Inlägg

Inlägg som snajk har skrivit i forumet
Av snajk
Skrivet av Henrico:

Man borde nog inte rekomendera det där överhuvutaget. I många fall så låser ju företag dessutom ned auth mot 365 för att se till att man inte läcker data externt på devicer man inte litar på.

Jag har inte så bra koll på just Office den vägen då jag kör mitt egna (för OneDrive), men jag har kört på exempelvis min VS-prenumeration från jobbet hemma utan problem trots att jag behöver logga in med företagskontot inklusive all säkerhet och så. Mitt jobb är också väldigt petiga med säkerheten, överdrivet petiga till och med, men detta handlar ju bara om att logga in på Microsoft, inte få tillgång till någon känslig företagsinformation eller så.

Citat:

Däremot om du har ett företag med enterpriselicensiering så har man ofta tillgång till Microsoft Workplace Discount program (tidigare HUP, Home Use Program), det ger dig 30% rabatt om du vill köpa Office365 privat.

https://www.microsoft.com/sv-se/workplace-discount-program

Jag använder det själv för att köpa Office 365 family för ca 800 kr om året... (Även om det var bättre förut när det var 540 kr om året. )

Det är absolut bra. Dock är det inte sällan billigare att köpa från andra säljare utan denna rabatt, när det är rea. Jag har köpt på mig family-årskort för mindre 30% under MS pris varje gång. Bland annat på BF för 399, men det var innan den senaste prishöjningen.

Av snajk
Skrivet av Nioreh83:

Men man kan väl inte göra bank-id av det?

BankID måste beställas från din bank, men du behöver också ett ID-kort som går att läsa av, alternativt gå in till ett bankkontor och identifiera dig. Ett pass eller de nationella ID som typ ingen har är vad som funkar.

Av snajk
Skrivet av raGGGe:

Att man får hem brev från Carspect och liknade företag att man minsan ska boka tid problemet är bara att det är 6 månader kvar.....

Jo verkligen. Jag missade besiktningen förra månaden då jag inte fick någon reklam eller några påminnelser, förutom då i december då jag fick ett brev med reklam. Tidigare fick jag mycket när det närmade sig, vet inte vad som ändrats. Däremot lyckades de i alla fall meddela körförbud till Kivra bara fyra dagar efter att det slog in.

Av snajk
Skrivet av Gender Bender:

Det kan det ha varit. Efter en lite mer djupdykning så verkar det som att Halo 3 har sålt bäst med 12 miljoner sålda exemplar, om man räknar bort Minecraft som blir knepigt att räkna på då det kom till Microsofts ägo 2014. Halo 3 verkar vara det enda Microsoft-spelet som har sålt över 10 miljoner exemplar. I jämförelse så har Marvel's Spider-Man sålt 33 miljoner, och God of War 23 miljoner.

Samtidigt ingår ju alla MS spel i Gamepass, även nya AAA-spel och så, och de har rätt många prenumeranter där, så det är svårt att jämföra siffrorna rakt av.

Av snajk
Skrivet av Nisseman85:

LibreOffice är helt gratis, finns även OpenOffice.
Har alla program som microsoft, men kanske ser lite annorlunda ut.

Inte samma program, andra. Om jag vill ha Valrhona choklad så är inte Lidls egna märke samma sak, även om båda är choklad liksom.

Kolla cdkeys.se för billiga licenser. Jag har aldrig köpt därifrån men många verkar göra det utan problem.

Har man Office 365 via jobbet så kan man använda det hemma också, men det är förstås inte att rekommendera att använda jobbets molnlagring för privata saker, så spara lokalt i så fall.

Av snajk
Skrivet av Nasso:

Chromecast har jag ju. Kanske man skulle prova. Känns rätt nice med gigabit, trådat mellan datorn och steam linken dock. Har bara wifi till chromecasten. Värt att prova iaf.

Trådat är förstås bättre, men det funkar rätt bra över WiFi ändå. Jag har en Android-enhet för spel som jag streamar en del till, både från molnet och från mina datorer och konsoler, och den har bara WiFi (och mina andra grejer är också anslutna med WiFi) och det funkar. Jag kanske inte skulle spela CS på hög nivå eller så den vägen, men för aningen lugnare spel så funkar det bra, "lokal streaming" lite bättre än molnet förstås.

