Inlägg

Inlägg som Rikiru har skrivit i forumet
Av Rikiru
Skrivet av Camera:

Tack för förslaget. Datorn är ju relativt ny utan några spel eller annat grafiskt krävande. Detär bara när jag byter från en flik med Youtube till en flik med t.ex Google. Det är inget svart blinkande när jag låter datorn vara påslagen utan att göra något. Jag kan också spela upp filmer från mina minneskort utan att det händer något.

Jag har gått in i fliken "Avancerat" i Internetalternativ. Finns en rubrik som heter Accelererad grafik. Men det finns bara en ruta att klicka i därunder:

"Använd programvarurendering istället för GPU-rendering"

Är det den du menar ?

Hej!

Bara för att det inte är ett krävande spel så betyder det inte att den inte använder grafiken i datorn för att ta hand om tyngre arbeten som man kan snabba upp.

Ditt problem är att grafikkorts drivrutinen krashar i samband med att ditt grafikkorts skall användas för "extra kraft."
Det kan vara nvlddmkm.sys som strular om det är ett nvidia kort, kolla i event loggsen om det står något om nvlddmkm.sys

Jag har en go guide om det skulle vara problem det, den finns HÄR!

//RikiRu

Av Rikiru
Skrivet av Camera:

Tack igen för svar, jag provade enligt det du skrev. Tyvärr hjälpte det inte. Det är konstigt när jag byter från en flik med Youtube till en flik med Google så blinkar skärmen svart i en sekund. Den gör inte detta när jag byter mellan en flik med Google till en annan flik med Google. Verkar som att det är när man har en flik med videografik som det blir problem. Det blinkar också svart precis när en video på Youtube har slutat.

Känns som att så fort datorn försöker använda sig av hårdvaruaccelration till ditt grafikkort så flippar drivrutinen och tappar kontakt.

Har du testat med de senaste drivrutinerna för ditt grafikkort på datorn?
Har du testa med en annan webbläsare än IE?

//RikiRu

Av Rikiru

@Camera: hmm.. enligt ditt svar skulle jag vilja testa följande:

Om du klickar på start menyn och söker efter: services.msc

Öppna denna och du bör få upp ett fönster med samtliga tjänster som finns för dator, du vill leta efter tjänsten som heter:
"Windows Driver Foundation - User-mode Driver Framework"

Högerklicka på den och välj Egenskaper.
du bör nu kunna se startmoted: Manuellt.

Ändra denna till: Automatiskt
Starta om datorn och se om problemet kvarstår.

//RikiRu

Av Rikiru
Skrivet av kroken:

Det kan också hjälpa att klocka ner sitt grafikkort med tex MSI Afterburner om man har ett fabriksöverklockat kort.

Hej Timtimtim90!

Det känns som att klocka ned sitt grafikkort är mer en "work-around" än lösning, är kortet fabriks-överklockat så förutsätter man att kortet ska fungera i det som leverantören utlovar.

Men självklart, överklockar man sitt grafikkort så bör man gå tillbaka till iallafall det som leverantören satt som "stock" på just ditt kort.

//RikiRu

Av Rikiru

Hej Silverballs!

Det verkar som din dator ligger ett litet steg ovanför minimal requirements för BF1.

Mer info ser du här: https://www.battlefield.com/games/battlefield-1/tech

//RikiRu

Av Rikiru

Hej Todexd!

Låter väldigt högt, har du datorn på ett skrivbord eller hur är den stående? har varit med om att person spelat med sina datorer i sänger och i soffan med täcke, som är ett direkt nej när det kommer till att använda datorer (det gör ont inombords när man hör det.)
I ett kompakt format som en "spel laptop" så är ofta den största boven värme, viktigt att man tänker på att dator får stå på en plan yta, om man kan så gärna med något slags "laptop" ställ, för att låta datorn "andas" på ett bättre sätt.

t.ex. https://www.kjell.com/se/sortiment/dator-natverk/laptop-tillb...

Ju mer luft som får cirkulera i datorn, ju bättre

//RikiRu

Av Rikiru

Hej Jaxione!

Självklart kan du byta disk mellan 2 olika datorer (Sagt att dem har samma gränssnitt ), men det behöver inte betyda att det kommer fungera "plug-and-play", med största sannolikhet så kommer du uppleva mer stabilitet om du väljer att dra av den data på din gamla disk och installera om Windows på den disken om du vill använda den.

