Inlägg

Inlägg som Farmor Anka har skrivit i forumet
Av Farmor Anka
Skrivet av Krakkan:

Såg att det mest är AX routrar, äldre AC routrar verkar inte vara påverkade?
Eller är dom så gamla att dom skiter i att uppdatera dom?

För en tid sedan kommunicerade Asus att gamla routrar inte längee skulle erbjudas uppdateringar. Jag har en AC88U, den skulle åtminstone gå ett år till medan AC86U skulle upphöra och de "före" den. Minns inte om det var här eller annanstans det stod i en artikel. Ev är det pga det. Eller så pushar de ut till alla ändå.

Av Farmor Anka

IRL och URL är väl mer komplement till varandra, inte substitut. Sen kan det i olika delar av livet, eller olika relationer, vara olika mycket tyngdpunkt i respektive sfär.

Av Farmor Anka
Skrivet av PlogarN97:

Kanske dum fråga men:
Är du hemma eller på stationen när du är i beredskap? Och innebär det isåfall dygnet runt på stationen?

Beredskap har du när du inte är på jobbet, därför är beredskapsersättningen så låg - för att det inte är jobb men du är heller inte ledig och kan åka bort då du ska vara beredd att svara på larm.
Det är det arbetsrättsliga kring beredskap och vart en kan vara.
Vet inte om det är några variationer på det som brandman?

Av Farmor Anka

@Jakob, vi kommer alla glädjas med dig när priserna tillåter dig en välbehövlig uppgradering ❤️ have faith!

Av Farmor Anka

Går att få tag på bättre begagnade kort från 3000-serien. Optimalt eller inte vid skifte men köpte ett 3080 som snurrar mycket bra i 1440p. Och ja, när 4000-serien närmar sig skifte om några år så finns väl liknande bra deals att göra, om en ens är sugen på att byta då.

Spelar Icarus en del och det är ju rätt dåligt optimerat. Liten farhåga att om vi framöver får så pass kraftiga grafikkort - kommer även framtida spel i större utsträckning vara sämre optimerade då kraften kompenserar? Och om det skulle vara så, så kommer ju äldre generationer straffas mer för det, varför begagnade/äldre kort kan riskera att utdateras tidigare. Ja ren spekulation förstås, men ändå?

Av Farmor Anka

Om Nvidia varit osäkra på sin produkt gentemot AMD's kommande så skulle de kanske väntat på sin release och haft den närmare AMD's eller strax efter AMD för att veta hur deras priser skulle läggas. Alternativt gör de tvärtom och går ut hårt och hoppas knipa fler kunder innan AMD hinner ta dem, vet inte hur de gjort tidigare, någon som har en kvalificerad gissning?

Av Farmor Anka
Skrivet av mpat:

Inte sant alls. Första Radeon-kortet (hette först bara Radeon, döptes senare om till Radeon 7200) slog Geforce 2 GTS när det lanserades, och Nvidia fick kontra med 2 Ultra. AMD vann också när det var 9000-generationen mot Nvidias FX 5000-generation, och de var ganska jämna två generationer efter det. Det är först med unified shaders som Nvidia etablerar en ledning. Nvidias 8000-generation slår AMD på fingrarna, och AMD befinner sig sedan långt efter en hel generation till efter det. Med 4000-generationen etablerar de sig som bättre pris-prestanda även om GTX 280 vinner, och det är först med 5870 som AMD verkligen konkurrerar om toppen igen.

ATi lanserades på toppen, även om de var sena in i sin första generation. De har sedan haft problem att hänga med ibland, men det beror mer på AMD-köpet och den finansiella kris det resulterade i.

Jaså? I stand corrected 👍 minns med glädje mitt 9700pro, herregud vilken leverans! Alltså, kan A770 hamna i paritet m 3060 så bör, "bör", de vara lite närmre nästa generation - förutsatt att de säljer och fortsätter sin satsning, men kan inte tro att de är så naiva att de räknat med att vara uppe i toppen och hävda sig vid första generationen på ny spelplan. Oavsett, hoppas på leverans och kvalitet och att det blir 3 aktörer som är att räkna med.