Men det går att få till ethernet till Chromecasten om man kör på en USB C hub med ethernet. Jag har exempelvis denna som funkar bra. Jag har ingen aning om den är bättre än andra eller så, men den var rätt billig och hade funktionaliteten jag behövde. Den stöder pass through av ström från USB C, har HDMI, ethernet, ett par USB och minneskortsläsare, så du kan ansluta mer lagring till CC'n om det behövs bland annat. Eller förstås mus, tangentbord, spelkontroller med kabel eller så.

Av snajk
Skrivet av Barsk66:

Håller tokmed på Harmony. Köpte en ny Elite just när de gick ur tiden och både den och föregångaren Ultimate (som nu tjänstgör i allrummets mini-hembio) gör ju allt såå mycket enklare när man har en bunt aparta pryttlar som ska startas samtidigt och ställas in rätt. Harmony löste ju allt det där, men folk köper ju inte en bunt aparta pryttlar som ska lira ihop längre... Dessutom finns ju nu HDMI CEC som ju löser mycket av det Harmony gjorde, dvs starta alla anslutna prylar, styra play/stop, volym och on/off. Men CEC gör det utan att man kan konfigurera vad och hur - så det hjälper inte mig. Batterierna på dessa Harmonys är ett problem dock då de inte är enkelt utbytbara utan man får följa nån instruktion på Youtube och krångla upp den. Har gjort det ett par gånger på min gamla Ultimate som annars hade varit död för flera år sedan.

Jag körde Harmony ett antal år, och det funkade bra, speciellt när jag skaffade Harmony hub (med fjärren, att bara styra med telefonen är inte alls vad jag är ute efter). De var något programmerbara, dock hyfsat krångligt om man ville samla funktioner från flera "apparater" på samma layout.

Citat:

Enda som jag inte får att funka med Harmony är Google TV av senaste sorten. Det går inte att para den med Harmony "keyboard". Har ju funkat förr, men det verkar ha dött med nån google-patch. Och nya uppdateringar på Harmony verkar vi inte få se.

Jag tror jag köpte min CC med Android efter jag hade slutat använda Harmony, men om du får teven att acceptera Harmony så borde du kunna styra CC rätt bra via CEC, genom teven liksom?

Citat:

Landsvägscykel med skivbroms är ju dock toppen. Funkar finfint, och den extra vikten kan jag leva med.
Jag har en retro-bianci (ML3) med fälgbroms till salu ifall du skulle vara intresserad. Kalasfint skick på den. Tror den är i storlek Large

Nice.

Av snajk
Skrivet av Daz:

Förstår varför det är flera i tråden som pekar mig mot Access då det troligen är synnerligen optimalt för just mig och såna här projekt. Det känns dock inte som att jag skulle lära mig de saker jag önskar få ut av det här om jag körde Access dock då det känns rätt gammalt och inte används så mycket längre (eller snarare, inte borde användas så mycket längre).

Access är lite "DB Light" på vissa sätt, men samtidigt inte så "light" för det är rätt kraftfullt. Inte riktigt i nivå med typ SQL Server eller så, men å andra sidan är det ju ett verktyg för användare till skillnad från de flesta databaser som är ägnade åt utvecklare som i sin tur får bygga de användarinriktade applikationerna.

Men ja, det används på en del ställen där det verkligen inte borde användas. Mitt jobb använder exempelvis en mjukvara som ligger mellan vår hårdvara (och den mer hårdvarunära mjukvaran där) och vår mjukvara på högre nivå. Den är inte modern på något sätt utan tvärtom, stöder bara filnamn med 8+3 tecken exempelvis och känns i allmänhet som något från tidigt nittiotal. Ett av deras verktyg som man måste använda innan man kan använda själva runtime-mjukvaran för att bygga upp systemet är typ ett väldigt specifikt CAD-program vars output är en krypterad Access-DB som man sen får importera i den andra mjukvaran (på idag väldigt krångliga sätt som innefattar flera andra program för att packa upp och kompilera ihop lösningen). Det funkar men det är rätt begränsande, och vi slår ju i återvändsgränder hela tiden tack vare att vi kör på den mjukvaran liksom. Access är väl inte problemet dock, mer ett symptom på att en modernisering borde ha skett för många år sedan.