//RikiRu

Av Rikiru

Hej Xdavvex!

Har du testat med att bryta strömmen till datorn totalt? ser att datorn har en laddare och ett batteri som är monterat fast inne i datorn utan någon accesslucka.
Eftersom datorn är utanför garantitid skulle jag testa att öppna datorn, koppla ifrån batteriet från moderkortet, trycka på power-knappen utan batteriet påkopplat och utan AC adapter i ca 30-40 sec, sedan montera tillbaka batteriet, och i med AC adaptern.

Då bör du tömma moderkortet på den ström som ligger kvar i systemet, om det fortfarande inte skulle fungera chansar jag mer mot ett hårdvarufel än att det "låst" sig, då behövs djupare felsökning.

Väl mött!

//RikiRu

Av Rikiru
Skrivet av Amazonanimal:

Jag är rätt ny på att överklocka och vet inte om det bara är fel på benchmarken eller om jag bara haft otur och sitter fast. Varje gång jag går över 1800 MHz så kraschar benchmarken. Nästan alla med GTX 1070 kommer över 2000 MHz. Temperaturer är okej, max på "Power Target" och inte så mycket på "Memory Clock" bara + 200 (8208) och har testat med "GPU Voltage" på max men ingenting ändras då.

Tackar i förhand

Hejsan Amazonanimal!

När det kommer till OC bör du tänka efter vad du gör innan du utför det, du kan skada ditt kort av att man "leker" sig fram med inställningar för OC.
Man testar t.ex. inte GPU Volt på max för att se om det går bättre.

Gör om gör rätt, läs på om hur du utför en överklockning på ditt grafikkort på ett säkert sätt, ofta är det små steg i taget.
Av egen erfarenhet tycker jag att överklockning fungerar mycket mer stabilt om man flashar nytt bios på kortet med dina egna settings for Clock:s och volt, men är också det som är farligast om man gör fel.

En fin guide från Jayztwocents
https://www.youtube.com/watch?v=SKWbKCKsWVQ

//RikiRu

Av Rikiru
Skrivet av Camera:

Dator: Lenovo 700 Signature edition, i5, 256 GGB SSD, 8 GB RAM, NVIDEA Geforce 950M. Inköpt i november 2016.

När jag är i Internet Explorer och ska öppna t.ex en ny flik eller bläddra mellan olika flikar så blinkar skärmen svart en gång. Jag har fått ett meddelade i Windows som lyder såhär:

"Det gick inte att starta bildskärmsdrivrutinen. Microsofts grundläggande bildskärmsdrivrutin används istället. Se om det finns en nyare bildskärmsdrivrutin på Windows update". (vilket jag gjort, den säger att senaste är installerad).

Vad är fel och vad ska jag göra ?

Hejsan Camera!

Till och börja med skulle man vilja så i Loggboken på din dator vad som den varnar för, kika gärna i Loggboken->windowsloggar->System
Här bör du kunna se röda och gula varningar, läs gärna vad dem pekar mot händer när problemet uppstår.
Klistra gärna in infon på dessa i tråden för att ge lite mer kött på benen i denna felsökning.

Väl mött!

//RikiRu

Av Rikiru
Skrivet av Gurk:

Får bara flika in en liten nyårshälsning såhär mitt i natten och ge en super eloge för en väldigt välskriven och omfattande guide. Bra jobbat!

Jag misstänker att du har haft lite jobb med att få igång det för egen del och önskade att en liknande guide/hjälp fanns för din egen del. Det är sådana som dig som går först, tar smällen och lär andra. Fortsätt med det!

Hej Gurk!

Jag tackar för de fina orden, det uppskattas!
Och jag kan säkert säga att jag själv velat ha en samlad guide i denna djungel, så jag hoppas denna guide hjälper andra!

Skrivet av MultiMan:

Eftersom det är nvidia-relaterat så flyttar jag till "GeForce"-avdelningen.

*Tråd flyttad*

***

Edit: Eftersom guiden är välgjord och det verkar vara ett problem som funnits under rätt lång tid så väljer jag att klistra tråden tills vidare.

Ett stort tack till alla medlemmar som tar sig tid att dela med sig av sin felsökning, till gagn för alla!