Av Farmor Anka
Skrivet av Xinpei:

Men det gör man ju inte. När Intel släpper sina kort så kommer antagligen de kort man går uppemot inte tillhöra mellanklassen. De är helt enkelt för sena i sin lansering för att det skall på något sätt räknas som en framgång.

Sant, hade de släppt när de sa att de skulle släppa så hade läget varit ett annat. Men ja, buggiga drivrutiner är ju inger optimalt så klokt att de väntar, även om det är drygt att ha ytterligare en aktör som pratar och inte levererar.

Av Farmor Anka

Jag tror många glömmer att Intel är nya på grafikkortsscenen, och att därmed kunna konkurrera med Nvidias mellankort är ändå imponerande för att vara första gången. Absolut är det inte bästa prestanda, men jag utgår från att det inte bara är att sätta allt perfekt direkt. Tog ju bra många år innan AMD (dåvarande ATI) kom ikapp Nvidia, och många år var Nvidia drottning och ATI var som bäst i paritet med Nvidias mellankort eller mellan mellankort och toppkort.
Kan de bibehålla utvecklingen och slipa, förnya, slipa så kan näst-nästa generation vara riktigt intressant. Kan de då vara snabbare från snack till leverans så är ju det ett plus också...

Men kul start tycker jag, om korten väl kan släppas, hade inte förväntat mig att de skulle hänga på så bra från start - givet att slides m prestanda stämmer.

Av Farmor Anka
Skrivet av RozKek:

Tack för ditt tips. Jag läste faktiskt några kommentarer om att det går att undervolta men jag vet inte mycket om det. Ska kika mer noggrant på det, låter som ett vettigt plan så länge riskerna är minimala, om det nu finns risker. 🙂

Undervolt innebär egentligen mindre risk då du utsätter kärnan för mindre volt och därmed mindre värme. Har kört undervolt på mitt 3060ti (som egentligen skulle ha varit ett 3080, men priset.....) och det funkar bra. Mer fps, mindre värme och tystare. Som annan sa finns det gott om guider, jag tittade på denna https://youtu.be/I9K4PSqxoYg som var ett bra och sakligt intro för undervolt. Bra steg för steg, finns kanske bättre, fräschare guider men denna var väldigt bra. Sen är det också lite vilket flyt du har med silikoner, vissa gpuer klockar himla fint, andra mlndre bra. Mitt 3060ti lade jag på 1920mhz på lägre volt (minns inte just nu vilken volt) medan andra haft 1985mhz och strax över 2000mhz vid samma volt - men enbart fåtal jag sett som haft sådan flyt. Så prestandan i slutänden är lite individberoende gällande korten. Så ha rimliga förväntningar, men förvänta dig typ samma eller bättre prestanda för mindre watt och tystare fläktar. Kanske någon mer erfaren som tycker annorlunda?

Av Farmor Anka

Jag ser fram emot att läsa recensionerna på de nya grafikkorten som kommer i höst. Kommer inte köpa något, men är alltid riktigt intressant att läsa och se tester av ny teknik.

Av Farmor Anka
Skrivet av LeifSandvik:

Spela "It takes two" tillsammans. Oförglömlig upplevelse tillsammans.

Tack för tipset!! Ska titta på det i veckan. Var det inte Fares som gjorde det?

Skrivet av solomon:

Riktigt bra spel!

Offtopic/Till TS: I mitt tyckte så är det bara bra med utmaningar. Då lär sig barnen att man får arbeta för resultat och glädjen när de lyckas är mycket bättre Man får ju faktiskt tänka sig att (nästan) alla spel är gjorda för att klaras av. Fasen, när man var grabb själv och inte ens kunde Engelska så lyckades man ta sig genom hela Pokémon Gul/Silver, Zelda etc. Fattar inte än idag hur man lyckades. Men barn är smarta.