Citat:

Sökte lite på ORM, MSSQL, node.js och hittade sequelize. Om jag förstår det rätt så bygger man sina tabeller och allting direkt i koden om man vill köra det verktyget rakt igenom? Jag hittade en guide på youtube och har hunnit till video tre. Det känns som att ORM handlar om att interagera direkt med databasen från sin kod? Man bygger då inget REST-api som sådant utan använder t.ex. sequelize för att prata direkt med databasen, vilket verkar väldigt användbart men inte är vad jag är ute efter att lära mig i det här steget. Jag är dock genast sugen på att göra något med den här kunskapen så får väl hitta på nått framgent nu när jag känner till det.

Nja, tanken är väl att man använder en ORM när man bygger sitt REST-api. Du bygger en backend som i princip är ett hyfsat simpelt api mot databasen, med GET, PUT, PATCH, DELETE-metoder för respektive klass/objekttyp som då uppdaterar basen och sen anropar du dessa från din frontend (Swagger är trevligt för att testa detta, ger ett autogenererat gui mot ditt api). Validering exempelvis har man i backenden för säkerhet, men också i frontend för att göra det mer responsivt.

Eller så kör man en dokumentbaserad databas istället för en relationsbaserad. Då använder man inte en ORM utan en ODM (Object Document Mapper), men funktionsmässigt är det ju ungefär samma sak.

Poängen med en ORM/ODM är ju att utvecklaren får jobba med objekt i koden, som den är bra på, och behöver inte bry sig om att skriva SQL querys eller liknande utan bara skapa ett objekt från data, göra ändringarna som användaren begärt, och spara. Generellt får man också funktioner för att skapa databasen utifrån objektklasserna i koden, så att man inte behöver tänka på det.

Citat:

Jag har faktiskt ritat ett ER-diagram också men la inte in det i min startpost. Det går att hitta här.

När det kommer till plantorna så undrar jag om vi har olika idéer om vad det är jag avser att ha i den tabellen? Jag tänker mig att varje enskild planta ska finnas med där (och ha en märkning/id i sin kruka) så det kan t.ex. finnas 4st San Marzano tomatplantor med sina egna unika ID och planteringsplatser, eller alla fyra i en odlingsbädd med AntalPlatser = 4. När jag lägger in att en given planta vattnats kan jag således få fram dess planteringsplats och dylikt med joins om så behövs. De olika sorterna av planta bor i tabellen sorter och varje planta får sin sort från ÄrAvSort attributet som är FK från Sorter-tabellen.

När det kommer till PlanteringsPlatser och OdlingsPlatser kan jag bevisligen välja bättre namn. Min tanke är att planteringsplatser är krukor/odlingsbäddar av olika storlek. Dessa kan bara finnas på en OdlingsPlats i taget, vilka är t.ex. växthus 1, köksträdgården, altanen o.dyl. Givet den informationen, tror du fortfarande att jag borde tänka om något?

När det kommer till ägare av saker har jag också tänkt tanken men vet inte hur jag ska implementera det riktigt. Min tanke just nu är att göra ett Proof-of-concept först där saker är minimalt komplicerade (dvs mer än tillräckligt komplicerade för mig) och sen bygga ut. Att få med en användarkolumn tänker jag mig ska vara en relativt smal sak i en eventuell framtid om jag först är den enda användaren så kan jag i ett senare skeda lägga till kolumnen och sätta den till mitt ID för alla rader i alla tabeller.

Min "stack" som den ser ut i skrivande stund är:

  • SQLExpress (hade den installerad sen tidigare och ska använas i en kurs kommande termin så lika bra att fortsätta med den)

  • Node.js+Express.js som backend, eftersom jag hittade en guide om det.

  • Webbsidan har jag inte börjat med än men det lär väl bli html+css+js antar jag, är något jag verkligen drar mig för då jag har väldigt små kunskaper i området men hur svårt kan det vara

Min progression
Fick faktiskt lite tid för detta och är oerhört stolt över att jag lyckats skicka ett GET-anrop till min "server" och fått tillbaka data! Jag följer denna guide och har kommit till "The response of GET api" rubriken så nästa grej är att köra POST.

Om någon annan hittar den här tråden och vill följa samma guide så kan jag säga att det märks att den är gammal ibland. För det första tror jag att det kan vara så att man inte längre skriver var foo = required("foo") i javascript för alla nyare filmer jag hittar säger istället const foo = required("foo") men jag har kört med var och det verkar fungera.

