Inlägg

Inlägg som snajk har skrivit i forumet
Av snajk
Skrivet av jnsson:

Så där ser det inte ut hos mig
Jag har samma dom dig Sh4d0wfi3nd
Tror jag hittat hur det är, iallafall för mig. Man får Standard spelet men sedan under addons (som det heter på min engelska installation av Windows) så finns alla extra saker och först så visar den vad det kostar, men om man går in på t.ex. 5:an Hot Wheel expansion så känner den då av att man äger den och om man går bakåt ut så man ser alla extra saker igen så visas det då som att man äger det. Så den känner av att jag äger allt. Och när jag valde att hämta hem 5:an så säger den att den kräver runt 115GB utrymme. @Felixark hur mycket utrymme krävde den för dig när du hämtade hem det? Kan det vara för att jag kör med engelskt Windows och därmed också engelsk xbox app?

Femman ska ta 122,7 GB för mig enligt butiken, fyran 79,37, sen ser jag inte vad alla expansionerna kräver för de har inte börjat laddas ned än.

Av snajk
Skrivet av MyRus:

Köpte direkt jag såg inlägget. Nu får vi hoppas MS står för sitt misstag 😁

Jo. Uttrycket "Det drabbar ingen fattig" passar ganska bra in här tycker jag.

Av snajk
Skrivet av AxxT:

Är det kompletta spel?

Kompletta spel plus expansioner.

Av snajk
Skrivet av oRBIT2002:

Liseberg gjorde sig av med alla äldre arkadspel för några år sen (underhållskostnaden blev tydligen för dyr för de äldre grejerna), nu har de bara nya maskiner. :/

Nya och nya, de har en hel del rätt så gamla grejer också. Inte de riktigt gamla dock, som Super Sprint i svart/vitt med åtta rattar runt en skärm/bord som jag minns att jag körde där en del för många år sen. Men de har ju en hel del kvar från typ nittiotalet och framåt.

Annars tror jag mycket är hemma hos privatpersoner. När det gäller flipper så finns det en marknad på barer och så, men arkadspel är inte så eftertraktat där. Adonbolagen finns och de säljer och reparerar spel, mest flipper men också arkad.

Av snajk

Det är lite lurigt när man blandar ihop privata konton och företagskonton. Normalt ska det ändå bli två separata konton, vilket nog är vad som skett här ändå, men OneDrive verkar ha fått för sig att synka allt från jobbkontot till det privata med samma mail. Den enklaste lösningen är att separera det privata och det som hör till jobbet, har hon inte en privat epost så skaffa en, förslagsvis en från MS, och återställ datorn (eller ta bort kontot du skapade) och kör med det nya kontot istället. Alternativet är ju att få OneDrive att fatta att det är två olika konton och att allt inte ska synkas mellan dem, men det är inte säkert att det är så lätt.

Av snajk

Från fyndtråden för spel:

Skrivet av Kent:

Forza horizon 4 och 5 Premium Edition (PC och Xbox) bundle för strax under 8kr hos Microsoft:
https://www.xbox.com/sv-se/games/store/forza-horizon-4-och-fo...

Verkar funka, har inte installerat men fått kvitto och så och spelen finns på mitt konto.

Av snajk
Skrivet av Json_81:

Det är inte naturlagar, man kan såklart definiera och kalla det vad man vill.
Att du inte är kapabel att förstå att det finns en motsvarande intäkt förändrar inte det faktum att den finns där.

Vad är då motsvarande intäkt? Som försvinner om ränteavdraget tas bort (annars är det inte motsvarande intäkt utan bara en intäkt).

Skrivet av Petterk:

Fast detta spelar ju tydligen väldigt liten roll, även på tomter de äger så har byggloven villkor om att det måste bebyggas inom viss tid.

Men struntar de i det så kan de 15 år senare söka nya bygglov eller sälja till någon som söker nya bygglov.

Hyr de marken har möjlighet att göra det till hyresrätten till mer eller mindre samma kalkyl som BRFerna de inte kunde sälja. Framförallt kommer det leda till att företagen inte deltar i nya markanvisningar och kommunen står där med marken.

