Inlägg

Inlägg som Klutte har skrivit i forumet
Av Klutte

Stationär dator/Chassi som inte ser ut som en dator i vardagsrummet?

Hej!

Mina enda alternativ är att ha dator i sovrummet eller i vardagsrummet. 2a på 45kvm så har begränsat med plats men vill ju ändå inreda lite. Säg jag skulle haft ett sådant här skrivbord som de visar tillsammans med skärmhållar produkten från IKEA, det ser ändå helt okej ut, speciellt om man kör trådlöst och gömmer undan saker och ting i lådan när man inte använder.

Men datorn? Känns nästan lika tråkigt att ha en laptop liggandes på skrivbordet som en stationär stående helt synligt och odold på golvet. Någon som har något råd vad man kan ha datorn i eller vad man kan köpa där den ändå får kylning men samtidigt inte syns lika tydligt. Jag kan absolut leva med två skärmar på 27" upphängda på ett skrivbord, men datorn, speciellt den jag tänkt och byta ut(en lenovo gaming burk) känns inte så kul.

Sätta den i en sån där rund korg med kvistar med lock och göra hål för sladden vid väggen? Eller finns det något annat smart hölje som döljer men inte förstör?

https://www.ikea.com/se/sv/p/stubberget-bordsfaeste-foer-2-sk...

Av Klutte
Skrivet av Steamroad:

Har du kikat något på Audionom? Det är ett relativt praktiskt yrke men utan det kroppsliga slitage som hantverkaryrket ger. Går att vara anställd och egenföretagare/konsult, du kan jobba med människor(barn, vuxna eller äldre) och/eller miljöer. Framförallt om du väljer att bli egenföretagare eller konsult kan du styra dina arbetstider till när det passar.

Tack! Men känns lite för nischat för mig att arbeta med hörhjälpmedel till människor. Saken är den att jag både är sugen på att arbeta extremt mycket, men också sugen på att inte arbeta alls. Beror på arbetet och ifall jag lär mig något eller bara är instängd i 08.00-17.00. En yrkestitel som audionom låter som att det är lite för nära att arbeta offentligt då jag utgår från att det mesta kommer från skattepengar. Jag hade heller inte velat bli sjuksköterska/psykolog/läkare, inte ens när jag var yngre.
Om jag skulle beskriva det så är charmen i hantverkaryrken mer att man lär sig något som är användbart till allt möjligt, jag skulle t.ex kunna snicka på en egen sommarstuga/brygga/bygga möbler etc. Eller som Elektriker installera egna saker(börjat lite med odling och växtbelysning).
Charmen med IT relaterat, så är det att jag tror det kan finnas en möjlighet beroende på kunskap/anställning/uppdrag och sätta sina egna arbetstider.

Skrivet av haijen:

Det är och kommer vara brist på ingenjörer, så eftersom du tar upp det som ett alternativ tänker jag att det är något du skulle kunna fundera på. Det finns ju möjlighet att till hösten börja läsa ett basår för att läsa upp behörigheten (eller bastermin beroende på vad som finns och vad du saknar) - basår finns ju även på distans. Pratar vi ingenjörsyrken så krävs det ingen civilingenjörsutbildning utan det är mycket goda möjligheter även för högskoleingenjörer (3-årig utbildning), vilket också avspeglar sig i lönerna som inte skiljer så mycket mellan dessa 3-åriga och 5-åriga utbildningar (vill man går det ju även att komplettera med en masterutbildning senare). Inom ingenjörsutbildningarna så är det som sagt en bred brist men kanske speciellt om man tittar inom elkraft/energi/automation/maskinteknik/processingenjör och liknande. Sedan tänker jag förstås också att utbildningar mot IT-säkerhet och AI bör vara rätt bra områden om man är mer intresserad åt detta håll (kanske man är om man hänger på detta forum ).

Tack. Ja kanske, en ingenjörs utb här i gbg skulle innebära att jag läste upp fysik b och matte 4 på egen hand och sen sökte in våren 2025 eller hösten 2025. Det blir fyra år från start utbildningsmål. Förstår sitsen jag satt mig i rent tidsmässigt, mitt velande handlar ju mest vad som skall sökas. Hantverkar yrken går det att påbörja lite närsomhelst, speciellt om man hittar lärlingsplats. När det gäller utbildningar så verkar det finnas allt från sådana man betalar för själv och kan börja relativt ofta, till YH utbildningar eller mer formaliserade universitetsutbildning som pågår i tre års tid minst.