Min connect.js funkade inte från början men jag hittade att man behöver lägga till

options: { "enableArithAbort": true, "encrypt":false }

i connectionpool objektet så funkade det sen, eller ja då funkade det så länge man hade skapat användaren på rätt sätt, tillåter sql authentication i SSMS/MSSQL, faktiskt har sql browsern igång och har satt en port som går att ansluta till. Att säga att det här tog mig lite googlande att lista ut är en underdrift!

För min egen skull lägger jag lite hjälpsamma länkar här:
Error 223 i MSSQL anslutning
Hitta dynamic port för MSSQL
Slå igång TCP/IP för MSSQL server
Slå igång SQL Server Browser servicen

Som avslut kan jag säga att jag verkligen inte känner mig hemma i node/express/javascript så det är mycket (bara) copy paste just nu men jag tänker mig att jag ska lära mig på vägen. I guiden finns alla standardmetoder för CRUD så jag tänkte försöka implementera det för en av mina testtabeller till en början via guiden och när det fungerar så tänkte jag ge mig på att göra så enkel hemsida som möjligt som kan använda anropen. För Create tänker jag mig i princip två rutor och en knapp för att skriva in datum och plantid, sen något liknande i svårighetsgrad för övriga saker. Den delen skrämmer mig som sagt mest i det här men jag tänkte luta mig en hel del mot chatgpt till en början.

Inser att om node+express är den mer lättskrivna varianten så lär java vara rent utsagt horribelt om det är mycket mer att skriva Fördelen där skulle kanske vara att det skulle finnas en chans att jag förstod vad jag höll på med mer än 5% av tiden

Ärligt talat låter det som att det hade kunnat passa med NoSQL, alltså en dokumentbaserad databas snarare än en relationsdatabas med tabeller, för dina behov. Det ändrar ju en del i hur man ska tänka i uppbyggnaden av databasen förstås, men det underlättar framtida ändringar väldigt mycket, och så länge det inte handlar om några enorma mängder data så är prestandan inget problem.

Av snajk

Fråga ett kan bara du svara på, men utbildning två kan absolut ge ett jobb. Det är en universitetsutbildning så den ger en hel del mer teori än typ YH eller så, vilket kan göra det aningen svårare att få det första jobbet (man är inte riktigt lika redo att hoppa direkt på att börja koda) men å andra sidan brukar löne- och karriärsutvecklingen gynnas av de bredare kunskaperna man får.

Jag pluggade systemvetenskap, vilket väl är ganska samma som den utbildningen men kanske något mer teoretisk (examen i informatik är det i alla fall), om jag tolkar beskrivningen korrekt. Började plugga ganska sent, jag var över 30 när jag började, men jag var långt ifrån den äldsta i klassen. De jag pluggade med har rätt olika jobb idag, rätt många är utvecklare av något slag förstås men det finns också de som jobbar som projektledare (PO och liknande), Scrum Masters och så, men också säljare, KAM och sådär. Medan jag läste programmet så körde jag sommarkurser på sommaren, dels för att fördjupa mig men också för att slippa gå tillbaka till något gammal jobb jag var trött på utan istället få CSN över somrarna också. Sen slutförde jag inte alla dessa kurser, men tillräckligt för att få CSN och för att jag skulle få ett hum om teknikerna och så. Jag körde också någon kvällskurs under terminerna ganska ofta, mest för att det var roligt.

Av snajk
Skrivet av Nasso:

Jag saknar inte den, för jag har en, men steam link.

Jag har en till TVn. Spelar diablo 4 med den, via datorn. Funkar hur bra som helst. Tror jag betalade typ 250kr för den på en steam-rea. Har använt den hur mycket som helst. Helt klockren...

Skulle den gå sönder skulle jag helt klart sakna den. Men finns kanske annat som kan ersätta det. Vet inte om det finns något så litet, billigt och enkelt dock. Jag behöver bara en enkel hårdvara som kan streama steam/desktop. Resten använder jag chromecasten/xboxen/TVn till.

Till min TV finns det en steam-streaming-app. Jag har inte testat för den såg lite skum ut, jag sökte efter utvecklaren på nätet och deras sida var bara på koreanska exempelvis, och det finns ingen som helst koppling till Steam/Valve vad jag förstår. Men den verkar fungera för andra. Min TV är en Samsung men jag misstänker att det finns appar till de flesta andra system också. Och saknas app till teven så finns det ju till Chromecast så länge du har en med stöd för appar (alltså Chromecast med Android, inte de äldre varianterna).