Det är inte alltid kommunerna som sitter på marken och Sverige är genomgående nyliberalt (som inte har någon höger-vänsterskala) där allt ska ske utan reglering.

Dvs det är inget du kan rösta om lokalt eller till riksdagen, alla stora partier har mer eller mindre samma syn.

Men ja vi behöver byggstandarder och krav, men just social housing vore ganska meningslöst då det inte är så att en etta kostar 20 000 kr/mån i hela landet.

Jo, social housing känns mer som att man gett upp från statens sida och bara betalar vad byggarna vill ha, vilket inte är så bra förstås. Då känns någon form av statliga lån eller garantier bättre. Typ: Du får låna till mycket bra villkor med lång återbetalningstid om du bygger "här" och hyran är max "så här mycket" och "så här många procent" av bostäderna förmedlas via offentliga kanaler.

Av snajk
Skrivet av Marrdin:

Kul med bra ideer. Tack.
Bara för att ilustrera lite hur jag tänker... detta gäller inga tunga appar som spel utan är mest office, läsa kartor, enklare ritprogram, fylla i formulär och maila, (det är en jobbmobil som har dessa appar i mitt företag). Det skulle jag i stort sett kunna göra redan med mobilen, bara skärmen vore lite större. Fast det är inte kul att ha svin stor mobil när jag 90% av tiden inte använder den på det sättet som kräver stor skärm.
Jag är i rörelse hela dagarna, sitter i bilen eller i arbetsbodar och vill inte bära stationär bildskärm med fot. Enda sättet att göra som talonmas frågade först är om jag ställer av skärmen där jag tror jag jobbar mest, i boden då.
Angående snajks frågor om syftet. Jag behöver en sån skärmstorlek ja, kanske 14 tum vore fint. Men bara ibland, för att se kartor tydligt, kanske rita lite i dom med touchskärm eller muspekare när jag ändrat något. Eller för att få upp ett A4 dokument i vettig storlek, fylla i rapporter etc. Maila kan jag från mobilläget och ringa såklart.
Idag startar jag upp min asus bärbara dator, den ska h hotspot från mobilen, den ska uppdatera windows, den funderar på saker i 5 minuter innan den flyter på. Allt detta känns ju sjukt onödigt när mobilen redan har anslutning, informationen, alltid redo, varför byta enhet? Skicka saker i moln emellan och maila mig själv etc det bästa vore att bara få större bildskärm ibland. Tror det skulle hjälpa mig enormt.
En annan padda hjälper mig inte heller tycker jag, blir bara en enhet till som ska ha rättigheter att hantera min arbetsgivares dokument och samma problem som ovan om jag inte skaffar ett simkort till, känns onödigt.
Så bästa vore som sagt att smälla upp en skärm som sitter likt en padda i ett skyddsfodral med ett tangentbord, det ska upptäcka min mobil och ta över bildskärmen för att snabbt hantera något i jobbet, sedan slås ihop och kastas in i bilen till nästa gång. Inga uppdateringar och strul utan alltid redo, detta då det inte finns ett operstivsystem som kräver sådant i en lös skärm. Vore drömmen för mig...
Men snajk tycker inte det funkar bra? Vad får dig att tycka det?
Talonmas har rätt i att en padda kanske är billigare än asus zenscreen eller liknande, men tar man min speldator så har jag köpt 5 nya tower för varje skärm, minst, så kommer i det läget byta mobilen flera gånger före jag tycker skärmen är för dålig troligen.
Mrqaffe, ska kolla på dina förslag.
Gärna mer tankar kring detta, tror ändå det kan va en bra grej i framtiden. Mvh

Ja ok. Nerlåst företagstelefon är en bra orsak.

Samsung har ju någon lösning för att spegla telefoner till datorer med Windows och andra Samsung-enheter. Jag vet inte om företagets begränsningar sätter stopp för det dock, på min jobbtelefon kan jag inte ens kopiera text från en "företagsapp" till en vanlig app så jag tror att det hade varit stopp för det, men din kanske inte är lika nedlåst. Men du skulle ju kunna testa om du får en demo i någon butik eller så, Samsungs plattor finns ju överallt liksom.