OnT: Fez, Golf it, Cities: Skylines, Rime är några spel

Tack! Jodå, han gillar utmaningar, men ett turboladddat speedat spel med en del kluriga moment är inte så optimalt första gången han håller i en handkontroll som inte är Nintendo Wii, och smart det är han 😊 och håller med, fattar inte heller hur jag fixade vissa spel, men nörden i mig tvingade mig att se till att vinnna 😎

Skrivet av eriksson850:

Resident evil village?

Skämt, men it takes two är ett fantastiskt spel. Perfekt att ni kan göra något tillsammans också.

😂😂 eller varför inte Serious Sam 😎
Ska se över It takes two, tack!

Skrivet av Unclefred:

Unravel 2 om ni ska spela tillsammans. Sen är ju little big planet-serien väldigt trevlig. Sackboy är ju baserat på det men har ingen större koll på hur det är mer än charmigt utseende. Lego går väl alltid hem? Dom brukar vara uppskattade.

Ok, tack för tips! Inga spel jag själv tänkt på så kul med mer ny input!

Skrivet av Swedishchef_90:

När jag var 6 år lirade jag mycket bil spel.
NEED FOR SPEED, F1 etc (finns säkert bättre nu iofs) även sport spel typ nhl/fifa.

Samma här, NFS såg ju himla snyggt ut på Windows 95 minns jag att jag tyckte 😂 tom D2 såg ju geymt ur, tills jag provade remaken och tryckte på knappen så jag såg hur det såg ut när det kom - herregud vad det har hänt mycket sedan dess!
Tack för tips, såg att Crash Bandicot racing fanns också. Men får se när jag har mer tid att i lugn och ro titta igenom allas tips här och se vilket vi börjar med.

Av Farmor Anka

Spel för 6-åring på PS5??

Hej, fick äntligen tag på en PS5 igår för ordinarie pris (SCORE) och tittar på lite spel för sonen. Köpte Sonic på rean men herregud vilket tempo, stressig musik och rätt så knepigt ibland (känner mig gammal nu minst sagt).

Men med det sagt, någon som har tips på spel för en 6-åring? Han gillar Minecraft så det ska jag lösa, men finns andra bra spel? Gärna roliga, kreativa spel och inget direkt dödande. Och gärna spel som inte bygger på att lösa något med en riktigt tight tidsgräns så det blir stressigt. Verkar finnas en del familjespel för PS4 och det är ju bakåtkompatibelt, men vore inte fel med ännu schysstare grafik nu när det går.
Finns det ex vettiga indiespel för barn? Han är inte kräsen av sig utan det kan vara enkla, gulliga spel också. Ja, hjälp mig gärna.

Av Farmor Anka

Nog för att datorer blir snabbare osv, men känns himla tråkigt att ha miljön och framtid i ena handen och sedan datorer med grafikkort som kan maxa på 1 kw i andra handen. Det är en tråkig utveckling, men sen vill vi ju ha fräscha spel. Jag tycker att ett grafikkort inte bör dra mer än 400w, en cpu inte mer än 200. Jag spelar 1440p, men vill framöver gärna lira 4k men samtidigt ha rimliga effektkrav. Är det en utopi månne? Kanske inom närmaste 5 åren. Finns det inga genombrott som lurar längre fram som kan ge både fart och ännu mer energieffektivitet?

Av Farmor Anka

Vogel svivelupphängning

Jag köpte denna till min A90J 65" https://www.mediamarkt.se/sv/product/_vogels-thin-545-v%C3%A4...

Ja, den var dyr, det finns billigare fästen, men otroligt stabil, riktigt välgjord, och justeringen av horisontellt läge gjordes av en enkel ring på baksidan, så om du skulle råka fästa fästet i väggen lite lite snett så är justeringen enkel i efterhand. Säljaren tipsade faktiskt om att det gick att köpa billigare fästen på typ Kjell o Co för 800, men ja om jag köper en dyr TV så köper jag hellre ett märkesfäste som kostar lite mer. Det är något psykologiskt, kostar det mer så tror en att det är bättre.