Av snajk
Skrivet av Black(1)cat:

EU bankID är på väg men det tvistas friskt om intrigitet, politiskt vill man förbjuda möjligheten om valfri (GPS) spårning på mobiltelefoner som funktion Sverige har tex tvingande regler om registrerat telefonkort det råder en högerfacistisk anda i EU och ena sidan skapar man gdpr och skydd för medborgaren i andra vågskålen vill man styra medborgaren i vad som är sanning och demokrati, just nu är Kinas väg den mest intressanta för politiker, kamrabevakning och AI ska bli Statligt styrda verktyg anledningen är enkel, det är billigt biometriska funktioner med kamror för att spåra våra rörelser kostar en tusendel i gemnförelse mot poliser rent fysiskt. Sverige vill undersöka möjligheten att använda telefondata gps för att kalla folk till polisen för förhör vid brottsplatser som vittnen om de sett eller hört något. Mobilen riskerar att bli en sak man lämnar hemma för att slippa statens snokande. Världen tar jättekliv mot statlig diktatur under parollen terrorism kriminallitet och för vårt eget bästa?!

Jag hade absolut mina farhågor kring EU när vi gick med. Idag känns det nästan tvärtom dock, det är tur att vi har EU som håller tillbaka våra politikers vilja till att lägga ner allt som har med integritet att göra för att visa handlingskraft mot kriminaliteten.

Av snajk

Jag vet inte om du skrev fel här eller i inställningarna, men Googles DNS ligger på (8.8.8.8 och-) 8.8.4.4, inte 8.4.4.8.

Av snajk
Skrivet av Elgot:

En god vana är väl också att inte smutsa ned källkodsmapparna med byggartefakter, testdata, konfigurationsfiler och liknade?

Jo så klart, där det är möjligt. Men gitignore behöver man ju för annat som man inte vill ha i sitt repo.

Jag jobbar med en applikation som körs i micro services i containers. Konfig ligger mestadels i DB, eller i dockerfiler och liknande. Byggartefakter byggs i en pipeline där också "alla" tester körs (det finns tester som körs manuellt också, högre upp eller närmare kund, men allt från enhetstester upp till ganska omfattande acceptanstest-scenarion körs i pipen). Men det finns alltid saker som behövs i projekten som inte ska pushas, auto-genererade grejer, certifikat, nycklar, översättningar och så vidare.

Av snajk
Skrivet av WebbkodsLärlingen:

När det gäller säkerheten i just MySQL/MariaDB så undrar jag hur mycket mer som faktiskt går att göra än:
1) Kryptera all data i databasen på något vis
2) Skydd mot SQL-injektioner (mysqli_real_escape_string + statements med binded parameters istället för vanliga SQL queries)
3) Begränsningar via Roles/Users så exempelvis bara "Systemadmin" kan radera data & tabeller ur databasen
4) Kräva tidsbegränsade API-nycklar vid varje klientanrop
5) Regelbundna säkerhetskopieringar via Stored Procedures om databasen är igång dygnet runt

Till slut är väl bara "social engineering" kvar att skydda sig emot?

Mvh,
WKL.

Jag har mest jobbat med MS SQL, men allt det funkar där i alla fall. Det finns också mer funktionalitet där, med SSRS (Reporting Services för att skapa grafer och sånt) exempelvis, och massa olika typer av jobb som kan köras på schema, triggers eller så.

Men idag med Mongo så tänker man knappt på databasen alls. Man sätter upp lite regler vid skapandet, som rensning av gammalt, lite index och så, sen jobbar man i koden och sparar det i databasen bara typ.

Av snajk
Skrivet av Viceroy:

Är det någon som saknar den tidigare statliga hamburgerkedjan Clock?

Oh wait de är ju för tusan tillbaka!

Clock försvann väl aldrig riktigt? Jag har inte superkoll, men jag minns att jag stött på det några gånger många år efter nerläggandet av de vanliga restaurangerna, då som en del av Q8/Rasta längs vägarna.

Jag praoade på Clock på Fredsgatan här i Göteborg i åttan tror jag, typ 95-96, som kort därefter blev McD. Kan inte säga att Clock var så mycket att ha egentligen, eller de var väl ok men det var en uppenbar McD-kopia på de flesta sätt, men lite sämre. En rolig grej, i alla fall där jag praoade, var att de hade en Pizza Hut Express inne på Clock. Deras "kids meal" hade mer svenska produkter, typ Bamse och så, vilket väl var kul även om det kanske inte var lika poppis bland barnen som McD's Disney-grejer, men bättre än BK's skräp i alla fall (typ Baywatch och sånt).