Av Klutte

Behöver läsa något. Någon som har ett tips på en utbildning?

Hej!

Jag skulle gärna läsa något nu i höst, kanske börja förbereda redan nu. Vet inte om någon haft lust att ge tips. Jag står och väger mellan något IT-relaterat och något mer hantverkaryrke som elektriker/snickare/trädgårdsmästare. Utgångspunkten är att jag lär mig något användbart som går utöver folks allmänbildning och som kan vara eftertraktat om man är duktig på det.

Man: 35 år, Göteborg
Jobbat de senaste 8 åren i bevakningsbranschen och tröttnat på det. Har tidigare gjort högskoleprovet två gånger, 1,3 och 1,65 i resultat, men dessa testresultat har gått ut och jag missade att anmäla mig inför våren, så det är först till hösten jag hade kunnat höja chansen att komma in någonstans via det. Mina gymnasiebetyg snittade strax över VG i allt då jag var ganska lat på gymnasiet, vet inte vad det motsvarar idag. Bytte från natur till samhäll på gymnasiet så skulle behövt Matte 4 samt Fysik B om jag velat läsa någon ingenjörsaktigt.

Har haft ganska dålig ekonomi senaste åren och arbetat långt över 300 timmar varje månad, men har nu möjlighet att studera igen och bara behöver arbeta en 45-60 timmar i månaden helger/kvällar(utan csn) under studierna, men ändå klara min ekonomi. Målet med utbildning är som sagt att komma bort från bevakning, vara lite kreativ och faktiskt utföra något varaktigt men även att kanske tjäna lite mer.

Hade gärna skaffat mig ett arbete där jag inte är ständigt styrd och övervakad utan mer prestationsbaserad, att jag utför mina uppgifter. Gärna något där man lär sig en kunskap och helst inte anställd i den offentliga sektorn om det inte är att man arbetar som konsult.
(Det jag jobbat med senaste 8 åren har varit väldigt mycket: Kom i tid till arbetet, bevaka något i 12 timmar på samma plats, får ej lämna platsen, gå hem från arbetet.) Inte jätte sugen på att jobba 08.00-17.00 varje dag på en kontorsplats.

Längden på utbildningen spelar inte så stor roll.

Av Klutte
Skrivet av esamme:

Hur har din erfarenhet varit med Lenovon än så länge?

Har en skärmsetup på en 34 tum och en 24 tum, pallar den det eller går den för varmt kanske?

Har inte undersökt temp etc utan enbart använt den. Fläkten drar igång ibland men oftast är den tyst och då sitter jag som sagt med 2 wow sessioner igång, 8x tradingview flikar och ofta youtube eller netflix. Hörde med inet och de kunde antagligen hjälpa mig med en fläkt ifall jag kom förbi deras butik så det är kanske något jag gör. Min utgångspunkt nu är och bygga en dator om en 2 års tid så hoppas och tror denna räcker tills dess. Än sålänge inga problem för mig iaf, förutom att jag saknade en display port kabel när jag kopplade in den så fick köra hdmi kabel ibörjan på min stora skärm vilket sög

Av Klutte

Köpte lenovon nu, får bära eller brista. Borde överleva ett år eller två tills jag kan bygga något nytt istället.

Fortfarande fundersam på ifall jag skall klara av att installera en ny fläkt, antar att ett alternativ är att be Inet göra det åt mig ifall de går med på det. Det jag läste i recensionen sa detta:

Allt fungerar, för 1080p och 1440p är den fullt tillräcklig.
Däremot så blir processorn riktigt varm med cpu kylaren som sitter förmonterad.
Runt 50 grader idle, upp till 92-95 i max load vilket throttlar cpu'n..
Backplaten som Lenovo har satt dit sitter med 2st smala remsor dubbelhäftande tejp, och skruvarna till den är "M2,5" vilket inte passar till dom flesta eftermarknadskylare som har "M3" gängor. Bytte kylare till "Hyper 212" vilket resulterade i 20 grader svalare temp, (med en hårfön och lite nätt brytande med en gaffel fick jag loss backplaten).
OBS, detta bryter säkerligen garantin.
Hade det suttit en riktig cpu kylare på den här maskinen hade jag absolut gett den 5/5.