Samsung Flow: https://www.samsung.com/us/support/answer/ANS00048749/

Annars kanske en portabel skärm med USB C hade fungerat. Jag har ju märkt att min jobbtelefon, S10, kopplar upp sig utan problem när jag använder en dator-docka på jobbet för att ladda den, skärmen kommer upp på den stora skärmen, mus och tangentbord funkar och så. Om det finns sådana med touch vet jag inte dock men det borde det väl finnas.

Av snajk
Skrivet av Petterk:

Poängen var att de i många fall kommer vänta. En ödetomt förlorar inte värde och kostar inte massor i underhåll, har de lån på tomten är det till låg ränta. De skulle förmodligen inte få ut det de redan lagt ner om de skulle sälja tomten till någon som vill bygga rimligt prissatta bostäder.

Jo så kan det vara förstås. Men ofta handlar det om markanvisningar från kommunen eller liknande och då handlar det inte om att ett byggföretag har köpt en tomt att bygga på utan att de får tillåtelse att bygga på en tomt enligt planen inom vissa tider och så, till förbestämda kostnader.

Jag tycker att staten och det offentliga borde ta en större och mer aktiv roll när det gäller nybyggnation. Vilket sätt som är bäst vet jag inte, men som vi har det nu funkar ju inte någonstans, förutom för de med massor av pengar som kan välja och vraka förstås. Man skulle ju kunna ställa krav i samband med markanvisningar på rimliga priser exempelvis, i alla fall för en del av utbudet, och går inte det så kanske staten borde garantera finansiering också på något sätt. Man skulle också kunna ställa krav på en minsta andel hyresrätter i nya projekt över en viss storlek eller så. Man skulle kunna satsa på ett nytt modernare miljonprogram. Det finns många sätt att lösa detta på, och många länder har löst det bättre än oss. Det pratades mycket för några år sedan om, jag tror, Österrikes lösning med subventionerade hyror för de flesta hyresgästerna, vilket kan funka men samtidigt tar det ju bort pressen på byggarna att bygga till rimliga priser och ganska direkt ger dem pengar från det offentliga för att låta dem fortsätta bygga som förut.

Av snajk
Skrivet av Json_81:

Det är redan påvisat många gånger ovanför att det är ett nollsummespel.
"De" väljer att kalla det kostnad för att det passar syftet bättre.
Många som dig går på det.

Det är inte alls påvisat. Det är inte på något sätt ett nollsummespel, jag förstår inte alls hur man kan komma till den slutsatsen. Tar man bort ränteavdraget utan att ändra något annat så hade staten fått in 40 miljarder mer i skatt, hur är det ett nollsummespel? Om du syftar till bankernas bolagsskatt som intäkten som kompenserar för detta avdrag så stämmer ju inte det för de är inte relaterade, bolagsskatten försvinner inte ifall ränteavdraget försvinner.

Citat:

Vi skattar på vinst (överskott) och gör avdrag för förlust (underskott). Ska vi ta bort alla förlustavdrag kanske, det "kostar" ju trots allt statskassan långt mycket mer än bara räntan för bostadslån.
Lika bra att vi kör 100% inkomstskatt med. Alla pengar till staten.

Privatpersoner kan inte göra avdrag för förluster om det inte är från finansmarknaden (förutom ISK) eller just ränta. Om jag köper en begagnad bil för 100K och den rasar efter en vecka så är det en förlust men inget jag kan få avdrag för exempelvis, däremot behöver jag skatta för en eventuell vinst över en viss gräns, så om min begagnade bil inte rasar utan jag säljer den för dubbla mot vad jag betalade så ska jag skatta 30% av vinsten som överstiger 50K. Eller om jag som privatperson köper in en massa grafikkort för att sälja vidare för mer pengar, men marknaden för grafikkort kraschar med kryptona och de är värda mindre än vad jag betalade så är det en förlust men inget jag kan få avdrag för, men även här ska jag ju skatta för eventuell vinst över gränsen om det blir någon. Om jag hyr en större bostad för att mitt jobb vill att jag ska jobba hemifrån men sen ändrar sig så att jag betalar för ett rum extra "i onödan" så är det en förlust men inget jag kan göra avdrag för, ingen vinstmöjlighet att tala om där dock.

