det verkar inte användas till nåt?

Av patjo

Här sitter man med ett flång nytt 850w PSU och inser att moderkortet har både 20 och 24 pin ATX kontakt och ingen av dem följer standard.

Av patjo

Alldeles strax ska vi lära oss att det finns olika ATX-kontakter. Och värr ska det bli.

Av patjo

Mina anslutningar är 9,3 mm över hullingen men slang säljs med 10 mm innerdiameter. Är det rätt slang? Har jag rätt anslutning?

Av patjo

Den vill tjyvstanna lite då och då. Har mest varit i BIOS och tittat, jag hittade helt otroligt nog en av givarna från min gamla temp/fläktkontroller, och den rapporterar samma temp som moderkortets tempgivare. Kan jag hitta den andra?

Skrivet av Svensktiger:

Tror inte att du kan reglera fläktarna m.h.a. någon tempsensorer, eller alls.

Nä, det verkar bara vara övervakning vad jag kan hitta.

Några gånger slog den ifrån, två medan jag var i BIOS och en gång medan Windows var under uppstart. Ingen BSOD, bara "klick" och fläktar som stannar. Kan det härledas till PSU tro? Jag hittar inga felkoder lagrade i BIOS.

Av patjo

De nya minnena har inte längre bara "Ankommit mottagarlandet", de har hittat hit!

Nya till vänster, gamla till höger.

Jag trodde det skulle kräva i alla fall någon handpåläggning...

Då är det fullt där, mer än 32 GB RAM skulle som skrivet kräva 1kW PSU och RAM riser. Hur fel det än kan låta så ser jag inte att jag skulle behöva mer. PSU kanske ska bytas ändå av hygienskäl, den är lite surrig och det är möjligt att det blir kantboll med 3.0 GHz propparna när de kommer. Jag planerar ändå inte fylla upp den med diskar som drar ström. Kanske blir ett problem dock, denna PSU är 15x10 och de jag hittar i handeln är 15x8,6.

Ett Windows Memory Diagnostics test har genomlidits utan anmärkning. Får se om jag kör nåt mer avancerat. Attans, nu blev jag ju sugen på en uppsätting 32 GB till andra burken också.

Av patjo
Skrivet av Svensktiger:

Nice!
Allt är såklart dubbelt så roligt med 2 processorer!

P2B är ju trevliga, och brukar inte vara drabbade av vår gamla vän kondensator-pesten.
Tror inte att du kan reglera fläktarna m.h.a. någon tempsensorer, eller alls.
Däremot så kan du ju plocka bort alla CPU fläktarna och lägga en 120mm över dom.

Kul tråd! Soyo-kortet var ju till förväxling likt ASUS-kortet vid en snabb titt. Men hur fick man AGP-porten så nära slottarna?

Jag ser inga uppenbart dåliga kondensatorer. SuperMicro-korten i mina Dell-burkar behöver dock åtgärdas. Men varandes 2006:or tycker jag de är lite för sena för pesten?

Jag har tänkt tanken på någon form av luftkanal till respektive kylfläns men jag vill inte heller gömma de vackra processorerna

Av patjo
Skrivet av OSkar000:

Tidstypisk kabelhantering!

Den är värd en egen tråd eller galleri

Se ny tråd i Retro-forat.