Vi har TVn lite till höger, sett framför soffan, så vi måste ha möjlighet att svänga ut TVn. Funkar utmärkt och saknar egentligen inget. Kan dock längta efter att slippa alla kablar bakom TVn men har köpt kabelkanal för ändamålet, tricket är att i förväg tänka på att när du svänger ut TVn så måste kablarna ha möjlighet att hänga med och inte fastna i kanalen.

Av Farmor Anka

Kommer bli en PS5 när Diablo IV kommer, har ett 3060ti som funkar utmärkt i 1440p och med småbarn som tar allt mer tid så känns en uppgradering helt onödig. Att lusläsa och nörda tester smuttandes på en kopp kaffe och drömma lite däremot, det kommer jag naturligtvis göra 😊
Förmodligen får sonen datorn jag byggde i höstas om några år och då blir det nytt bygge om tiden är på min sida lite mer. Älskar ju att nörda tester och bygga ihop rätt rigg för nutida och framtida behov så ser fram emot kanake 2025, men fram till dess Diablo 😊

Av Farmor Anka

Alltså, om jag tar en screenshot in-game i DOLMEN och postar på nätet, kan jag bli anmäld då? xD

Av Farmor Anka

Kanske är problemet att du gör det till ett problem att du inte fastnar för något spel? Det kanske inte är något problem alls, du kanske just nu är mätt på spelande, och om du är mätt så smakar maten inte bättre heller bara för att du försöker trycka i dig mer eller något nytt. Men det kanske känns tomt/ensamt? Det i sig kan ju kännas tufft, eller om en känner sig rastlös. I så fall kanske läge att just stanna upp, prova yoga eller liknande och bara känna in, kanske är det inte att krysta fram något nytt som behövs, men stanna upp, känn in och så får du se vad som dyker upp med tiden.

Av Farmor Anka

Så barnsligt av Nvidia att hålla på sådär. Tycker mest att det är pinsamt att de inte kan framstå som mer professionella. Samtidigt kan det visa på att de känner sig/har känt sig hotade när de tar tillfället i akt att pika en konkurrent som de känner sig hotade av. Och återigen pinsamt att de själca gjort samma missar tidigare. Småaktigt oavsett, förutom att se föer grafikkort på hylla så förväntar jag mig ett professionellt beteende, men det har väl gått lite för bra för dem för att komma ned på jorden.

Av Farmor Anka

Har använt mobilkameran mest under senaste 6 åren, är fotointresserad så har bra systemkamera. Vi använder systemkameran när vi vill ta bilder i en miljö där mobilkameran kanske inte levererar lika bra, ex snabba rörelser, mörka miljöer, eller när vi vill vara säkra på att en canvasbeställning ska bli riktigt bra

Annars är det på semestern vi fotar mest med systemkameran då den akltid packas med och används då. Vi har den i övrigt på en bänk i köket så går snabbt att plocka fram den, det är ett rätt bra tips. Får vi feeling så kan vi göra något porträttförsök (2 ggr på 6 år dock...).

Har du fotointresse är det värt att köpa en vettig kamera, men räkna inte med att ha den tiden du vill till det. Ingen kan heller förutspå hur nätterna blir. Vissa barn sover hela nätter rätt tidigt, andra sover inte en hel natt på första året/åren. Vi har haft rätt risiga nätter under första året med båda barnen, och är natten skit så blir också nästföljande dag det med. Så det där med tid är inte riktigt på ens sida minst sagt, så ska du odla ett fotointresse är det lättare när barnen är större, sen är vi alla olika förstås, men vill ju hinna med lite gaming och då får en prioritera bland intressena 😎

Lycka till m förlossning och första tiden som förälder!!