Av snajk
Skrivet av Daz:

Ser riktigt coolt ut ska erkännas och det faktum att du skapat något, som jag uppfattar det, så pass snabbt som ser ut att matcha mitt databasförslag tolkar jag som att den delen i varje fall är förståelig

Du är inne på lite rätt sak där i början att detta också är för att lära mig då det snackas mer och mer API på jobbet och jag känner mig rätt så efter på det hela och nu när jag hittade ett projekt som jag faktiskt tycker känns användbart tänkte jag ge mig på det. Har ingen tanke på att det här ska vara igång och körbart inom en vecka eller så utan misstänker att det säkert kommer börjas på och sen när jag kommit så långt att jag förstår att jag gjort fel i början så lär jag få börja om.

Antecknar för eventuella framtida behov, jag har inte jobbat med den här typen av program tidigare men de ser väldigt användabara ut!

Tusentals rader tror jag inte jag kommer nå i det korta loppet. Om jag kan få igång det här så som jag hoppas och i framtiden även kan få upp det på nätet så andra delar av familjen kan använda det finns det dock risk för att tabellerna BevattningsTillfällen och HarGödslats kommer innehålla rätt mycket data då det totalt rör sig om 100-200 plantor som bevattnas minst dagligen och gödslas minst en gång i veckan, beroende på gödseltyp.

Det kan nog gå att lösa genom Excel, även om jag är lite osäker på hur jag ska lösa N:M sambanden på ett bra sätt då en planta mycket väl kan ha 150 vattningar kopplade till sig och jag gärna vill ha alla datum tillgänliga. Hur skulle du lösa det i Excel, ett separat ark med alla vattningar och sedan pivottabeller för att skapa eventuella diagram kanske?

Att börja i liten skala är dock en väldigt bra idé och jag skapade just en testdb med bara Plantor, BevattningsTillfällen och Vatten tabellerna enligt följande:

create table Plants ( PlantID INT, SowDate DATE primary key (PlantID) ); create table Water ( WID INT, Source varchar(30), Name varchar(30) primary key (WID) ); create table IrrigationEvents ( WID INT, PlantID INT, EventDate DATE primary key (WID, PlantID), foreign key (WID) references Water(WID), foreign key (PlantID) references Plants(PlantID) );

La in det hela på engelska då jag antog att svenska tecken kan ge mig problem i framtiden.

Dold text

Tänkte försöka hinna peta ihop ett testcase baserat på guiden jag länkar till senare i svaret som jag hittade för node.js+express.js. Java verkar onekligen tungt i jämförelse...

När jag letar runt så verkar javascript vara populärt för "snabba" projekt och som @ChrisDev skriver så verkar SpringBoot vara rätt stort. Jag hittade en guide med just node.js+express.js som ser relativt lättföljd ut vid första anblick. Den är dock från 2018 så jag vet inte hur aktuell den är då det ju kan gå väldigt fort i teknikvärlden ibland. Den svarar dock på något jag funderar om och det är hur man via ett api skriver och hämtar ur en databas och det verkar vara genom något som kallas stored procedures som man triggar på något sätt. Jag är nu spontant irriterad över att det inte ingick i kursen om databaser som jag läste förra året för det verkar riktigt användbart

Om småbarnsgudarna är snälla så kanske jag hinner börja peta lite redan ikväll

Stored procedures går att använda men idag kör man normalt någon ORM (Object Relational Mapping) som EF (Entity Framework) så behöver man inte tänka på databasen utan bara jobba med koden, eller försåts någon DB som inte kör SQL. På jobbet kör vi MongoDB exempelvis, lätt att använda från .Net.

Av snajk
Skrivet av ipac:

Drar kanske in 2.5M ja. TIll MS. Hur mkt övriga får är nog oklart.

Utvecklare? Är ju producenten som tvingas göra det valet. Vilket skapar en bedrövlig obalans eftersom de då måste tävla mot "gratisspel".