Borde väl annars kunna leva med att ha en CPU som är aningen för varm.

Av Klutte
Skrivet av Gustenrocks:

Det är tajt mellan båda datorerna när det kommer till värde. HP vs Lenovo, 2000kr är ändå en bra prisskillnad med. Det är klart ditt beslut. Du har tur att båda butikerna har bra möjligheter till retur när det kommer till ångerrätt osv. HP'n finns ju i lager på backaplan så den hade du kunnat ha i händerna idag t.ex.

OAVSETT.

Eftersom det är prebuilt så vet jag inte om du kommer ha fler M.2 slots än en styck, utan oddsen är att du får byta ut den 512gb'n som sitter i mot whatever du köper. Orkar inte leta just nu men inet har erbjudanden på komponenter så där kanske finns en bra deal på hårddisk.

Ja blir en aning osäker, plockat ut 15k från avanza som jag tänkt använda som lär dyka upp runt 13.00 idag.

Har ju den här som kommer in imorgon med på netonnet https://www.netonnet.se/art/gaming/gamingdator/stationar-gami...

Ser inte minneshastigheten på dessa ramminnena dock och vem vet ifall de bygger bättre fläktsystem än lenovo. Aldrig hört talas om "medion" tidigare

Av Klutte

Ah nej vägrar nog faktiskt HP

Tror någon jag kan stoppa en en sådan här i datorn? Funderar på och beställa den samtidigt för lite extra lagring ifall huvuddisken fylls med operativsystem och spel.
https://www.netonnet.se/art/datorkomponenter/harddisk/ssdm2/s...

Av Klutte

Kan inte så mycket om delar men RAM minnet verkar lite budget och om det nu spelar någon roll så verkar det vara ett gammalt Wifi protokoll också(jag kommer köra Wifi). Alltid varit lite skeptiskt inställd mot HP så underviker helst det märket. Vet inte vad det är för något nätagg men det står att den är på 500 W så om det också är ett budget märke så kanske det inte räcker för 3060 ti. Tack dock det var ett par tusenlappar billigare men känns inte värt och chansa för att spara dessa.

Av Klutte

Köper den här idag är det tänkt, 13990 kr - Legion T5 med Ryzen 7 & RTX 3060 Ti

Hej!

Tänkt och köpa den här idag:
Legion T5 med Ryzen 7 & RTX 3060 Ti
https://www.netonnet.se/art/gaming/gamingdator/stationar-gami...

Läser i recensionerna att den blir lite varm, vilket är lite oroande men jag tänker att det kanske inte är hela världen. Trots att tanken bakom Lenovo chassit verkar vara att ge bra kylning. Kanske får för mig att försöka installera en fläkt eller liknande trots att jag inte är så duktig på sådant och inte vill göra fel. Hade jag köpt den från inet hade jag bett dem göra det åt mig.

Ska främst streama netflix + spela wow på den. Kommer väl ha igång en 20 st fireflox flikar med youtube/netflix samt en del trading grafer från tradingview och 1-2 WOW fönster.

Hade dock tänkt köpa en mekanisk hårddisk på 1 TB eller liknande och sätta in. Någon som har något tips på en bra mekanisk man kan lägga till i efterhand? Kikar främst bland inets hårddiskar då det finns en butik här i Göteborg som jag tycker om. Eller någon som har ett sista minuten omdöme kring Lenovos datorer?

13990 kronor går den på.

Av Klutte

Kommer nog köpa en dator imorgon. Har inte läst något dåligt om Lenovo legion byggena vad jag kan se och många tycks rekommendera dem här.

Sitter och väljer mellan dessa två, men kommer nog ta den från inet då jag gärna vill a 1 tb disk och dessutom tycker om inet. Någon som tror det kommer bli problem med dessa? 550 watt psu men står inte vilken tillverkare det är, båda datprerna har 3060 ti.

Netonnet 512 ssd 13990 kr
https://www.netonnet.se/art/gaming/gamingdator/stationar-gami...

Inet 1 tb ssd 14990
https://www.inet.se/produkt/2218775/lenovo-legion-t5-ryzen-7-...