Hej MultiMan!

Stort tack för hjälpen! vi får hoppas den är till god hjälp till andra medlemmar!

//RikiRu

Av Rikiru

Hej Yuphin!

Känns som du bör kika i ljudinställningarna på datorn till att börja med, kontrollera följande:

Högerklicka på startmenyknappen och gå till Kontrollpanelen, välj sedan Ljud.
Här bör du se val för Uppspelning, inspelning, ljud, och kommunikation.
Välj inspelning.
Var säker på att du valt rätt ljudenhet som ska fånga upp ljudet.

Du kan också ändra inställningar här för att t.ex. få boost på mikrofonen och att man hörs bättre

Lycka till!

//RikiRu

Av Rikiru

Hejsan Fiklm!

Till och börja med verkar din tråd hamnat lite fel? som jag förstått det handlar det om hjälp med OC på ditt moderkort, och vi har hamnat i Gefore sektionen.
No worries, tror någon Sweclockers mod flyttar detta utan problem

Som svar på din fråga så ska du inte behöva oroa dig att köra allt på Auto, ditt moderkort ska inte höja processorn mer än sitt "turbo-mode" om allt är satt i Auto.

//RikiRu

Av Rikiru

Hej Meowod!

Får du någon respons från kortet alls? eller känner ej systemet av kortet alls?
Om du kikar i enhetshanteraren och under Bildskärmskort så bör du kunna se ditt kort.

Annars har du med största sannolikhet "brickat" ditt grafikkort, vilket innebär att det i stort sätt är oanvändbart.

//RikiRu

Av Rikiru

NVLDDMKM.SYS - Guide

Hejsan kära Sweclockers!

Denna guide är till alla som har problem med NVLDDMKM.SYS, detta beror på Nvidia drivers som av någon anledning stöter på problem, och det är minst sagt en djungel att komma fram till vad man kan testa.

Fear no more!
I denna guide ska vi försöka lysa lite ljus över vad man kan göra om man upplever dessa problem.

OBS!
Du står helt för vad du gör med din egen dator, det är helt DITT ANSVAR.
OBS!

Läs samtliga steg i varje felsökning innan du ger dig på att göra den, du ska vara säker nog att kunna utföra den och veta alla risker.

  1. Ändringar i systemet

  2. Kontrollera Energi inställningar.

  3. Kontrollera inställningar i Nvidias kontrollpanel.

  4. PSU (Power Supply Unit)

  5. Windows Updates.

  6. Temperaturer.

  7. SFC /SCANNOW

  8. Nvidia Drivers

  9. Testa Windows reperationer vid start.

  10. Ersätt NVLDDMKM.SYS i ditt system (!PÅ EGEN RISK!)

  11. Flasha om BIOS på din GPU (!PÅ EGEN RISK!)

  12. Ominstallerar Windows

  13. Defekt GPU

  14. Last Hope

Så vi kör igång med felsöknings steg:

1. Ändringar i systemet

Om du nyligen gjort ändringar i systemet och problemen uppstått efter detta bör du kontrollera så allt är riktigt uppsatt , att t.ex. drivrutiner är upp-to-date, och att allt rullar utan några errors.
Om du t.ex. monterat grafikkortet eller någon annan komponent i datorn på senaste bör du ta isär datorn igen, bara för att montera denna komponent igen och vara helt säker på att det inte är felmonterad på något sätt.

Har du t.ex. på senaste haft ute grafikkortet bör du ta ut grafikkortet, och sedan montera tillbaka det varsamt för att vara säker att det ligger rätt och allt för rätt kontakt.

Kontrollera även Event logsen på din dator, för att vara säker på att det inte varar för något.
Du når dessa genom:

Kontrollpanelen->Administrationsverktyg->Loggboken
I loggboken bör du ha valet Windows-Loggar, där du kan se "System" och "Program" vilket kan ge nyttig info i felsökande!

Dold text

2. Kontrollera Energi inställningar.

Kontrollera dina energi inställningar på datorn, vi vill att dem ska köras på maximal prestanda för att din GPU ska få så mycket ström som den kräver.

Gå först till:

Kontrollpanelen->energialternativ

Här vill vi använda "Hög Prestanda"
Tryck sedan på "Ändra Schemainställningar", följt av "Ändra avancerade inställningar"

Här vill du kontrollera att PCI Express -> Energisparfunktioner för länkstatus -> Inställning: AV.
Den ska alltså vara satt på AV.

