Inlägg

Inlägg som Monsterfrilla har skrivit i forumet
Av Monsterfrilla

Tack för hjälpen hörrni! Dator beställd, och jag ändrade till en annan hårddisk efter input från @loefet.

Må gott!

Av Monsterfrilla

Hej alla!

Tack för svar! Jag har sett över er input, och uppdaterat Nätagg och RAM eftersom det kändes dumsnålt att inte göra det!

Att köpa en nyckel från Ebay kändes också som en bra idé, så jag lägger de pengarna på en CPU och grafikkort som kändes rimligt för prisklassen. Jag valde ett tämligen kort grafikkort ifall jag skulle få för mig spinna vidare på ett ännu mindre chassi i framtiden!

https://komponentkoll.se/bild/YGrYN.png

Om ingen har någon ytterligare kommentar som jag inte känner till/har lyckats Google-Fu:a mig till så lägger jag nog en beställning på detta!

Tack för all input än så länge!

Av Monsterfrilla

Inköp av ny M-ITX, hjälp att optimera

Hej!

Bakgrund:
I dagsläget inhandlade jag min nuvarande dator runt 2010, och uppgraderade den runt 2012 (tror jag). I samband med att jag nu vill spela en del nyare titlar sätter min nuvarande dator stopp, och jag vill uppgradera. Till detta vill jag gärna få råd att få ut bättre prestanda för pengarna då jag inte är särskilt uppdaterad på området.

Behov:
Jag spelar några timmar i veckan, och inte de allra senaste titlarna med högsta inställningar, utan nöjer mig med 1920x1080. Däremot så vore det trevligt att inte behöva uppdatera datorn kontinuerligt (så att man kan ha den några år utan att man verkligen måste uppgradera den). Jag vill också gå ner till Mini-ITX då det är kul med mindre!

Budget:
Då egentligen inget (utom skärm, mus och skärmar) planeras att återanvändas kommer jag att köpa allt nytt. Budgeten ligger på ca 8 000 - 8 500 SEK (exklusive Windows som jag måste köpa), men det går att stretcha lite om jag skulle få mer dator för en mindre summa extra.

Utkast:
Inledningsvis har jag tagit fram detta, men är osäker rent generellt kring datorn.

Osäkerhet på att alla komponenter passar finns även (jag tror att jag skall ha fått allt korrekt, men man vet ju aldrig). Jag har tänkt att använda den CPU-kylare som ingår inledningsvis, men

Jag funderar starkt på att byta till AMD Ryzen 5 3600, för en femhundring mer, men om det finns något viktigare att byta upp så prioriteras det.

https://komponentkoll.se/bild/CHglh.png

Jag tar gärna emot feedback, och tack på förhand!

Av Monsterfrilla
Av Monsterfrilla

Moderkortet är iskruvat i distanserna.

Inga pip hördes men däremot så lös tangetbordet upp en sekund när jag satte i den utdragna strömsladden!

Av Monsterfrilla

Minnena sitter som i manualen, har nu även testat att ta ur och sätta tillbaka dem några ggr utan resultat.

Distanserna är som dom ska, 9 stycken, samtliga i rät hål.

Av Monsterfrilla

4-pins är ansluten uppe t.v där den skall vara enligt manualen, så där är det inget fel.

2x 6-pins är bägge anslutna till grafikkortet, har testat både med en och två utan någon skillnad.

Av Monsterfrilla

Nybyggd dator startar inte

Bakgrundsinformation
Nu var det så att händiga herrn (Monsterfrilla) bestämde sig för att styra upp en ny dator då den gamla mer eller mindre hade börjat att strejka på deltid. Sagt och gjort så fick jag hjälp av en mer erfaren datorbyggare som jag känner från internet att sätta ihop ett paket som låg inom den bestämda prisklassen. Notera att allt jag kunde om datorer och dess komponenter var högst att kunna koppla i ett par högtalare.

Efter att delarna hade anlänt på posten så letade jag upp en guide på internet (datorbyggarskolan.se), hur svårt skulle det kunna vara att slänga ihop en dator om man hade en guide? Sagt och gjort så byggdes datorn ihop efter vad som stod där samt efter mestadels moderkortets manual. Likväl förbannat så vill inte eländet fungera för mig.

Vad är problemet?
När jag har kopplat in alla tillhörande externa sladdar så tryckte jag på knappen. Fläktarna började snurra och en grön lampa på moderkortet började lysa, strålande tänkte jag och kände att jag numera behärskade allt som hade med teknik att göra!

Tyvärr så bestämmer sig skärmen att visa det hånfulla meddelandet "No signal input". Inte heller lyser något på tangentbordet. Här sitter jag fast och kommer inte längre.

Vad har jag testat för att få igång eländet?
- Testat att starta med ett minne, inga minnen, minnen i de andra slotsen.
- Inget grafikkort
- Annan skärm

Sedan så fick jag slut på tips av mina fränder som försökte hjälpa mig. Vad ska jag nu göra?

Delar:
Processor: AMD phenom2 x6 1055T 2,8GHz/3,3GHz Turbo Core, 9MB, 125W
Moderkort: MK Asus M4A78T-E, AMD 790GX Socket AM3, ATX
Minne: Corsair 4GB (KIT) DR3 600MHz/CL9/1,65./XMS3 Intel i5/i7 (2GBx2)
Grafikkort: PowerColor HD5850 PCS+ 1GB GDDR5 2xDVI DisplayPort, HDMI, DX1, 16x PCIe
Hårddisk: 500GB Samsung Spinpoint F3 HD502HJ
Nätaggregat: Corsair VX 550W/80

Notera att ovanstående mer eller mindre är ordagrant avskrivet från kvittot....