Men företag beskattas bara för vinst så dessa saker räknas ju med i deras skatteberäkning. Intäkter minus utgifter och avräkningar är vinsten. För en privatperson beskattas man på inkomsten, intäkterna, eventuella utgifter och avräkningar/investeringar påverkar inte skatten om de inte hör till väldigt specifika saker som är avdragsgilla, som ränta eller kapitalförluster.

Av snajk
Skrivet av Petterk:

Fetning.

Hur?

Här i kvarteret har de gett upp på ett byggprojekt som skulle bli BRFer – för försäljningarna såg för dåliga ut (somras) – och gjort om det till hyres. Nära jobbet bestämde sig Peab för att skjuta på att bygga de planerade 350 lägenheterna de skulle bygga, obestämd tid förstås.

Så antingen sitter de på tomten/detaljplanen/byggloven eller så bygger de klart och det blir dyra hyresrätten eftersom de vill matcha BRF-kalkylerna, i de fall de inte planerade vettiga bostäder till att börja med då.

Hur är inte mitt problem riktigt. Poängen är att de inte kan fortsätta som nu och det är inte rimligt att ha så stora avkastningskrav som de idag har, för då blir det inget byggt nu när vi har aningen mindre pengar. ETC bygg exempelvis har klarat av att bygga klimatsmarta hyreshus med bra standard till rimliga priser, så det är möjligt. Deras finansiering består till en stor del av crowdfunding men de har ju ungefär samma kostnader som för ett banklån i denna storlek ändå.

Under ganska många år nu har de som bygger bostäder gjort allt för att maximera priset de kan ta ut och minimera kostnader för fastighetsägaren. Tvättstugor försvinner och man får tvättmaskiner i lägenheterna exempelvis, ägaren slipper betala vatten och el för tvättning och kan få in mer yta som ger hyra på platsen där den annars hade funnits. Samma med förråd. Takhöjd ger inte möjlighet att ta ut mer betalt så allt som byggs idag har lägre takhöjd än äldre bostäder. Saker som räknas som standardhöjande, vilket innebär at de kan ta ut mer i hyra, installeras oavsett behov eller önskemål i hyresrätter, som inbyggd micro exempelvis, eller helkaklat badrum, men inga badkar för de kostar pengar och utrymme och innebär inte högre hyra.

Skrivet av joakim99:

Är det inte likadant för oss skattar på inkomst av tjänst? Den beskattningsbara inkomsten reduceras med kostnaderna som jag har haft för att få inkomsten, t ex med reseavdrag.

Nej, om du bara hade skattat på det du har kvar på kontot vid årsskiftet så hade det varit mer samma sak, men arbetstagare kan sällan dra av några kostnader, reseavdraget är ett undantag dock. Ränteavdraget också förstås.

Av snajk
Skrivet av Json_81:

Det handlar inte så mycket om att bygga där folk helst vill bo utan att bygga där de kan tänka sig att bo.

Mer jämlik och vad du tycker är inte samma sak.
Finns inget jämlikt med en kraftig skattehöjning på bostadsägande.

Men det är nog ingen mening att diskutera vidare när du fortfarande inte förstått att det inte kostar staten 40 miljarder.

De säger själva att det kostar 40 miljarder, så bevisbördan för att det inte gör det ligger hos dig.

Av snajk
Skrivet av flukke:

Nej det har jag inte.
Klart det inte finns avtal som begränsar höjningarna juridiskt.

Men på samma sätt som man ser en risk att införande av minimilön i Sverige ska skapa både ett tak och ett golv hos många företag så är redan idag många företag låsta av kollektivavtal och sätter pottar helt efter detta trots att de kan gå högre.
Många mellanchefer är låsta centralt av ledningen som ställer krav att minsta möjliga höjning enligt kollektivavtalet ska genomföras och att de ej får gå utanför pottar osv.