Dold text

3. Kontrollera inställningar i Nvidias kontrollpanel.

Högerklicka på skrivbordet och välj "Nvidia Kontrollpanel"
Under 3D inställningar vill välja "Hantera 3D inställningar"

Ändra så att:

"Läget energisparfunktioner: Föredrar maximal prestanda"
och
"V-sync: AV"

Dold text

4. PSU (Power Supply Unit)

Det kan vara så att din dator lider av att den får felström, om ditt PSU är gammalt och inte testat det på länge, gå in i BIOS och kontrollera dina spänningar, är dem OK så testa gärna med en Nätaggregats testare.
Problemet kan ligga i att du har problem med att datorn får felvolt, och därav kan tappa kontakt med olika komponenter, i detta fall Grafikkortet och få följdfel av detta.

Dold text

5. Windows Updates.

Det kan vara en uppdatering som installerats på datorn som orsakar dessa problem, sök gärna på Google och se om fler upplever samma problem med senaste / de nyare Windows updates som finns på din burk.
Om du kan, återställ datorn till en tidigare tidpunkt innan dessa problem uppstod, om dem skulle fortsätta efter detta så kan man nästan med säkerhet fortsätta till att det är något annat.

Dold text

6. Temperaturer.

Det kan vara temperaturer i din dator som är för höga, kontrollera både GPU och CPU, vilka tempraturer som är OK för just din GPU eller CPU beror på tillverkare och modell, sök fram vad som är OK, och kontrollera med ditt system.
Kontrollera även så inte datorn är fylld med damm, damm är ledande och kan orsaka fel på grund av detta.

Bra program att läsa av temps med:

GPU: GPU-Z
CPU: Core Temp

Du vill även stressa datorn för att vara säker på att dina temperaturer inte överstiger värdera i högsta load, bra problem att stressa din dator med är:

GPU: Furmark
CPU: Prime95

Dold text

7. SFC /SCANNOW

Det kan vara systemfiler på din dator som har något slags problem, för att göra en scanning av dina systemfiler, följ stegen nedan:

- sök efter "CMD", och kör som Admin.
- I fönstret för kommandotolken, skriv: SFC /SCANNOW
- Avvakta tills detta är klart.

Om fel hittas bör du få ett meddelande om detta efter scannen, och den kommer själv att försöka reparera detta.
Om inga fel hittas kommer det även att stå.

Dold text

8. Nvidia Drivers

Det kan vara drivers hos Nvidia som strular / har någon bugg, därför bör du testa att få bort drivrutinerna och installera dem på nytt.
Sök efter DDU (Display Driver Uninstaller) och ladda ned denna, kör den och välj att avinstallera drivers och starta om.

När du är tillbaka i systemet så uppdaterar du till senaste Nvidia drivrutinen för att se om det blir någon skillnad.
Senaste uppdateringar hittar du här: http://www.geforce.com/drivers

Om problemet kvarstår, ta bort drivrutinerna med DDU igen, och hämta sedan en äldre version av Nvidia drivers om du är säker på har fungerat med ditt System.
Gamla drivers för Nvidia hittar du här: http://www.nvidia.com/download/find.aspx

Dold text

9. Testa Windows reperationer vid start.

Testa först Windows startreparationer av din dator, det ska du kunna göra genom att starta om datorn och hålla inne skift på ditt tangentbord, du bör du kunna välja reparera och avancerade reparationsalternativ.

Dold text

10. Ersätt NVLDDMKM.SYS i ditt system (!PÅ EGEN RISK!)

Viktigt att du är säker på vad du gör här!

Du ska gå till C:\Windows\System32\Drivers\
Här vill du hitta filen som heter: nvlddmkm.sys
Denna vill du döpa om till nvlddmkm.sys.old

Efter detta vill du gå till: C:\NVIDIA\DisplayDriver\XXX.XX\International\Display.Driver\
XXX.XX vill du självklart gå in på den version av Nvidias driver som du kör.
I denna mapp bör det finnas en fil som heter: nvlddmkm.sy_
Högerklicka och kopiera denna fil till ditt skrivbord.