Av Klutte
Skrivet av mier66:

Inhandlade denna i fredags, riktigt trevlig kan rekommendera den starkt! Nedsatt tills imorgon 23:59.

https://www.elgiganten.se/product/gaming/stationar-dator-gami...

Stor skillnad mellan 3060 och 3060 ti?

Av Klutte
Skrivet av pacc:

Detta är väl en rätt standard kylare https://www.amazon.se/Cooler-Master-Hyper-Black-Kylsystem/dp/...

Har du inte extrema krav på spel och grafikkort så finns ju denna som alternativ
https://www.power.se/datorer/datorer/stationar-dator/lenovo-l...

Tack, köper gärna en med 3060 ti kort dock. Hur är det med kylaren du länkade, är de flesta kylare och datorer, i det här fallet lenovos byggen såpass standardiserade att de går och montera? Om jag skulle göra det själv har jag ingen lust att borra egna hål dvs

Av Klutte

Om jag skulle köpa lenovon från netonnet vad tror ni jag skulle köpa till för fläkt eller kylare? Kanske bara en av dem?

Av Klutte

Har två datorer här, 3 tusen kronors prisskillnad och det verkar mest vara 3060 ti vs 3070 och lagring/processor. Som jag förstår det så är det inte jätteskillnad. Dock står det Wifi 6 på den ena, och wifi kommer ju vara viktigt för mig specielt då jag som det är upplagt just nu har en bit till modemet som står en 20-25 meter bort med en vägg emellan.

Borde jag slå till på en av dem? De tycks båda finnas i lager

https://www.netonnet.se/art/gaming/gamingdator/stationar-gami...
AMD Ryzen 7 3700 processor
512 GB SSD & 16 GB RAM
NVIDIA® GeForce® RTX 3060 Ti 8 GB
Legion Coldfront 2.0
USB 3.2 Gen 1, DisplayPort, HDMI

https://www.netonnet.se/art/gaming/gamingdator/stationar-gami...

Intel Core i7-11700F processor
1000 GB SSD & 16 GB RAM
NVIDIA® GeForce® RTX 3070 - 8 GB
Kompakt design
Snabba WiFi 6

Verkar behövas lägga till en fläkt på lenovon. Hade egentligen helst köpt från Inet men de verkar inte ha så mycket inne just nu som är intressant, utbudet på netonnet verkar bättre av någon anledning. Inet hade en Acer som fått dåliga recensioner annars.

Edit, acer datorn på Inet som hade varit intressant om inte recensionerna gjort mig osäker:
https://www.inet.se/produkt/1978441/acer-nitro-n50-610-i5-16g...
"Först ser detta jättebra ut men om man skrapar på ytan hittar man några fel. Processorn är lite för svag för grafikkortet, nätaggregatet är bara 500 watt, RAM är långsamt och det finns inga lediga platser för uppgraderingar. Jag tycker att om man ska köpa en prebuild ska man kolla alla specs.

Billig

Bra grafikkort

Svagt nätaggregat

RAM

Svag CPU"

Av Klutte
Skrivet av prolle:

Det påverkar nog inget i längden, kylaren presterar som AMDs originalkylare för Ryzen 3600. Det enda negativa egentligen är högre temperaturer och ljudnivå jämfört med en större kylare. Visst finns det bättre byggen med större kylare men det kostar mer än om man skulle köpa en och montera den själv.

Ah okej, ser att det finns en liknande burk på inet som är i lager den 24 juni med 3060 ti istället för 3060, 13.990 kr. Funtar lite på om man kanske borde köpa från inet då de borde kunna montera saker åt mig.

Av Klutte
Skrivet av Gustav-P:

@Klutte Kan du förtydliga?

Är du ute efter en bärbar dator eller en stationär?

Du skriver att du vill använda befintlig docka till den nya datorn. Om den befintliga är för en dator som är något år gammal så är chansen ganska låg att den gamla dockan inte passar till den nya bärbara datorn.

Det skulle ju ha blivit bättre med dockor nu när TB3/USB3 osv skulle bli standard för dem... men på jobbet så ser vi att datorer som köpts för 2.5 år sedan inte kan använda dockor när de ersätts idag.