Men det måste jag tolka som du menar att kollektivavtalen inte är problemet utan dåliga chefer/ledning eller företag som är snåla eller inte går så bra? Sådana finns det förstås både med och utan kollektivavtal. Men för mig ser jag akten att teckna ett kollektivavtal som ett tecken på välvillighet från företaget, att de är mer benägna att förhandla om saker, eller ta in de anställdas synpunkter, och många företag verkar se det på liknande sätt. De har en tydlig motpart att förhandla om förändringar med, som också får ta mycket av skiten om saker inte riktigt går som arbetstagarna vill.

Citat:

Självklart finns det många dåliga företag utan kollektivavtal som borde ha det för att det skulle bli en förbättring, men inom It blir dessa kortlivade pga att folk byter jobb så där ser jag ofta avsaknaden som något positivt.

Som sagt är kollektivavtal ett golv när det gäller lön, det sätter formen för det minsta företaget måste göra när det gäller en massa saker bland annat löneförhandling men också utvecklingssamtal exempelvis. Men det innefattar ju en väldig massa saker som ytterst sällan är en del av anställningsavtal som föräldralön exempelvis, eller övertidsersättning, friskvårdsbidrag, vad företagets skyldigheter är under uppsägningstid etc. Jag förstår inte hur man kan se avsaknaden av det som positivt, jag kan nog förstå att man inte ser det som något negativt om man ser sig som bra på att förhandla och jobbar i en bransch där man inte upplevt svackor, men positivt skulle jag aldrig se det som. Tvärtom har jag dragit mig ur ett antal rekryteringsprocesser för att de inte har något kollektivavtal.

Av snajk
Skrivet av Bad_Ghost:

Har för mig att det finns 3.1 soundbar + sub?

Soundbar, högtalare osv. står oftast att det körs med blåtand.
Men det finns väl utgångar också hoppas jag, typ Toslink, HDMI, vanlig 3.5mm?
Tänker inte köra trådlöst mellan ljudsystemet/högtalare och tv/datorn.

Soundbar och sub. Då blir det högtalarna som blir så att säga, och säkert jäkligt najs.
Men jag har nog hängt upp mig lite grann på 3.1 och just centerhögtalaren.
För att jag tror det blir jäkligt bra ljud, tydlig dialog när man kollar film/serier.

Separata stereohögtalare, då kan man bygga ut med flera i framtiden om man vill/kan osv.
Men då måste man ju även kosta på med en förstärkare.

Jo de har andra ingångar. Soundbars har i princip alltid optisk ingång och HDMI åtminstone. Äldre och/eller väldigt billiga modeller kan ha skippat HDMI, men det framgår ofta tydligt i produktbeskrivningarna. Sen brukar de ju ha fler ingångar också, ofta BT och 3,5mm för att koppla telefoner och liknande, och kanske också en linjeingång men det är mer ovanligt.

Skrivet av Mikos:

Inom hemmabio osv så säger man 2.0 = (stereo) 3.0 = (stereo + centerkanal) 5.0 = (stereo + center + 2 bakre högtalare). själva .1
står för antal subwoofers kopplade till systemet .1 kanalen används inom hemmabio till lågfrekventaeffekter (LFE). https://en.wikipedia.org/wiki/5.1_surround_sound
Så om du köper en soundbar som är 3.1 så har den troligen 3 fysiska högtalare i soundbarlådan plus en extern subwoofer.

Vissa företag / designs kallar en inbyggd subwoofer (woofer som kan spela lågfrekvent) för .1 vilket är inte helt fel, beroende på hur soundbaren hanterar den i mjukvara. Alltså tar den ut LFE ur surround signalen. Men egentligen så pratar du om en 3.0 soundbar + subwoofer.
De högtalarna jag har länkat har Toslink ingångar (digital optisk)

Numera tillkommer också höjdkanaler. Så 3.1.2 exempelvis är tre frontkanaler, V, H och C, en baskanal och två höjdkanaler.