Starta sedan Kommandotolken, sök efter CMD är smidigast och högerklicka för att köra som Admin.

du vill då skriva "cd.." tills din directory endast är din C:
Sedan vill du skriva, "cd users", "cd DITTANVÄNDARNAMNPÅDATORN", "cd Desktop".

Du bör nu se t.ex: C:\Users\Andreas\Desktop\

Nu vill du köra kommando: EXPAND.EXE nvlddkmk.sy_ nvlddmkm.sys
Du bör få ett meddelande om att exporten har gått bra.

Nu kan du kopiera en ny fil som ligger på ditt skrivbord som heter: nvlddmkm.sys

Denna vill du klistra in i C:\Windows\System32\Drivers\

Starta sedan om datorn, då bör en ny / ren variant av NVLDDMKM.SYS laddas av ditt system.

Dold text

11. Flasha om BIOS på din GPU (!PÅ EGEN RISK!)

Viktigt med att flasha om BIOS på sin GPU är att misslyckas man kan man förstöra sitt Grafikkort och göra det helt obrukbart, vissa tillverkarna bryter även garantin vid denna sorts modd på grafikkort, vad helt säker på vad du gör och att det är ditt ansvar när du gör detta!

!!LÄS ALLT INNAN DU ÖVERHUVUDTAGET GÖR DETTA!!

Du kommer behöva:

NVFLASH
GPU-Z
En .ROM med ditt BIOS för ditt kort.

Börja med att starta GPU-Z, när du ser infon om ditt kort, finns det en ruta som heter "BIOS Version", till höger om denna finns det en fyrkant med en pil som går ur den, denna används för att spara en kopia av det BIOS som finns på ditt grafikkort i dagsläget, spara ALLTID en kopia på ett säkert ställe.

Gå sedan till: https://www.techpowerup.com/vgabios/

Här kan du söka fram BIOS för just ditt kort, kontrollera så att "BIOS Version" Matchar, vi vill börja med att installera en clean version av det bios du redan har, OM det skulle vara fel på det som ligger på ditt kort.
Spara denna .ROM fil som du laddar ned på t.ex. ditt skrivbord.

Lägg Nvflash på ditt skrivbord i en mapp som heter Nvflash.

Starta Kommandotolken, sök på CMD och högerklicka för att starta som Admin.
Gör sedan "cd.." tills vi är på enbart C:
du vill då skriva "cd.." tills din directory endast är din C:
Sedan vill du skriva, "cd users", "cd DITTANVÄNDARNAMNPÅDATORN", "cd Desktop".

Du bör nu se t.ex: C:\Users\Andreas\Desktop\

skriv sedan cd Nvflash, du bör du se: C:\Users\Andreas\Desktop\nvflash\

Kopiera in det BIOS som du laddade ned in i Nvflash mappen.

Kör sedan kommando:

nvflash -6 NAMNETPÅDINROMSOMDULADDADENED.ROM

eller

nvflash64 -6 NAMNETPÅDINROMSOMDULADDADENED.ROM

Du kommer få prompts om att du måste godkänna att flasha kortet, tryck på "Y" OM du är säker på att du vill göra detta.
Låt Nvflash göra sin magi.
Du bör få sedan att flashningen är klar.

Om det skulle misslyckas, fortsätt försök flasha tills det lyckas, du vill INTE starta om datorn under denna process, eller innan en lyckad flashning har gjorts.

Tänk på att bara för din flashning lyckats är du inte säker ännu, ditt grafikkort körs fortfarande på din gamla ROM tills du gjort en första omstart och grafikkortet får ladda den nya ROM:en, det kan gå enligt följande:

- Om du startar om och du ser din BIOS post och kommer till windows och allt fungerar som vanligt, grattis, du har gjort en lyckad flashning av ditt kort.

- Om datorn bara laddar men skärmen är helt svart, och får ingen output från grafikkortet. Då har du tyvärr brickat ditt grafikkort, vilket i stort sätt gör det oanvändbart.

Dold text

12. Ominstallerar Windows

Man kan självklart testa med att installera om Windows, skulle detta hjälpa så kan man nästan säkert peka mot att det är ett Mjukvaruproblem, men i mitt fall är det minst sagt en blod tår från ögat om jag ska behöva ominstallera mitt operativsystem, därför alla dessa steg är innan en ominstallation, men kan vara smidigare för andra.