Hej! Nej behöver absolut inte använda dockan mer, men på något vis behöver jag ju koppla in skärmarna så det återstår att se om det blir en smidigare lösning eller inte, om det går. Behöver minst två stycken skärmar, kanske tre i framtiden, men minst två. Är enbart ute efter en stationär dator, men ett plus är ifall den är hanterbar och inte drar för mycket uppmärksamhet.

Av Klutte

Tack! Osäker på om jag vet hur man byter ut kylaren tyvärr. Det är för övrigt lite av ett orosmoment då jag inte vill förstöra sakerna och inte hållit på så mycket. Skulle det påverka mig i det långa loppet om jag inte bytte kylare? Eller finns det bättre byggen där man slipper tänka på sådant.

Verkar vara en återkommande grej att byggen har fel nätagg, dåliga kylare eller annat som inte stämmer. Läste en recension på inet på en dator i den prisklassen jag är ute efter som tydligen hade usla fläktar.

Av Klutte

Köpa burk för 12-15k

Hej!

Tänkte skaffa mig en ny dator då jag börjat tröttna på min Dell Xps13 när jag har för många firefox fönster uppe, samt spelar WoW Classic. Som det ser ut just nu har jag två externa skärmar som jag kopplat min XPS13 till och jag brukar sitta med säkert 20+ firefox flikar, många tradingview diagram och ibland även Netflix/Amazon Prime eller youtube uppe.

Har tidigare fått hjälp här för 10 år sedan att bygga ihop en dator men jag har de senaste månaderna när jag läst här märkt att grafikkort är ett problem. Så det är en färdigmonterad dator jag är ute efter, någonstans runt 12-15k borde räcka för mina behov.

Rent estetiskt hade jag egentligen velat något rent med så lite blinkade neon och annat som gått, men jag köper nog nästan vad som helst just nu.

Pris:10.000-15.000

Behov:

WoW classic TBC 2x fönster uppe.
Streaming från netflix/youtube samtidigt.
Möjlighet att ha 20+ firefox flikar utan för mycket lagg.
Möjlighet att koppla två stycken skärmar till datorn, har just nu en Dell docka till xpsen men sladden är rätt kort på den så hade varit skönt och slippa använda den.
Wifi i moderkortet är ett måste då jag inte kan ha nätverkskabel just nu.

+
Om den inte är för stor och går att hantera, hade gärna ställt den på skrivbordet, då kunde jag använt min docka dessutom.
Hyfsad lagring, gärna mer än den 512 ssd jag sitter på idag, men kan annars alltid använda extern.

Med vänlig hälsning
Peter

Av Klutte
Skrivet av Bernd_P1:

Hårdvaran i sig skulle nog räcka rätt länge. men det stora problemet med alla bärbar är batterin. den kommer hålla ok under garanti tiden men efter den perioden kommer den tappa mer och mer tills den till slut blir oanvändbart. vid den tidpunkten kommer du antingen slänga den eller behöva köpa en ny batteri, men det kan var så att dem är svårt att hitta vid då.
skulle nog säga det är bättre du bygger en liten HTPC för tittande och eventuella andra saker du gör vid en stor skärm och en lättare och billigare laptop.

Tack! En HTPC är inget jag vill ha. Dock blir jag fundersam när du säger batteriet ger upp relativt fort. Hade kanske velat haft datorn i en 3-4 år.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Klutte

Hur länge räcker en X1 thinkpad i 20k klassen?

Hej!
Ska köpa en X1 carbon 5th gen innan hösten, antagligen redan nu i veckan om jag bara känner jag hittat rätt.

Funderade ett tag på yogan men är rädd att batteritiden blir lidande. Skall studera, programmera, kolla serier via hdmi kabel och surfa.

Om jag slår till på en 5th gen från lenovos sida, så vet jag inte ifall 25k laptopen som är en i7 är värd de extra tusenlapparna men känns ju lika bra när man ändå lagt så mkt pengar på ett märke. Blir dock osäker ifall inte mellanprisklassen med ett annorlunda trådlöst modem är bättre och där man isåfall kanske lägger till ram och i7. Har länge funderat på att säga upp mitt bredband och köra trådlöst via en mobiloperatör, speciellt nu när tele 2 släppt ett unlimited abbonemang.

Hur hade ni valt?
http://shop.lenovo.com/se/sv/laptops/thinkpad/x-series/x1-car...

Mvh