Av snajk
Skrivet av AxxT:

NetOnNet har kört igång sin rea.

Ni som vill köpa en platta som Samsung.

Xiaomi Pad 5 3290:- istället för 4290:-
https://www.netonnet.se/art/dator-surfplatta/surfplattor/xiao...

Har fått väldigt bra omdömen och betyg.

En sak med den plattan är att den inte har GPS eller något liknande. Det spelar kanske inte så stor roll för de flesta, men för mig när jag letade efter en tablet att ha i bilen som navigator/multimedia så var det rätt viktigt, och väldigt svårt att luska reda på.

Av snajk
Skrivet av Swedishchef_90:

https://ekonomistas.se/2015/03/31/avskaffat-ranteavdrag-och-p...
30% prisfall utan ränte avdraget, 1.7m i snitt i värdeminskning/3 rum lgh i Stockholm.
Så alla som vill sälja skulle förlora 2m och aldrig kunna köpa en lgh igen.

Bara så de som argumenterar med mig så förstår jag att ränteavdraget har gjort sitt men att ta bort den kommer crasha svensk ekonomi mer än vad den kostar staten.

Det enda vettiga är att göra två saker. Tidsbegränsad för dem som har lån med successivt dämpning över 20-30år.
Och de som tecknar nytt får en dämpad version med tak som skrivs ner för varje år med samma % som de med original lån.
Tackar! Mycket intressant

Värdet på bostäder har som sagt gått kraftigt och stadigt uppåt under många år, att denna ökning nu bromsar är positivt, inte för de som köpt bostad de senaste två åren kanske, eller för de som köpt bostäder i spekuleringssyfte, men för resten. De flesta som säljer en bostad köper en annan då alla behöver någonstans att bo, således är ju lägre priser inte nödvändigtvis positivt eller negativt utan säljarna får mindre betalt men betalar också mindre i sin roll som köpare av en annan bostad. Har man spelat högt, inte amorterat eller amorterat så lite som möjligt för att man räknat med att marknaden bara ska gå uppåt, så kan man nog sitta i en jobbig sits just nu, men det är ju konsekvensen av ens gamble liksom. Man har ju levt "över sina tillgångar" när man har bott i en bostad utan att helt stå för kostnaderna för den bostaden.

Skrivet av Json_81:

Jag har aldrig pratat om att endast utbudet påverkar priserna, det är givetvis massor med saker som påverkar priset.
Det är däremot grundproblemet och om man vill göra något åt priserna är det där man ska börja, inte silvertejpa andra saker som påverkar.

Det är klart att det vore jättebra om det byggdes mer, i områden där folk vill bo, men det är inte så enkelt. Att ta bort ränteavdraget hade dämpat priserna, och förstås bidragit till en mer jämlik fördelning av våra gemensamma resurser. Ränteavdraget är silvertejpen, inte att ta bort det. Staten skulle ju kunna använda dessa 40 miljarder ränteavdraget kostar till att stimulera nybyggnation exempelvis. Låt inte bristen på perfektion stå i vägen för dellösningar.

Skrivet av flukke:

Det är precis det jag och många andra gör genom att jämka. Betalar således inte in någon extra skatt.
Så det är inga pengar jag får tillbaka utan jag betalar helt enkelt in mindre av min lön.

Du kan själv fylla i Skatteverkets blankett SKV 4302 så får du mer i plånboken varje månad istället för att de ska ligga hos skatteverket som mer eller mindre lånar våra pengar gratis.

Detta är den stora och viktiga skillnaden, dvs staten varken får in extra eller betalar ut extra för mina ränteavdrag.

Nej, men de får in mindre i skatt från dig, så är distinktionen relevant? Hade ränteavdraget inte funnits så hade du betalat mer i skatt, och då hade staten haft mer skatteintäkter från dig. Om du jämkar i förväg eller drar av i efterhand gör ingen skillnad i slutändan.

Skrivet av Maarus:

Att köpa upp och hyra ut befintligt bestånd är givetvis riskkapitalister intresserade av. Ännu mer när nybyggnation tar tvärnit.