Dold text

13. Defekt GPU

I denna delen av felsökningen så kan man nästan med säkerhet peka mot att din GPU är defekt om det fortfarande strular.

Dold text

Last Hope: Googla vidare.

Om du fortfarande inte ger dig så kan du självklart googla vidare i sökande av svar, men det är minst sagt en djungel när det kommer till nvlddmkm.sys, jag önskar dig all lycka att lösa ditt problem, i mitt fall hjälpte en flashning av mitt grafikkort.

Har ni fler förslag? posta dem nedan så läggs dem till med ert användarnamn under lösningen!

Jag tackar för mig! och lycka till!

//RikiRu

Av Rikiru
Skrivet av Söderbäck:

@Rikiru
Du har gjort min kväll med denna beskrivning!
Just vad jag var ute efter just nu. Gud va bra att du gjorde en tråd för detta!
Tack!

Inga problem! kul att du fick användning av den

//RikiRu

Av Rikiru
Skrivet av Laine:

Blev riktigt bra! Roligt med etikettbytet på PSU också, det var längesedan sist! Hur länge har den nätdelen hängt med?

Halloj!

Tacksam för responsen! roligt att du tyckte om det!
Jodå! hängt med ett bra tag nu, tror den är uppe i 5-6 år, och pumpar på lika bra fortfarande

//RikiRu

Av Rikiru

Då vart det klart!

Fick modifiera HG10.an för att få dit Coolermaster Nepton 240M, men det gick med lite upprepande testande och filande.

GPU:n ligger på ca 25 grader i IDLE, i load ligger den på ca 58-59 grader max, i standard clock, och är markant tystare.

http://i.imgur.com/CXEZnuZ.jpg

Så detta var slutet av Projekt Fenrir, kommer skapa ett album med nya dator-setupen och spelrummet vid senare tillfälle.

Må Väl!

//RikiRu

Av Rikiru

Hello!

Efter en vansinnig färd upp och ned, med husköp och bilproblem, så har jag äntligen någon minut att skriva om detta projekt.

Det har varit klart en längre tid, men inte riktigt varit nöjd med hur det blev, jag har därför valt att fortsätta med detta och göra en del ändringar.

Vad jag märkt är:

1. Mitt GTX Titan går onödigt varmt på grund av sin refferenskylare, och jag vill därför gå ifrån detta.
2. Den stora fläkten i fronten på detta Chassi är tyst, men har inte heller ett högt flöde av luft, vilket är tråkigt.

Överlag så har datorn fungerat otroligt bra, inga problem och maxat alla spel to-this-date som jag spelat

Så vad vill jag göra?

1. Montera en sluten vattenkylningslösning till mitt GTX Titan, för att öka livslängden och låta kortet köras i lägre temps än idag.
2. den främre stora fläkten kommer få ge plats åt en Radiator.

**UPPDATE**

Har nu varit och inhandlat lite extra grejor till datorn, så nu använder sig den utav:

CPU Kylning: CoolerMaster Nepton 280L, drivs av 2x 140 mm högflödes fläktar.
GPU Kylning: CoolerMaster Nepton 240M, drivs av 2x 120 mm högflödes fläktar.

I samband med GPU kylningen så är denna inhandlad:
Corsair Hydro Series HG10 N780

Trixade i källaren igår med detta och resultatet blev enligt nedan:

http://i.imgur.com/NwbZB6K.jpg

Det är som sagt inte klart ännu, väntar på att få min Corsair Hydro Series HG10 N780 så jag kan montera kylningen till GPU:n.

Den är alltså bara testkörd, sedan avstängd direkt, ville enbart se att det fungerade.

Dold text

X0X0
//RikiRu

Av Rikiru

- Update -

#1

http://i.imgur.com/dOEgNQf.jpg

Det börjar ta sig, väntar nu på sleevingen, har dragit kablar för att påbörja sleevingen, dra kablar på ett snyggt sätt, gå igenom potentiella förbättringar i monteringen, putsa upp den för att ta kort till galleri.
Mosade mitt finger mellan datorn och bordet med, så ett ord av erfarenhet är att alla som tänker på att skaffa detta chassi, tänk på när ni lyfter det!

Updaterar yttligare under nästa vecka!
All feedback uppskattas!

Dold text

//RikiRu