Eller ja, det löser sig ju om MS köper upp alla producenter mha Azure/Office pengar, right? (för Xbox divisionen själva har knappast styrkan att göra det..de generar på tok för lite pengar för att hålla uppe sin egen affärsmodell)

Att MS har varit dåliga på att ta fram storsäljare titlar förändrar inte saken det minsta. De jobbar alldeles uppenbart på att försöka bättra sig här. Ja, om de nu hade som strategi att sälja nått då...

Näe GamePass i sin nuvarande form är skadligt. Att ingen annan har lust att köra med samma koncept är ett rätt bra bevis på varför.

Hur menar du? Alla med tillräckligt mycket spel har ju satsat på någon form av prenumerationsmodell nu, Ubisoft, EA och även Sony.

Jag vet inte hur det kommer att gå för Gamepass förstås, men de har ju haft en hel del framgångar med prenumeration på andra saker, Office, VS exempelvis, och MS lär fortsätta och införliva mer produkter där, sannolikt med olika paket för hemanvändare beroende på intresse, hur mycket reklam man tål och så.

Skrivet av MrAdde:

Det kan man inte, möjligen offline. Du kan dock spela på PC och Xbox samtidigt.

Edit: Ser ut som att det kanske går genom att göra en annan Xbox till sin "hemma-Xbox" och sedan låta någon annan spela med sitt konto där. Är det så ni gör?

Jo precis. Som jag skrev.

Hela grejen med "hemkonsol" är ju rätt trevligt, har man en polare med samma konsol så kan man dela på sina bibliotek direkt utan mekande eller så.

Av snajk
Skrivet av MrAdde:

Det är för att ni ska kunna spela samtidigt. Med detta abonnemang kan fem personer spela samtidigt via samma prenumeration.

Jo visst. Men utan så kan två spela samma spel på olika konsoler, kanske på PC också, så det är väl riktat till familjer med mer än två gamers som vill spela dessa spel samtidigt, och har mer än två konsoler. Det finns förstås sådana, men jag tror inte de är så många. Å andra sidan kan man ju dela på abbonemanget på flera personer i olika hushåll förstås.

Av snajk

Familjekontot har jag inte riktigt förstått tror jag. Jag har kört Gamepass i rätt många år nu, och jag loggas in default på min XB så hela familjen kan ju spela "mina spel" där oavsett om de är GP eller köpta spel. Min farsa fick ta över min gamla XBone och den är satt som min "hemmakonsol" så även där kan han ju spela mina spel, vad jag förstår (han använder inte den för spel utan för Netflix och liknande dock). Så jag vet inte varför jag skulle betala mer för familjeversionen, kanske om jag skulle dela med flera personer/konsoler än så, men som det är nu räcker det bra för mina behov.

Annars tycker jag Gamepass är grymt. Massor av bra välkända spel som jag inte behöver köpa men också massor av lite mindre spel eller spel från genrer jag normalt inte hade köpt ifrån. Prismodellen gör också att utvecklarna har mer incitament att faktiskt förbättra spelen, fixa buggar, lägga till funktionalitet och så, för de får ju mer betalt ju fler som spelar spelet även långt efter release.

Av snajk

Git är kraftfullt men komplicerat, så enkelt är det. Jag har jobbat med det som huvudsakligt verktyg för sånt i ett antal år nu och ändå händer det att saker går helt åt skogen fortfarande, med en massa onödigt jobb som följd.

Problemen kommer dock av att jag jobbar med andra främst, för personliga repon som bara jag använder så är det oerhört mycket enklare förstås. Behöver aldrig göra en rebase eller reset head exempelvis. Vi har separata repos för alla backend-servicar men frontenden är ett repo som "alla" är inne och petar i hela tiden, så där blir det jobbigare förstås. Även om jag rebasear på morgonen så kan det ju ha skett ett antal commits innan jag ska pusha vid lunch eller så, och även om jag rebasear precis innan min push så kan ju någon snika in emellan så blir det konflikter ändå, eller om något går fel i vår gate så jag får köra om pipen så kan min commit hamna längre ner i kön och få än fler konflikter. De går förstås att lösa, men att jobba flera parallellt i samma filer är alltid jobbigt hur man än gör.

Gitignore är viktig för att inte commita saker som inte ska commitas, men har man redan gjort det så får man ju göra en ny commit där man tar bort sakerna. Är det känsliga saker, typ nycklar eller certifikat som borde vara privata, så bör man "skriva om historian" förstås, men annars får man leva med att alla kan se ens dumheter.