Såvitt jag vet har dem flesta fastighetsbolag helt skalat av sin egna byggverksamhet/prospektering. Det är ingen hemlighet att byggbolagen på OMX är en av de mest ratade sektorerna och av god anledning.
De har inga marginaler och kommer med besvikelser i kvartalsrapporterna gång på gång.

Du har väldigt fel om du tror att bostadsutvecklare är det hetaste man kan äga..

Well, byggföretagen har skurit guld med täljkniv under rätt lång tid nu, men pandemin, kriget och den stundande ekonomiska krisen har ju ställt det på ända förstås. De kan inte längre bygga lyxbostadsrätter som ingen har efterfrågat bara för att marginalerna är högre på dem, inte nu när folk håller hårdare i sina pengar, och befintliga sådana projekt ser förstås inte så bra ut nu. Istället behöver de se till att bygga bostäder som är tillräckligt bra till acceptabla priser.

Men att äga hyresrätter är fortfarande väldigt lukrativt i Sverige, hur mycket ägarna än gnäller. Privata värdar gör stora vinster i princip konstant och den så kallade allmännyttan drar in massor av pengar till dess ägare, kommunerna.

Bor man i allmännyttan, som jag gör, så går en rätt stor del av mina hyresinbetalningar direkt till kommunens budget, så att jag betalar hyra sänker ju i förlängningen skatten för alla i kommunen.

Skrivet av Conqvistadoren:

Som sagt, företag betalar inkomstskatt, vilket framgår av Inkomstskattelagen 6 kap. som säger att juridiska personer (bl.a. aktiebolag) är skatteskyldiga, dvs ska betala inkomstskatt enligt Inkomstskattelagens regler. https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-fo...
Av 13 kap. framgår att inkomster och utgifter i näringsverksamhet (=t.ex. aktiebolag) ska beskattas i inkomstlaget näringsverksamhet.
Av AVD 5 framgår hur beskattning sker i näringsverksamhet och hur den beskattningsbara inkomsten ska beräknas. Ett otroligt omfattande regelverk.
Av 65:10 "För juridiska personer är den statliga inkomstskatten 20,6 procent av den beskattningsbara inkomsten."

20,6 procent av vinsten, inte av inkomsterna, så hur är det en inkomstskatt?

Citat:

Så det om inkomstskatt. Arbetsgivaravgifter (eller sociala avgifter som det oftast kallas) är en lönekostnad för ett företag. Företaget är skyldigt att betala in arbetsgivaravgifter baserat på hur stor din lön är. Men för företaget spelar det ingen roll om de betalar en lön till dig och dina arbetsgivaravgofter till staten, utan det som spelar roll för företaget är den totala lönekostnaden, alltså din lön och tillhörande arbetsgivaravgifter. Om arbetsgivaravgiften togs bort skulle företaget teoretiskt kunna höja din lön med samma belopp och det skulle inte påverka företagets vinst/resultat/kostnader. Därför brukar arbetsgivaravgiften betraktas som en ren löneskatt.

Jag vet vad arbetsgivaravgift är, men arbetsgivaravgiften är ju en kostnad på företaget för att ha en anställd. Man kan betrakta det på olika sätt, men det är ju fel att se det som en del av lönen till den anställde. Om arbetsgivaravgiften togs bort idag hur många tror du hade fått en ökning av lönen på 31,42% imorgon? Jag gissar inga. Du förhandlar om din lön med din arbetsgivare, andra kostnader för din anställning är inte en del av den förhandlingen vare sig det handlar om arbetsgivaravgifter, försäkringar, lokalhyra, utbildningskostnader, skyddskläder eller verktyg.

Av snajk

Måste gnälla lite på Bahnhof. Jag betalar för 250/250 men har aldrig fått ut det, max 100/100, jag har inte brytt mig så mycket då jag gned till mig någon BF-deal så jag betalde ändå nästan samma som förut, men nu kände jag att det var dags att ta tag i det, inte minst då dealen är på väg att gå ut så priset hade ju gått upp. Så jag ringde supporten som jag bara har bra erfarenheter av tidigare, men denna gång gick det sådär.

Det började med att han inte riktigt trodde att jag hade 250/250, men det vet jag ju att jag har, och det står i klartext på "Min sida". I alla fall. Alla mina enheter är kopplade med WiFi så jag vet ju att det inte duger att köra någon "hastighetskoll" från dem, men min router har speedtest inbyggt så det borde ju ge korrekta värden, och jag har en lång tabell med tester jag kört över året som alla maxar på knappt 100Mb, med nya firmwares emellan och så. Men de dög inte utan det måste vara från en dator, så han bad mig koppla in datorn direkt till fiberboxen.

Jag har försökt mig på detta tidigare men det fungerar ju aldrig för det tar tid innan man får ett nytt IP eller vad det nu är som krävs (nytt DHCP lease antar jag). Så efter mycket sitta och vänta på att den skulle få uppkoppling så bad han mig att dra ur alla elsladdar till fiberboxen och routern ikväll och sen testa med datorn direkt på boxen imorgon igen. Men när jag kopplade in routern igen, efter vi lagt på, så körde jag speedtest igen och fick 250/250. Så jag antar att jag helt enkelt fått 100/100 hela tiden för att någon missat att uppgradera mig någonstans, dock inte i faktureringen, och att han korrigerade det utan att säga något.

Av snajk

Är du medlem på Elgiganten kan du köpa denna för 7990 tidigast på torsdag kväll: https://www.elgiganten.se/product/gaming/gaming-pc/stationar-...
1660 Super är väl inte så super men annars helt ok.

Eller samma dator fast med Intel och 16 GB RAM istället för mindre pengar:
https://www.mediamarkt.se/sv/product/_hp-victus-15l-tg02-0052...

För en femhundring till kan du få bättre grafikkort, dock bara 8GB igen:
https://www.mediamarkt.se/sv/product/_lenovo-ideacentre-gamin...

Men jag tror det bästa är att vänta på BF och se vad Komplett, Inet, Webhallen och de har att erbjuda.

Av snajk
Skrivet av SiD:

Så är det absolut. Men en bil för 540k eller vad den kostade enligt avtalet, dessutom från 2022 borde ha liiite högre lägsta standard. Tycker inte att det är speciellt mkt premium att ha diskanter för passagerare bak i bilen.

Dock håller jag med om att man får lite vad man betalar för, sen är ju inte Passaten någon premiumbil i mina ögon heller. Med detta sagt är jag riktigt nöjd med Kia'n i övrigt.

Jo, elbilar kostar ju mer, så att bilen gick på 540K hjälper ju inte när en "premium" liknande modell kostar bra mycket mer liksom.

Sen håller jag med om att Passat inte är premium, men "premium light" skulle man ju kunna kategorisera den som. VW-gruppen är ju väldigt bra på marnadssegmentering och VW ligger ju under Audi och deras mer lyxiga märken men förstås över Skoda och Seat.

Av snajk
Skrivet av Zartax:

Jag har haft elbil (Tesla Model 3 LR) i lite över två år och tycker generellt det funkar bra, men det är faktiskt helt sinnes att vi har ett betalsystem som fungerar på ALLA andra ställen, oavsett vad du ska handla, men inte för att ladda bilen. Om stånden på lokala julmarknaden tar kort som betalning, nog fan kan laddstationer också göra det utan större problem. Sen kan man ju ha appar och/eller prenumerationer också om man vill, men inte som enda möjliga betalsätt.

Nej det är sannolikt inte en kostnadsfråga. Kortterminaler är billiga idag och att bygga en app med stöd för transaktioner av pengar och liknande är inte billigt. Jag har till och med stött på godisautomater med blipp liksom, deras omsättning kan inte vara i närheten av ens en riktigt dåligt placerad laddstation. Så jag tror det handlar om att de vill få till en inlåsningseffekt. Bensinmackarna försöker ju få till något liknande också, med app-stöd, automatisk tankning på regnummer och liknande, men de kan ju inte ta bort stödet för kort så jag tror de inte kommer att lyckas så bra.